• Pengedar By Negeri
  • Published with Blogger-droid v2.0.8

    No telefon baru Kedai Triple S : 013 3583424

    Salam 1September dan salam hujung minggu buat semua.

    Anda boleh hubungi saya melalui sms/call/whatsapp di no ini

    013 3583424

    I am upgrading my system to serve u better ♥

    Published with Blogger-droid v2.0.8

    Nutrisi Penting untuk Kesihatan Tulang

    Terbaca artikel tulisan Jamie McManus, tentang definisi sihat bagi setiap individu. Beliau berpendapat kesihatan tulang adalah yang paling PENTING.Saya juga bersetuju dengan beliau kerana tulang adalah tunggak segala aktiviti dan pergerakan yang manusia lakukan.

    Jom saya kongsikan artikel dari website Pusat Maklumat Rakyat tentang kesihatan tulang.
    -----------------------------------------------------------------

    Kesihatan Tulang

    Kesihatan tulang adalah salah satu daripada elemen penting untuk kesejahteraan hidup. Tanpa sokongan dan perlindungan daripada tulang, kita tidak mungkin dapat melakukan aktiviti-aktiviti fizikal walaupun aktiviti yang paling mudah. Kita hanya mempunyai satu set tulang untuk digunakan seumur hidup. Oleh sebab itu, kesihatan tulang yang baik adalah kunci kepada kehidupan yang sihat dan aktif. Kita perlu memberi perhatian untuk memastikan tulang-tulang kita mendapat khasiat pemakanan yang betul agar kita dapat terus melakukan aktiviti-aktiviti yang kita gemari.

    Tulang Merupakan Tisu Yang Hidup

    Tulang merupakan struktur yang kompleks dan dibahagikan kepada dua kategori utama; kortikal dan trabekular. Kortikal atau tulang-tulang padat membentuk lapisan luar tulang dan membentuk sebahagian besar rangka manusia. Trabekular membentuk bahagian dalam tulang dan mempunyai struktur ala jaringan atau seperti struktur sarang lebah. Kedua-dua tulang kortikal dan trabekular ini mengandungi sel-sel hidup yang terkandung di dalam satu matriks organik yang terdiri daripada serat-serat protein.
    Bahan mineral seperti kalsium dan fosforus diendap ke dalam matriks tulang. Selain itu, nutrien-nutrien lain juga penting bagi metabolisme tulang yang normal termasuklah vitamin D, vitamin K, magnesium dan zink. Bekalan nutrien-nutrien ini adalah bergantung kepada pengambilan diet harian kita. Oleh sebab tulang merupakan tisu yang hidup, maka khasiat pemakanan yang tepat adalah penting untuk tulang. Seperti hidupan lain, rangka manusia sentiasa diperbaharui dengan sendirinya, melalui kitaran penguraian dan pembentukan yang dikenali sebagai proses pembentukan semula tulang. Keberkesanan proses semula jadi ini adalah bergantung kepada pemakanan yang kita bekalkan kepada tubuh kita. 

    Proses Pembentukan Semula
    Proses pembentukan semula adalah suatu fungsi biologikal asas yang direka bagi memastikan kemandirian tubuh kita. Pada satu masa tertentu, sel-sel yang terlibat dalam proses pembentukan semula tulang akan menguraikan dan membentuk tulang di berjuta lokasi yang merangkumi keseluruhan rangka dan juga matriks tulang. Sel-sel osteoblast dan osteoclast memainkan peranan utama di dalam proses ini. Sel osteoclast bertanggungjawab menguraikan struktur tulang dan melepaskan komponen tulang ini ke dalam aliran darah. Aktiviti penyerapan ini meninggalkan lekuk cekung halus di dalam tulang dikenali sebagai lekuk penguraian.
    Lekuk-lekuk ini kemudiannya akan dilapisi oleh sel osteoblast, yang secara lazimnya membina semula tulang yang telah diuraikan. Sel osteoblast ini pada mulanya akan membentuk lapisan matriks protein dan ia kemudiannya akan menghasilkan bahan-bahan yang akan mengakibatkan pengendapan mineral-mineral tulang ke dalam matriks protein.

    Proses Pembentukan Semula Tulang
    Proses penguraian dan pembentukan inilah yang menyembuhkan bahagian permukaan tulang yang haus dan rosak serta mengekalkan kekuatan tulang dan pergerakannya setiap hari. Oleh itu, kita perlu memastikan bahawa kitaran pembentukan semula tulang ini dipenuhi dengan khasiat pemakanan yang optimum. Ini adalah satu langkah yang penting bagi memastikan bahawa seseorang itu berupaya menikmati kesihatan tulang yang baik dan gaya hidup yang aktif. Tanpa nutrien, vitamin dan mineral yang tepat sebagai blok-blok binaan, proses pembentukan semula ini akan terganggu dan mengakibatkan tulang-tulang menjadi lemah dan rapuh. Tiada siapa yang terkecuali daripada risiko tulang yang tidak sihat. Oleh itu, tulang kita perlu dijaga dengan baik sejak zaman kanak-kanak dan remaja.

    Membekalkan Pemakanan Untuk Tulang Anda
    Seseorang itu akan mengalami satu tahap pertumbuhan tulang yang pesat, di mana tulang-tulang akan menjadi lebih besar, berat dan padat. Apabila seseorang itu mencecah pertengahan usia 20-an, dia akan mencapai satu titik ketumpatan dan kekuatan maksimum tulang yang dipanggil `puncak jisim tulang'. Ketika zaman kanak-kanak dan remajalah keperluan bagi pemakanan tulang yang secukupnya adalah amat penting.
    Kita perlu memastikan bahawa tubuh kita menerima bekalan vitamin, mineral dan nutrien yang optimum bagi melengkapkan proses pembentukan semula tulang untuk mendapatkan jisim tulang yang maksimum. Sebahagian daripada nutrien-nutrien penting yang diperlukan untuk tulang yang sihat adalah protein, magnesium, zink, fosforus dan vitamin C. Walau bagaimanapun, terdapat tiga nutrien yang memainkan peranan tersendiri dan juga berfungsi secara sinergi dalam mengoptimumkan kesihatan tulang.

    Kalsium
    Kalsium adalah salah satu mineral utama dalam pembentukan tulang yang diperlukan oleh tubuh dan kepentingan mineral ini merupakan asas yang telah lama bertapak dalam sains pemakanan untuk tulang. Penyelidikan telah membuktikan hubungan di antara pengambilan kalsium yang mencukupi dengan puncak jisim tulang yang optimum di awal kehidupan dan pencegahan kehilangan jisim tulang ketika usia tua.

    Vitamin D
    Vitamin D meningkatkan keberkesanan penyerapan kalsium, oleh sebab itu ia membantu mengekalkan tahap kalsium yang optimum di dalam darah. Pengetahuan saintifik menyatakan bahawa kekurangan vitamin D adalah berkaitan dengan ketumpatan tulang yang rendah dan risiko keretakan tulang yang tinggi, terutamanya pada golongan tua.

    Vitamin K
    Vitamin ini telah lama dikenali melalui peranannya dalam proses pembekuan dan penggumpalan darah. Bagaimanapun, kebelakangan ini semakin banyak bukti menunjukkan bahawa vitamin K memainkan peranan dalam mengoptimumkan kesihatan tulang. Penyelidikan telah menunjukkan bahawa vitamin K amat penting dalam salah satu proses utama dalam pembentukan tulang iaitu proses pengkarboksilan osteocalcin, protein yang ditemui dengan banyaknya di dalam tulang. 
    Vitamin K berfungsi dengan meningkatkan jumlah osteocalcin yang aktif, yang dapat meningkatkan daya tarikannya terhadap kalsium. Ini akan mengekalkan dan mengikat nutrien-nutrien di dalam tulang. Kajian populasi telah melaporkan bahawa terdapat hubungan antara tahap pengambilan vitamin K yang rendah, dengan pengurangan ketumpatan jisim tulang dan peningkatan risiko keretakan tulang. Penemuan ini dikenal pasti pada kedua-dua jantina, lelaki dan wanita yang merangkumi pelbagai peringkat umur.

    --------------------------------------------------------------------------------------------

    Jika anda bertanya saya, produk Shaklee yang mana yg sesuai untuk tujuan kesihatan tulang, jawapan saya tentunya OSTEMATRIX. 
    Ostematrix adalah sumber kalsium terbaik yang lengkap dengan magnesium dan vitamin D yang penting utk kadar penyerapan optimum. Semua golongan dewasa sesuai untuk mengambil OStematrix sebagai bekalan kalsium harian mereka


    Baca info produk di sini : FAKTA OSTEMATRIX 
    Baca perbezaan produk kalsium Shaklee dgn produk lain : BEZA OSTEMATRIX dgn KALSIUM LAIN

    Hubungi saya untuk info lanjut tentang Ostematrix dan juga pesanan.

    ----------------------------------------------------------------------------------------------
    * Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.
    Sila dapatkan nasihat dari Doktor atau pakar berkaitan penyakit-penyakit yang dihidapi.


    Saya adalah wakil Shaklee anda untuk penghantaran serata Malaysia. Pilihan COD di kawasan Kota Damansara dan Subang Bestari, Seksyen U5. 

      Lydzar Rusman,
    Mobile: 0123103787
    lydzar@gmail.com
    http://semuasihatselalu.blogspot.com
    https://www.facebook.com/KedaiTripleS
    Contact me: Google Talk lydzar Y! Messenger humble_head

     
     

    Memulihkan Luka EPISOTOMI

    Episotomi 


    Episotomi adalah prosedur paling biasa dilakukan oleh Doktor kepada wanita yang bersalin melalui cara normal. Tujuannya adalah untuk membuka lebih laluan kepada bayi untuk keluar dan untuk mengelakkan luka dan koyakan tanpa kawalan ketika proses bersalin sedang berlangsung.

    Walaubagaimanapun, prosedur ini kini semakin kurang dilakukan dan dilakukan bergantung pada situasi wanita berkenaan. Begitu juga dengan proses bersalin kali ketiga, saya tidak menjalani proses episotomi.

    Luka episotomi agak sukar dijaga kerana ia berada dikawasan yang lembap, basah dan agak 'kotor'



    Bagaimana untuk mempercepatkan proses pemulihan luka ?

    Menurut Drug.com, luka lambat sembuh jika tubuh kita kekurangan nutrisi yang perlu. Dan nutrisi yang terpenting dalam proses pemulihan luka adalah Vitamin C, Protin, dan Zink 

    Cara lain untuk mempercepat proses pemulihan luka :
    • Sentiasa pastikan tempat luka dalam keadaaan bersih dan kering. Boleh pasangkan kipas dan anginkan kawasan luka jika sedang bersendirian
    • Basuh kawasan luka dengan antiseptik
    • Ambil masa untuk berehat secukupnya, tidak digalakkan duduk atau berdiri terlalu lama untuk mengelakkan 'stress' dikawasan luka episotomi
    • Dapatkan pemeriksaan lanjut dari Doktor jika didapati kawasan luka berair, bernanah atau berbau untuk memastikan tiada jangkitan kuman merebak dikawasan luka.

    Bagaimana nutrisi ini membantu?


    Vitamin C menghasilkan kolagen dan memberikan kekuatan tambahan dan kestabilan kepada gentian kolagen. Ia juga merupakan antioksidan, yang bertanggungjawab untuk melawan radikal bebas yang berbahaya kepada kesihatan anda.

    Zink terlibat dalam sintesis DNA, pembahagian sel, sintesis protein, menghalang penyebaran bakteria  kematangan T-limfosit dan tindak balas imun.


    Protein pula terdiri daripada asid amino, yang dianggap sebagai blok pembinaan tubuh. Setiap anggota tubuh badan kita adalah protein. Menurut kajian, kekurangan protein boleh menjejaskan penyembuhan luka dan boleh meningkatkan risiko jangkitan luka. Protein adalah elemen penting untuk penyelenggaraan dan pembaikan tisu dan ia berfungsi bersama-sama dengan nutrien untuk membina jisim badan tanpa lemak.



    Jadi, utk proses pemulihan luka episotomi bagi wanita yang baru bersalin, saya amat mengesyorkan pengambilan nutrien seperti diatas.

    Produk Shaklee yang sesuai untuk diambil oleh wanita yang baru bersalin (berpantang) atau mereka yg sedang dalam proses pemulihan luka (accident, pembedahan dan sebagainya) boleh mencuba produk berikut:

    -Zinc Complex
    -Vitamin C Sustained Release
    -Energising Soy Protein atau Mealshake.

    Hubungi saya untuk maklumat lanjut tentang produk dan pesanan.

    ----------------------------------------------------------------------------------------------
    * Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.
    Sila dapatkan nasihat dari Doktor atau pakar berkaitan penyakit-penyakit yang dihidapi.


    Saya adalah wakil Shaklee anda untuk penghantaran serata Malaysia. Pilihan COD di kawasan Kota Damansara dan Subang Bestari, Seksyen U5. 



      Lydzar Rusman, SHAKLEE ID : 859948
    Kedai TripleS (K3S)
    Mobile/ WhatsApp :013-3583424
    Facebook Twitter
    Contact me: Google Talk lydzar Y! Messenger humble_head


    5 Amalan Makanan Selamat (Safe Food Practice)

    Musim perayaan dan makanan memang tak dapat dipisahkan. Mesti anda pon dh dengar terlalu banyak kes sakit perut, kes cirit birit dan keracunan makanan sepanjang musim perayaan ni kan?

    Bukan tak boleh nak makan, tp makan dengan cara berpada-pada sebab mungkin juga perut kita terkejut. Puasa sebulan, perut relax je. Masuk bulan Syawal, semua makanan nk disumbat. :D

    Jom saya kongsikan tips Amalan Makanan Selamat. Kenapa 'Safe Food Practice'?


    Mungkin bila kita makan dirumah orang atau Open House, kita tak dapat nk pastikan 'how' selamat cara penyediaan makanan yg dilakukan, tp bila kita sendiri yang mem'proses' makanan itu sendiri, kita pasti dapat meningkatkan tahap selamat makanan yg bakal diambil.

    Jom ikuti 5 Amalan Makanan Selamat : 

    1. Gunakan makanan dan air yang selamat. Pastikan sumber makanan dan sumber air yang anda ambil adalah dari sumber yang bersih. Gunakan penapis air atau 'Water Pitcher Shaklee' sebagai cara mudah untuk menapis air minuman anda.

    2. Proses mengendalian makanan. Cara pembersihan makanan dengan betul boleh menjadi salah satu cara yang paling penting untuk menghalang patogen bawaan makanan. Cuci tangan sebersih bersihnya sebelum mengendalikan bahan makanan.

    3. Asingkan. Pengasingan membantu mencegah pencemaran silang. Berhati-hati untuk mengasingkan makanan mentah (terutamanya daging, ayam, makanan laut dan telur) dari barangan lain apabila membeli-belah dan memasak. Gunakan papan pemotong yang berbeza dan peralatan untuk makanan mentah dan bukan mentah.

    4. Memasak. Cara memasak dengan betul membantu mengelakkan pencemaran pada makanan. Pastikan sayur-sayuran tidak terlalu layu supaya khasiat dan vitamin didalamnya tidak termusnah.

    5. Sejukkan . Suhu yang sejuk melambatkan pertumbuhan bakteria (bakteria mudah membiak dalam suhu yg panas dan boleh berkembang pesat pada suhu bilik). Boleh segera simpan makanan yang tidak dimakan kedalam peti sejuk untuk mengelakkannya dicemari kuman.


    Jadi pastikan cara anda mengendalikan makanan anda betul-betul dipantau ye..Supaya badan sihat, jauh dari penyakit :)

    Untuk maklumat lanjut tentang Water Pitcher Shaklee, sila hubungi saya lydzar :)

    ----------------------------------------------------------------------------------------------
    * Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.
    Sila dapatkan nasihat dari Doktor atau pakar berkaitan penyakit-penyakit yang dihidapi.


    Saya adalah wakil Shaklee anda untuk penghantaran serata Malaysia. Pilihan COD di kawasan Kota Damansara dan Subang Bestari, Seksyen U5. 


      Lydzar Rusman,
    Mobile: 0123103787
    lydzar@gmail.com
    http://semuasihatselalu.blogspot.com
    https://www.facebook.com/KedaiTripleS
    Contact me: Google Talk lydzar Y! Messenger humble_head

    Kisah Benar : Accident dan Treatment dengan Vitamin Shaklee

    Berdasarkan kisah sebenar.

    Scroll terus kebawah kalau takut nk tengok gambar tu ye.


    Ini adalah gambar salah seorang customer Kedai Triple S.
    Berpunca dari kemalangan di tempat kerja, dimana besi seberat 3 tan telah terjatuh lalu menghempap tangan mangsa. Kecederaan yang agak teruk seperti didalam gambar.

    Dan beliau sekarang sedang mengikuti treatment dengan menggunakan produk-produk Shaklee.

    Set Family Wellness dan Mealshake: Vitalea, BComplex, Vitamin C dan ESP
    Bertujuan menjaga kesihatannya secara menyeluruh, dan ESP berfungsi untuk menghasilkan sel-sel dan tisu kulit baru yang sihat. Mealshake, bertujuan membekalkan tenaga segera pada mangsa yang sering keletihan dan kesakitan.

    Basic H : sebagai bahan untuk mencuci luka

    Progress :
    -Badan pesakit semakin bertenaga,
    -Tangan yang dulunya kebas dan kaku kini dah boleh digerak-gerakkan.
    -Ada ulat pada luka, dulu terpaksa gunakan penyepit untuk buang ulat dari tangan, kini ulat mati dan jatuh sendiri tanpa perlu ditarik.

    Alhamdulillah, semangat mangsa juga sangat kuat dan beliau yakin dan sangat positif yang tangannya akan pulih suatu hari nanti. mari kita doakan mangsa segera sembuh dan dapat kembali bekerja


    Hubungi saya untuk konsultasi produk dan pesanan vitamin!

    ----------------------------------------------------------------------------------------------
    * Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.
    Sila dapatkan nasihat dari Doktor atau pakar berkaitan penyakit-penyakit yang dihidapi.


    Saya adalah wakil Shaklee anda untuk penghantaran serata Malaysia. Pilihan COD di kawasan Kota Damansara dan Subang Bestari, Seksyen U5. 

      Lydzar Rusman, SHAKLEE ID : 859948
    Kedai TripleS (K3S)

    Mobile: 0123103787
    WhatsApp :013-2048424 


    Facebook Twitter
    Contact me: Google Talk lydzar Y! Messenger humble_head
    TwitterLatest tweet: Kes dan treatment dengan Produk Shaklee di K3S : Kes : Accident di tempat kerja, besi 3 tan jatuh menghempap... http://t.co/4PMk7jWW Follow @lydzar Reply Retweet   12:11 Aug-27
    Latest post: Kes dan treatment dengan Produk Shaklee di K3S : Kes : Accident di tempat kerja, besi 3 tan jatuh menghempap tangan. Treatment : Set Family Wellness (Vitalea, Bcom...
      Like · Comment · Share Kedai Triple-S page on Facebook     Like

    TESTIMONI COLLAGEN POWDER : Memang SUPERP dan HOT!!

    Selepas almost 2bulan pelancaran produk Collagen Powder pada bulan Jun hari tu, kini dh tiba masanya para pengguna Collagen Powder come out with their happy stories!

    Minggu lepas paling hot, sane sini dalam group FB kami kecoh dgn pelbagai cerita menarik tentang kesan COLLAGEN POWDER SHAKLEE.

    Jom baca apa kata mereka!





    Haaaa tu la dia sharing dari mereka.

    Ini hanyalah testimoni atau kata-kata dari mereka yg sangat puas hati dengan hasil mengambil Collagen Powder. Anda teruja tak??

    Kebanyakan mereka memberi respon terbaik tentang kulit mereka skg dah jadi halus lembut dan gebu saja. Siapa yang taknak cantik kan! Kalau anda nk rasakan yang sama, jom sertai mereka berCollagen! 

    Malah anda boleh membuat Cabaran Cantik dengan Collagen Powder Shaklee dalam masa 8 minggu. Hubungi saya untuk konsultasi dan harga menarik ye!


      Lydzar Rusman, SHAKLEE ID : 859948
    Kedai TripleS (K3S)

    Call / SMS/ Whatsapp : 013 3583424
    Facebook Twitter
    Contact me: Google Talk lydzar Y! Messenger humble_head

    6 Tips Hindari Jerawat

    Jerawat??
    OH NO!!!

    Memang satu masalah besar bila jerawat tumbuh walaupon hanya satu biji kan?

    Jom saya kongsikan 10 Tips dari Majalah Rapi tentang bagaimana untuk menghindari jerawat.


    • JANGAN BERJEMUR DIBAWAH TERIK MATAHARI
    Sinar UV adalah musuh utama kulit, Ia menyebabkan kulit berisiko untuk mendapat kanser, penuaan pra matang, dan mudah berkedut.
    • RAMBUT TIDAK MENUTUPI MUKA
    Jika anda berambut panjang, pastikan rambut diikat supaya tidak menutupi wajah anda bagi mengelakkan jerawatandatidak menjadi semakin teruk terutamanya diwaktu siang. Tahukah anda, rambut mempunyai minyak yang boleh menyumbat liang kulit muka anda  walaupun tidak menggunakan sebarang produk rambut.

    • ELAKKAN MENYENTUH WAJAH
    Menyentuh atau meraba wajah boleh menyebabkan jerawat semakin teruk akibat bakteria yg ada pada tangan anda.

    • MINUM BANYAK AIR
    Minum banyak air membolehkan kulit anda sentiasa hidrasi dan dapat melembabkan kulit anda.
    •   JANGAN PICIT!
    Memicit jerawat bukan lah salah satu cara untuk mempercepat proses pemulihan kulit tetapi ia akan memburukkan keadaan dan menyebabkan parut. Cuba tahan diri dari memicit jerawat yang baru nak tumbuh.
    •  GUNAKAN SABUN BEBAS MINYAK
    Pilih produk yang mempunyai label oil-free, nonacnegenic atau non comedogenic. Sabun bebas minyak tidak akan menyebabkan liang muka anda tersumbat atau menyebabkan bintik hitam, bintik putih mahupun jeragat.


    ----------------------------------------------------------------------------------------------
    * Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.
    Sila dapatkan nasihat dari Doktor atau pakar berkaitan penyakit-penyakit yang dihidapi.


    Saya adalah wakil Shaklee anda untuk penghantaran serata Malaysia. Pilihan COD di kawasan Kota Damansara dan Subang Bestari, Seksyen U5.
     
     
      Lydzar Rusman, SHAKLEE ID : 859948
    Kedai TripleS (K3S)

    Call / SMS/ Whatsapp : 013 3583424
    Facebook Twitter
    Contact me: Google Talk lydzar Y! Messenger humble_head

    Cinch Shake Mix : Kekal langsing dibulan perayaan

    Jom get ready utk kekal langsing dibulan perayaan !
    ------------------------------------------------------------


    Salah satu item dalam set SHAPE UP PROGRAM ialah Cinch Shake Mix.
    Dengan pilihan 3 perasa iaitu Vanilla, Coklat dan Caffe Latte. Anda bebas memilih perasa kegemaran anda. Jom kita baca apa yg ISTIMEWA tentang Cinch Shake Mix.

    Formula Cinch Pro : campuran EXCLUSIVE protin dipertingkatkan dengan LEUCINE


    LEUCINE adalah asid amino perlu yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh badan manusia. Supplemen and serbuk yang mengandungi leucine biasanya digunakan oleh 'bodybuilders' dan atlit-atlit sukan yg lain untuk membantu pemulihan otot setelah membuat 'extreme activity'.

    Leucine membantu dengan mengatur tahap gula dalam darah, membantu pertumbuhan dan pembaikan tisu otot (seperti tulang, kulit dan otot), membantu pengeluaran hormon, membantu penyembuhan luka serta bertindak untuk penyebaran tenaga. Ia juga boleh membantu untuk mencegah pecahan protein otot yang kadang-kadang berlaku selepas trauma atau tekanan teruk ~selepas heavy workout pada bodybuilder.

    Dan uniknya, dengan kehadiran Leucine dalam Cinch Shake Mix, mereka tidak akan mengalami kenaikan berat badan yang mendadak apabila berhenti mengambil Cinch Shake Mix, tak macam sesetengah minuman langsing yg lain kan!!

    So anda boleh consider Cinch Shake Mix sebagai elemen utama dalam RAYA DIET anda.

    Hubungi saya untuk konsultasi produk dan pesanan vitamin!

    ----------------------------------------------------------------------------------------------
    * Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.
    Sila dapatkan nasihat dari Doktor atau pakar berkaitan penyakit-penyakit yang dihidapi.


    Saya adalah wakil Shaklee anda untuk penghantaran serata Malaysia. Pilihan COD di kawasan Kota Damansara dan Subang Bestari, Seksyen U5. 


      Lydzar Rusman, SHAKLEE ID : 859948
    Kedai TripleS (K3S)

    Mobile/WhatsApp :013-3583424


    Facebook Twitter
    Contact me: Google Talk lydzar Y! Messenger humble_head