• Pengedar By Negeri
  • Tak Boleh Makan Vitamin Ketika Berpuasa?

    Sempat saya bersembang dengan salah seorang staf Shaklee ketika membuat order tadi. 
    Sambil key in order saya, beliau mengungkapkan kerisauan beliau.

    "Akak..saya ni x boleh makan vitamin ke masa puasa ni?"

    "Eh sapa cakap?" Soal saya semula sebab terkejut.

    "Yelah..bila masa nk minum banyak air. Nanti tak jadi apa apa ke dekat saya kalau kurang air?"

    Owhhh, memang patutla beliau risau, sebab kebiasaannya sebagai seorang penasihat vitamin, pastinya kita akan nasihatkan consumer vitamin untuk mengambil air secukupnya atau lebih 2liter sehari.

    Bila tiba Ramadhan, dimana beliau tak boleh nak minum air diwaktu siang, timbul lah kerisauan. Dan akhirnya beliau ambil keputusan untuk tidak makan vitamin pada bulan Ramadhan.

    Adakah tindakan ini tepat?

    Sebelum saya jawab, jom kita baca kepentingan mengambil air secukupnya setiap hari.
    Antaranya;
    -membantu menstabilkan suhu badan
    -membantu membawa nutrien keseluruh tubuh
    -menyingkirkan toksin
    -penting sebagai 'joint-lubricant'

    Baca lanjut tentang KEPENTINGAN AIR

    Nampak kan, betapa pentingnya fungsi air dalam tubuh kita.

    Dan untuk menjawab persoalan tadi, pastinya saya akan katakan bahawa tindakan beliau adalah salah.
    Ini kerana tubuh kita tetap memerlukan beberapa nutrisi tambahan melalui vitamin, dan walaupun kita sedang berpuasa tiada masalah untuk meneruskan rutin harian makan vitamin. Cuma kita kena tahulah bagaimana nak minum air dengan betul sekaligus melancarkan fungsi tubuh kita di bulan Ramadhan.

    Sebenarnya saya dah pernah share tentang Tips Mudah Minum Air Semasa Berpuasa ni. Tapi tak apa, insyaallah saya akan share kan lagi cara-caranya.

    Bagaimana nak minum air secukupnya ketika berpuasa?



    Mudah sahaja..

    -Pastikan anda minum segelas air kosong (anggaran 250ml) sebelum mula makan makanan berbuka.

    -Pastikan anda minum segelas air kosong setiap jam ; 
    katakan berbuka pada 7.30pm, jadi anda perlu wajibkan diri sendiri minum segelas air lagi pada 
    8.30pm, 9.30pm, & 10.30pm.. itupun kalau anda tidur pada jam 11pm lah.
    Lihat, anda sudah pun minum 1liter air.

    -Bangun awal untuk bersahur sekitar jam 4pagi. Terus minum segelas air.  
    Ambil peluang untuk melakukan solat sunat Tahajjud dan usai solat minum lagi segelas air. 
    Dan Sambil anda menyediakan juadah sahur untuk keluarga, pastikan anda minum lagi segelas air setiap 1/2 jam sehingga waktu sahur tamat. Insya allah, anda akan berjaya minum another 1 liter air.

    Susah ke?
    Kalau anda rasa susah, maka susahlah yang anda akan dapat :)
    So janganlah kita susahkan yang mudah ye.

    Minum air secukupnya, ambil vitamin ikut jadual yang dah disusun semula dan BE HAPPY.

    Owh ye, saya tak nak tertinggal share kan satu lagi TIPS ni.


    Memang eloklah satu rumah simpan 2 canister Performance sepanjang Ramadhan ni. Kongsikan bersama keluarga dan seluruh keluarga akan berpuasa dengan bertenaga. :)

    Teruja nak cuba PERFORMANCE?
    Klik ORDER PERFORMANCE untuk membuat pesanan anda. Mudah sangat.. Selamat mencuba 

    =================================================

    Lydzar Rusman
    Shaklee ID : 859948
    Call / SMS / Whatsapp : 013 3583424
    Facebook
    Contact me: Google Talk lydzar Y! Messenger humble_head









    Menu Bersahur Berkhasiat Untuk Keluarga

    Salam 1 Ramadhan buat semua readers blog SemuaSihatSelalu yang beragama Islam.

    Alhamdulillah..diberi peluang dan dipertemukan lagi dengan next Ramadhan. Sesungguhnya kita telah diberikan peluang untuk sama sama bertemu dan berpesta ibadat sepanjang Ramadhan 2014 pula. Dan mari kita berdoa agar Ramadhan kali ini membawa lebih banyak kebaikan dan kemenangan kepada diri sendiri, keluarga dan masyarakat sekeliling.

    Macam tahun tahun sebelum ini juga (sejak 2012), Ramadhan saya lebih berseri dan bertenaga dengan  adanya vitamin & suplemen Shaklee. Walaupun berpuasa, amalan rutin mengambil vitamin takkan saya ketepikan.

    Ini kerana saya telah merasakan sendiri betapa best dan syoknya berpuasa dengan vitamin. Dan produk yang paling saya gemari ketika Ramadhan adalah Performance & ESP. "DOUBLE GEM" ini benar benar membantu saya kekal bertenaga dan cergas sepanjang hari berpuasa 

    Dan pagi ini, saya "Shaklee-kan" juga sahur untuk suami dan anak anak saya yang berumur 5tahun & 7tahun.
    Seperti yang anda semua lihat pada gambar, saya sediakan Cinch Shake untuk suami. Mungkin ada yang belum tahu..Cinch Shake Shaklee juga adalah sejenis minuman protein. Begitu juga Mealshake dan ESP.
    Kenapa saya pilih minuman berprotein sebagai sahur?

    Sesungguhnya pengambilan extra protein bakal membantu perut kita berasa kenyang lebih lama. Dan apabila kita mengambil protein ketika bersahur, maka dapatlah kita mengurangkan pengambilan karbohidrat.
    Pengambilan nasi yang banyak tidak membantu anda kenyang lama dan selalunya membuatkan anda murah rasa mengantuk.

    Sangat berbeza dengan pengambilan protein terutama sekali Cinch Shake dan ESP. Bukan sahaja dapat membuatkan perut terasa lebih kenyang dan lama, tetapi sangat membantu memberikan tenaga
    Sebab itulah semenjak saya kenal dengan protein Shaklee, saya takperlukan sahur yang berat berat sebagaimana kisah Ramadhan saya sebelumnya.

    Anda pasti cuba membuat google dan carian lain tentang info Set Ramadhan kan? Yes, saya pasti semua SID lain akan beritahu anda..Set Ramadhan Shaklee memang terbaik.

    https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=76dc611d6ebaafc66cc0879c71b5db5c 


    Call to action! Jom hubungi saya 013 3583424 utk info lanjut tentang Set Ramadhan Shaklee..
    Atau anda boleh order sendiri Set Ramadhan ini DI SINI
      


    PHYTOCOL ST : Penyelesai Baru Masalah Kolestrol Di Kalangan Rakyat Malaysia

    Mungkin ramai rakyat Malaysia yang tidak mengendahkan tentang perkataan 'kolestrol' ni. Ye lah, benda yang kita tak nampak dengan mata kasar. Dan selagi tak terkena simptom-simptom akibat kolestrol, kita takkan cuba ambil tahu pun.

    'Aku sihat je'
    'Aku boleh je bangun dan pergi kerja macam biasa'

    Mungkin inilah kata-kata mereka yang bersifat 'ignorance' pada kesihatan diri sendiri. Sedangkan diri sendiri sangat gemar mengambil nasi lemak dan teh tarik untuk sarapan, makan pula nasi beriyani dengan kari daging untuk tengahari, malam pula dengan hidangan tomyam seafood.

    Sedap memanglah sedap, dan tanpa disedari makanan sedap ini adalah punca bermulanya kesengsaraan di kemudian hari.

    APA ITU KOLESTROL?
    Kolesterol, bersifat lembut dan berminyak, tidak berbau. Hadir pada setiap bahagian badan, terutamanya di dalam otak (dengan membentuk 11% dari berat keringnya), sistem saraf, kulit, hati, usus, limpa dan hormon sex. Jadi, manusia memerlukannya di dalam proses biologi. Cuma tak boleh pada jumlah yang terlalu banyak. Menjadi lumrah, setiap unsur pada makanan perlu ada had pengambilannya.

    Di dalam badan manusia sendiri, kolesterol dihasilkan oleh hati di antara 800 hingga 1000 mg sehari. Pengambilan dari makanan dikatakan sangat kecil pengaruhnya terhadap peningkatan kepekatan kolesterol badan. Namun, mengikut apa yang disarankan oleh pakar kesihatan Amerika, pengambilan harian perlu dihadkan kepada 300 mg sahaja.
    Kredit : InfoKesihatan.

    Jom lihat 'rupa' kolestrol. Salur darah sebelah kiri adalah salur darah yang normal. Manakala yang sebelah kanan adalah salur darah yang sudah mula tersumbat dengan kolestrol.

    Gambarajah bagaimana kolestrol boleh akibatkan salur darah menjadi sempat dan tersumbat.

    Darah tak dapat mengalir dengan lancar dalam saluran darah yang sempit. Dan ini akan menyebabkan pelbagai komplikasi kepada kesihatan kita.
    Tahukan anda apakah kesan-kesan penyumbatan salur darah dengan kolestrol ini?

    Anda mungkin akan diserang dan sangat berisiko tinggi untuk penyakit;
    -Jantung
    -Serangan angin ahmar
    -Penyakit hati
    -Tekanan darah tinggi
    -Ketidaksuburan

    Jom saya nak share sedikit info tentang produk yang bernama Phytocol ST. Dicipta khas untuk membantu mengatasi masalah dan risiko kesihatan seperti yang saya dh cerita di atas tadi.

    Phytocol St adalah formula proprieteri yang membekalkan 2,000mg Fitosterol setiap hari.

    Keistimewaan Shaklee

    # Rumusan mantap dari beberapa jenis fitosterol
    # Membekalkan 2,000mg fitosterol tumbuhan setiap hari
    # Menepati 100% keperluan harian fitosterol uang disyirkan oleh Institut Kesihatan Kebangsaan (NIH)
    # Tiada tambahan pengawet, pewarna, perisa atau pemanis.

    PILIHAN DI TANGAN ANDA! 

    Jom order Phytocol ST, KLIK DI SINI

    Tahukah anda, untuk mendapatkan 2000 Fitosterol, inilah jumlah makanan yang anda perlu ambil setiap hari.
    Anda mampu??


    Simple dan sempoi sangat dengan Phytochol ST, kerana anda hanya perlu ambil 4 bji sahaja untuk mendapatkan keperluan 2000mg sehari.


    SOALAN LAZIM TENTANG PHYOTOCOL ST.

    1) Apakah itu Phytocol ST Shaklee?
    Ia adalah formula proprietari yang membekalkan 2000mg fitosterol setiap hari

    2) Apa itu fitosterol?
    Fitosterol (dirujuk sebagai sterol dan stanol tumbuhan) di temui dala membran sel tumbuh-tumbuhan. Ia juga boleh ditemu dalam kuantiti yang kecil dalam pelbagai tumbuh-tumbuhan, buah-buahan, sayur-sayuran dan bijirin. Dianggarkan 200-400mg sterol tumbuhan dan lebih kurang 50mg stanol tumbuhan kita makan setiap hari.

    3) Bagaimana tablet ini dapat membantu kesihatan saya?
    Institut Kesihatan Kebangsaan Amerika (NIH) mengesyorkan pengambilan 2000mg fitosterol, bersama sama diet rendah lemak tepu dan rendah kolestrol disamping tinggi serat larut, bersenam dan menurunkan berat badan.

    4) Bilakah masa yang sesuai untuk saya mengambil Phytocol ST?
    Untuk hasil yang terbaik, ambil produk seperti yang disyorkan : 2 tablet 2 kali sehari dengan makanan

    5) Bolehkan saya mengambil Phytocol ST dengan Omega Guard pada masa yang sama?
    YA. Tiada sebab kenapa anda tidak boleh mengambil kedua-dua produk ini demi menjaga kesihatan anda. Anda juga boleh mengambil CoqHealth yang boleh mengoptimumkan manfaat Phytocol ST.

    6) Adakah produk ini hanya sesuai untuk mereka yang mempunyai paras kolestrol yang tinggi sahaja?
    Phytocol ST dapat membantu mengawal paras kolestrol dalam tubuh. Oleh itu ia disarankan kepada sesiapa sahaja yang ingin menjaga kesihatan mereka.

    7) Adakah Phytocol ST bebas gluten?
    YA.
    Jadi, jika anda sudah faham bagaimana Phytocol ST membantu menjaga kesihatan anda, jangan tunggu lagi. Dapatkan dan segera amalkan Phytocol ST dan jadilah rakyat Malaysia yang sihat.

    Hubungi kontek info dibawah untuk sebarang pertanyaan tentang Phytocol ST.

    Jangan lupa KLIK SINI jika anda dah buat keputusan untuk hidup sihat tanpa lebihan kolestrol jahat dalam tubuh anda.

    Lydzar Rusman
    Shaklee ID : 859948
    Call / SMS / Whatsapp : 013 3583424
    Facebook
    Contact me: Google Talk lydzar Y! Messenger humble_head



    Set Ramadhan Shaklee, Membantu Anda Menjalani Ibadat Dengan Bertenaga

    Assalamualaikum. 

    Alhamdulillah, bermula hari baru setiap hari. Dan syukur Ramadhan semakin menghampiri kita. Insya allah tk sampai 2 minggu pun, semua umat Islam seluruh dunia akan mula menyambut Pesta Ibadat.
    Dengarnya Ramadhan kali ini bakal menjadi Ramadhan yang hangat. Maksudnya dengan cuaca yang panas dan membahang. Adakah ia akan menjadi pelemah semangat kita untuk beribadat? 


    Jangan macam tu, sebab setiap masalah pasti ada jalan selesai. Dan ibadat berpuasa, bukanlah ibadat yang boleh diambil ringan. Ianya antara ibadat di dalam Rukun Islam jadi kita sebagai umat Islam wajib menunaikannya jika tidak tergolong dalam golongan yang dibenarkan rukhsah berpuasa. 

    KLIK DI SINI UNTUK MEMBUAT PESANAN SET RAMADHAN SHAKLEE.

    CHECKLIST CABARAN BERPUASA DI MUSIM PANAS




    ✎ Adakah anda masih mudah rasa letih walaupun belum masuk tengahari?
    ✎ Adakah anda sering diserang gastrik, menggigil kelaparan, muntah-muntah masuk angin dan tidak mampu meneruskan puasa?
    ✎ Adakah anda terasa 'kering' seperti tidak cukup air apabila anda perlu menahan dahaga?


    Tidak saya nafikan masih terdapat ramai golongan dewasa yang sedang berdepan dengan 3 masalah diatas. 


    JOM! 
    Saya bantu anda mengatasi masalah-masalah diatas dengan perkongsian testimoni dari beberapa orang yang sangat berpuas hati dengan Set Ramadhan Shaklee
    TESTIMONI:

    Nor Ruzanna Hanee  
    Saya amek performance drink .. Superb x letih pon masa pose.. Minum time sahur
    Nor Aliza Kamarudin Bg pndpt saya plg bgs performance drink esp.mmg btl2 berkesan.mata pun xmengantuk
    Suraya Hj Ismail Ms posa amik performance drink + esp..kurang dahaga & penat

    Ketiga-tiga customer memberikan feedback yang begitu baik terhadap Performance dan ESP. 
    Bukan mereka sahaja yang dah dapat kebaikan Set Budget Ramadhan ni. Malah ribuan lagi penggemar vitamin Shaklee di seluruh Malaysia.  

    Inilah rupa paras canister Performance dan ESP yang saya katakan tadi. 

    Jika anda tak sukakan suplemen dalam bentuk pil, memang Set Ramadhan ini adalah pilihan terbaik untuk anda. Selain digunakan oleh para ahli sukan, untuk mengekalkan kehidratan tubuh badan mereka selepas bersukan. semua umat Islam yang berpuasa juga digalakkan mengamalkan Performance semasa bersahur dan berbuka. 

    Performance berfungsi untuk mengawal aliran cecair dalam tubuh kita. Anda bayangkan dalam cuaca panas sebegini, kita akan selalu dahaga. Dan jika kita tidak minum air secukupnya, tubuh kita akan mudah letih bukan? Insya Allah dengan pengambilan Performance setiap pagi (semasa sahur) dan setiap petang (semasa berbuka), Performance akan bantu tubuh kita menyeimbangkan aliran bendalir dan mengelakkan kita berasa terlalu letih.


    https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=76dc611d6ebaafc66cc0879c71b5db5c

    Jadi, jom kita semua bersedia menyambut Ramadhan dengan 2 canister suplemen hebat ini.

    Semoga kita semua diizinkan menyempurnakan beribadat berpuasa dengan baik.

    Hubungi kontek info dibawah untuk sebarang pertanyaan tentang Set Ramadhan ini.

    Klik di sini untuk membuat pesanan Set Ramadhan dari kami.


    Lydzar Rusman
    Shaklee ID : 859948
    Call / SMS / Whatsapp : 013 3583424
    Facebook
    Contact me: Google Talk lydzar Y! Messenger humble_head
    Latest post: [RAMADHAN, PENYUSUAN DAN TESTIMONI] Alhamdulillah, rezeki Ramadhan namanya. Rezeki yang Allah bagi dalam pelbagai bentuk. Susu secukupnya untuk anak, badan yang sihat ...
      Like · Comment · Share

    PROMOSI BULANAN : Anda Akan Dapat Lebih Dari Sekadar Vitamin E

    Salam buat semua pembaca.

    Nak umumkan promosi bulanan daripada pihak Shaklee untuk bulan Jun pula. Dan kali ini pihak Shaklee memilih Vitamin E sebagai produk promosi.
    Macam biasalah promosi Shaklee iaitu Beli 6 Botol, Percuma 1 Botol Vitamin E.

    Promosi Bulanan Vitamin E


    Ok dan sekarang saya nak terangkan perkara-perkara FREE yang lain yang anda bakal bawa pulang bersama, dengan syarat anda beli Set Promosi Beli 6 Percuma 1 ni lah. Bukan hanya beli satu botol sahaja. Ada beza tau dari segi manfaat pada wang anda tu. Jom tengok!

    Manfaat Pembelian Set Promosi Vitamin E

    Nanti, jangan lupa hubungi saya 013 3583424 jika anda nak maklumat lebih lanjut tentang Promosi Vitamin E ni okay?

    Tentu masih ada yang tertanya-tanya apa sebenarnya yang best sangat tentang Vitamin E ni kan?
    Untuk pengetahuan anda, menurut seorang sahabat saya, dahulu waktu musim Vitamin C kehabisan stok, hampir setahun juga lamanya, beliau mencadangkan semua customer beliau untuk menggunakan Vitamin E sebagai alternatif. Dan ALHAMDULILLAH, mereka semua sangat berpuas hati dengan kesan Vitamin E, setanding kehebatan Vitamin C dalam memelihara kesihatan dan kecantikan kulit mereka.

    Peranan dan Kesan Pengambilan Vitamin E

    Walaupun hanya sedikit sahaja bilangan manusia yang mengalami masalah kekurangan Vitamin E, perhatikan jika anda mengalami simptom-simptom ini;

    • Badan mudah lebam
    • Kulit wajah yang kusam dan tidak bermaya
    • Luka lama lambat sembuh
    • Kurang ghairah seksual
    • Hilang kekuatan otot
    Anda WAJIB ambil Vitamin E jika anda merasakan salah satu antara senarai diatas.

    Dan yang bestnya Vitamin E Shaklee, ia baru sahaja di-formula semua (reformula), dengan tambahan ekstrak biji anggur.

    Manfaat ekstrak biji anggur

    Lihat warna baru Vitamin E. Kalau dulu warnanya jernih keperangan, kini warnanya bertukar gelap sedikit kerana ekstrak biji anggur.

    Manfaat ekstrak biji anggur :

    Ekstrak biji anggur adalah antioksidan yang kuat yang boleh digunakan untuk memberi manfaat kepada tubuh dalam pelbagai cara. Biji anggur bersifat antioksidan, antiallergenic, antihistamin, anti-radang dan ia boleh memainkan peranan penting dalam membantu badan melawan virus, alergen, dan karsinogen.

    Ekstrak biji anggur terbukti 20 kali lebih berkesan daripada Vitamin C dan 50kali lebih kuat dari Vitamin E.

    Beberapa manfaat tambahan ekstrak bii anggur :

    * Mencegah pembentukan plak dalam arteri.
    * Meningkatkan kecerdasan mental dan boleh membantu untuk mengelakkan keadaan uzur.
    * Mencegah kerosakan gigi
    * Membantu untuk mencegah osteoporosis
    * Boleh mengganggu pertumbuhan dan perkembangan sel kanser
    * Membantu peredaran darah
    * Mengatasi komplikasi disebabkan oleh kencing manis
    * Meredakan konstipasi (sembelit)
    * Ia adalah larut minyak, menyampaikan perlindungan antioksidan dengan menembusi membran sel seluruh badan.


    Ok, banyak juga info yang anda dah dapat tentang Vitamin E ni kan?

    Insya allah saya akan kongsi sedikit testimonial daripada mereka yang dah jatuh cinta dengan Vitamin E dalam entry akan datang. Dan saya akan tunjuk juga favourite saya iaitu Masker Vitamin E.

    Terima kasih kerana membaca dan jangan lupa hubungi nombor dibawah jika anda berminat nak grab 1 set Vitamin E promo ni. Berbaloi kan!

    Saya adalah wakil Shaklee anda untuk penghantaran serata Malaysia. Pilihan COD di kawasan Kota Damansara dan Subang Bestari, Seksyen U5. 


      Lydzar Rusman, SHAKLEE ID : 859948
    Kedai TripleS (K3S) 

    lydzar@gmail.com
    SMS / WHATSAP : 013 3583424

    Facebook Twitter
    Contact me: Google Talk lydzar Y! Messenger humble_head