• Pengedar By Negeri
  • Bisnes : Millionaire Marketing Mastery, Kelas Dr.Azizan Osman Yang Best Giler

    Alhamdulillah, Allah izinkan saya dan suami serta beberapa kenalan Shaklee berkampung selama 3 hari di Shah Alam Convention Centre (SACC) untuk menimba ilmu marketing demi meningkatkan jualan dan meningkatkan keuntungan perniagaan. Nama kelas pun dah gempak, Millionaire Marketing Mastery, apatah lagi program dan pengisiannya.


    Saya memang dah dengar tentang Dr Azizan Osman sejak tahun 2005 lagi. Tapi sebagai seorang 'kuli-kutif', hati dan minda saya tak terbuka pun nak tahu pasal seminar-seminar perniagaan yang ada kat luar sana. Fokus dan mindset saya, cukuplah apa yang ada ni. Ada kerja, ada rumah untuk disewa, ada makanan untuk dimakan setiap hari. Memang berbeza cara penerimaan saya semasa masih bekerja dan setelah terjun ke dalam bidang bisnes. Totally different!

    Sejak join bisnes Shaklee, memang rajin ( giler rajin) pergi kelas, samada kelas dari group, dari syarikat Shaklee dan kini melangkah 2-3-4-5-6 tapak lebih jauh, masuk seminar perniagaan yang dianjurkan mentor hebat lain diluar.

    PENTINGNYA BERMENTOR

    Seronok sangat bila dapat menimba ilmu dari pelbagai guru. Mereka ada pelbagai info dan pengalaman yang saya tak ada. Dan misi saya, saya mahu berjaya dengan cara mudah tanpa terlalu banyak kesilapan dan kerugian. So cara terpaling-paling senang ialah bermentor, saya tak mahu mengulang kesilapan yang pernah mereka lakukan sebab ia hanya membazirkan masa dan tenaga saya.

    Saya dapati mentor-mentor saya memang berdepan dengan pelbagai cabaran ketika sedang mendaki puncak kejayaan. Ada yang terpaksa berguru dengan sifu / trainer / guru dari luarnegara yang menelan belanja mahal, ada yang terpaksa spend masa berjam-jam merangka strategi nak tengok boleh jalan (jadi) atau tidak. Akhirnya mereka berjumpa dengan formula paling tepat setelah pelbagai 'try and error' versi mereka. Dan dengan formula terpantas inilah mereka ajar kami. Mereka jga berkongsi 'common mistakes', so jangan lah ulang apa yang dah mereka kategorikan sebagai kesilapan.

    Jangan buang masa buat kerja sendiri, ego tak mahu bermentor kerana sebenarnya mentorlah yang mampu menjimatkan banyak masa dan duit kita.

    'Ikut exactly apa yang guru buat..' 
    Ini memang pesanan setiap mentor saya. Master Norita, Master Cery, Master Lyna dan juga Dr Azizan. Puan Celine dan Puan Sarah, pakar nutrisi tu je yang tak bagi pesanan macam tu dekat saya. Hehe



    KEPAKARAN SAYA

    Dalam kelas tersebut saya ada belajar tentang cara untuk memperkenalkan diri dan bisnes saya. Saya tulis sikit ye apa yang saya belajar :)

    'Assalamualaikum..

    Saya Lydzar Rusman, Founder kepada group RichFamily dan Managing Director Kedai TripleS yang berpusat di Subang Bestari Shah Alam

    Kepakaran saya adalah membantu semua orang diluar sana terutama sekali mereka yang ada masalah kolestrol yang tinggi sampai boleh menjadi penyebab utama kematian dalam senyap. Masalahnya ialah, ramai orang tak take care kesihatan mereka dan suka sangat makan makanan sedap sampai tak tahu sebenarnya makanan itulah yang membunuh mereka. 

    Saya mahu membantu golongan ini dengan memberikan khidmat nasihat dan pelbagai tips bagaimana untuk mengurangkan paras kolestrol sehingga mampu membuatkan mereka kelihatan kurus dan langsing macam zaman remaja. Itu bonus tu!

    Ini salah satu contoh saja lah. Panjang lagi dialognya ..

    Saya pernah masuk seminar Public Speaking kelolaan Tuan Amin Idris pada Disember 2013 dulu, dan inilah format beliau guna ketika perkenalkan diri. Dan bagi saya ianya IMPRESSIVE!

    KELAS ILMU MEMANG BERBALOI.

    Saya tak boleh lah nak reveal apa yang mentor saya ajarkan dekat dalam blog ni. Tapi secara ringkasnya, minda kami semakin terbuka apabila mendengar perkongsian dari Dr Azizan dan ramai peserta lain tentang perspektif masing-masing dalam membina empayar bisnes.

    Pendedahan 245 strategi pemasaran (marketing strategies) yang di ajar dalam kelas MMM ini memang membuka minda kami untuk tidak menghadkan potensi produk kami untuk 'reach' lebih ramai pengguna dan pelanggan. Sebab tu lah untungnya masuk kelas ni, insya allah nanti saya akan kongsikan sedikit intipati strategi kepada semua anak didik RichFamily saya.

    ( ehem ehem! kalau nak tau rahsia 245 strategi ni, jom sertai kami di RichFamily dan anda juga layak berjaya dengan formula ini)

    PUAK KAYA DAN BERJAYA.

    Saya sangat gembira sebab berada dalam kelompok orang yang sangat positif di sana. Setiap perkara dalam hidup yang berlaku pada diri setiap orang, sama ada baik atau buruk, mampu dijadikan sebagai salah satu cara untuk bersyukur.

    Diberi kesenangan, kita bersyukur. Diberi ujian juga kita bersyukur. Dalam sesi HotSeat, pihak Richwork menampilkan 15 orang jutawan untuk berkongsi rahsia kejayaan mereka.

    Subhanallah, Allahuakbar. Allah memilih orang yang benar-benar tahan diuji demi sebuah kejayaan. Kisah paling terkesan dihati saya, bagaimana seorang wanita yang sangat bersemangat nak buat bisnes. Beliau mulakan bisnes tanpa ilmu. Beli stok jualan untuk dijual sampai kena perli dengan suami tapi bila dipasarkan, tak mampu nak dapatkan keuntungan malah tak balik modal pun.
    Diuji lagi bila tiba-tiba beliau diisytihar muflis sebab pernah menjadi penjamin seseorang. 2 kali jatuh terduduk, tapi kini mampu menjana pendapatan beratus ribu sebulan.

    Hebat tak hebatnya mereka ni, ada yang mampu membuat jualan RM1.2 juta sebulan! Mereka bukan usahawan oil and gas pun. Impressive sangat kan. Kisah-kisah kejayaan macamni lah buat saya tak senang duduk ditempat sekarang. I want more, I want more!!

    Rakan rakan sehati sejiwa kaya berjaya di IMKK dan MMM

    NAK JUMPA LAGI DR AZIZAN DI PROGRAM PLATINUM.

    Insya allah, saya berjanji dengan diri sendiri untuk mendaftar masuk ke University Of Life yang diperkenalkan oleh Dr Azizan Osman, selain graduate dari Universiti of Shaklee dalam masa 1 tahun dari sekarang.  Doakan saya dan suami yer :)

    Founder of RichFamily Group
    Oh ye, kalau anda yang baca entry ni berminat nak korek apakah rahsia 245 Marketing Strategies yang saya dah belajar dalam kelas MMM ni, meh sini meh. Join group saya, mulakan bisnes Shaklee dan dapatkan sale berkoyan-koyan melalui strategi ini. Jangan tungguuu lagi sebab in no time saya akan buat kelas bersama anakdidik Shaklee saya dalam group tertutup kami :)


    Jadi Ahli Shaklee

    Saya adalah Pengedar Sah Shaklee di Kota Damansara dan Subang Bestari. COD di kawasan tersebut dan penghantaran secara pos keseluruh Malaysia. 

    Untuk info lanjut, sila hubungi saya melalui kontek info kat bawah tu. 

    Lydzar Rusman
    Shaklee ID : 859948
    Call / SMS / Whatsapp : 013 3583424a


    Tips Hadiah Harijadi Suami, Beri Yang Dia Suka Buat Dia Makin Cinta

    Untuk dia, memang saya sanggup buat apa saja tapi masih ikut kemampuan saya. Tapi untuk hadiah harijadi suami, saya takkan buat tanpa bertanya. Saya ada banyak feeling 'fear of rejection', takut apa yang saya bagi, dia tak suka. Memang 99% pasti, takkan ada surprise dari saya bila tiba bab hadiah harijadi suami.

    Entry hari ni santai saja. Rehat sekejap dari isu kesihatan :)
    So tips hadiah harijadi suami ini, mungkin membantu para isteri yang tengah pening kepala nak bagi apa dekat suami. Seriously, mencari idea nak bagi hadiah untuk orang kesayangan ni boleh buat kita tak tidur malam!

    HADIAH HARIJADI SUAMI, IKUT SAHAJA APA YANG DIA SUKA

    Ini tips dari saya.
    Dah lebih 7 tahun perkahwinan, saya lebih suka bertanya apa yang dia mahu, apa yang dia suka. Supaya apa yang saya beri tu benar-benar digunakan atau dimanfaatkan. Kadang-kadang memang dia mengada-ngada juga mintak yang mahal, tapi saya adjust balik ikut kemampuan saya :P

    Pernah saya hadiahkan satu barang sempena anniversary, kononnya nak bagi surprise. Dia sambut sambil senyum tapi tak ada ekspresi teruja pun. Jadi tahulah saya, barang tu tak penting pada dia. Dan memang benar, barang yang saya hadiahkan tu terperap dalam kotak asal selama beberapa bulan tanpa digunakan langsung.

    Ok, that's it! Kali pertama dan terakhir surprise dari saya.



    HOBI SUAMI JADI PENANDA ARAS NAK BELI HADIAH

    Satu masa dahulu suami sangat berminat dengan motor besar. Daripada belikan motor besar, baik saya beli kereta baru untuk diri sendiri (ahaks!). Jadi saya belikan dia jaket motor. Berkaitan dan bersangkut paut, kan?

    Pernah juga suami berminat dengan workout dan bodybuilding, jadi saya belikan beliau set weight lifting. Malaslah saya taja yuran keahlian gym, dengan kerjanya yang sibuk tu mungkin dia hanya dapat pergi gym 2kali setahun. Set weight lift ni boleh digunakan dekat rumah saja.

    Tahun lepas dan tahun ini, suami saya tengah gila dengan aktiviti marathon pula. Tahun lepas dah belikan kasut running /  jogging, so tahun ini dapatlah jam tangan ini pulak.

    Ternyata ada senyuman gembira di wajah beliau setiap kali dapat hadiah on demand ini. Kan senang kerja saya :) Takdeklah saya pulak nak menjeruk rasa bila hadiah 'teka-teka kot-kot dia suka' saya tu tak menepati citarasa dia.

    Years counting, saya harap dia akan ada banyak lagi hobi lain yang pelbagai. Dan saya doakan hobi dia tu tak memerlukan modal yang besar-besar sangat lah! Jimat sikit poket ai Hihi.


    http://newbalance-watch.com/
    JAM UNTUK AHLI SUKAN

    Boleh la kot nak kata ahli sukan, sebab suami memang aktif dalam aktiviti futsal sejak dulu walaupun tak mewakili office apatahlagi sukan negara. Kesedaran tentang gaya hidup sihat melalui senaman memang bagus dan perlu saya contohi.

    Dia selalu pesan;
    'Makan suplemen je, tapi tak bersukan macam sama je kot. Bawak-bawak la buat senaman jugak tau'

    Pesan saya pulak;
    'Bersukan tu bersukan juga, suplemen jangan lupa makan..'

    Sebelum ini, saya pun tak ambil peduli dengan jenis-jenis jam. Rupanya ada jam canggih yang boleh track berapa jarak larian, track berapa step langkah kita seharian, track berapa lama masa larian langkah dan macam-macam fungsi lain. Siap ada device untuk dipakai di dada untuk kiraan degupan jantung. Bagi saya ianya Impressive! Sebab saya baru tahu :P

    Dekat gambar jam diatas dah terangkan fungsi-fungsinya sekali. Saya tunggu review daripada tuan punya jam nanti. Nak cerita banyak pun tak boleh, jam tu baru saja beberapa jam dipakai.

    hadiah harijadi suami

    Nampaknya hanya satu tips sahaja yang saya kongsikan di sini. Tak susahkan?
    Hanya perhatikan kesukaan suami masing-masing. Sebagai isteri, seorang yang sangat dekat dan rapat dengan suami, ambil tahu setiap kegemaran dan kesukaan mereka. Mungkin hobi mereka berubah, mungkin juga masih sama. Raikannya.

    INFO
    Kalau ada yang nak tahu, kat mana kami beli jam ni.


    Boleh kunjungi Star Ted, Berjaya Times Square.
    FaceBook Star Ted

    Kalau nak beli jam, pergi kat kedai Star Ted. Kalau nak beli Set Ahli Sukan  atau produk lain yang super duper lebih jimatkan poket anda. Baca dekat sini.

    Jadi Ahli Shaklee

    Saya adalah Pengedar Sah Shaklee di Kota Damansara dan Subang Bestari. COD di kawasan tersebut dan penghantaran secara pos keseluruh Malaysia. 

    Untuk info lanjut, sila hubungi saya melalui kontek info kat bawah tu. 

    Lydzar Rusman
    Shaklee ID : 859948
    Call / SMS / Whatsapp : 013 3583424a

    Cara Hilangkan Kembung Perut Dengan Cepat Supaya Tak Senak Sampai Tak Boleh Bernafas.

    Selesai saja update blog entry pasal cara turunkan kolestrol pagi tadi, saya keluar dari SoHo nak sidai kain. Suami yang sedang berehat dalam bilik (beliau tengah MC sebab tengah batuk teruk), pun turut keluar dari dalam bilik dengan muka yang berkerut-kerut.

    'Perut abang macam kembung je, tak selesa nak baring' sambil dia duduk di sofa.

    Patutlah saya tengok dia gelisah je, Sekejap pusing kanan, sekejap pusing kiri. Last-last keluar dari bilik. Otak saya pun ligat fikir apa nak buat sebagai cara hilangkan kembung tu dengan cepat.

    Saya memang faham sangat perasaan orang yang alami masalah kembung perut ni, sebab dah pernah rasa.

    Nak kentut tak lepas, nak sendawa pun tak lepas. Angin berlegar-legar je dalam perut. Mungkin akibat makan breakfast agak lewat tadi.


    Remedy utama yang melintas dalam kepala saya tentulah mana-mana vitamin Shaklee. Seboleh-bolehnya saya memang malas nak amalkan pengambilan ubat berunsur steroid untuk keluarga saya.

    Sememangnya semua jenis vitamin Shaklee ada dalam rumah saya ni. So kena lah gunakan ilmu dan pengetahuan tentang produk yang saya ada.

    KAITKAN DENGAN SUMBER SEMULAJADI.

    Kalau dulu, mak saya rajin buat teh halia untuk hilangkan angin dalam badan. Resepinya hanya air panas / suam yang dimasukkan potongan halia. (bukan masukkan serbuk teh). Lebih baik tanpa gula, dan terus diminum.


    Bawang putih juga selalu dikaitkan untuk membuang angin dalam badan. Tengok sahaja resepi ibu-ibu dalam pantang, memang akan gunakan bawang putih yang banyak.



    Oleh kerana saya agak yakin suami takkan suka nak makan (kunyah?) kedua-dua bahan mentah ni, taulah kan orang lelaki ni, so seeloknya saya ambil saja cara mudah iaitu dengan memberikan tablet vitamin kepadanya.

    Nasib baiklah sekarang suami saya dah ok nak telan-telan pil ni. Kalau dulu memang susah sikit.

    Produk Shaklee yang ada unsur halia adalah Peppermint Ginger Plus.
    Produk Shaklee yang ada unsur-unsur bawang putih pula adalah Garlic Complex. 

    IANYA BERKESAN!
    Lepas bagi 2 biji Peppermint dan 2 biji Garlic Complex, saya minta suami berehat sambil sapukan minyak yu yee (macam baby kan, manja..hehe), saya bagi juga secawan air suam-panas untuk dia legakan sikit perutnya tu.

    Saya baru saja nak ke dapur, saya dah dengar suami mula sendawa. Kalau beberapa minit tadi saya tengok dia macam berusaha nak sendawa tapi tak lepas.

    Tapi lepas 3 perkara tadi;
    - makan 2 biji Peppermint dan 2 biji Garlic Complex
    - sapu minyak panas
    - minum air suam-panas

    terus sahaja dia sendawa dengan mudah. Kalau dah dapat sendawa tu, kira kurang sikitlah sebu dan senak perut yang dia rasakan tadi. Saya percaya sepeninggalan saya ambil anak balik dari sekolah tadi, dia dah buang angin dari perut dia kaw-kaw punya )

    Saya jenguk suami sekali lagi, saya tengok dahinya dah tak berkerut lagi menahan senak perut.
    Alhamdulillah, suami dah boleh berehat dengan lebih baik.

    Lepas ini, saya nak monitor pengambilan vitamin untuk batuk dan Bronchitis nya pulak. Doakan suami saya sembuh segera ye.

    Saya nasihatkan anda semua juga menyimpan 2 vitamin Shaklee ni, Peppermint Ginger Plus.
    dan Garlic Complex sebagai cara bersedia untuk saat-saat tak terduga macam ni.

    Terutama sekali untuk diri sendiri atau suami yang susah sikit nak ambil bahan-bahan tradisi sebagai 'ubat'. Harga 2 botol vitamin ni tak sampai pun RM100. Murah je tapi sangat berkesan nak hilangkan kembung perut dengan cepat dan efektif.

    Mesti kita taknak ahli keluarga kita tersiksa melayan angin berpusing-pusing dalam perut dia lama kan. Ambil tindakan pantas, amalkan tips yang saya bagi kat atas tu, konpem anda akan lihat wajah mereka kembali ceria.

    Kalau nak beli produk Shaklee lain yang super duper lebih jimatkan poket anda. Baca dekat sini.

    Saya adalah Pengedar Sah Shaklee di Kota Damansara dan Subang Bestari. COD di kawasan tersebut dan penghantaran secara pos keseluruh Malaysia. 

    Untuk info lanjut, sila hubungi saya melalui kontek info kat bawah tu. 

    Lydzar Rusman
    Shaklee ID : 859948
    Call / SMS / Whatsapp : 013 3583424



    Cara Turunkan Kolestrol Bagi Anda Yang Suka Makan Tapi Risau Terkena Serangan Strok

    Bacaan untuk orang yang suka sangat makan, tapi sedang mencari-cari cara turunkan kolestrol. Risau juga tengah sedap-sedap makan tiba-tiba kena strok atau serangan jantung padahal anak-anak masih kecil dan perlukan perhatian. Bayangkan sepatutnya kita yang uruskan anak, tapi terpaksa serahkan pada orang lain atas alasan kita tak mampu lagi han handle mereka.



    Nak buat macam mana, Malaysia memang kaya dengan pelbagai menu makanan sedap. Bermula dari sarapan - minum pagi - lunch - minum petang - makan malam - supper, lengkap dengan pelbagai makanan sedap, tapi AWAS kerana kebanyakan makanan orang Malaysia tinggi kolestrol. 

    Contoh paling senang la, setiap kali breakfast mesti nak makan nasik lemak dengan air teh tarik. Setiap hari, selama berpuluh-puluh tahun... hmmmmm 

    Tengok sahaja bacaan kalori bagi setiap jenis makanan breakfast kita ni

    APAKAH KOLESTROL?

    Sebenarnya memang tubuh kita memerlukan sejumlah kecil kolestrol untuk berfungsi dengan baik. Salah satu fungsi kolestrol adalah untuk membantu proses pembentukan sel yang sihat. 

    Fungsi lain kolestrol:
    • membentuk hormon seks
    • membentuk hormon korteks adrenal yang digunakan untuk menjana keseimbangan metabolisme dan kandungan garam dalam badan.
    • membantu perkembangan otak dan saraf
    • membantu penghasilan Vitamin D untuk kesihatan tulang
    • sebagai bahan dalam pembentukan asid hempedu yang berfungsi untuk meningkatkan pembuangan lemak dari tubuh.
    Tubuh kita hanya memerlukan sedikit sahaja kolestrol. Tapi malangnya, akibat dari tabiat suka makan, makanan berlemak berminyak bergoreng pulak tu, akhirnya tubuh ditimbuni banyak kolestrol yang tidak diperlukan. 

    Akhirnya kolestrol ini membentuk plak pada arteri (salur darah) dan meningkatkan risiko kita diserang pelbagai jenis penyakit kronik lain seperti serangan strok, serangan sakit jantung, kegagalan buah pinggan dan diabetes. 

    cara turunkan kolestrol
    Contoh salur darah yang telah di'sempit'kan oleh plak yang dihasilkan oleh kolestrol.
    TESTIMONI TURUNKAN KOLESTROL DALAM MASA SEBULAN.

    Nak share sikit, perkongsian Puan Rozita dari Temerloh cara turunkan kolestrol suaminya hanya dalam masa sebulan. Doktor pun dah tak perlu bekalkan ubat kolestrol untuk suami beliau.



    So nampak kan bagaimana Puan Rozita dan suami sangat concern akan kesihatan mereka. Takmahu berterusan dengan masalah kolestrol ni. Beliau nasihatkan, suami isteri mesti sentiasa aware dan beware, kena pergi buat checkup paras kolestrol.

    Ok jom sambung balik baca bahan ilmiah tentang kolestrol

    TANDA & GEJALA INDIVIDU YANG ADA PARAS KOLESTROL TINGGI

    Biasanya orang yang mempunyai paras kolestrol yang tinggi tidak menunjukkan tanda dan gejala yang obvious. Cuma berkemungkinan mereka akan mengalami;
    • Sakit dada (angina) apabila salur darah mulai tersumbat dan aliran darah tidak berjalan dengan baik.
    • Rasa sakit pada bahagian pada betis apabila berjalan pada jarak tertentu akibat salur darah semakin sempit.
    • Sering berasa sakit kepala dan pening kerana arteri yang sempit tidak mampu mengalirkan darah dan oksigen dengan baik ke otak.
    • Strok atau mini strok -berlaku akibat pendarahan pada salur darah
    • Bintilan kecil berwarna kuning pada kulit terutama sekali disekitar mata (xanthoma) - berlaku akibat penggumpalan lemak
    bintik kolestrol pada mata
    Contoh bintik-bintik lemak pada mata (xanthoma)
    Diatas tadi saya ada sebut tentang pola pemakanan yang menjadi penyebab utama kolestrol tinggi. Sekarang saya nak share beberapa lagi penyebab kolestrol tinggi. Ada banyak sebab ye. Jadi kena tengok-tengok juga jika apa yang ada dalam list ni adalah perkara yang kita buat tanpa sedar.

    PENYEBAB KOLESTROL NAIK TINGGI.

    1. Pola Pemakanan Tidak Sihat. Berbalik pada bebelan saya dekat atas tu, Makan nak sedap-sedap tanpa mengira terlebih lemak, terlebih goreng. Sup-sup taknak tak sedap katanya. Eh terbebel lagi. :P

    2. Merokok. Tanpa disedari rupanya merokok dapat menurunkan kadar HDL (kolestrol baik) secara perlahan-lahan. Dapatkan Cara Berhenti Merokok Efektif Ini.

    CARA ELAK SERANGAN STROK
    BAHAYA MEROKOK!

    3. Obesiti. Memang sebahagian besar orang yang ada kolestrol tinggi adalah orang yang obes.
    Dalam tubuh orang obes berlaku pengumplan lemak yang menyebabkan meningkatnya kadar trigliserida yang menurunkan kadar HDL (kolestrol baik).

    4. Kurang Bersenam. Aktiviti bersenam akan menggalakkan pembakaran lemak LDL (kolestrol tak baik) dan meningkatkankan kadar HDL (kolestrol baik). Jadi kalau kurang bersenam, proses sebaliknya yang akan berlaku. Dah lah kuat makan menambah LDL, tak mahu bersenam untuk bakar LDL maka berkumpullah semua LDL menjadi semakin banyak dan banyak.

    5. Usia Dan Gender. Umumnya lelaki berumur 40tahun keatas lebih mudah mendapat paras kolestrol yang tinggi berbanding wanita.


    CARA TURUNKAN KOLESTROL

    So kalau anda dah cek simptom dan cek jika anda tergolong dalam kategori kolestrol tinggi, inilah dia tips-tips yang anda PERLU lakukan demi nak elakkan diri daripada terkena serangan STROK.

    1. ATUR POLA PEMAKANAN ANDA
    Cara yang ini memang sepatutnya semua orang tahu. Doktor advise jaga makan. Nurse advise jaga makan. Kurangkan pengambilan makanan berlemak berlebihan. Banyakkan cara masakan yang menggunakan kurang gula dan garam. Ambil lebih banyak serat makanan. Atau kalau rasa susah sangat, jangan lupa tiru cara Puan Rozita, ambil Phytocol ST.

    2. BERHENTI MEROKOK SEKARANG!
    Merokok bukan sahaja meningkatkan kolestrol jahat, malah boleh menyebabkan radang paru-paru, dan punca pelbagai kanser. Lebih teruk, ahli keluarga anda yang lain juga akan turut menumpang penyakit akibat rokok anda. Saya ulang balik Cara Berhenti Merokok Efektif Ini.

    3. KAWAL BERAT DAN AMALKAN SENAMAN RUTIN
    Terutama sekali untuk anda yang tergolong dalam golongan obes. Boleh cuba aktiviti berjalan atau berjoging selama 30minit sehari untuk 3kali seminggu. Kalau nak rasa fun ketika beriadhah, boleh join aktiviti Larian Amal / Fun Run / Marathon yang dianjurkan oleh banyak badan kesihatan sekarang. Tak semestinya jadi pemenang, tapi lebih kepada untuk melatih diri seronok dengan aktiviti senaman. Tapi kalau nak cuba jadi juara, boleh la apply Tip Habiskan Marathon 10km ini.

    4. JANGAN CULAS MAKAN UBAT JIKA DIBEKALKAN OLEH DOKTOR.
    Kalau dah tahap kena ambil ubat, pastikan anda mengikut arahan Doktor. Jangan culas!

    5. AMALKAN SUPLEMEN SHAKLEE YANG BOLEH TURUNKAN KOLESTROL
    Terdapat beberapa jenis vitamin yang akan saya syorkan, setiap satunya mempunyai fungsi tertentu dalam mengawal paras kolestrol

    Phytocol ST (seperti yang Puan Rozita kongsi dalam video tadi)
    Ia berfungsi untuk terus menghalang molekul-molekul kolestrol dari masuk ke dalam salur darah kita. Kolestrol tersebut akan terus disingkarkan keluar melalui pembuangan air besar / kecil. Biasanya orang yang ambil Phytocol ST mendapati najis mereka seperti berminyak, tanpa molekul kolestrol telah disingkirkan.

    Omega Guard (Dapatkan segera item promosi bulan ini)
    Minyak ikan tulen Omega3 yang dihasilkan melalui sistem penyulingan berperingkat mampu membantu 'mengikis' plakkolestrol yang telah melekat pada salur darah kita. Pengambilan 3biji Omega Guard secara konsisten setiap hari membantu kita bebas daripada risiko serangan jantung dan strok apabila laluan untuk darah dan oksigen telah kembali lebar macam highway.


    Lecithin (suplemen berharga RM52 sebotol yang bagus untuk otak juga)
    Berfungsi untuk mengemulsi lemak, menurunkan total serum kolestrol dan meningkatkan kolestrol HDL (kolestrol baik). Jika ambil Lecithin dengan rutin dalam dos yang betul, anda juga melompat girang sebab anda dapati berat semakin turun dan seluar jeans semakin longgar. BONUS kan?


    AKHIR KATA.

    Semoga apa yang saya kongsikan dalam entry ini membantu anda untuk memastikan diri bebas dari risiko penyakit berbahaya dan serangan-serangan tak terduga macam strok dan sakit jantung tu.
    Orang gemuk memang risau, orang kurus jangan ingat anda selamat sebab kolestrol tak kenal sangat saiz badan. So buat lah health checkup secara berkala, atleast 1kali dalam masa 6bulan.

    Bayangkan jika anda adalah ibu atau bapa kepada anak-anak yang masih bersekolah dan memerlukan perhatian dari kedua orangtuanya, apa akan terjadi kalau tiba-tiba si ayah kena strok akibat kolestrol tinggi. Tentu sukar, kan?

    Kalau nak beli Set Turunkan Kolestrol atau produk lain yang super duper lebih jimatkan poket anda. Baca dekat sini.

    Jadi Ahli Shaklee

    Saya adalah Pengedar Sah Shaklee di Kota Damansara dan Subang Bestari. COD di kawasan tersebut dan penghantaran secara pos keseluruh Malaysia. 

    Untuk info lanjut, sila hubungi saya melalui kontek info kat bawah tu. 

    Lydzar Rusman
    Shaklee ID : 859948
    Call / SMS / Whatsapp : 013 3583424




    Tips Hamil Sihat Dan Cara Puan Su Elak Keguguran Berulang Setelah Alami 4 Kali Keguguran Berturut-turut.

    Setiap pasangan yang berkahwin tentulah teringin nak timang cahaya mata cepat-cepat. Awal awal lagi dah berangan isteri cepat hamil dan sihat. Tengok kawan yang kahwin pada musim cuti sekolah yang sama, dah dapat berita si isteri mula mual-mual layan morning sickness.

    Kawan yang ni post gambar UPT kit yang ada double line, kawan yang ni post gambar scanning nampak 1 sac kecil dan yang sorang lagi pulak post gambar kaki baby comel mereka yang dah selamat dilahir. Orang sekeliling teruja, mula sebarkan berita gembira kepada semua. Ucapan tahniah tak henti-henti diterima oleh mereka.

    Cara Elak Keguguran
    Sukanya kalau dapat baby comel macam anak Che Ta dengan Zain 
    LANGIT TAK SELALU CERAH

    TAPI, tak semua pasangan dimurahkan rezeki untuk terus bunting pelamin. Malah ramai diantara mereka terpaksa menunggu sehingga lebih 2-10 tahun sebelum hamil pertama kali. Sampaikan kadang-kadang pihak mertua dah bagi hint-hint suruh si suami kahwin lagi, 'lambat sangatlah bini ko tu nak beranak. Entah-entah sampai mak mati nanti tak merasa nak timang cucu'

    Malah ada juga yang berkali-kali keguguran sehingga 4-5kali. Keguguran pertama sebab si isteri terlalu aktif tak perasan dirinya hamil. Gugur kali kedua Doktor begitahu rahim tak kuat. Kali ketiga gugur lagi tiada rezeki. Kali keempat pun masih sama. Entah di mana silapnya.

    Saya nak kupas isu berkaitan kehamilan yang asyik gugur berdasarkan pengalaman Puan Su. Keguguran berulang-ulang. Mengapa ini berlaku? Tentu sekali, ia boleh datangkan perasaan fobia di pihak isteri bila dah lekat, gugur pula. Berkali-kali pula tu.

    ANTARA PUNCA KEGUGURAN DIAWAL KEHAMILAN PUAN SU
    Punca keguguran di awal kehamilan ni pelbagai. Ia mungkin berkait rapat dengan faktor umur, gaya hidup, pemakanan, dan persekitaran si ibu.

    Embrio tidak berkembang  disebabkan oleh ketidaknormalan kromosom-kromosom tertentu. Ia dipanggil misteri alam kehamilan. Kejadian ini berlaku terlalu awal. Tapi kebiasaannya, pasangan dinasihatkan supaya terus mencuba lagi untuk kehamilan seterusnya.

    Kecacatan pada sistem peranakan. Memang terdapat segelintir wanita yang mempunyai ketidakabnormalan pada sistem peranakan mereka seperti keadaan rahim yang sukar untuk menebal. Keadaan ini akan menyebabkan keguguran kerana tiada ruang khas (dipanggil baby bed) untuk telur yang telah disenyawakan untuk menempel dengan baik untuk proses seterusnya.

    Masalah Rahim Lemah

    Setelah diketahui 2 perkara diatas adalah antara punca Puan Su mudah gugur, beliau masih mahu mencuba untuk kehamilan seterusnya iaitu kehamilan ke lima.

    Tips Hamil Sihat

    SABAR PUAN SU, INI BUKAN SALAH SESIAPA..

    Saya nak kongsi sikit tips elak keguguran dan semoga tips ini dapat membantu para ibu yang berdebar-debar menunggu hari bertemu dengan si bayi comel.

    1) Doa untuk elak keguguran. Bagi orang Islam, pada siapa lagi kita mahu memohon terlindung dari musibah kan? Tentulah pada si Dia yang menghidupkan dan mematikan.

    Doa Elak Keguguran Ibu Hamil

    2) Jaga pemakanan. Terdapat beberapa contoh makanan yang dikhuatiri membahayakan kandungan si ibu. Jadi ibu perlu memerhatikan apa yang hendak di makan. Kalau boleh elakkan pengambilan makanan yang boleh meningkatkan risiko keguguran seperti;

    -daging yang tidak di masak sempurna, ditakuti mengandungi bakteria yang boleh menyebabkan ibu keracunan makanan
    -ikan yang tingi kandungan merkuri. Ikan yu, todak dan kembung raja. Ikan-ikan ini didapati berkait rapat dengan punca kelewatan perkembangan otak
    - susu yang tidak dipasteur
    - kafein.  Elakkan kafein terutamanya di awal trimester untuk mengelakkan kemungkinan gugur

    3) Senaman ibu hamil yang bersesuaian. Mungkin ada yang ingat, ibu hamil langsung tak boleh bersenam. Salah tu. Walaupun anda ibu hamil, ia bukan alasan untuk anda melepek duduk macam orang tak larat nak buat apa-apa. Senaman penting bagi memastikan tubuh ibu hamil lebih sihat. Pergerakan-pergerakan yang sesuai akan membolehkan ibu mengeluarkan peluh sambil membuang toksin yang ada di dalam badan.

    4) Amalkan pemakanan sihat. Doktor mungkin tidak akan memberi apa apa pantang larang dari segi pemilihan makanan. Biasa mereka akan advise, ambil pemakanan seimbang, makan suplemen ibu hamil, minum susu dan banyakkan minum air masak. Pengambilan makanan kaya protein mungkin membantu tubuh ibu utk membentuk janin yang lebih sihat. Bukankah memang protein makanan bagi sel. Pilihlah sumber protein terbaik.

    Okey itu 4 tips ringkas dari saya. Tentu anda tak sabar dah nak dengar sendiri cerita Puan Su kan? Saya akan kongsikan video Puan Su bercerita tentang siri kehamilan beliau. Bayangkan beliau telah hamil sebanyak 6 kali!

    VIDEO KISAH BENAR PUAN SU.

     Anda dah lihat sampai habis video Puan Su?

    ESP yang Puan Su dok ceritakan tu adalah salah satu produk Shaklee yang memang terbukti sangat berkesan. Bayangkan Puan Su yang terpaksa bedrest almost all the time dekat hospital dan perlukan pemantauan Doktor masa kehamilan anak sulung (kehamilan kelima) dah boleh aktif, cergas, sihat dan gembira dengan kehamilan anak kedua (kehamilan anak keenam).

    MENGAPA ESP?

    ESP untuk ibu hamil

    ESP adalah suplemen protein yang diperbuat daripada sumber soya NON GMO, yang memang dijaga kualiti bermula dari pemilihan bahan mentah lagi. ESP membekalkan 28gram protein dalam 1 hidangan. Cukupkan jika si ibu hamil mengambil 3 sudu ESP ketika bersarapan dan ini sudah memenuhi hampir separuh keperluan protein harian mereka.

    ESP sumber protein terbaik ibu hamil
    Tengok sahaja apa yang ESP bekalkan dalam 1 serving.

    ESP membantu tubuh seseorang ibu develop sel baru yang lebih sihat. Maka dengan itu ia sangat membantu bagi penghasilan dinding rahim yang lebih tebal dan sempurna untuk proses penempelan telur yang telah disenyawakan tadi. Bukan itu sahaja, ESP bakal membuatkan tubuh ibu sentiasa bertenaga. Just like Puan Su yang boleh outstation kesana kemari pada kehamilannya yang kedua. Malah boleh lari sekejap hadir ke kelas Train The Trainer ketika masih berpantang 30hari.

    Memang terbaiklah ESP ni!

    KOMBINASI SET HAMIL DAN ESP LEBIH MANTAP

    Nak kongsi lagi, sebenarnya terdapat beberapa jenis vitamin lagi yang sesuai untuk diambil oleh ibu hamil yang mahukan kehamilan sihat.

    Antara yang sangat membantu para ibu sihat, cergas, bertenaga ketika hamil ialah;
    Vitalea (Multivitamin dengan zat besi)  : demi memastikan sel mendapat semua vitamin penting dalam membentuk organ. Zat besi penting untuk pembinaan darah dan pembesaran janin.
    B complex : penting untuk pembinaan sel darah, saraf dan beberapa organ penting termasuk tengkorak kepala.
    Vitamin C : pembentukan kolagen dan membantu sistem antibodi ibu dan bayi.
    Kalsium (Ostematrix) : pembinaan sel darah merah serta tulang dan gigi bayi.
    Omega Guard : membantu pembentukan sel otak
    Jadi, kita pun dah dengar cerita Puan Sue. Harapnya ibu-ibu yang ada masalah kerap gugur macam beliau bolehlah dapat sedikit overview macam mana nak pregnant lagi tapi dalam keadaan yang lebih sihat dan selamat.

    Anak dah besar, dah 4-5 tahun, tentu lah rindu nak cium bau baby lagi kan? Tak payah tunggu lama-lama, boleh plan nak baby dengan suami, dan hubungi saya segera untuk dapatkan set kehamilan yang bakal memberi satu view baru kepada anda dan pasangan.

    Kalau nak beli produk Shaklee lain yang super duper lebih jimatkan poket anda. Baca dekat sini.


    Saya adalah Pengedar Sah Shaklee di Kota Damansara dan Subang Bestari. COD di kawasan tersebut dan penghantaran secara pos keseluruh Malaysia. 

    Untuk info lanjut, sila hubungi saya melalui kontek info kat bawah tu. 

    Lydzar Rusman
    Shaklee ID : 859948
    Call / SMS / Whatsapp : 013 3583424

    Vacuum Cleaner Alat Termudah Kemas Rumah

    Ini adalah salah satu Tips Kemas Rumah.
    Insya Allah, kemas rumah bukan satu masalah besar bagi rumah saya yang hanya seluas 770kaki persegi dan penggunaan perabot yang sangat minima ini. Kami hanya mempunya 1 meja makan 4 kerusi dan satu sofa-bed bersaiz sederhana sahaja dan sekeping carpet di lantai. Kami lebih sukakan ruang yang lapang dan luas untuk memudahkan anak-anak kami berlari, bermain dan berkejaran dalam rumah tanpa terlanggar apa-apa perabot.
    vacuum cleaner4
    SAYA TAK SUKA MENYAPU 
    Ok berbalik kepada tips kemas rumah tadi. Biasalah bila kita ada ramai anak-anak kecil dirumah, salah satu yang menjadi penyumbang utama ‘sampah’ adalah sisa makanan atau biskut yang mereka makan, selain habuk yang entah dari mana datangnya walaupun rumah kami bukan ditepi jalan besar.
    Dan untuk mengemas ‘sampah sarap’ ini, saya kurang suka menggunakan penyapu, kerana ; habuk boleh berterbangan ke udara dan saya akan terbatuk-batuk sambil mengemas. Anak-anak yang suka ‘join’ kemas rumah juga akan terbatuk-batuk apabila habuk terbang ke arah mereka. Jadi membersih dengan penyapu tentu sekali bukan pilihan saya untuk membersihkan habuk dan sampah-sampah kecil.
    VACUUM CLEANER PILIHAN SAYA
    vacuum cleaner1
    Gambar : Dari Google
    Ye, inilah pembantu setia saya. Bukan hanya ada satu, tapi dua. Vacuum cleaner ni bagless. Kata orang melayu, tanpa beg. Kalau anda perasan, dulu vacuum cleaner akan ada satu beg kertas di letakkan didalamnya untuk mengisi habuk-habuk dan sampah yang disedut. Kadangkala beg tersebut boleh pecah dan ianya agak rumit dan leceh kalau kita nak bersihkan. Alternatif lain, kita perlulah sediakan beg extra.
    Menariknya vacuum cleaner jenama Elextrolux ni, ia tiada bag. Hanya sekadar satu tong kecil yang boleh dibasuh jika terlalu kotor. Dan kita juga tak perlu lagi membeli beg lagi. Sangat mudah. Kadar ‘suction’ juga boleh di laras. Samada nak sedutan minima atau sedutan maksima. Saya akan gunakan sedutan maksima ketika mem’vacuum’ karpet berbulu, Dan memang bersih sangat karpet tersebut setelah di’vacuum’.
    Inilah dia antara contoh-contoh cara membersihkan habuk dekat rumah saya. Terima kasih kepada anak lelaki saya yang turut ‘have fun’ membantu saya kemas rumah :)
    vacuum cleaner3
    VACUUM PERCUMA DENGAN POINT KAD MAYBANK
    Ini lari topik sikitlah. Saya suka kan vacuum cleaner saya, bukan hanya sebab dia bantu saya bersihkan rumah. Tapi juga sebab saya bawa pulang kedua-dua unit vacuum cleaner saya secara PERCUMA! Siapa yang tak suka barang percuma kan?
    Inilah dia salah satu Shaklee Effect yang saya dapat melalui bisnes Shaklee. Dengan penggunaan kad bank samada kad kredit atau kad debit untuk bisnes Shaklee saya, saya turut mengumpul point yang sangat banyak sehingga saya telah membawa pulang lebih kurang 6 barang elektrik secara PERCUMA sepanjang 2tahun ini. Haaa best kan?
    Bagaimana caranya? Anda hanya perlu membawa kad bank dan kad pengenalan anda ke mana-mana cawangan Sen Heng. Minta staff kedai check berapa point terkumpul. Dahulu, point redemption di kira begini ; 200 point = RM1.  Mungkin sekarang, point dah naik sikit.
    Bayangkan kalau anda ada 100,500 point, anda akan dapat RM502.50. Dan dari amaun bernilai RM502.50 ini, anda boleh gunakan untuk membeli mana-mana barang elektrik yang mempunyai nilai yang sama atau kurang daripada RM502.50. Kalau harga barang tu terlebih sikit, anda kena ‘top up’ lah bakinya.
    Ok, itu sahaja tips kemas rumah daripada saya. Melalut sampai dapat vaccum free pula. :)
    So anda pula bagaimana? Apa tips kemas rumah anda?
    By the way, kalau nak rasa cergas masa kemas rumah tu, mulakanlah dengan mengambil satu sudu ESP sebagai penjana tenaga. Jom klik sini untuk order ESP anda.
    Kalau nak beli produk Shaklee lain yang super duper lebih jimatkan poket anda. Baca dekat sini.

    Saya adalah Pengedar Sah Shaklee di Kota Damansara dan Subang Bestari. COD di kawasan tersebut dan penghantaran secara pos keseluruh Malaysia. 

    Untuk info lanjut, sila hubungi saya melalui kontek info kat bawah tu. 

    Lydzar Rusman
    Shaklee ID : 859948
    Call / SMS / Whatsapp : 013 3583424


    Atasi Masalah Badan Berbau Kalau Nak Lulus Interview Kerja

    Hmmm memang malu nak mengaku kalau kita jenis badan berbau yang kuat, agak busuk pulak tu. Tapi sebab bau ni memang tak boleh menyorok, kita tak mengaku pun orang akan tahu.

    Perlahan lahan, kita dapati tiada lagi kawan nak keluar lunch dengan kita.

    Ini memang antara salah satu masalah besar negara. Mana taknya, ia boleh jadi penyumbang masalah stress dan tekanan pula apabila ramai rakyat Malaysia yang menaiki public transport terpaksa menahan nafas dalam tempoh masa yang yang agak lama.

    Sepanjang perjalanan ke tempat kerja, stress, dalam hati beristighfar banyak-banyak, nak berganjak tempat tak boleh sebab keadaan sesak semua orang nak pergi kerja.

    Oklah itu cerita dalam public transport. Macam mana pula kalau anda yang ada masalah bau badan ni adalah seseorang yang sedang mencari kerja. Jom tengok kartun ini, mungkin ia adalah salah satu realiti dalam hidup kita.


    Kesian, kelulusan dah ada. Mungkin juga anda memang boleh buat kerja tapi bakal bos terpaksa pilih calon interview kedua, hanya kerana tak tahan dengan bau badan anda. Ruginya, gaji bakal boss offer RM3500 sebulan pula tu!

    Saya nak share info tentang masalah bau badan yang saya ambil dari salah satu support group Shaklee kami.
    --------------------------------------------------------------------------------
    [INFO : MASALAH BADAN BERBAU]



    Lebih memalukan jika rembesan peluh kita mengganggu orang lain.

    Masalah ketiak dan kaki berbau memang merisaukan. Lebih memalukan apabila ia mengganggu orang lain. Hakikatnya semua orang punya bau badan yang tersendiri kerana ia berpunca daripada proses perpeluhan.

    Berpeluh adalah sebahagian daripada proses tubuh dan kita perlu faham mengapa tubuh menghasilkan peluh.

    Ada dua jenis kelenjar menghasilkan peluh, pertama kelenjar Eccrine dan kedua kelenjar Apocrine.
    Kelenjar Eccrine bertanggungjawab terhadap proses berpeluh di mana ia bersambung terus hingga permukaan kulit untuk menghasilkan peluh. Ia bertujuan mengawal suhu badan selain membuang bahan-bahan buangan seperti urea, sodium, kalsium atau elektrolit.

    Pakar Perubatan dan Dermatologi Pusat Perubatan Darul Ehsan, Dr Noraziah Abd Kadir Jailani, menjelaskan peluh melalui kelenjar Eccrine sifatnya tulen, jernih seperti air dan tidak menghasilkan bau kerana akan terus keluar ke permukaan kulit dan meluap.

    Kelenjar Apocrine pula merembeskan cecair yang lebih likat dan agak keruh serta menimbulkan masalah jika ia lebih banyak dari kelenjar Eccrine.

    Kelenjar Apocrine ada pada bahagian tubuh yang banyak folikel rambut seperti ketiak serta tempat sulit seperti kemaluan. Kelenjar ini mengandungi sebum, bahan berlemak di mana peluh dirembeskan.

    Sebum pula bahan organik yang tersimpan dalam kelenjar Apocrine.

    Di sini lebih mudah untuk bakteria memecah masuk protein dalam rembesan peluh, tidak seperti kelenjar Eccrine. Apabila protin dipecah masuk dalam peluh oleh bakteria, ketiak atau kaki akan mengeluarkan bau yang kurang menyenangkan.

    PUNCA BADAN BERBAU

    Punca bau badan boleh disebabkan bahan buangan terkumpul dalam badan akibat proses pencernaan tidak sempurna. Pengambilan pelbagai jenis makanan, majoritinya digunakan untuk tubuh sementara selebihnya ditukar ke dalam bentuk sisa buangan atau toksin.

    Toksin ini disingkirkan sekiranya ginjal, hati dan saluran penghadaman usus berfungsi dengan baik.

    Atas sebab tertentu seperti sembelit, sekiranya sistem pencernaan tubuh tidak berfungsi dengan betul, toksin ini boleh kekal dalam tubuh. Individu yang punya masalah ini dan makan banyak daging, telur, ikan dan kekacang khususnya akan mempunyai bau badan yang busuk.

    Makanan ini mengandungi banyak Choline yang tidak mudah melalui proses metabolisme.

    Banyak minum kopi atau minuman berkafein dan makanan berempah yang mengandungi bawang dan bawang putih juga berpotensi menyebabkan bau pada ketiak, tidak kira lelaki atau wanita.

    Punca lain bau badan termasuk masalah ginjal, hati, hypoglycemia (kurang gula dalam darah), jangkitan kuman, kencing manis dan tiroid. Ia dikesan apabila individu yang pada mulanya tidak punya masalah bau, tiba-tiba mengalami perubahan bau badan yang mengganggu.

    Bau badan juga disebabkan oleh faktor genetik dan kelenjar yang sangat aktif.

    BAGAIMANA DENGAN KAKI BERBAU?

    Punca kaki berbau tidak banyak beza dengan bau badan. Selain kaki yang kuat berpeluh, bau kaki juga disebabkan memakai kasut atau sarung kaki yang tiada pengalihan udara sempurna dalam tempoh yang lama.

    Memandangkan kaki manusia dilitupi kelenjar peluh tebal, peluh pada kaki boleh bercampur dengan bakteria pada permukaan dan menghasilkan bau.

    Bulu pada kaki terutama pada ibu jari mampu menyumbang kepada bau yang lebih pekat dengan menambah jumlah permukaan di mana bakteria boleh membiak. Bau kaki boleh dirawat dengan memilih kasut terbuka dan stokin dari bahan semula jadi seperti kapas dan bulu biri-biri.

    Pastikan kaki sentiasa kering, guna talkum untuk kaki, jangan guna kasut yang sama dan elakkan tekanan emosi dengan melakukan senaman meditasi seperti yoga.

    Tips Atasi Masalah Badan Berbau

    Antara cara mengatasi masalah bau ketiak pula ialah penggunaan cecair pencuci mengandungi 3 peratus hidrogen peroksida, menyembur pewangi dan penyembur anti peluh.

    Jika terlalu serius, pembedahan membuang kelenjar Apocrine pada tempat bermasalah boleh dilakukan selain laser serta suntikan botox.


    Cara mengawal bau badan
    - Kerap mandi
    - Pilih pakaian fabrik kapas dan longgar
    - Elak pengambilan makanan tinggi choline (bawang putih, daging, rempah, kafein dan kekacang)
    - Berhenti merokok.
    Cadangan Vitamin Untuk Mengawal Bau Badan

    * Alfalfa Complex 
    Alfalfa adalah dikenali sebagai agen diuretik, pembersih badan dan penyahtoksik. Ia merangsang pengaliran hempedu, dan membuang unsur mineral bahaya dari tubuh. Ia juga membantu melindungi dari radiasi dan membantu mengawal bau badan.

    * Garlic Complex
    Diproses secara semulajadi di bawah suhu yang rendah bagi mengekalkan SEMUA allicin. Ia juga telah dirumus untuk mengawal bau.

    Walaupun bawang putih salah satu penyebab nafas berbau, namun tablet Garlic Shaklee tak pecahkan sehingga ia sampai ke dalam usus kecil.

    Di samping itu, ia mengandungi campuran pudina dan estrak rosemary bagi mengawal bau dengan berkesan.

    * Herba-Lax  
    Herb-Lax secara semulajadi merangsang pengecutan otot usus. Ini membolehkan penyingkiran sisa-sisa yang teperangkap dan memendekkan masa transit, dan mengelakkan penyerapan toksik.

    Herba-Lax boleh membantu meningkatkan pengaliran darah, mengurangkan bau badan, jerawat, melegakan sembelit, gas perut dan usus, dan menormalkan proses usus

    Mudah sahaja cara nak atasi masalah badan berbau ni kan? Asalkan kita menjaga kebersihan diri, menjaga pemakanan dan pengambilan beberapa vitamin yang disarankan, kita bakal bebas dari beban hutang belajar.

    Ye lah kan, kalau tak kerja, kalau tak buat bisnes, macam mana pula nak dapat duit nak bayar hutang :P

    Bagi yang nak melangkah pergi interview tu, saya ucapkan GOOD LUCK dan semoga anda dapat kerja.
    KLIK! Beli Set Super Detox Sekarang

    Kalau nak beli produk Shaklee lain yang super duper lebih jimatkan poket anda. Baca dekat sini.


    ----------------------------------------------------
    Saya adalah Pengedar Sah Shaklee di Kota Damansara dan Subang Bestari. COD di kawasan tersebut dan penghantaran secara pos keseluruh Malaysia.

    Untuk info lanjut, sila hubungi saya melalui kontek info kat bawah tu.

    Lydzar Rusman
    Shaklee ID : 859948
    Call / SMS / Whatsapp : 013 3583424

    Contact me: Google Talk lydzar Y! Messenger humble_head




    Pengalaman Larian Marathon Pertama : I Love Subang Run

    Sebenarnya, kali kedua. Kali pertama masa umur 12 tahun dulu. Hehe. Lama dah. So saya reset balik, jadikan larian marathon 7km I Love Subang ni jadi yang pertama semula.


    Inspired dengan  aktiviti dan minat suami saya sendiri yang dah berlari dalam macam-macam acara marathon sejak tahun lepas. Terfikir, suami ku semakin sihat dan fit, takkan lah ai nak stay menambah lemak-lemak sedia ada ni jadi bertambah banyak pulak..

    Jadi, bila suami offer untuk join marathon 7km ni, saya pun segera bersetuju. Memang adalah buat beberapa sesi latihan joging dekat padang berdekatan rumah. Tapi setakat 2km sahaja, lepas tu stop sebab takde motivasi, tak tau teknik dan bosan lari sorang-sorang.

    LARIAN AMAL I LOVE SUBANG

    Sebenarnya memang agak terkenal sekarang ni, badan-badan korporat anjurkan acara marathon sebagai salah satu acara untuk membuat charity kepada masyarakat. Ia tidak bermatlamatkan kemenangan dalam bersukan, tapi lebih kepada tujuan amal seperti mengumpul dana untuk pesakit kanser, menyebarkan informasi tentang sesuatu kempen dan sebagainya. Larian hanyalah sebagai salah satu aktiviti sihat untuk masyarakat. Takkanlah asyik nak buat konsert, bagi saya buat larian amal lebih bagus.

    Di bawah adalah item-item yang ada dalam goodie bag larian amal kali ini. Banyak juga pihak yang sudi sponsor. Matlamat I Love Subang adalah untuk memberi kesedaran tentang keselamatan, keamanan dan kesihatan para penduduk di sekitar Subang Jaya

    Menurut jurucakap larian ini, Subang Jaya kini menjadi salah satu kawasan yang mempunyai kadar pembuangan bayi yang tinggi. Mungkin kerana terdapat banyak Universiti dan kolej swasta, golongan remaja ini terlibat dengan kegiatan bersekedudukan sehingga melahirkan anak-anak yang tidak berdosa.  Di bawah program amal ini, mereka memohon agar anak-anak kecil tersebut tidak dibuang tetapi diserahkan kepada mereka untuk dijaga dengan baik.

    Bukan lah nak menggalakkan lagi kerja maksiat, tapi sekurang-kurangnya nasib bayi bayi tersebut dapat dibela. Dan pihak penganjur giat berusaha menyebarkan kesedaran, bahayanya gejala maksiat dan seks rambang.


    BERGURU SAMBIL BERLARI

    Oleh sebab saya ada matlamat nak habiskan larian ni dalam masa yang ditetapkan, maka semestinya lah saya kena berlari dengan kadar yang konsisten. Bagi orang biasa macam saya yang larat lari 2km sahaja pada masa latihan, 7 kilo ni boleh dikatakan agak mencabar juga lah.

    Nasib baiklah suami memang nak berlari bersama-sama saya sepanjang event tu. Kalau ikutkan memang dia boleh berlari lebih laju di depan. Suami saya kata, masa latihan saya buat salah target.
    Mana boleh target 2km sahaja, tapi buat lah target lari sejauh yang boleh.

    Okey, nak bermarathon lagi walaupun hanya 5km, mesti ada target.
    Target jangan berhenti pada 2km pertama,.
    Target untuk tidak berhenti walaupun dah tercungap-cungap
    Target untuk bernafas melalui mulut ketika berlari agar oksigen sampai ke paru paru secara optimum
    Target untuk menghilangkan dahaga dengan Performance
    Target untuk melonjakkan larian dengan lebih laju ketika turun bukit

    P.O.Y.O je kan? Hehe

    AIR LIUR PEKAT KETIKA BERLARI PETANDA TUBUH MULA TERHIDRAT

    Air Performance yang kami bawa, saya yang habiskan. Baru melepasi 2km, terasa air liur mula memekat. Agak mengganggu bila nak bernafas. Suami hulur air Performance. Dia kata, itu petanda badan dah mula nak terhidrat la tu.

    Suami nasihatkan saya, jangan minum air isotonik yang berkarbonat (bergas). Kadar gula yang tinggi tak mampu buat kita rasa hilang dahaga. Gas yang ada juga akan buat kita rasa tak selesa. Ok, konpem lah saya akan pilih Performance.

    'FINISHER' DALAM MASA 53 MINIT 23 SAAT

    Ini rekod newbies ye. Para otai jangan gelakkan. Hehe.


    dan dapatlah medal Finisher ini. Kenang-kenangan untuk kami, buat sesuatu yang salah seorang dari kami suka, tentu jadi salah satu cara mengeratkan hubungan.

    I do what you love, sure you will love me even more. Chewah!


    Suami akan ada beberapa siri marathon lagi selepas ini. Dan saya pula akan update lagi kisah marathon seterusnya selepas 21 Disember, Cyberjaya FunRun.

    Jom baca cerita ini juga!


    Kalau nak beli Performance, minuman isotonik yang best ni, klik je!


    Kalau nak beli produk Shaklee lain yang super duper lebih jimatkan poket anda. Baca dekat sini.


    ---------------------------------------------------------
    Saya adalah Pengedar Sah Shaklee di Kota Damansara dan Subang Bestari. COD di kawasan tersebut dan penghantaran secara pos keseluruh Malaysia.

    Untuk info lanjut, sila hubungi saya melalui kontek info kat bawah tu.



    Lydzar Rusman
    Shaklee ID : 859948
    Call / SMS / Whatsapp : 013 3583424
    Facebook

    Contact me: Google Talk lydzar Y! Messenger humble_head