• Pengedar By Negeri
  • Susu Merudum? Apa puncanya?

    Susu Merudum : Mimpi ngeri ibu menyusu.

    Setuju tak dengan ayat kt atas ni. Susu merudum memang mimpi ngeri semua ibu menyusu yang berniat untuk meneruskan penyusuan anak mereka sehingga 2 tahun. Susu merudum bermakna pengurangan dari segi amaun dan hasil perahan yang dilakukan oleh ibu menyusu. Contoh, kebiasaannya si ibu boleh mendapat sebanyak 10oz susu setiap kali membuat perahan, tetapi tanpa disangka, susu perahan terbarunya hanya 5oz!!

    Inilah fenomena SUSU MERUDUM!!


    Kenapa susu merudum?

    Punca susu merudum boleh terjadi disebabkan oleh beberapa perkara seperti:

     1) Kurang stimulation :

    Kurang stimulation atau rangsangan adalah punca utama mengapa susu boleh merudum. Mungkin si ibu tak perasan, anaknya kurang direct feeding apabila bersama. Dan mungkin disebabkan jadual si ibu yg sangat padat di opis sehingga tak sempat nk mengepam.

    Konsep paling utama breastfeeding yang perlu dipatuhi adalah DEMAND vs SUPPLY. Stimulation yang kerap umpama demand, dan akhirnya akan menghasilkan supply (susu) yang banyak bila dipatuhi.

    Oleh itu, ibu perlu ambil perhatian yg khusus pada DEMAND dan SUPPLY. Buat sesi mengepam yang berjadual walaupun ada sibuk di ofis. Perbanyakkan sesi direct feeding bila bersama anak. Jika anak prefer bermain dan tidur, ibu perlu pam untuk mengosongkan payudaya sekerap mungkin.

    2) Ibu stress

    Stress juga adalah musuh utama ibu breastfeeding. Bila stress datang, hormon oksitosin (hormon gembira) akan menjadi rendah dan akan menyebabkan hormon prolaktin ( hormon penyusuan)  menjadi rendah dan mengakibatkan SUSU MERUDUM!

    Oleh itu ibu menyusu perlu sentiasa merasa tenang dan gembira agar hormon oksitosin dan hormon prolaktin berada diparas yang tinggi.

    3) Kurang makan, kurang minum.

    Susu yang ibu hasilkan adalah sumber utama makanan bagi bayi bawah 6bulan. Jadi ibu wajib menjaga diet dan pengambilan makanan anda. Jangan terlalu kejarkan 'slimming program' anda untuk kembali langsing selepas melahirkan kerana apa yang anda makan juga yang bayi anda makan. Jika anda tidak mengambil makanan berkhasiat, bagaimana nak salurkan susu yang penuh nutrisi kepada anak?

    Peringatan : Walaupun ibu tidak menjaga makan, SUSU IBU masih lagi sumber terbaik untuk bayi, bukan SUSU FORMULA.

     4) Kedatangan Haid

    Sebenarnya penyusuan susu ibu sepenuhnya akan melewatkan kedatangan haid dan dengan itu boleh mengelakkan ibu daripada mengandung ketika menyusukan. Tetapi haid juga menyumbang pada kemeruduman susu pada beberapa orang ibu. Kandungan kalsium yang semakin berkurang dalam badan ibu ketika haid menyebabkan susu berkurang. Jadi pengambilan bahan makanan atau suplemen kalsium sangat digalakkan ketika ibu sedang period.

    Oleh itu para ibu digalakkan untuk aware dgn perkara-perkara diatas. Sila buat checklist, dan tick dimana salah silap anda. Dari situ, anda boleh  kembali muhasabah dan mencari jalan bagaimana untuk mengembalikan productio susu yang telah merudum.

    Saya juga ada beberapa tips untuk membantu para ibu yang mengalami fenomena SUSU MERUDUM. Tentunya dengan mengamalkan Set Breastfeeding.

    Anda boleh hubungi saya untuk tips-tips tersebut, dan ianya bakal saya kongsikan dalam entry lain selepas ini.

    Stay tune!!!!



      Lydzar Rusman,
    Mobile: 0123103787
    lydzar@gmail.com
    http://semuasihatselalu.blogspot.com
    https://www.facebook.com/KedaiTripleS
    Contact me: Google Talk lydzar Y! Messenger humble_head

     




    Cabaran mengumpul stok EBM sempena Ramadhan. Jom mulakan sekarang??

    Cabaran mengumpul stok EBM sempena Ramadhan. Jom mulakan sekarang??

    "Kenapa nk kena kumpul stok banyak-banyak?? Saya rasa time ramadhan atau bukan, susu kita kan tetap ada"

    Ya betul, memang susu tetap ada.Tapi secara logiknya, bila kita berpuasa, kurang makan dan minum, ia akan mempengaruhi juga jumlah dan kuantiti susu yang terhasil.

    Bagaimana kalau tiba-tiba waktu tu lah anak mengalami growth spurt?
    Bagaimana kalau tiba-tiba anak demand EBM lebih dari biasa?
    Bagaimana kalau tiba-tiba hasil perahan anda kurang 1-3oz dari biasa?
    Dah tentu kita sebagai ibu bekerja yg supply anak dengan susu perahan di taska/pengasuh akan tak senang duduk. Pikir, cukup ke tak,  lapar ke tak, mama puasa, anak kena puasa jugak ke?? Betul tak?

    Kan lebih baik kalau kita bersedia dengan segala kemungkinan. Sediakan payung sebelum hujan, bukan bila dh hujan baru nak carik payung. 
    Kalau stok susu perahan dah cukup dalam simpanan, tentunya hati kita lebih tenang pergi kerja. Masih tenang sambil memerah walaupon sedang berpuasa. Kalau susu perahan 'short' 1-2oz pon, kita tetap tak risau sebab boleh gunakan susu dalam peti ais tu untuk kegunaan baby kita. Betul tak?
    Jadi, Jom bersedia dengan Set Triple M. Set paling complete dan optimum bagi ibu bekerja yang tekad mahukan hanya yang terbaik untuk anak mereka iaitu SUSU IBU..
    Persediaan Puasa
    No telefon saya yg terkini : 013 3583424

     >>>Kenapa Set 3M Sangat SESUAI untuk ibu menyusukan yang Berpuasa?<<<

    **Mengandungi Multivitamin lengkap dengan zat besi, Vitamin B, Vitamin C, Kalsium, Alfalfa dan ESP.

    **Sangat dicadangkan untuk ibu yang mengalami masalah penyusuan.


    1. Masalah penyusuan yang dimaksudkan ialah, si ibu menghadapi masalah penghasilan susu walau telah melakukan perahan setiap 2 jam dan minum air sekurang-kurangnya 3L sehari… maka set ini membantu membaiki mana-mana kekurangan atau ketiadaan zat yang diperlukan oleh badan agar tubuh si ibu dapat berfungsi dengan baik sekali.


    2. Set yang paling sesuai untuk ibu yang mempunyai stok yang sedikit, atau yang tidak mempunyai stok susu yang banyak

    Bagi ibu-ibu yang baru mula nak menyimpan stok ini adalah pilihan yang tepat.

    3. Set yang paling sesuai untuk ibu yang ingin relaktasi / induce relactation -contohnya ibu telah berhentikan menyusui anak, jika mengamalkan set ini, bersedia untuk pam dengan kerap bagi stimulasi susu, bersama2 tips yang saya bagi, insyaAllah penyusuan boleh dimulakan semula dengan syarat ibu kuat berusaha.
    Hubungi saya untuk konsultasi dan pesanan ye :)
     BERUSAHALAH !!
    ------------------------------------------------------------------------------------
    * Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.
    Sila dapatkan nasihat dari Doktor atau pakar berkaitan penyakit-penyakit yang dihidapi.

    * This product is not intended to diagnose, treat, cure or prevent any diseases. Please consult your Doctor for any illness you faced
    .

    Saya adalah wakil Shaklee anda untuk penghantaran serata Malaysia. Pilihan COD di kawasan Kota Damansara dan Subang Bestari, Seksyen U5. 
      Lydzar Rusman,
    Mobile: 0123103787
    lydzar@gmail.com
    http://semuasihatselalu.blogspot.com
    https://www.facebook.com/KedaiTripleS
    Contact me: Google Talk lydzar Y! Messenger humble_head

    Tumit kaki merekah?? Jangan Biarkan!!

    Tumit kaki merekah atau 'Crack heels'.

    Masalah kulit tumit merekah berpunca daripada proses 'xerosis' iaitu kekeringan kulit yang keterlaluan. Ia menjadikan kulit yang tebal mudah merekah dan membentuk garis halus.

     Faktor penyebab tumit kaki merekah:

    1. Berdiri lama diatas permukaan kasar
    2. Obesiti, tekanan berlebihan pada lapisan lemak di tumit kaki
    3. Memakai kasut tidak tertutup dibelakang yang membantu geseran lapisan lemak dan meningkatkan tekanan pada tumit
    4. Masalah kulit seperti psoriasis atau ekzema
    5. Memakai kasut terlalu ketat
    6. Kencing manis

    Jika garis harus yang terbentuk pada tumit kaki tidak dirawat, ia akan menyebabkan rekahan semakin berpanjangan dan menjadi kematu (kulit keras). Lama kelamaan kulit kematu ini menimbulkan benjolan tidak sekata pada permukaan kaki selain membuatkan pergerakan seseorang tidak selesa. Masalah akan menjadi lebih teruk jika rekahan ini pecah dan berdarah kerana ia akan mudah mendapat jangkitan.

    Tip-tips untuk mengurangkan 'crack heels'

    • Minum air secukupnya
    • Bersihkan kaki setiap kali selesai melakukan aktiviti dengan menggunakan sabun antibakteria
    • Memberus kaki dengan berus lembut terutamanya yang bermasalah
    • Gunakan batu pumis dan beberapaperalatan lain yang boleh dibeli farmasi untuk menggosok dan tujuan pengelupasan kulit rosak yang tebal. 

    • Jika tidur dalam air cond, pakailah stokin
    • Elakkan kaki bersentuhan secara terus dengan permukaan lantai, gunakan selipar khas
    • Mengambil suplemen yang sesuai mengikut saranan doktor, seperti Vitamin C dan suplemen soya.
    • Mengurut kaki sebelum tidur menggunakan krim atau losen, boleh gunakan Krim Herbal Blend Shaklee 

    • Krim yang menenangkan ini telah diuji secara klinikal di mana ia dapat melembutkan kulit yang kasar dan pecah-pecah pada lutut, siku serta tumit kak.
    • Dingin, bermentol dan tidak berminyak.
    • Diperbuat daripada estrak herba semulajadi yang menenangkan termasuk sage, horse chestnut yarrow dan rosemary.
    Sapukan secara kerap di kulit kaki yang kasar dan merekah selepas mandi atau sebelum tidur.

    ---------------------------------------------------------------------

    * Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.
    Sila dapatkan nasihat dari Doktor atau pakar berkaitan penyakit-penyakit yang dihidapi.

    * This product is not intended to diagnose, treat, cure or prevent any diseases. Please consult your Doctor for any illness you faced
    .

    Saya adalah wakil Shaklee anda untuk penghantaran serata Malaysia. Pilihan COD di kawasan Kota Damansara dan Subang Bestari, Seksyen U5.

     
      Lydzar Rusman,
    Mobile: 0123103787
    lydzar@gmail.com
    http://semuasihatselalu.blogspot.com
    https://www.facebook.com/KedaiTripleS
    Contact me: Google Talk lydzar Y! Messenger humble_head

    BAGAIMANA MENJAYAKAN PENYUSUAN LENGKAP (FULLY BREASTFEED)2 TAHUN

    Penyusuan lengkap selama dua tahun, BAGAIMANA?

    Ini juga adalah misi saya. Misi penyusuan dah dah berjaya mencecah 1 tahun 3bulan. Ada lagi lebih kurang 9 bulan untuk melengkapkannya. Semoga Allah permudahkan perjalanan kami, dan Dia terus memberikan saya semangat yang cekal untuk berjaya. Insya Allah.

    233. Dan ibu-ibu hendaklah menyusukan anak-anak mereka selama dua tahun genap Iaitu bagi orang Yang hendak menyempurnakan penyusuan itu; dan kewajipan bapa pula ialah memberi makan dan pakaian kepada ibu itu menurut cara Yang sepatutnya. tidaklah diberatkan seseorang melainkan menurut kemampuannya. janganlah menjadikan seseorang ibu itu menderita kerana anaknya, dan (jangan juga menjadikan) seseorang bapa itu menderita kerana anaknya; dan waris juga menanggung kewajipan Yang tersebut (jika si bapa tiada). kemudian jika keduanya (suami isteri mahu menghentikan penyusuan itu Dengan persetujuan (yang telah dicapai oleh) mereka sesudah berunding, maka mereka berdua tidaklah salah (melakukannya). dan jika kamu hendak beri anak-anak kamu menyusu kepada orang lain, maka tidak ada salahnya bagi kamu apabila kamu serahkan (upah) Yang kamu mahu beri itu Dengan cara Yang patut. dan bertaqwalah kamu kepada Allah, serta ketahuilah, Sesungguhnya Allah sentiasa melihat akan apa jua Yang kamu lakukan. (Al Baqarah 233)

    Berbalik kepada topik hari ini, BAGAIMANA MENJAYAKAN PENYUSUAN 2 TAHUN ?


    Semua ibu digalakkan menyusukan anaknya dengan susu ibu sahaja dari lahir hingga berumur 6 bulan dan meneruskannya sehingga mencapai 2 tahun. 

    Alhamdulillah, semakin ramai ibu yang sedang berusaha ke arah penyusuan lengkap selama 2 tahun ini.
    Bagi yang telah melepasinya, TAHNIAH dan tepukan gemuruh saya berikan kepada ibu.

    Tapi bagaimana pula dengan ibu-ibu yang sedang berjuang? TERUSKAN USAHA anda dengan azam, yakin dan tekad ianya dipermudahkan Allah. Saya juga masih dalam kategori sedang berjuang seperti kalian semua.

    Jadi hari ni saya nak sharekan sedikit panduan tentang BAGAIMANA untuk mencapai matlamat penyusuan lengkap selama 2 tahun.

    Pertama : Tetapkan matlamat - jangka pendek dan jangka panjang. 



    Para ibu pasti sudah tau akan kebaikan tak ternilai oleh susu ibu ini kan? Jadi tetapkan matlamat jangka pendek iaitu 6bulan pertama utk menyusukan bayi anda. 6bulan bukan satu tempoh yang lama jika kita bersungguh-sungguh. Dah tolak cuti maternity selama 2 bulan (mungkin ada juga yg cuti selama 3 bulan). Menyusukan anak dirumah adalah sangat mudah berbanding bila dah mula bekerja nnt.

    Dan apabila sudah lepas fasa pertama, boleh target utk 12 bulan, 18 bulan seterusnya 24bulan (2 tahun)

    Lengkapkan peralatan yg perlu untuk anda bawa ketika sudah mula bekerja. Breastpump, botol simpanan, cooler bag dan icepack antara yg diperlukan nanti. Jika anda pandai menggunakan Marmet, ada bilik penyusuan dan peti ais di opis, tentunya ini akan lebih memudahkan perjalanan penyusuan anda.

    Disiplin mengepam ketika di opis. 3 jam sekali adalah rules yang perlu anda patuhi supaya dapat mengekalkan rangsangan yang diperlukan utk badan menghasilkan susu secara berterusan.

    Kedua : Tabah menghadapi cabaran dan dugaan sepanjang jalan

    Salah satu cabaran : Botol EBM jatuh dan pecah, EBM tak dapat digunakan lagi
    Anda ibu berhati waja. Sekali anda membuat keputusan untuk menyusukan anak anda secara penuh, anda perlu bersedia dengan segala cabaran dan dugaan yang mendatang. Cabaran boleh datang dalam pelbagai bentuk. Persepsi orang sekeliling yang tidak menyokong niat murni anda. anak tak mau menyusu terus dari botol atau payudara, susu merudum ketika anda period, perlu berjauhan dengan anak (outstation), kejadian blackout yang menyebabkan stok susu anda cair dan sebagainya lagi. Ohh lagi satu, perasaan MALAS mengepam tiba-tiba datang juga adalah satu cabaran besar.

    Apa pun juga cabaran yang menjelma, ia adalah satu penanda aras betapa bersungguhnya anda untuk menyusukan anak. Cara atasi segala cabaran ni pelbagai bergantung kepada situasi yang anda alami. Saya boleh syorkan pengambilan Set Breastfeeding (mengikut keperluan anda) bagi masalah yang berkaitan supply susu seperti susu merudum dan usaha untuk re-stock semula susu yang semakin berkurangan.

    Cadangan Set Penyusuan mengikut keperluan anda : BACA SINI

    Ketiga : Berdoa dan bertawakal setelah berusaha

    Bsgi yg Islam, berdoalah kepada Yang Maha Memberi. Bagi menambah dan memperbanyakkan susu ibu marilah amalkan doa ini. Semoga diperkenankanNya

    Maksudnya:

    Dan (ingatlah) ketika Musa memohon air untuk kaumnya, lalu Kami berfirman: "Pukullah batu itu dengan tongkatmu". Lalu memancarlah daripadanya dua belas mata air. Sungguh tiap-tiap suku telah mengetahui tempat minumnya (masing-masing)[55]. Makan dan minumlah rezki (yang diberikan) Allah, dan janganlah kamu berkeliaran di muka bumi dengan berbuat kerusakan.

    Cara-cara mengamalnya:
    • Berdoa: “Ya Allah permudahkanlah segala urusan kehidupanku, banyakkanlah susuku untuk anakku, dan permudahkanlah perjalananku untuk menyusukan anakku agar menurut segala yang telah Engkau syariatkan. AMIN”
    • Baca Salawat Nabi dan Bismillah sebelum menyusu dan mengepam.
    Baca Surah Al Baqarah ayat 60 dan letakkan tangan pada payudara, usap, dan doa dalam hati semoga Allah murahkan rezeki anak aku supaya aku mampu keluarkan susu yang cukup pada anak aku sehingga sekurang-kurangnya umurnya 2 tahun. InsyaAllah.

    BERUSAHALAH !!
    ------------------------------------------------------------------------------------
    * Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.
    Sila dapatkan nasihat dari Doktor atau pakar berkaitan penyakit-penyakit yang dihidapi.

    * This product is not intended to diagnose, treat, cure or prevent any diseases. Please consult your Doctor for any illness you faced
    .

    Saya adalah wakil Shaklee anda untuk penghantaran serata Malaysia. Pilihan COD di kawasan Kota Damansara dan Subang Bestari, Seksyen U5.

     
      Lydzar Rusman,
    Mobile: 0123583424
    lydzar@gmail.com
    http://semuasihatselalu.blogspot.com
    https://www.facebook.com/KedaiTripleS
    Contact me: Google Talk lydzar Y! Messenger humble_head

    Bagaimana Membesarkan Anak Dengan Sihat?

    Tahukah anda? Fakta tentang kesihatan kanak-kanak...

    • Lebih ramai kanak2 berumur 3-14 tahun mati kerana KANSER berbanding penyakit lain. 
    • Kanak-kanak kini lebih ramai yang menghidap DIABETES.
    • Berjuta2 kanak-kanak seluruh dunia terpaksa mengambil Ritalin setiap hari (ubat untuk ADHD)
    • Kematian kanak-kanak 5-15 tahun akibat asma meningkat dua kali ganda berbanding 10 tahun lepas
    • 1 daripada 3 kehamilan berakhir dengan keguguran.
    • Obesiti di kalangan kanak-kanak meningkat lebih 54% sejak tahun 1964.
    • 75% daripada diet kanak-kanak dan remaja tidak memenuhi keperluan RDA.
    • Menurut kajian USDA Joint Task Force, 50% dari setiap tahap sosio-ekonomi mengalami kekurangan nutrisi.

    Adakah anak2 anda menghadapi simptom2 di bawah?

    • Sering sakit
    • Sukar bangun pagi
    • Tidak fokus
    • Hyperaktif
    • Hidung berdarah
    • Mata lebam
    • Sering mendapat jangkitan telinga
    • Sering selesema
    • Alergi
    • Sakit kepala
    • Kencing malam

    Menurut Dr Lunis Pauling, untuk mendapatkan kesihatan yang lebih baik secara dramatik di kalangan anak-anak, ibu bapa perlu mengawal pendedahan anak-anak terhadap pemakanan dan alam sekitar

    Ibu bapa perlu mengawasi

    • Apa yang anak makan
    • Apa yang anak hidu (udara)
    • Apa yang anak sentuh (bahan kimia yang tidak disedari)
    • Bahan toksik yang berlegar di sekeliling tanpa disedari tapi boleh memberi kesan kepada otak dan organ tubuh.

    Dari manakah bahan kimian bahaya ini datang?

    Udara - bahan-bahan pembersih rumah, habuk rumah, pakaian, etc
    Air - air yang tidak ditapis dan diuruskan dengan betul
    Makanan - makanan ringan, makanan rapu, makanan segera

    Menurut EPA - udara di dalam rumah adalah bertoksik yang mana datangnya dari bahan-bahan yang digunakan di rumah.

    TAHUKAH ANDA ??: 
    Bayi yang merangkak lebih terdedah kepada bahan-bahan kimia dari karpet, 4 kali ganda lebih teruk dari 4 batang rokok.

    TAHUKAH ANDA?? 
     Kajian menunjukkan kanak-kanak kini kurang minum air masak dan kurang makan makanan berkhasiat.

    Kerana...
    • ibu bekerja tak cukup masa untuk membeli barangan segar dan memasak di rumah (biasanya ibu beli stok seminggu yang mengurangkan nilai nutrisi makanan..)
    • jadual kanak-kanak yang dipenuhi kelas itu kelas ini, macam-macam aktiviti
    • lambakan iklan makanan segera

    Apa yang perlu ibu bapa buat untuk kesihatan anak-anak???

    1. CIPTAKAN RUMAH YANG MESRA-KELUARGA... more laughter, more love.. suasana harmoni menyihatkan minda anak anak

    2. TUKAR PRODUK RUMAH KEPADA YANG TIADA BAHAN KIMIA

    3. GUNAKAN SISTEM PEMBERSIHAN UDARA DI RUMAH

    4. GUNAKAN PENAPIS AIR

    5. BERSENAM DGN ANAK ANAK.. Jangan asyik melepak depan TV saja

    6. MASAK DI RUMAH dengan ramuan segar...

    Perlukah supplement untuk anak2???

    Fikirkan sendiri...

    - terlalu banyak "nutritional gaps" dalam diet kita
    - anak-anak terdedah kepada stess yang menghapuskan nutrient dalam badannya
    - anak-anak kita terdedah kepada bahan2 kimia yang memerlukan lebih banyak nutrisi untuk menstabilkan semula

    Apakah suplemen yang sesuai untuk anak-anak?

    - PROTEIN dari sumber asli yang organik, mengandungi enzim soya yang hidup --> kebanyakan soya di pasaran dicuci dengan alkohol menyebabkan enzimnya mati.
    - SEMULAJADI, bukan sintetik... Memgambil vitamin sintetik umpama makan buah plastik.
    - ENZIM yang kekal dalam suplemen agar anak2 dapat membina imuniti dan minda yang sihat

    TAHUKAH ANDA?

    Protein Shaklee adalah bio-available, maksudnya diserap dalam salur darah untuk digunakan oleh sel tubuh kita.. seperti makan buah dan sayur segar.

    Berdasarkan kajian “Safe and Adequate Intake Recommendations for Children ages 4 – 6” by the Food and Nutrition Board of the National Research Council, Shaklee terbukti berkesan dan lebih baik dari jenama suplemen lain.

    Jadi demi kesihatan anak2...

    • Tukarlah jenama sabun basuh anda kepada Shaklee yang tiada bahan kimia dan biodegradable untuk mencuci baju anak2.
    • Tukarlah jenama pencuci lantai kepada Basic H yang selamat dan berkesan serta tiada kesan sampingan kepada anak2 terutama bayi yang merangkak.
    • Bekalkan mereka dengan suplement semulajadi seperti
      • Mealshake
      • Omega Guard
      • Vita-C Chewable
      • Vitalea for CHildren

    Mahal? Tak berbaloi?
    Fikir2kan sendiri... Demi anak2, demi masa depan mereka... adakah anda sanggup menyuap ubat berunsur dadah setiap bulan kepada mereka... atau sedikit investment untuk menjaga kesihatan mereka... anda tentukan yang terbaik untuk anak2 :)

    Ingin dapatkan vitamin untuk kesihatan kanak kanak dengan harga istimewa! Hubungi saya untuk pertanyaan lanjut



    Vitamin for Kids



    * Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.
    Sila dapatkan nasihat dari Doktor atau pakar berkaitan penyakit-penyakit yang dihidapi.

    * This product is not intended to diagnose, treat, cure or prevent any diseases. Please consult your Doctor for any illness you faced
    .

    Saya adalah wakil Shaklee anda untuk penghantaran serata Malaysia. Pilihan COD di kawasan Kota Damansara dan Subang Bestari, Seksyen U5. 

      Lydzar Rusman,
    Mobile: 0123103787
    lydzar@gmail.com
    http://semuasihatselalu.blogspot.com
    https://www.facebook.com/KedaiTripleS
    Contact me: Google Talk lydzar Y! Messenger humble_head


    ESP - 7 kriteria/panduan/guideline utk memilih suplemen SOY PROTEIN

    Saya sedang menikmati segelas bancuhan ESP dengan Lite-Yo yogurt drink. Memang sedap rasanyabila diminum diwaktu terasa lapar. Tidak sesekali saya akan goreng nuget atau frenchfries untuk melegakan rasa lapar saya. Sebaliknya saya akan bancuh resepi ESP-Yogurt atau Triple Gem saya. Ini sudah mencukupi untuk menampung keperluan perut saya setiap kali stay up. DAn pagi ni saya nak share kan panduan bagaimana dan explaination untuk memilih suplemen PROTIN SOYA yang terbaik.

    Variasi resepi bancuhan ESP

    7 kriteria/panduan/guideline utk memilih suplemen SOY PROTEIN

    • Kacang soya itu sendiri mesti tumbuh membesar secara organic~

      Kenapa soybeans mesti ditanam secara organic….sebab kajian penananam secara kimia (bukan organic) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan.. Dan dari segi kajian..sudah terbukti ada hubungkait antara cancer dan nitrates.. Jadi amatla penting pesticides, fungicides, and herbicides tidak digunakan disepanjang proses pembesaran soybeans ni.
    • Soybean tu mestilan Non GMO ( tak dihasilkan secara genetic)~ 

      Kenapa soy protein mestilah non genetik engineered?sebab secara umumnya..soybean yang dari jenis genetic ni adalah murah utk dihasilkan (ni lebih kurang vitamin sintetik danvitamin natural..)…dan kebanyakkan syarikat akan mencari cara utk menjimatkan kos..dan semestinya menggunakan soybean yg dihasilkan secara genetic. Dr. Louis J. Pribyl, a Brazilian government scientist menekankan yang berdasarkan kajian... toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan didalam sel tumbuhan
    • Soy Protin tu mesti mengandungi 9 asid amino perlu

      Ni ciri yang amat penting..Badan memerlukan kesemua 9 ni untuk menghasilkan hormone,jus penghadaman,antibodi, enzyme. If one essential amino acid is missing, the immune system can be depressed 30%, and many important body functions are delayed or stopped.
    • Dalam proses pembuatan soy isolate, soyflakes mesti dibersihkan dgn air bukan dgn alcohol

      Alcohol tu haram yelah satu hal gak ..tapi kalau dicuci dgn alcohol..ianya akan memusnahkan kandungan isoflavone..... up to 88%! Sedanglan isoflavone itu diperlukan utk mengurangkan risiko cancer paru2,etc..Isoflavones juga bermanfaat dlm penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang.

    • Bahan anti-thyroid/anti-growth substance mesti disingkirkan- 

      Soy yang mentah mengandungi "anti-growth", "anti-tyrosine" substance. sedangkan kalau kekurangan bahan2 ni akan menyebabkan low blood pressure, low body temperature, and restless leg syndrome. Find a brand that uses an extracting process that removes this substance, yet keeps the soy in a raw form in order to maintain the HIGHEST LEVEL OF AMINO ACIDS and ISOFLAVONES which are very sensitive to heat.
    • Proses pembuatan soy protein sebaiknya tanpa pemanasan

      Amino acids sgt sensitive dgn suhu yg panas.. In some studies, cooking protein has been shown to destroy up to 50% of some ESSENTIAL AMINO ACIDS. If an individual consistently consumes a diet that is lacking in all of the essential amino acids, inadequate brain development and hormones, or other body tissue development can be the result
    • Soy isolate itu mesti ditambah dgn unsur calcium..kenapa? 

      ~ Kajian /artikel melaporkan bahawa serbuk soy adalah sangat berasid dan boleh mnyebabkan kerapuhan tulang.Dan oleh yg denikian unsur calcium yang secukupnya mesti ditambah dalam soy protein tu untuk meneutralkan kembali serbuk soy tu.Kebanyakan pengusaha/pengeluar protin tidak menambah cukup kalsium
    sumber: http://www.mamafaiz.com/2011/01/cara-memilih-soy-protein-yg-berkualiti.html

    Saya dh kongsikan panduan penting yang anda perlu tahu ketika memilih soya, jadi pilihlah soya mengikut kriteria tersebut. Tentunya saya memilih ESP dari Shaklee


    ----------------------------------------------------------------------------------------------
    * Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.
    Sila dapatkan nasihat dari Doktor atau pakar berkaitan penyakit-penyakit yang dihidapi.


    Saya adalah wakil Shaklee anda untuk penghantaran serata Malaysia. Pilihan COD di kawasan Kota Damansara dan Subang Bestari, Seksyen U5.
      

      Lydzar Rusman, SHAKLEE ID : 859948
    Kedai TripleS (K3S)

    Call / SMS/ Whatsapp : 013 3583424
    Facebook Twitter
    Contact me: Google Talk lydzar Y! Messenger humble_head

    Set Triple M sebagai persediaan EBM dibulan Ramadhan

    Entry ini khas untuk para ibu yang sedang gigih breastfeed anak masing-masing. Saya faham, ramai ibu yang mula risau tentang perjalanan penyusuan ketika bulan Ramadhan. Macam-macam perkata muncul dalam kotak fikiran  mereka. Antara perkara-perkara yang kerapkali diRISAUkan oleh mereka adalah:

    1. Stok EBM dalam peti semakin susut.
    2. Anak tiba-tiba demand tinggi
    3. Risau stok yang ada tak dapat tampung keperluan anak.
    4. Risau SUSU DROP semasa puasa
    5. Risau TAK TAHAN LAPAR sebab mengepam susu
    6. Risau KEPENATAN MELAMPAU
    7. Risau GASTRIK
    8. Risau DEHYDRATE
    Tahun ini tahun kedua saya bakal berpuasa sambil breastfeed Hilda. Dari tahun lepas saya dh mula amalkan set lengkap Breastfeeding ini. Tapi dulu bukan isu sebab Hilda masih kecil, dan production susu memang stabil. Peti ais tu sampai tak muat-muat nak letak EBM.
    Bagaimana pula dengan puasa tahun ini. Hilda sudah pon berumur hampir setahun 4 bulan sekarang, coming Ramadhan umurnya 1 tahun 5bulan pula. Dan saya masih lagi mengamalkan amalan vitamin Triple M macam dulu. Cumanya kuantiti perahan dah berkurang berbanding tahun lepas seiring dgn pembesaran anak saya. Saya tak risau sebab saya memang ambil nutrisi yang sepatutnya badan saya dapat untuk penghasilan optimum susu ibu.

    Anda bagaimana! Buangkan segala kerisauan dan keresahan anda. Bertindak sekarang, ambil Set Triple M, mari mengepam dan mari mengumpul stok EBM!!! Jika kerisauan benar-benar terjadi ATLEAST memang stok EBM tersedia dalam peti ais.

    Susu Formula bukan alternatif ye! Kerana kita masih sempat berusaha dalam masa sebulan ini sebelum masukkan Ramadhan. Sebulan untuk mula mengambil Set Triple M dan mula mengepam untuk membuat stok.
    Set Triple M

    Kenapa Set Triple M Sangat SESUAI untuk ibu menyusukan yang Berpuasa?

    **Mengandungi Multivitamin lengkap dengan zat besi, Vitamin B, Vitamin C, Kalsium, Alfalfa dan ESP.
    **Sangat dicadangkan untuk ibu yang mengalami masalah penyusuan.

    1. Masalah penyusuan yang dimaksudkan ialah, si ibu menghadapi masalah penghasilan susu walau telah melakukan perahan setiap 2 jam dan minum air sekurang-kurangnya 3L sehari… maka set ini membantu membaiki mana-mana kekurangan atau ketiadaan zat yang diperlukan oleh badan agar tubuh si ibu dapat berfungsi dengan baik sekali.

    2. Set yang paling sesuai untuk ibu yang mempunyai stok yang sedikit, atau yang tidak mempunyai stok susu yang banyak. Bagi ibu-ibu yang baru mula nak menyimpan stok ini adalah pilihan yang tepat.

    3. Set yang paling sesuai untuk ibu yang ingin relaktasi / induce relactation -contohnya ibu telah berhentikan menyusui anak, jika mengamalkan set ini, bersedia untuk pam dengan kerap bagi stimulasi susu, bersama2 tips yang saya bagi, insyaAllah penyusuan boleh dimulakan semula dengan syarat ibu kuat berusaha.

     

    * Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.
    Sila dapatkan nasihat dari Doktor atau pakar berkaitan penyakit-penyakit yang dihidapi.

    * This product is not intended to diagnose, treat, cure or prevent any diseases. Please consult your Doctor for any illness you faced
    .

    Saya adalah wakil Shaklee anda untuk penghantaran serata Malaysia. Pilihan COD di kawasan Kota Damansara dan Subang Bestari, Seksyen U5. 


      Lydzar Rusman,
    Mobile: 0123103787
    lydzar@gmail.com
    http://semuasihatselalu.blogspot.com
    https://www.facebook.com/KedaiTripleS
    Contact me: Google Talk lydzar Y! Messenger humble_head

    Set SuperDetox Bantu Singkirkan Toksin Dan Racun Dalam Badan

    Tahukah anda, manusia terdedah kepada lebih drpd 4juta toksin sejak dilahirkan. Secara purata , bayi yang baru lahir terdedah kepada lebih drpd 200 toksin, bahan kimia industri dalam badan yang dipindah dari tali pusat ibu.

    Ngeri kan fakta ini. Tapi percayalah ianya nyata benar.

    Walaupun secara luarannya, anda rasa anda sihat, tp adakah anda yakin ia benar-benar sihat luar dan dalam?

    Menurut Dr Haizal Haron Kamal, Pakar Fizikal dan Jantung Pusat Perubatan Tropicana, kehidupan masa kini tidak sama lagi dengan keadaan dahulu yang hanya cukup jika mengamalkan langkah pemakanan sihat. Faktor kecanggihan dan kemodenan segala aspek menjadikan setiap perkara boleh menyebabkan anda seperti menyumbat toksik ke dalam badan anda sendiri. Ianya terjadi tanpa disedari melalui apa yang kita lakukan juga apa yang kita makan.

    Katanya "Umpama membeli buah-buahan dan sayuran yang terbukti baik untuk tubuh. Adakah golongan ini pernah mempersoalkan adakah ia benar-benar selamat dan menjamin kesihatan? Adakah dengan membeli buah-buahan dan sayuran segar itu anda bebas daripada toksin yang datang dari makanan?"

    Faktor pencemaran  udara, tanah dan air yang datang dari asap kenderaan,asap kilang bahkan penggunaan barangan penjagaan diri juga tak terlepas daripada mengandungi jutaan bahan kimia yang boleh memudaratkan tubuh.

    Ini menjadikan kehidupan seumpama hidup dalam 'tong penuh toksin'.

    Menurut Dr Wan Himratul Azliza Pakar Runding Fizikal Pusat Perubatan Tropicana, banyak penyakit yang dihadapi oleh individu masa kini berpunca dari tubuh yang TIDAK SEMPURNA PROSES DETOKSIFIKASINYA.

    Selain toksin yang terhasil dari apa yg dimakan dan pencemaran persekitaran, faktor penggantian sel-sel tubuh yang lama kepada sel-sel tubuh yang baru dan tidak dikeluarkan dari tubuh menyebabkan badan bertoksik.

    Cara paling berkesan adalah dengan melakukan PROSES DETOKSIFIKASI.

    Jika anda mengalami salah satu daripada masalah berikut:
    • Jerawat / kulit kusam
    • selalu rasa lesu dan kurang bertenaga
    • sakit kepala berulang
    • rasa gatal, 
    • emosi bercelaru
    • radang padakulit
    • alahan  dan ekzema
    Simptom tersebut menunjukkan yang tubuh anda mungkin mempunyai toksin yang berlebihan.

    Shaklee mengesyorkan pengambilan Set Super Detox bagi membantu badan mengeluarkan toksin dan bahan buangan untuk mengembalikan tubuh yang sihat.


    Kalau nak beli produk Shaklee lain yang super duper lebih jimatkan poket anda. Baca dekat sini.



    Saya adalah Pengedar Sah Shaklee di Kota Damansara dan Subang Bestari. COD di kawasan tersebut dan penghantaran secara pos keseluruh Malaysia.

    Untuk info lanjut, sila hubungi saya melalui kontek info kat bawah tu.

    ----------------------------------------------------------------------------------------------
    * Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.
    Sila dapatkan nasihat dari Doktor atau pakar berkaitan penyakit-penyakit yang dihidapi.


    Saya adalah wakil Shaklee anda untuk penghantaran serata Malaysia. Pilihan COD di kawasan Kota Damansara dan Subang Bestari, Seksyen U5.

     
     
      Lydzar Rusman, SHAKLEE ID : 859948
    Kedai TripleS (K3S)

    Call / SMS/ Whatsapp : 013 3583424
    Facebook Twitter
    Contact me: Google Talk lydzar Y! Messenger humble_head

    Produk baru : Advance Joint Health Tablet

    Adakah anda ingin kekal sihat dan bebas bergerak?

    Joint Health Tablet menyokong kesihatan sendi berpanjangan. Ia mengandungi ekstrak unik Boswellia, ekstrak jagung dan nutrien penting yang lain termasuk Zink, Tembaga (Copper), Mangan, dan Vitamin C untuk membantu meningkatkan keselesaan sendi dan pergerakan. Dengan menggunakan tumbuhan dan bahan-bahan berasaskan mineral, JHT adalah formula sayur-sayuran 100%

    Advance Joint Health Tablet


    Bagaimana ia berkesan?

    1) Menyokong keselesaan sendi
    Ekstrak Boswellia : Menghalang pembentukan bahan kimia yang menyerang tulang rawan.


    2) Bertindak sebagai kusyen
    Ekstrak jagung membantu mengekalkan tulang rawan

    3) Memelihara tisu penyambung yang sihat

    Zinc, copper, manganese and vitamin C merupakan nutrien penting dalam kesihatan sendi dengan membekalkan sokongan nutrien untuk kolagen dan komponen tisu penyambung lain yang memberikan kekuatan dan struktur terhdap sendi.

    Siapa yang memerlukan?

    Sesiapa sahaja tidak kira lelaki atau perempuan dewasa yang ingin mengekalkan kesihatan sendi, yang aktif dan lasak. Terutama sekali gologan dewasa dan warga tua. Bagi jutaan orang yg mempunyai ketidakselesaan sendi, aktiviti biasa seperti membengkok, duduk dan berjalan pun terasa begitu mencabar.

    Jangan biarkan sakit sendi menghalang anda daripada bergerak aktif, pencegahan awal boleh menjadikan anda sihat pada masa akan datang. Sama ada and penghidap sakit sendi  atau pun tidak, adalah penting anda mendapatkan nutrisi sendi seiring dengan peningkatan usia.



    ----------------------------------------------------------------------------------------------
    * Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.
    Sila dapatkan nasihat dari Doktor atau pakar berkaitan penyakit-penyakit yang dihidapi.


    Saya adalah wakil Shaklee anda untuk penghantaran serata Malaysia. Pilihan COD di kawasan Kota Damansara dan Subang Bestari, Seksyen U5.
     
     
      Lydzar Rusman, SHAKLEE ID : 859948
    Kedai TripleS (K3S)

    Call / SMS/ Whatsapp : 013 3583424
    Facebook Twitter
    Contact me: Google Talk lydzar Y! Messenger humble_head