• Pengedar By Negeri
  • Antioksidan Vs Radikal Bebas

    Pertanyaan seseorang tentang fibroid dan cyst yang berulang (recurrent) membuatkan saya come out dengan entry ini. Tahukah anda apakah faktor utama kejadian berulang ini (recurrent cyst/fibroid)? Ianya sangat berkait rapat dengan radikal bebas. Cyst yang telah dibuang 4 tahun yang lalu boleh kembali membesar didalam tubuh seorang kenalan alam maya saya. Risaunya dia sebab dia merancang untuk kembali mengandung. Bila cyst kembali membesar, memang dia sangat susah hati.

    Saya kongsikan maklumat tentang radikal bebas yang ditulis secara 'bahasa mudah paham' dari MommyLyna.

    Apakah radikal bebas?

    Radikal bebas adalah molekul oksigen yang kehilangan satu elektron, terhasil dari proses-proses semulajadi badan, dan juga akibat faktor luar seperti pencemaran, radiasi, stress dan sebagainya.

    Setiap sel tubuh kita menjalankan metabolisma masing-masing, seperti sebuah kereta yang perlu diisi minyak dan membebaskan gas melalui ekzos. Ekzos dari proses inilah radikal bebas yang dimaksudkan. Namun radikal bebas dari proses ni tak bahaya kerana ia distabilkan semula oleh anti oksidan semulajadi tubuh.

    Masalahnya, sekarang terlalu banyak radikal bebas hasil dari benda-benda lain yang terhasil dalam tubuh.





    Apa yang tak bagusnya radikal bebas ni?

    Ia adalah umpama sekumpulan penyamun yang ketiadaan satu benda dan mencuri benda itu dari orang lain. Begitulah radikal bebas yang tidak mempunyai satu elektron, lalu ia mencuri elektron dari molekul lain dalam tubuh kita bagi menjadikannya molekul oksigen yang stabil.

    Hal ini menyebabkan 'mangsa' kehilangan elektron dirinya, menjadi tidak stabil dan rosak. Maka bermulalah kerosakan pada sel, tisu, enzim, malah ia mengakibatkan lipoprotin LDL teroksida dalam salur darah.

    Maka di sinilah kita perlukan antioksidan sebagai pengaman.. Antioksidan menstabilkan radikal bebas tadi dengan memberinya satu elektron agar ia tak mengganggu molekul-molekul lain.




    Jadi sel badan kita kembali sihat dan bebas dari ancaman radikal bebas.

    Dikatakan bahawa penyakit seperti kanser dan kesan proses penuaan berlaku kerana kewujudan radikal bebas ni.

    Jom sihat, jom antioksidan!

    **antioksidan Shaklee - Carotomax, Vita C, Vita E, Vivix.

    credit : VitaminSemulajadi.

    ----------------------------------------------------------------------------------------------
    * Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.
    Sila dapatkan nasihat dari Doktor atau pakar berkaitan penyakit-penyakit yang dihidapi.


    Saya adalah wakil Shaklee anda untuk penghantaran serata Malaysia. Pilihan COD di kawasan Kota Damansara dan Subang Bestari, Seksyen U5.
     
     
      Lydzar Rusman, SHAKLEE ID : 859948
    Kedai TripleS (K3S)

    Call / SMS/ Whatsapp : 013 3583424
    Facebook Twitter
    Contact me: Google Talk lydzar Y! Messenger humble_head
     

    Mengapa Perlu Konsisten Dalam Tempoh 90-120 hari?

    "Liza, saya dh makan vitamin ni dua minggu. Kenapa saya tak rasa apa-apa pon? Berat pon statik je??"
    "Liza, kulit akak ni masih kering la. Akak dengar cerita minum ESP boleh cepat setel masalah akak ni. Macammana ye?"
    "Saya dh makan set Triple M ni dua hari. Hasil susu saya macam sama je"

    Tak dinafikan memang ada customer yg ada very high expectation pada setiap produk yang mereka cuba. Memang ramai juga yg nk nampak kesan seawal 2 hari pengambilan vitamin. Tapi tahukah anda bahawa vitamin memerlukan masa untuk bertindakbalas dan berfungsi secara optimum pada badan seseorang.

    Selalunya saya akan advise dan educate para customer dgn fakta ini; 

    Pengambilan Vitamin perlu konsisten sekurang-kurangnya dalam tempoh 90-120hari.

    Kenapa???

    Sel hidup antara 90-120 hari, maka dalam tempoh itu disarankan apa jua suplemen yang diambil, ambil dengan istiqamah untuk mendapatkan kesan yang diingini. Ini kerana tempoh 90-120hari merupakan tempoh tempoh penggantian sel, yang mana sel lama yg telah mati akan digantikan dengan sel baru yang lebih sihat (kesan ambil vitamin)

    Bagi mengoptimumkan kadar serapan vitaminyang diambil, anda boleh mulakan;
    1) Program DETOX ~program detox dilakukan bagi proses pembersihan organ dalaman tubuh terutamanya usus, 
    2) Ambil PROTEIN (ESP/Mealshake)  bagi menghasilkan sel-sel baru tubuh yg sihat, di samping memperbaiki sel-sel lama
    3) Pengambilan vitamin dan mineral secara konsisten.

    Jadi anda harus sabar jika belum mendapatkan hasil serta merta. Berikan masa kepada sel anda untuk menyerap zat-zat vitamin iaitu dalam tempoh 90-120 hari.



    ----------------------------------------------------------------------------------------------
    * Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.
    Sila dapatkan nasihat dari Doktor atau pakar berkaitan penyakit-penyakit yang dihidapi.

    Saya adalah wakil Shaklee anda untuk penghantaran serata Malaysia. Pilihan COD di kawasan Kota Damansara dan Subang Bestari, Seksyen U5
     
     

      Lydzar Rusman, SHAKLEE ID : 859948
    Kedai TripleS (K3S)


    Call / SMS/ Whatsapp : 013 3583424
    Facebook Twitter Contact me: Google Talk lydzar Y! Messenger humble_head

    Mighty Triple Gems untuk berpuasa

    Untuk mereka yang tercari-cari suplemen utk bulan puasa. Risau tak larat nk puasa, ibu menyusu risau rasa haus slps sesi pumping, dan yang gastrik tu, risau tak dpt nk sempurnakan puasa sampai petang.

    Set Mighty Triple Gem untuk anda. 
     BF mom yang risau production susu merudum ketika berpuasa, jangan risau. Mari kita bersedia untuk membuat stok secukupnya bagi simanja bermula hari ni.

    Yang risau tak larat nk puasa, Triple Gem akan memberikan anda tenaga supaya anda bertahan sampai kepetang. Dan yang gastrik jangan susah hati, ambil Triple Gem sekarang supaya perut anda lebih sihat dan mendapat protection dari asid gastrik.
    Jom baca info tentang suplemen Triple Gem ni.
    Mighty Triple Gems : gabungan tiga jenis suplemen dari Shaklee iaitu ESP, Mealshake dan Performance Drink.


    Energising Soy Protein (ESP) : 
    - Ia adalah protein lengkap yang mengandungi 9 asid amino yang sangat tinggi nilainya dalam pembentukan sel. 

    - Protein adalah amat penting dalam pembinaan tubuh badan kita, terutama kepada janin dan bayi yang sedang membesar,

    - Membekalkan tenaga,

    - Memberikan rasa kenyang

    - Diperlukan untuk kuku, rambut dan kulit yang sihat
    - Membantu sistem pertahanan tubuh untuk melawan penyakit
    - Membanyakkan susu badan (milkbooster)
    - Membantu mengekalkan kepejalan otot
    - Glisemik rendah yang dapat membantu mengekalkan gula dalam darah yang normal
    - mengekalkan tahap kolestrol normal dan menggalakkan kesihatan jantung dan prostat

    Meal Shake : 
    - Ianya multivitamin a.k.a pemakanan lengkap. Rasanya sangat sedap seperti rasa ice cream vanila tp dlm bentuk serbuk.
    - Meal Shakes Shaklee adalah salah satu pilihan pemakanan yang diberi jolokan ‘easy-on-the-go meal’ kerana penyediaannya yang begitu mudah, dan kandungannya yang lengkap membekalkan nutrient keperluan harian.
    - Meal Shakes sesuai untuk kanak-kanak yang aktif dan tak boleh duduk diam. Sesuai juga buat mereka yang tidak sempat mengambil sarapan dan hidangan yang seimbang. Juga membekalkan nutrisi kepada mereka yang sukar untuk menelan supplemen dalam bentuk pil terutama warga tua.
    - Membekalkan sekurang-kurangnya 35% (atau lebih) Nilai Harian (Daily Value) bagi 19 vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh tubuh.
    - Sumber yang kaya dengan kalsium, fibre dan protein.
    - Pilihan terbaik rendah lemak dan rendah glisemik.
    - Rasa French Vanilla yang enak (seperti aiskrim vanila), boleh diminum begitu sahaja atau dicampur dengan susu, atau minuman kegemaran.

    **Meal Shakes Shaklee boleh diberikan kepada bayi bermula 1 tahun (jika tidak menyusu ibu) dengan dos 1/2 sudu kecil sahaja. Bagi kanak-kanak di bawah usia 4 tahun, Meal Shakes Shaklee boleh diberi dalam kuantiti yang sedikit untuk membenarkan tubuh mereka membina ketahanannya secara independent.

    - Meal Shakes Shaklee juga boleh diambil sekiranya anda mahu menguruskan badan (selain rangkaian produk dalam program Weight Loss Shaklee iaitu Cinch) kerana kandungan protein dan seratnya memberi rasa kenyang untuk tempoh yang lama. Bezanya dengan Cinch, antaranya ialah Cinch mengandungi Leucine untuk menjaga otot semasa program turun berat dijalankan.
    Siapa yang sesuai mengambil Meal Shakes Shaklee?
    * Kanak-kanak
    * Ibu menyusu yang mahu menguruskan badan
    * Ibu hamil yang mengalami alahan dan sukar untuk makan hidangan yang lengkap dan seimbang
    * Mereka yang mengalami masalah untuk menelan vitamin dalam bentuk pil
    * Warga tua
    Selain itu, Meal Shakes Shaklee boleh digunakan untuk menggantikan minuman berkafein.


    Performance drink
    :
    - Ia adalah minuman ahli sukan yang mengandungi imbangan elektrolit yang sempurna untuk membantu mencegah dehydration, seperti fungsi minuman isotonik.
    - Ia membekalkan 3 jenis karbohidrat bagi tenaga dan stamina.
    - Ia bukan milk booster, atau minuman penambah susu, sebaliknya membantu tubuh kita menjaga kestabilan bendalir agar tidak kekeringan.
    - Ia mengandungi formula karbohidrat unik Shaklee iaitu opticarb yang membekalkan tenaga serta merta. Opticarb ialah rangkaian karbohidrat yang memberikan kita tenaga berterusan tanpa menganggu kestabilan gula dalam darah.
    - Fungsinya tak sama dengan milk booster atau makanan penambah susu lain kerana ia bukan untuk menambah susu sebaliknya menjaga sistem tubuh badan kita dalam sehari berpuasa dan menyusu/mengepam.
    - Ia bukan saja untuk ibu menyusu/mengandung semasa berpuasa, tapi sesuai untuk semua, terutama yang kerja di tengah panas. Budak2 demam pun elok amik ni sebab biasa la budak2 bila dah demam tak selera makan minum. Ia bole tolong cegah dehydration tu.
    - Penghidratan lebih cepat berbanding air (Oren)
    - Bekerja atau bersukan menyebabkan kekurangan nutrisi penting dalam tubuh. Shaklee Performance merupakan pilihan paling ideal yang berupaya menghidrat lebih cepat berbanding air dan mebekalkan tenaga untuk kegiatan harian anda.
    - OptiCarb® pilihan eksklusif untuk tenaga yang berpanjangan.
    - Terbukti secara klinikal dalam memelihara paras gula dalam darah yang penting bagi tenaga, otot dan paras bendalir yang perlu bagi penghidratan yang wajar.

    info kredit :norhanita mohd yusof


    * Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit. Sila dapatkan nasihat dari Doktor atau pakar berkaitan penyakit-penyakit yang dihidapi.

    Saya adalah wakil Shaklee anda untuk penghantaran serata Malaysia. Pilihan COD di kawasan Kota Damansara dan Subang Bestari, Seksyen U5. 


    Salam Sihat, ~ Lydzar Rusman @Kedai TripleS ~

    Email : lydzar@gmail.com

    Phone : +6012-3103787

    Website : http://semuasihatselalu.blogspot.com

    FaceBook : Lydzar Rusman

    Fan Page : Kedai TripleS FanPage 
     

    ESP : PENTINGKAH PROTEIN? MANFAAT ESP KEPADA SEMUA GOLONGAN

    Pengambilan protien membantu menghasilkan sel baru maka sel mati dan sel lama ini dapat disingkirkan. Apa kelebihan dan kebaikan protien sebenarnya ?

    KEPERLUAN PROTEIN DALAM DIET HARIAN

    Protein hakikatnya boleh didapati dalam makanan harian kita seperti ikan, ayam, daging, kekacang dan banyak lagi. Namun protein ini mudah musnah apabila berada dalam suhu masakan yang tinggi. Apabila ini berlaku, tubuh kita akan menyerap saki baki protein yang ada dan selebihnya badan kita menyerap minyak hasil masakan seperti ikan goreng, ayam goreng atau apa jua masakan terutama yang bergoreng.

    Badan kita terdiri daripada sel. Dari sel membentuk tisu. Dari tisu membentuk organ. Dari organ membentuk sistem. Protein merupakan makanan kepada sel. Jika sel mendapat cukup protein ditambah dengan protein yang bagus, sel yang sihat akan mudah terbentuk demi menggantikan sel yang lama dan mati.

    PENTINGKAH PROTEIN?

    Our body need protein to grow! It’s a basic material of all living cells and organ-building block of the body. Stuktur asas badan manusia adalah sel. Segala penyakit pada zaman moden ini disebabkan oleh pengumpulan sel-sel yang LEMAH & KURANG SIHAT. Keperluan protein yang mencukupi dikatakan kunci kesihatan yang optimum – protein diperlukan untuk menghasilkan hormones, enzymes, antibodies and neurotransmitter.

    25% daripada badan kita berasal (diperbuat?) daripada Protein. – kuku, rambut, kulit, otot-otot adalah protein. Malah Dr. Bruce Miller dalam bukunya mengatakan kita adalah protein.

    Protein berasal dari perkataan Greek (PROTOS) bermaksud – ‘the first’ dan badan kita terdiri daripada :-

    1. 66% Water
    2. 25% Protein
    3. 8% Fats
    4. 1% Combination of Minerals & Vitamins 100%

    TAHUKAH ANDA ?

    Shaklee adalah syarikat pertama yang mewujudkan suplemen protein berasaskan kacang soya. Sebenarnya, pengasingan soya pertama yang pernah dihasilkan adalah dicipta oleh Dr. Forest C. Shaklee pada tahun 1970an. Selang beberapa tahun kemudian, beberapa ujian klinikal telah membuktikan apa yang ditemui oleh Dr. Shaklee sebelumnya iaitu protein soya merupakan sebuah blok binaan utama bagi membina kesihatan jangka panjang.

    SHAKLEE ENERGIZING SOY PROTEIN

    Ini adalah makanan utama dalam program Shaklee. Amat penting dalam diet harian kita. Ia merupakan minuman berkhasiat, sumber lengkap protein secara biologi yang bermutu paling tinggi yang dihasilkan dari kacang soya. Ia memberi tenaga yang berpanjangan dan membaikpulih sel-sel dan tisu-tisu yang rosak.

    Soy Protein Shaklee mengandungi 14 gram protein soya semulajadi yang baik pada setiap hidangan. Diproses dengan air (bukan dengan bahan kimia) bagi mengekalkan sumber semula jadi isoflavones seperti genistein dan daidzein.

    Soy Protein tidak mengandungi kolesterol dan laktosa. Ia mengandungi semua asid-asid amino yang diperlukan oleh tubuh anda bagi mengekal tisu-tisu yang sihat, termasuk 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh dengan sendirinya. Produk Protein Soya ini adalah sumber-sumber kalsium dan zat besi yang baik. Selain itu ia tidak mengandungi perisa tiruan, pemanis, pewarna dan bahan pengawet.

    PROTEIN SOYA SHAKLEE IALAH NON-GMO SOY!

    Shaklee hanya menggunakan protein soya yang tidak diubahsuai genetiknya, iaitu Non-GMO (Non-Genetically Modified Organism), dimana ia disahkan melalui Identity Preservation Program. Program ini memastikan soya yang digunakan oleh Shaklee adalah dipantau dengan ketat dan dikawal sejak mula ditanam, dituai hinggalah diproses.

    RISIKO KEKURANGAN PROTEIN (SECARA UMUM):

    1. Anemia (kurang darah atau kurang oksigen dalam darah)
    2. Kidney disease (penyakit buah pinggang)
    3. Liver (penyakit hati)
    4. High Cholesterol (kolesterol tinggi)
    5. Low blood pressure (tekanan darah rendah)
    6. Low blood sugar (kandungan gula darah rendah)
    7. Nerve instability (Fungsi saraf tak stabil)
    8. Peptic ulcer (Ulser perut + usus)
    9. Poor wound healing (Luka ambat sembuh)
    10. Poor blood circulation (Pengaliran darah yang tidak lancar)
    11. Poor vision (Penglihatan kurang baik)
    12. Irritability (Badan menggeletar)
    13. Fatigue (Letih lesu)
    14. Weakness (Lemah)
    15. Water retention (Tinggi kandungan air dalam tisu badan)
    16. Prolonged period of time mental retardation (Terancat akal)
    17. Lack of resistance to infection (Ketahanan badan rendah terhadap jangkitan)

    Kelebihan ESP ini ialah;
    • membantu membina dan perbaiki tisu-tisu badan, dari sel akan terbentuk organ. Dari organ terhasilnya sistem. Ia penting kepada pembentukan janin dan juga membantu untuk menambahkan susu.
    • menyediakan 14gram protein kacang soya dalam setiap hidangan untuk sihatkan jantung
    • setiap hidangan membekalkan 50% daripada Nilai Harian kalsium untuk menyokong tulang yang kuat
    • kandungan fitoestrogen untuk kesihatan prostat,payudara dan menepous
    • indeks glisemik yang rendah untuk membantu mengekalkan paras gula dalam darah

    Jadi... Apa yang anda akan dapat setelah minum ESP ni?

    Pelajar dan pekerja atau individu dewasa : As energy booster (kalau minum pagi2 tu. terasa energetic dan tak rasa lapar sangat.. so bonuslah for weight management)
    Lelaki : melindungi dari any disease(heart, cancer etc)
    Ibu mengandung : for a healthier pregnancy – well-grown fetus ; less late pregnancy discomfort.
    Wanita : keanjalan kulit… (protein penting kepada mereka yang ingin kulit yang cantik dan ton warna yang sekata. Mereka yang mempunyai bekas jerawat yang berwarna hitam adalah disebabkan kekurangan protien untuk membina sel baru dan menyingkirkan sel mati yang berwarna hitam tersebut).

    Bagaimana cara bancuhan yang betul untuk ESP?

    Bancuhkan 1 sudu besar ESP bersama air masak  (air kosong)/ sejuk atau air suam2 kuku seperti milo, susu atau oren....JANGAN BANCUH dengan AIR PANASkerana kandungan zat protein mudah musnah pada suhu yang tinggi.. Disini ada link variasi resipi ESP
    http://www.mamafaiz.com/2010/11/bagaimana-nak-bancuh-esp-shaklee.html

    kedit info : MFC


    --------------------------------------------------------------------------------

    Saya adalah wakil Shaklee anda untuk penghantaran serata Malaysia. Pilihan COD di kawasan Kota Damansara dan Subang Bestari, Seksyen U5

      


      Lydzar Rusman, SHAKLEE ID : 859948
    Kedai TripleS (K3S)


    Call / SMS/ Whatsapp : 013 3583424
    Facebook Twitter Contact me: Google Talk lydzar Y! Messenger humble_head
     

    TEPUK DADA TANYA SELERA : ASK YOURSELF WHY

    Saya ni perlukan suplemen ke?

    ADAKAH ANDA...
    • Bertenaga sepanjang hari untuk segala aktiviti yang anda lakukan?
    • Berfikir dan mengambil berat tentang tahap kesihatan anda dimasa depan?  
    • Tertekan dengan gaya hidup masa kini yang pantas?
    • Mahu melindungi diri anda daaripada pelbagai pencemaran alam?
    • Mengambil berat tentang penyakit keturunan yang bakal diwarisi oleh anak cucu anda?  
    Jika jawapan anda YA, maka anda perlukan suplemen!

    TAHUKAH ANDA...
    • Hampir 95% jenis penyakit boleh diwarisi oleh anak-anak anda?
    • Terdapat banyak bukti dari kajian saintifik bahawa nutrisi berkait rapat dengan pencegahan penyakit?  
    • Hampir  80% penyakit kanser berpunca daripada pencemaran alam? ( udara yang kita sedut, air yg kita minum, dan baha-bahan kimia yg terdapat dalam makanan)
    • Surirumah adalah golongan yang sangat hamper dengan risiko-risko ini?  
    • Hanya beberapa peratus manusia sahaja yang betul-betul dalam keadaan yang sihat?
    KENAPA SAYA TAK DAPAT KHASIAT DARI PEMAKANAN SAYA?
    • Makanan telah hilang khasiatnya kerana cara pemprosesan dan cara penyimpanannya.
    • Makanan yang kita makan penuh dengan lemak, tinggi kandungan gula dan garam, dan kekurang nutrient yang badan kita perlukan.  
    • Menurut survey USDA  hanya seorang daripada 21,500 orang yang mendapat 100% khasiat melalui pemakanan mereka.
    • Disebab tempoh pemprosesan dan penyimpanan, 57% daripada bahan segar dari lading telah kehilangan khasiatnya.
    • Makanan berisiko untuk dimakan kerana penggunaan racun, pencegah fungus dan juga bahan-bahan pengawet.  
    Ada jalan penyelesaian tak?
    YA!!, Anda boleh makan makananyang segar, baru dipetik dari ladang, makanan organic, sayur-sayuran yang ditanam dengan baja tanah yang telah dirawat, proses masakan yang tidak ‘over-cooked’, dan pilihlah makanan daripada punca yang paling semulajadi. Tapi adakah anda meluangkan masa untuk semua ini?
    Nampak tak praktikal, nak petik sayur dari ladang, nk sembelih ayam ternakan, nak tangkap ikan sendiri. Betul tak? Kita semua sudah terlalu sibuk dengan urusan seharian.

    So apa nak buat? Ada cara lain tak?
    YA, anda boleh melengkapkan diet dan pemakanan harian anda dengan makanan tambahan dari sumber semulajadi dan organik yang ada dipasaran. Ini bukan satu cara mengelak, maknanya bukan lah tak perlu makan makanan lagi, masih perlu makan dan ditambah dengan pengambilan beberapa jenis suplmen. Sesungguhnya suplemen akan dapat membantu tubuh  anda untuk mendapatkan yg terbaik.

    SAYA PILIH SHAKLEE!!

    Bagaimana GLA Complex membantu anda untuk masalah kesuburan?

    Tak dinafikan kehadiran seorang cahaya mata dalam sebuah perkahwinan akan memberikan lebih seri. Aksi keletah, gelak tawa dan macam-macam ragam seorang bayi lebih merapatkan hubungan suami isteri.

    Walaupon begitu, tak semua orang berpeluang untuk hamil dengan segera seperti orang lain. Ada yg telah berkahwin hampir 3tahun pun, rumah mereka masih sunyi dari gelak tawa seorang bayi. Tentunya situasi ini akan memberi tekanan, lebih-lebih lagi pada siisteri..  Ramai yang cuba mengelak daripada bertemu saudara mara sebab takmahu terima soalan "Bila ko nak mengandung ni?"


    Memang terdapat pelbagai produk dipasaran yang boleh membantu pasangan bermasalah begini sebagai salah satu usaha. Dan GLA Complex Shaklee jugaboleh diambil kira sebagai salahsatu usaha. Disamping fungsinya yang pelbagai untuk kecantikan dalaman dan luaran seorang wanita, GLA Complex juga mampu membantu dalam aspek kesuburan seorang wanita.

    BAGAIMANA GLA COMPLEX MEMBANTU??

    Gamma Linolenic Acid (GLA) membantu wanita menghasilkan cecair serviks yang subur & berkualiti --->> Mukus Serviks Putih Telur (Egg White Cervical Mucus)
    Cecair serviks jenis ini sangat subur, nipis, berair, cerah & likat, dan sangat membantu sperma berenang terus ke uterus, ke Tiub Fallopio, dan ke telur (ovum).

    Cecair serviks yang sangat subur ini juga akan bantu sperma hidup lebih lama iaitu sehingga 5 hari di dalam Tiub Fallopio, yang mana akan membantu proses persenyawaan walaupun anda tidak melakukan hubungan seksual semasa si isteri sedang subur (waktu ovulasi).

    Jika cecair serviks anda tebal, berwarna kecoklatan atau kering, ia boleh menghalang atau mengganggu kesuburan. Ada  sesetengah wanita yang memang sangat kekurangan cairan (kering) dan bermasalah untuk menghasilkan jumlah cecair  serviks yang cukup. Amalan minum banyak air dan pengambilan GLA Complex bakal membantu anda menghasilkan lebih banyak cecair serviks tersebut.

    Ini perkongsian dari sahabat kami,


    Tujuan utama dia ambil GLA Complex adalah untuk mencantikkan kulit. Tp dia ambil GLA Complex mengikut aturan makan khas yg kami suggestkan untuk mereka yang mahu pregnant. Dan ALHAMDULILLAH, resultnya positif setelah mengamalkannya secara konsisten selama 3bulan.

    Jika sudah berjaya mendapat result positif, pengambilan GLA Complex perlu dihentikan kerana ia boleh menyebabkan kontraksi awal yang mungkin merbahaya kepada janin didalam kandungan. 

    Apepon, pengambilan ubat, makanan tambahan dan suplement adalah sebagai salah satu usaha. Bagi yang beragama Islam, perlu berbalik kepada fitrah untuk meminta dan berdoa agar dimurahkan rezeki dari pada Allah. Jangan letakkan harapan atau expectation yg terlalu tinggi kerana dikhuatiri anda akan berasa kecewa jika usaha ini tidak berjaya. 


    Beza Ostematrix Shaklee dengan Kalsium Lain

    Salah satu hotselling produk di K3S ---> OSTEOMATRIX.
    Kenapa laris sangat Osteomatrix ni? Sebelum tu jom kenali apa dia Osteomatrix.


    Osteomatrix adalah suplemen yang membekalkan Kalsium, Magnesium dan dilengkapi Vitamin D untuk kadar penyerapan yang lebih baik dalam tubuh badan.


    Osteomatrix adalah salah satu vitamin yang terdapat dalam set penyusuan Eu Four Pack dan Eu Four Pack Plus. Bagi mereka yang mempunyai masalah dengan pengambilan Afalfa dalam set breastfeeding, saya sangat recommend Set Eu Four Pack ini sebagai alternatif.


    Saya ambil artikel tentang beza Osteomatrix dengan Kalsium lain dari blog VitaminSemulajadi.net.


    "Ramai menganggap pil suplemen semua sama. Begitu juga apabila bercakap tentang sumber kalsium. Ramai yang menganggap semua kalsium adalah sama.


    Jawapannya tidak. Kalsium, terutama pil kalsium adalah berbeza antara satu sama lain. Pil2 kalsium terdiri dari pelbagai jenis, antaranya calcium carbonate, calcium lactate, calcium citrate, calcium gluconate dan sebagainya.


    Itupun, pil kalsium sahaja tidak cukup kerana ia memerlukan Vitamin D untuk penyerapan.


    Apabila kalsium diambil bersama vitamin D, ya hasilnya tulang dan gigi yang kuat. Tapi tahukah anda itu tidak cukup?


    Kerana tulang yang kuat perlu 'melekat' antara satu sama lain. Oleh itu ia memerlukan mangan, boron, copper dan sebagainya sebagai simen.



    Kerana itu kita perlukan Ostematrix ;)
    Jangan ambil mudah hal kalsium, kekurangan kalsium memberi kesan yang buruk kepada kesihatan."

    Anda boleh perhatikan kandungan didalam Osteomatrix seperti dibawah:


    Supplement Facts Serving Size: 4 Caplets Servings per Container: 30
    IngredientsAmt Per ServingUnits%Daily Value
    Total Carbohydrate <1 g <1%**
    Vitamin D3 (as cholecalciferol) 400 IU100%
    Vitamin K (as phytonadione) 40mcg 50%
    Calcium (as calcium carbonate, calcium citrate and calcium citrate malate) 1,000 mg 100%
    Magnesium (as magnesium oxide, magnesium citrate and magnesium gluconate) 400mg 100%
    Zinc (as zinc gluconate) 1.5 mg 10%
    Copper (as copper gluconate) 0.2 mg 10%
    Manganese (as manganese gluconate)0.2 mg 10%
    Sodium 5 mg <1%
    Boron (as trace mineral protein hydrolysate) 3 mg *
    ** Percent Daily Values (DV) are based on a 2,000 calorie diet. * Daily Value not established


    ------------------------------------------------------------

    * Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit. Sila dapatkan nasihat dari Doktor atau pakar berkaitan penyakit-penyakit yang dihidapi.

    Saya adalah wakil Shaklee anda untuk penghantaran serata Malaysia. Pilihan COD di kawasan Kota Damansara dan Subang Bestari, Seksyen U5. 


      Lydzar Rusman, SHAKLEE ID : 859948
    Kedai TripleS (K3S)

    Call / SMS/ Whatsapp : 013 3583424
    Facebook Twitter
    Contact me: Google Talk lydzar Y! Messenger humble_head

     
     





    Jom tambah berat badan

    Bagi mereka yang underweight, sila ambil perhatian .

    Kebiasaanya,orang  yang mengalami masalah kurang berat badan dan bermasalah sukar menambah berat badan adalah kerana mereka memiliki kadar metabolisma yang tinggi.

    Jom kita tengok apakah caranya untuk tambah berat badan.

    #1 Makan makanan yang tinggi nilai kalori.

    Jangan pula kita ambil makanan tinggi kalori dari junkfood. Tak elok tu. Makan hampas je kita nnt. Sebaiknya ambil dari sumber yang sihat ye. Tak tau makanan apa yang sihat? rujuk SINI.


    Makan dengan kuantiti yang sedikit tapi kerap. Contohnya makan 5 kali sehari, setiap 3 jam makan lagi. Dan pastikan makanan yang di ambil itu seimbang. Ambil je contoh makan ketika sedang berkursus. Breakfast, minum pagi, lunch, minum petang, diner dan juga  super. Complete..makan makan makan. Tapi jangan bantai makan nasik 5kali pulak!

     #2 Bersenam dan olahraga.
    Nak naikkan berat badan juga perlukan senaman dan pergerakan. Kan lebih bagus kalau  makanan yang di ambil itu di tukarkan kepada otot, berbanding lemak menggeleber semata-mata. Lakukan senaman ringan konsisten sepanjang proses menaikkan berat badan. Turun naik tangga opis t upon memadai juga.
     
    #3 Ambil supplement/makanan tambahan. 

    Terdapat pelbagai supplement di pasaran kini, cuma perlu mencari yang bersesuaian dengan metabolisma badan. Dapatkan supplement tambahan yang mengandungi  asid amino yang tinggi.

    Asid amino sangat-sangat diperlukan oleh badan, ia mempunyai pelbagai peranan dalam badan manusia. Antara fungsi pentingnya ialah membina blok-blok protein dimana ia terhasil daripada rantaian asid amino. Sumber terbaik asid amino boleh didapati dari Daging Merah (Lembu dan Kambing), Daging Putih (Ayam), Ikan (termasuklah minyak ikan), Telor dan juga dari sumber sayuran, kekacang dan produk soya,

    Kalau nk dapatkan panduan naikkan berat badan bersama  produk Shaklee pula, hubungi saya untuk konsultasi ye.

    -----------------------------------------------------------------------------------
    * Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit. Sila dapatkan nasihat dari Doktor atau pakar berkaitan penyakit-penyakit yang dihidapi.
    Saya adalah wakil Shaklee anda untuk penghantaran serata Malaysia. Pilihan COD di kawasan Kota Damansara dan Subang Bestari, Seksyen U5. 

    Lydzar Rusman,  
    SHAKLEE ID : 859948
    Kedai TripleS (K3S)

    Mobile/ WhatsApp :013-3583424
    Facebook Twitter
    Contact me: Google Talk lydzar Y! Messenger humble_head

    Kebaikan Yogurt

    Salam ceria semua,

    Kalau anda perasan, dalam album K3S-Variety Drinks.. ada beberapa resepi ESP + Yogurt Drink yang saya amalkan. Antara brand yang paling senang didapati adalah Nestle Blis dan Marigold.

     
     
     
    Tahu tak kenapa saya suka 'shake' kan ESP dengan minuman Yogurt berbanding resepi lain?
    Jom saya kongsikan fakta Yogurt yang saya petik dari artikel Berita Harian Online:

    TAHUKAH anda, badan manusia memerlukan bakteria yang sihat untuk kesihatan saluran pencernaan. Ramai yang maklum dengan fakta ini dan kerana itu, ramai yang mengamalkan makan atau minum minuman yogurt yang diperbuat daripada bakteria baik yang baik untuk mengekalkan kesejahteraan hidup.

    Yogurt Probiotik adalah istilah yang sering didengar, ia juga sama dengan probiotik, merujuk kepada organisma hidup yang boleh memberi manfaat kesihatan apabila dimakan dalam jumlah yang mencukupi. Ia merangsang pertumbuhan mikro organisma yang baik untuk badan.

    Yogurt dapat membantu memberi keseimbangan dalam kitaran usus manusia atau bertindak secara langsung pada penghadaman dan sistem imunisasi (ketahanan) badan. Asas yogurt adalah susu dan amalan makan atau minum yogurt membekalkan protein dan khasiat yang diperlukan tubuh, seperti kalsium, vitamin D, vitamin B2, vitamin B12, potasium dan magnesium.

    Yogurt berkuasa untuk meningkatkan protein dan kalsium untuk tumbesaran tulang manusia. Ia juga membantu mencegah osteoporosis. Pemakanan yang mencukupi membantu mencegah dan merawat penyakit ini, dengan membekalkan kalsium dan vitamin D, yang amat penting untuk kesihatan tulang.

    Kajian juga membuktikan pengambilan yogurt dapat mengurangkan risiko tekanan darah tinggi dan mengurang risiko jangkitan pada faraj. Candida atau yis jangkitan vagina adalah masalah biasa bagi wanita yang menghidapi kencing manis. Amalkan makan atau minum yogurt sejuk atau sederhana sejuk kurang manis setiap hari bagi mengelakkan risiko mendapat penyakit berkenaan.

    Untuk mereka yang sedang menjaga pemakanan harian dan berusaha menurunkan berat badan, yogurt adalah pilihan tepat. Yogurt dapat membantu anda merasakan nikmat kekenyangan. Walaupun pengguna mengamalkan makan makanan ringan seperti yogurt, mengurangkan kalori di dalam badan tidak akan lengkap tanpa senaman yang mencukupi setiap hari. Oleh itu, yogurt menyebabkan penilaian kelaparan yang lebih rendah dan penilaian kenyang yang lebih tinggi daripada makanan ringan yang lain.

    Atas faktor-faktor yg saya highlight (bold) tu lah, saya memilih untuk sentiasa berESP + Yogurt.
    Terutama sekali bab yogurt dapat meningkatkan serapan protein dan kalsium untuk manfaat kepada tulang. Juga atas manfaat rasa kenyang yg lebih lama, sesuai untuk saya yg mula menitikberatkan penjagaan berat badan saya. Alhamdulillah, sekarang saya sudah boleh memakai seluar slack lama yg dibeli pada tahun 2006 dulu. 

    Untuk anda yg sedang berdiet dan sedang mengamalkan minuman berprotein, saya suka cadangkan anda amalkan resepi ESP bersama yogurt. Gabungan 2 produk hebat, ESP dan yogurt  pastinya akan membantu anda mencapai berat idaman. Untuk brand yogurt, terpulang pada anda nk pilih yang mana. Untuk minuman berprotien, pastinya saya akan STICK pada Energising Soy Protein. Pasti anda juga begitu kan?


    * Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit. Sila dapatkan nasihat dari Doktor atau pakar berkaitan penyakit-penyakit yang dihidapi.


    Saya adalah wakil Shaklee anda untuk penghantaran serata Malaysia. Pilihan COD di kawasan Kota Damansara dan Subang Bestari, Seksyen U5. 


    Salam Sihat, ~ Lydzar Rusman @Kedai TripleS ~
    Email : lydzar@gmail.com
    Phone : +6012-3103787
    Website : http://semuasihatselalu.blogspot.com
    FaceBook : Lydzar Rusman
    Fan Page : Kedai TripleS FanPage

    Lecithin dan Afalfa untuk menurunkan berat badan

    Keupayaan Lecithin untuk bertindak sebagai ejen pengemulsi lemak adalah salah satu faktor utama yang menyumbang kepada popularitinya dalam penurunan berat badan. Kita boleh lihat tindakbalas minyak dengan air semasa pemprosesan marjerin, dimana ejen pemgemulsi ditambah kedalam marjerin tersebut.

    Biasanya minyak akan terapung di atas permukaan air apabila anda mencampurkan minyak ke dalam sebekas air. Jika anda menambah ejen mengemulsi (lesitin), minyak dan air akan bercampur bersama.

    Oleh itu ia berkesan dalam memecahkan lemak dalam makanan. Bila lemak dah pecah, apa pula akan berlaku?
    Lecithin dan Afalfa

    Disini pula Afalfa sebagai fiber menjalankan tugas mereka. Fiber atau serat tak boleh dicerna oleh tubuh badan manusia, jadi ianya akan tetap disingkirkan keluar dari badan. Bagi mereka yang cuba mengawal berat badan, fiber berfungsi untuk melambatkan penyerapan zat makanan bermakna menagguhkan rasa lapar dan membolehkan mereka kenyang lebih lama.

    So anda tahu pada siapa saya tujukan nota ringkas ini?? Of course la pada anda yg sedang cari produk untuk menurunkan berat badan a.k.a DIET. Lecithin dan Afalfa untuk menurunkan berat badan.

    Yang terasa tu (hehehehe) PM saya untuk info lanjut tentang produk ini.

    ----------------------------------------------------------------------------------------------
    * Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.
    Sila dapatkan nasihat dari Doktor atau pakar berkaitan penyakit-penyakit yang dihidapi.


    Saya adalah wakil Shaklee anda untuk penghantaran serata Malaysia. Pilihan COD di kawasan Kota Damansara dan Subang Bestari, Seksyen U5.
     
     
      Lydzar Rusman, SHAKLEE ID : 859948
    Kedai TripleS (K3S)

    Call / SMS/ Whatsapp : 013 3583424
    Facebook Twitter
    Contact me: Google Talk lydzar Y! Messenger humble_head

    Hari hari bersama produk Shaklee

    Salam pagi Ahad yg ceria buat semua.

    Macam biasa, hari Ahad adalah hari untuk fokus pada keluarga dan juga rumahtangga. Hehe fokus pada kerja-kerja rumah secara specificnya. Saya nk share rutin harian saya sejak berkenalan dengan hampir semua produk Shaklee yang ada dipasaran Malaysia ni. Dah kira, Shaklee-fying myself la ni :)

    Awal pagi, bangun sebelum solat Subuh saya akan minum segelas air suam dan bancuh minuman Triple Gem saya. Gabungan ESP, Mealshake dan Performance Drink sebagai kickstart saya memulakan hari saya. Tak lupa juga kadang kadang saya suka campurkan dengan jus-jus kegemaran saya. Maklumla setiap hari penuh aktiviti, jadi saya perlukan sesuatu yg berkhasiat dan dapat memberikan tubuh saya nutrien secukupnya sepanjang hari. Suami juga saya berikan kick start yang sama. Hidangan Triple Gem!


    Khasiat Triple Gem : Sihat, ringkas dan sangat mudah disediakan. Anda akan rasa bertenaga sepanjang hari, tahap kepekaan dan penumpuan terhadap kerja/belajar meningkat dan ianya memelihara kesihatan kita secara menyeluruh!!!

    Sesudah solat, saya akan mula selesaikan kerja-kerja rumah. Sapu lantai, mop lantai, basuh baju, sidai baju, kemas dapur..the list goes. Wanita, anda tau kan kerja kita kt rumah neverending :) Specialnya, saya mengemop menggunakan Basic H. Lantai bersih tak melekit lagi :)

    Lepas amek breakfast, hidangan Set Vitamin Optimum pula saya ambil. Vitalea, BComplex dan 
    Vitamin C. Saya gabungkan ketiga-tiga jenis vitamin ini supaya penyerapan setiap vitamin dapat dilakukan dengan lebih baik oleh badan saya.

    Anak-anak pula bangun. Dan perkara pertama dorang minta. "Mamaaaa.. nak susu.."
    Jadi saya akan bancuh susu anak-anak dengan 1/2sudu teh Mealshake. Mereka juga saya hidangkan dengan 'kick start' yang berkhasiat. 

    Selesai breakfast..."Mamaaaaa...nak mandi 'kuih-kuih' " Heehe nak mandi buih sebenarnya. Masa untuk mandi!! Of course la mandi buih Basic H. Tengok model happy berbuih tu.



    Tips utk dptkan buih Basic H yg banyak, titiskan beberapa titik Basic H dalam besen/tab mandi, pancutkan air paip kearah air. Dan nikmati mandian buih yg best itu!!!! Bersih lg membersihkan.


    Dah siap mandi, saya biarkan mereka bermain dan saya sambung buat kerja-kerja rumah. Saya akan ambil sebiji Afalfa selepas sesi menyusukan Hilda. Untuk boostkan penghasilan susu selepas setiap sesi menyusu.

    Selalunya saya mandi selepas siap semua kerja. Lepas bersihkan diri of course la saya sapukan muka saya dengan ini ---> Moisturiser Enfuselle


    Rangkaian skincare luaran : Hypoallergenic, Paraben FREE, dermatologist tested and clinically formulated.

    Seterusnya aktiviti kami sekeluarga. Tak kira lah outing ke, lepak-lepak kt rumah ke, gurau senda dengan anak-anak ke.

    Dan sebelum saya tidur, saya akan ambil 3 vitamin ni, Set Women Health sebelum tidur. Ostematrix, Omega Guard dan GLA Complex.


    Kebaikan gabungan GLA Complex, Omega Guard dan OStematrix :
    -Membantu melegakan simptoom senggugut dan menopos.
    -Menggalakkan kulit yang cantik
    -Menggalakkan tulang yang kuat
    -Membantu mengurangkan penyakit jantung
    -Melegakan sakit sakit sendi


    Dan untuk anak-anak pula, saya akan berikan Omega Guard sorang sebiji sebelum tidur.

    Begitulah setiap hari saya. Hari-hari bersama vitamin dan produk Shaklee :)
    Semoga kami mendapat keseluruhan kebaikan daripada amalan pemakanan makanan tambahan seperti ini. Maklumlah, nak pasti kan kami semua dapat full nutrient daripada makanan seharian, saya dapati memang agak sukar. Ditambah lagi environment kehidupan yang agak tercemar ~air,  udara, stress etc~.
    Jadi inilah pilihan yg saya buat, anda pula bagaimana?

    Untuk tempahan, sila isikan BORANG PESANAN di sini. * Sila klik LIKE fanpage kami di facebook "Kedai TripleS FanPage" untuk ikuti pelbagai promosi terkini!!! Salam Sihat, ~ Lydzar Rusman @Kedai TripleS ~ Website : http://semuasihatselalu.blogspot.com FaceBook : Lydzar Rusman Fan Page : Kedai TripleS FanPage Phone : +6012-3103787

    Kenali Shaklee

    Saya betul-betul dah jatuh cinta dengan Vitamin Shaklee, dan juga perniagaan Shaklee. Mula menceburkan diri sejak Jun 2010, saya memang takkan berpaling kepada jenama lain. Kenapa? Selain saya sudah mula merasakan kehebatan khasiat setiap vitamin yang saya ambil, saya juga dh mula merasakan manisnya pengalaman menjadi seorang distributor Shaklee.

    Jom kenali Shaklee denganlebih dekatdan kenapa  saya buat keputusan untuk 'stick' melekat bak gam terkuat dengan Vitamin Shaklee. 
      
    Sains Shaklee
    • Shaklee telah melaburkan lebih daripada USD250 juta dalam pembangunan produk yang lengkap, penyelidikan dan percubaan-percubaan klinikal
    • Setiap tahun lebih kurang 83,000 ujian makmal dan kualiti dijalankan ke atas produk nutrisi dan bahan-bahannya sahaja.


    Peneraju dalam produk kesihatan dan pemakanan sejak 1956, Shaklee terus kekal menjadi juara secara saintifik disokong oleh produk terpilih berbanding perubahan yang berisiko.

    Shaklee telah melaburkan lebih daripada USD250 juta dalam penyelidikan dan pembangunan produk yang lengkap , dan percubaan-percubaan klinikal. Setiap tahun, kira-kira 83,000 ujian makmal dan ujian-ujian jaminan kualiti dilaksanakan terhadap produk nutrien dan bahan-bahan sahaja!

    Produk-produk Shaklee merupakan hasil satu proses mendalam bagi kajian saintifik dan penilaian penyedlidikan pihak ketiga dan juga kajian klinikal bebas oleh kumpulan Pakar Sains Kesihatan kami. Shaklee juga merujuk kepada Lembaga Penasihat Saintifik, satu kumpulan kebangsaan yang merupakan ahli sains yang diiktiraf oleh peneraju dalam Institusi akademi dan perubatan.

    Setiap hasil yang dikeluarkan perlu menjalani taraf kecemerlangan. Setiap produk mesti memberikan dos bahan-bahan yang tepat berdasarkan kajian klinikal. Setiap produk juga perlu dihasilkan oleh bahan-bahan yang tulen dan diformulasi untuk menghasilkan produk yang konsisten.

    Shaklee menggabungkan bahan sumber alam dan aplikasi sains terbaik dan tidak menggunakan jalan pintas.


    Sumber : Shaklee Malaysia

    Untuk tempahan, sila isikan BORANG PESANAN di sini. * Sila klik LIKE fanpage kami di facebook "Kedai TripleS FanPage" untuk ikuti pelbagai promosi terkini!!! Salam Sihat, ~ Lydzar Rusman @Kedai TripleS ~ Website : http://semuasihatselalu.blogspot.com FaceBook : Lydzar Rusman Fan Page : Kedai TripleS FanPage Phone : +6012-3103787