• Pengedar By Negeri
  • 10 Tanda Tanda Hamil Dikenalpasti Tanpa Perlu Gunakan UPT Kit.

    Menarik sangat perbincangan para ibu dalam group KELAB IBU HAMIL BERPANTANG DAN MENYUSU di FB minggu lepas. Ada seorang ibu melontarkan soalan ini; 
    Hai mummy..jom share tanda2 awl mummy smua hamil..sy klu mgndung lidah msti pahit..jom share mummy2 sporting..mst ade yg bru ank first..
    Saya akui, melalui pengalaman hamil 3 orang anak sebelum ini. tubuh wanita akan memberi signal tertentu menunjukkan berlakunya perubahan diawal peringkat kehamilan.

    Cuma, kemungkinan seseorang wanita mengambil perhatian atau tidak pada keadaan tubuhnya. Ramai juga yang perasan tapi ignore dek kesibukan menguruskan kerja sehingga tidak sempat untuk mengenalpasti mengapa tubuh mereka begitu.


    Orang putih kata 'body sign', iaitu petanda yang dirasai oleh tubuh individu. Ia mungkin sama, ia juga mungkin berbeza bergantung pada tubuh masing-masing.

    Antara tanda kehamilan yang boleh dirasai oleh tubuh ibu diperingkat awal kehamilan yang dikongsikan oleh mereka adalah seperti berikut;

    1. Badan tiba tiba lesu dan letih walau hakikatnya tidak melakukan kerja-kerja yang terlalu berat. Duduk rumah 1 hari update 1 entry je pun dah rasa penat macam angkat almari kayu

    2. Perut terasa buncit lebih dari biasa walaupun biasanya memang buncit juga. Maklumlah perut yang dah pernah kembang kuncup kembang kuncup lagi tapi takde peluang pegi buat sesi "wrap" buang lemak di slimming centre.

    3. Bau perfume yang dulu wangi kini rasa tak selesa nak disembur sembur lagi.

    4. Pening lalat. Mungkin sebab perubahan hormon, peredaran darah jadi slow/laju.

    5. Keputihan luarbiasa. Mungkin ada yang alaminya..ada juga yang terselamat. 

    6. Tempoh haid lambat dari sepatutnya (period delay). Cuma mungkin ada certain bakal ibu yang mengalami sedikit spotting yang dianggap period padahal ia adalah lebihan dinding rahim yang gugur ketika ovum menempel di dinding rahim. 

    7. Tak boleh bau dapur, bau masakan apatah lagi memasak. Tekak kembang dan rasa loya bila berada di dapur

    8. Air liur terasa pahit dan payau. Mula sukakan benda-benda manis atau masam untuk hilangkan rasa tak sedap mulut

    9. Demam, batuk dan selesema teruk, walhal sebelum ini dah bertahun-tahun tak demam. 

    10. Kerap sakit kepala dan mengantuk.

    Ini adalah antara 10 tanda daripada perkongsian para ibu yang ada di dalam group FB tersebut. Sebenarnya ada macam macam lagi tanda. Perkara-perkara yang luar dari normal dan kebiasaan mereka.

    Semua ini berlaku akibat perubahan hormon dan permulaan kepada pembesaran rahim wanita.


    Kalau ada rakan wanita anda tiba tiba mengadu mengalami perkara-perkara di atas, segeralah suruh mereka beli UPT kit dan buat ujian kehamilan.

    Mungkin sindrom mengandung sedang berjangkit-jangkit di dalam circle atau pejabat anda :)

    Formula Diperbaharui : Vitalea For Children Bau Anggur, Beri 1 Pasti Tak Cukup

    Alhamdulillah, awal tahun 2015 semua penggemar Shaklee dihadiahkan dengan berita gembira.

    Vitalea for Children membuat 'comeback' dengan formula yang lebih baik untuk membantu mempertingkatkan taraf kesihatan anak-anak.



    Bayangkan mencabarnya hidup anak-anak kita zaman sekarang ini. Dengan pelbagai pencemaran (asap rokok, asap kereta asap kilang, pencemaran air dan sebagainya), dengan aktiviti harian dan jadual yang padat, dan biasanya mereka tidak mendapat makanan seimbang kerana ibu bapa yang sangat sibuk.

    Akhirnya anak-anak juga terjebak dengan pelbagai 'fast-activity'. Fast food antara perkara yang mereka terpaksa hadap. Mak nak cepat, masak nasik dengan telur dadar saja. Ayah nak cepat, dibelikan anak ayam K**.


    Mereka makan sekadar untuk kenyang tanpa mengambil kira keperluan nutrien sebenar yang tubuh perlukan. Nak komplen banyak-banyak pun, mereka tak tahu kepentingan makanan berkhasiat jika tidak dididik.

    Vitalea Sebagai Pelengkap, Bukan Pengganti Makanan.

    Jangan salah anggap ye, Vitalea For Children adalah multivitamin. Jadi pengambilannya bukanlah pengganti makanan. Maka ibu ayah sekalian masih perlu memasak atau memastikan anda menyediakan makanan seimbang untuk anak-anak


    Sama seperti golongan dewasa yang memerlukan multivitamin setiap hari. Sekurang-kurangnya multivitamin akan menampung mana-mana kekurangan nutrien dari dalam diet dan pemakanan harian kita.

    Vitalea For Children di sarankan untuk kanak-kanak agar mereka membesar dengan baik

    Dan ini pula senarai sayuran atau makanan yang perlu anak-anak kita makan jika nak dapatkan khasiat 1 biji Vitalea For Children.

    Bayangkan mudahnya kalau mereka hanya perlu mengunyah tablet Vitalea kan.



    PENERIMAAN ANAK ANAK TERHADAP VITALEA FOR CHILDREN ?

    Mungkin ada ibu ayah yang risau anak-anak tak suka makan vitamin kan? Saya kongsikan juga beberapa pendapat dan reviu dari ibu-ibu yang dah mula berikan Vitalea For Children kepada anak-anak mereka.


    Jadi, jangan risau ye.

    Kebanyakan kanak-kanak akan sukakan Vitalea For Children ini kerana bau dan rasa anggur yang memang sangat menyelerakan.

    Dan ibu ayah patut dapatkan segera setelah mengetahui khasiat dan manfaat yang bakal anak-anak dapat melalui pengambilan Vitalea For Children ni.
    Takkan kita sanggup lihat anak-anak selalu letih, lemah dan lesu dek kerana aktiviti mereka yang sangat padat.

    Untuk bulan Januari, dapatkan promosi Beli 3 percuma 1 dari kami. Bekalan vitamin untuk tempoh beberapa bulan dengan kadar penjimatan berganda.



    Lydzar Rusman
    Shaklee ID : 859948
    Call / SMS / Whatsapp : 013 3583424

    Hentikan Minat Anak-Anak Kepada 'JunkFood' Dengan Gambar 'Hantu', Berkesankah?

    Iya, berkesan untuk anak-anak saya. Anda mungkin patut cuba jika ada masalah yang sama macam saya.
                   

    Sahabat-sahabat saya di atas juga berjaya.

    Sebenarnya, saya perasan gambar 'hantu' ini dari wall Facebook sahabat saya Deeya. Terus tertancap mata saya pada gambar tersebut. Dah lah tengok gambar tu waktu malam, sebelum tidur. Rasa seram sejuk jugalah.

    Terus saya komen pada sharing beliau, ' Nanti nak tunjuk lah gambar ni dekat anak-anak'. Deeya setuju sebab kami sebenarnya agak hilang idea bagaimana nak menjauhkan anak-anak dengan junkfood.

    Walaupun kami sudah terapkan jenis pemakanan yang boleh dan tidak boleh kepada anak-anak sejak mereka kecil, namun pergaulan dengan rakan sebaya dan pergaulan di sekolah kadangkala menyebabkan anak anak ini mempunyai peel 'nak jugak! nak jugak!'.

    Dan kebiasaannya, si ibu tak kuat nak kawal anak yang merengek-rengek mahukan gula-gula lantas akhirnya beri juga lah sebiji dua. Belum lagi kes, kadang-kadang kalau bersarapan di kedai mamak, si ayah membayar, tokei kedai mamak pula hulur 2-3biji gula-gula pada anak.

    TAK MENGAPA KAH KAITKAN UNSUR HANTU YANG MENAKUTKAN KEPADA ANAK-ANAK?


    Untuk hal ini, bagi saya tidak mengapa.

    Saya tidak pernah memomokkan anak-anak saya untuk takut dengan tempat gelap sebab ada hantu. 
    Namun untuk kes ini, makan gula-gula, jajan dan sebagainya, memang nanti lama-lama jadi 'hantu'. 
    'Hantu jajan' lah kan!

    Ask Dr. SearsExcitotoxins are food additives that can alter the chemistry of your brain and are especially harmful to the growing brains of children. See what common food additives are excitotoxins and how to exclude them from your family’s diet. 
    Kerana tidak mahu anak-anak terus menjadi mangsa 'bahan-bahan beracun' ini, saya memang sanggup memomokkan mereka.

    'Eiii takutlah, kalau Hilda makan gula-gula banyak sangat, tengok gigi dah buruk macam hantu ni. Cuba tengok gigi Hilda, kan lebihkurang je..'

    Hilda setuju sebab memang giginya dah mula rosak.

    'Abang Hadif, tengok ni otak dia kena belah sebab nak keluarkan gula-gula dari otak dia. Dia makan banyak sangat la ni sampai penuh. Kalau otak jadi macam ni, macam mana nak belajar dan jadi pandai'

    Anak-anak lebih mudah tertarik pada visual yang mereka boleh lihat secara terus. Berbanding mama membebel sampai cekang urat leher ni.

    Kebetulan semasa saya tunjukkan pada mereka gambar ini, Hilda tengah pegang gula-gula NanoNano. Gula-gula ini memang ada corak yang lebihkurang sama macam dalam gambar 'hantu' di atas.

    Mula-mula memang dia berdegil masih mahu makan. Sebelum dimasukkan ke dalam mulut, saya tunjukkan lagi corak tadi sama macam mata kanan hantu. Dia masih degil dan masukkan Nano Nano ke dalam mulut.

    Yang buat saya terkejut, bila sampai taman (kami memang on the way ke taman untuk riadah petang), Hilda ludahkan gula-gula tadi. 'Tak nak lah mama, Hilda taknak jadi hantu'
    Yesss! kemenangan di pihak mama! Yeay!

    Pinjam gambar ye : Ash-Adn
    Dan pagi tadi, sedang saya sibuk memasak, datang pula Hadif. Dia buka peti sejuk, ambil bungkusan NanoNano yang lain, terus dia buang dalam tong sampah.

    'Gula gula ni tak ada khasiat kan mama. Abang buang tau..'

    Wahhhh.. mama menang lagi . Alhamdulillah cara ini nampaknya berkesan untuk saya kawal mereka daripada terus-terusan minta gula-gula.

    KEBURUKAN MAKAN 'JUNKFOOD' KEPADA ANAK KECIL

    Tinggi garam
    Tinggi gula
    Ada kandungan bahan pengawet
    Banyak bahan perasa

    Dan ia menyebabkan 'excitotoxins'. Rujuk quote dari Dr Sears di atas.

    Nampak sedap, nampak menarik, namun ia sebenarnya sangat bahaya untuk otak anak-anak kita yang sedang berkembang. 

    Jomlah kita teruskan misi membuang 'junkfood' dari diari keluarga kita. Kalau anak-anak dihalang makan junkfood, tapi ayah tetap makan di depan anak-anak, ini tentunya menimbulkan konflik kepada anak-anak. Jadi, perlu konsisten ya.

    Kalau ayah dan ibu nak makan (pastikan makan hanya ketika terpaksa makan), pastikan bukan didepan mereka.

    Mari kita ubah diet anak-anak kita kepada sesuatu yang lebih sihat.


    Pengalaman Ngeri Berpantang Bertukar Menjadi Indah Hingga Tak Kisah Jika Suami Suruh Beranak Lagi

    Percaya atau tidak, memang bagi sesetengah wanita, tempoh berpantang adalah tempoh yang sangat menyeksakan. Terseksa jiwa dan raga. Ada banyak sebab kenapa wanita-wanita ini berperasaan macam ini.

    Suria, ibu muda yang baru sahaja melahirkan bayi pada 21 November 2014 yang lepas. Beliau memang sangat teruja, maklumlah doa beliau untuk bergelar ibu terus diperkenankan oleh ALLAH. Beliau hamil setelah 3bulan sah diakadkan dengan suaminya.

    Tempoh kehamilan Suria memang sangat menggembirakan. Tanpa 'morning sickness', dilayan bak permaisuri oleh suami, semua makanan yang diidamkan dapat dimakan atas usaha suaminya. Memang seronoklah.


    PENGALAMAN NGERI BERMULA


    Segalanya bermula setelah Suria pulang ke rumah untuk menjalani tempoh berpantang. Di jaga oleh ibunya yang mementingkan adat berpantang secara tradisi.

    Makanan dan minuman Suria di jaga rapi. Mandian herba dari daun-daun terpilih membuatkan badan Suria terasa segar. Selepas mandi, Suria diarahkan bertungku, berbengkung dan berstokin. 

    Sebelum berbengkung, ibunya sediakan param dan pilis. Selepas makan, disediakan juga air akar kayu, katanya untuk memperbaiki dan memulihkan sistem dalaman Suria. Suria ikut saja nasihat ibu. Nak cepat sihat dan nak kembali ke bentuk asal sebelum mengandung lah katakan.

    Cuma yang ngerinya, pada hari ketiga berpantang, Suria mula rasa tak selesa dengan badannya. Suria mula mengalami sembelit. Setiap kali datang perasaan nak membuang air besar, Suria akan tertekan. 

    Takutnya jika dia terpaksa meneran extra. Takutnya jika jahitan episotomi terbukak. Takutnya rasa sakit. Memang NGERI untuk Suria fikirkan. Hinggakan Suria rasa, cukuplah sekali ini sahaja beliau lahirkan anak dan terpaksa tempuhi tempoh berpantang.

    SEMBELIT KETIKA BERPANTANG


    Saya kongsi sedikit fakta daripada laman web BabyCentre berkenaan sembelit ketika berpantang.
    Terdapat sebab-sebab fizikal anda mungkin tidak boleh menggerakkan usus:
    • Jumlah progesteron yang tinggi mungkin telah menyebabkan sedikit sebanyak sembelit semasa hamil.
    • Sistem pencernaan anda berfungsi dengan lebih perlahan semasa proses kelahiran.
    • Ubat yang diberi untuk kelegaan sakit semasa proses kelahiran, seperti petidina boleh menyebabkan usus anda berfungsi dengan lebih lembab dari biasa.
    Kemungkinan masalah membuang air besar lebih tinggi jika:
    1. Anda melalui kelahiran dibantu, seperti forseps atau ventouse;
    2. Anda pernah melahirkan bayi sebelum ini;
    3. Anda mengambil pil zat besi atau ubat antidepresi, yang kedua-dua boleh menyebabkan sembelit;
    4. Anda mendapat jahitan.

    KISAH SAYA BERPANTANG


    Nasib saya baik sedikit lah daripada nasib Suria. Saya banyak juga buat research dan study tentang tempoh berpantang semasa sedang mengandung anak sulung. Apa lagi, memang saya gunakan betul-betul fungsi Google ketika itu.

    Memang ada orang lama kata, orang zaman sekarang belajar dekat Internet, tak mahu dengar cakap orang tua.   Erkkk! Bagi saya simple je, mana yang baik kita ambil, mana yang tak sesuai, kita tinggalkan.

    Antara input yang saya dapat dan saya ikut;

    - Minum air secukupnya.
    Kalau ikutkan orang lama berpantang, memang kena sukat pengambilan air. 
    Oleh sebab saya memang berniat mahu menyusukan anak dengan susu badan, jadi saya memang ambil berat tentang pengambilan air. 

    Ada juga saya ditegur, kenapa asyik minum. Saya hanya jelaskan yang saya dahaga sebab menyusukan anak, jadi saya perlu minum. Jadi mahu atau tidak, saya pastikan saya minum 2liter air dari pagi hingga ke malam.

    -Makan makanan berkhasiat.

    Mengikut cerita mak saya, orang lama biasanya hanya makan nasi putih dengan ikan kering / ikan masin bakar semasa berpantang. Nak makan ayam atau lauk-lauk lain, perlu tunggu sehingga beberapa minggu baru boleh. 

    Nasib baiklah mak saya tak sediakan makanan macam itu untuk saya dan adik beradik perempuan yang lain ketika berpantang. Mak saya sediakan ikan masak singgang, ikan bakar, ikan lada hitam serta sayur sawi rebus. 

    Oklah, sedap lah juga.

    -Ambil buah-buahan.

    Makan buah untuk khasiat seratnya. Buah oren antara pilihan yang paling kerap saya ambil. Itu pun tak boleh nak makan banyak-banyak sebab takut pedih perut. Jadi ambil secukupnya sahaja.

    Sebenarnya ketika berpantang sendiri di Pulau Pinang pada tahun 2009 dulu, pernah jugalah terlajak makan nasi goreng dan charkuewteow, uishh memang sedapnya lah menu. Alhamdulillah, tiada apa-apa mudarat kepada tubuh saya dan anak ketika itu.

    Bagi saya yang paling penting adalah kita mengambil air secukupnya dan ambil makanan berkhasiat ketika tempoh pemulihan selepas bersalin. Tak cukup air boleh 'dehydrate', tak cukup makan boleh effect susu badan.

    Berpantang anak kedua sendiri ikut petua sendiri :P
    Harap-harapnya nanti kalau Suria mengandung lagi, saya akan forwardkan info ini kepada beliau. Kesian betul sebab sekarang, memang Suria masih trauma berdepan tempoh berpantang. Lagipun anaknya kecil lagi, tentulah dia tak terfikir nak hamil lagi dalam masa terdekat.

    Pengalaman Ngeri Berpantang Bertukar Menjadi Indah Hingga Tak Kisah Jika Suami Suruh Beranak Lagi

    Eh! Sebelum saya akhiri entry ini, saya nak ajak pembaca semua dengar pengalaman berpantang Puan Khadeejah Hasmad. Beliau pun mengalami pengalaman yang memang tak best ketika berpantang anak pertama. Sangat berbeza pengalamannya berbanding berpantang anak kedua. 

    Dan kini, rasanya beliau dah bersedia nak tempuh alam kehamilan lagi sekali.

     

    Saya nasihatkan rakan-rakan ibu juga membuat sedikit research dan merancang bagaimana tempoh berpantang. Sama seperti proses kehamilan dan proses bersalin yang kita boleh rancang agar ianya menjadi detik-detik bahagia yang takkan dilupakan sampai bila-bila.

    Saya doakan juga semua rakan-rakan ibu sihat selalu!

    Tips Kawal Pengambilan Gula Bagi Pesakit Diabetes

    Kesian Pakcik Hadi, akibat terjatuh ketika sedang memotong dahan pokok mangga ditepi rumah, kakinya terpijak serpihan kayu lalu luka berdarah.

    Bagi orang biasa, luka sekecil itu tidak mengapa, namum ia umpama mimpi ngeri bagi Pakcik Hadi dan isterinya Makcik Hasnah. Mengapa?

    Kerana Pakcik Hadi adalah salah seorang pesakit Diabetis tahap 2. Jika mana-mana bahagian tubuhnya luka, ia akan ambil masa yang sangat panjang untuk sembuh. Sejak terjatuh, Pakcik Hadi semakin berhati-hati dengan pilihan makanannya supaya keadaan tidak melarat.

    Pakcik Hadi minta MakCik Hasnah benar-benar patuh pada Tips Kawal Pengambilan Gula ini agar kadar diabetisnya tidak menjadi-jadi. Bagus juga Pakcik Hadi ni rupanya, DISIPLIN!

    Tips Kawal Pengambilan Gula Bagi Pesakit Diabetes


    • Tukar pengambilan gula putih kepada gula perang
    • Kurangkan makanan dan minuman yang mengandungi kadar gula yang tinggi
    • Kurangkan makanan yang diproses kerana kebanyakan makanan ini mempunya kadar gula yang tinggi
    • Kurangkan jumlah penggunaan gula, susu pekat, atau krimer
    • Minum air tanpa gula ketika makan di luar rumah (dine out)
    • Baca dan perhatikan label pada bungkusan makanan
    • Gantikan makanan seperti biskut dan makanan ringan kepada buah-buahan segar.
    Sebenarnya Pakcik Hadi terkesan sangat dengan berita kematian sahabat baiknya baru-baru ini.
    Sakit Diabetis yang ditanggung oleh arwah Pakcik Kamal adalah punca utama kematiannya. Arwah meninggal akibat komplikasi buah pinggang yang menyebabkan kegagalan fungsinya secara total.

    Bermula dengan penglihatan yang semakin merosot, sering berasa kebas-kebas, dan tidak ketinggalan luka yang sangat lambat sembuh. Tanda-tanda 'warning' ini kerapkali diceritakan kepada Pakcik Hadi. Memang masih terngiang-ngiang di telinga Pakcik Hadi.

    Penglihatan yang kabur menyukarkan arwah Pakck Kamal membuat kerja pejabat
    Sebab itu bila keputusan 'health check up' Pakcik Hadi keluar, beliau sangat runsing dan sebolehnya mahu mengawal sakit Diabetis yang sedang ditanggungnya sekarang.

    Insya ALLAH, bermula dari asas, jika Pakcik Hadi berjaya disiplinkan diri mengawal paras gula yang diambilnya, Doktor pun yakin yang Pakcik Hadi akan dapat mengawal diri daripada terkena simptom-simptom Diabetes yang lain.

    Dan khas untuk anda yang membaca entry ini, jangan lupa berpesan-pesan kepada ibu, ayah, adik beradik, saudara mara atau rakan-rakan kita yang ada Diabetis, minta sangat mereka kawal pengambilan gula dari makanan mereka. Sebab padahnya memang datang tidak terduga dek akal kita.

    Harap bermanfaat!

    Fairuz Ambil Penawar Sakit Lutut Ini Dan Kembali Beraksi Macam Juara Bola Dunia

    Fairuz berumur 34 tahun, memang sangat tahu kepentingan bersukan dan bersenam untuk mendapatkan tubuh yang sihat. Memang sejak muda, zaman study dekat universiti dahulu beliau aktif dengan beberapa jenis aktiviti sukan.

    Futsal adalah antara sukan wajib setiap hari Khamis. Tidak mengapa isteri tunggu seketika setiap malam Khamis, tapi acara Futsal wajib pergi juga. Tanpa gagal, beliau akan pergi juga ke padang futsal untuk mengeluarkan peluh sambil bersosial dengan kawan-kawannya.


    Dah macam video kat atas lah gaya bersembahan Fairuz bila di gelanggang Futsal. Hebat kan?

    Jadi, selain untuk gaya hidup sihat, sebenarnya Fairuz memang suka bila kawan-kawan puji skill beliau bermain. Bangga saja hati bila dipuji. Malah kerap juga mendapat permintaan untuk 'personal coaching'. Wahhhhh!

    MALANG TAK BERBAU

    Fairuz pergi kerja menunggang motorsikal untuk mengelak kesesakan jalan dan beliau bencikan perasaan stress mencari parking di pejabat. Jadi motorsikal memang teman baik beliau. 

    Pagi Rabu yang hening, hujan lebat tak henti-henti, Fairuz redahkan juga kerana beliau ada kerja penting yang perlu diselesaikan segera di pejabat. 

    Walaupun Fairuz menunggang dan mengendalikan motor dengan baik, tidak semena-mena tiba-tiba beliau terasa tubuhnya terbang diawan. Dan dengan sekelip mata beliau melihat motorsikalnya 10meter di hadapan sedangkan beliau mula merasakan lututnya pedih dan hangat. 

    Rupanya Fairuz tidak perasan lubang besar di depan. Air memenuhi lopak dan Fairuz telah melanggar lubang tersebut. 

    Fairuz tidak dapat bergerak dan bangun. Dalam sekejapan sahaja, beberapa penunggang motorsikal yang lain berhenti dan memberi bantuan. Fairuz dihantar ke hospital berhampiran dan kaki beliau terpaksa disimen kerana patah. Berdenyut-denyut rasa, bermula dari lutut ke bawah. 

    TINGGALLAH FUTSAL, BEREHATLAH LUTUT.


    Selama hampir 2tahun, hati Fairuz meronta-ronta mahu ke gelanggang futsal namun terpaksa dipendam. Lututnya terasa begitu nyeri, sakit tak terperi jika beliau cuba berlari. Tinggallah futsal, tangis hati Fairuz. 

    Fairuz bernasib baik kerana beliau tidak perlu bergantung kepada tongkat untuk berjalan dan bergerak. Selepas 4bulan dari tarikh kemalangan, kaki beliau hampir pulih, namun untuk berlari Fairuz belum mampu berlari setangkas dahulu. Atas saranan Doktor juga, kaki dan lutut Fairuz tidak boleh digunakan dengan terlalu lasak.

    ISTERI BANTU CARI PENAWAR LUTUT APABILA LIHAT SUAMI KERAP MURUNG

    Isteri Fairuz, Nana memang mementingkan kesihatan secara semulajadi. Dan Nana memang bersungguh-sungguh mahu suaminya pulih walaupun dia tahu risiko akan ditinggalkan setiap malam Khamis akan berulang lagi. Tapi demi kegembiraan suami, Nana tak kisah cuba macam-macam produk untuk pulihkan lutut Fairuz.

    Terkini, Nana baru saja sign up keahlian dengan sahabatnya. Asalnya Nana mahu beli Set Kecantikan untuk selesaikan masalah jerawatnya. Dah hampir 8tahun Nana menderita dengan masalah jerawat yang tak mahu surut. Alhamdulillah, setelah hampir 4bulan Nana ambil Set Kecantikan tersebut, masalah jerawatnya hampir selesai. Tinggal nak uruskan parut-parutnya sahaja pula.

    Lebihkurang macam inilah kulit Nana sekarang. 

    kredit gambar : cikjatt
    Fairuz pun dah lega tengok kulit isterinya yang semakin pulih. Sebab itu, bila Nana pujuk-pujuk suaminya makan produk dari keluaran yang sama dengan Set Kecantikan tadi, Fairuz bersetuju. 
    Sebab Fairuz memang sudah saksikan keberkesanan produk tersebut pada isterinya. 


    SET KESIHATAN SENDI UNTUK FAIRUZ YANG CEDERA




    Demi isteri, demi futsal dan demi kesihatan lututnya, Fairuz telan sahaja apa yang Nana hulurkan pada beliau setiap hari.

    Nana juga bekalkan beberapa 3biji Omega Guard untuk dimakan selepas waktu makan tengahari. Waktu malam pula Nana suapkan 2biji Joint Health Tablet dan 4biji Ostematrix.

    Walaupun Nana dah suruh Fairuz baca setiap satu fungsi vitamin yang diberi, namun Fairuz tak baca. Fairuz yakin dan percayakan usaha isterinya akan memberi kesan positif pada lutut beliau. Insya allah dengan izin Allah.


    ALHAMDULILLAH, HERO FUTSAL KEMBALI BERAKSI MACAM JUARA BOLA DUNIA

    Alhamdulillah, kini Fairuz dah kembali ke gelanggang. Cumanya kini, setiap kali beliau ke padang futsal, beliau akan ajak Nana turut serta agar Nana tidak kesunyian tinggal di rumah berseorangan.

    Fairuz sudah boleh berlari laju, dah boleh menggelecek bola, dah boleh ke sana ke mari macam dahulu. Besar jasa dan usaha isterinya untuk membantu beliau kembali sihat dan keluar dari kemurungan. 

    Nana kata dia beli Set Kecantikan dan Set Kesihatan Sendi ini daripada Kedai Triple S.

    Jangan biarkan kekesalan menyelubungi anda pada masa akan datang jika anda juga pernah kemalangan sehingga lutut tidak mampu berfungsi dengan baik.

    Ada lebih 200 testimoni yang semuanya sangat  berpuashati. Sekarang,mari saya tunjukkan beberapa testimoni yang begitu baik untuk dikongsikan




    Kawan Nana memang tidak sekadar bercakap kosong apabila memang dah ada 200 testimoni tak termasuk testimoni Fairuz tadi.

    Kalau anda tak tahu kontek info Nana, anda kontek saya aje lah. :)

    Lydzar Rusman
    Shaklee ID : 859948
    Call / SMS / Whatsapp : 013 3583424



    Pengalaman Uruskan Anak Dengan Mudah Pada Hari Pertama Persekolahan 2015

    ...dengan menggunakan Teknik Pengaktifan Minda Separa Sedar
    sehingga anak-anak bangun pagi tanpa merengek tak mahu mandi dan berjaya makan sarapan pagi.
    Itu sambungan kepada tajuk di atas. Panjang sangat siap ada sambungan :)

    Wajah ceria hari pertama sekolah
    Pagi tadi sempat dengar taklimat dalam perhimpunan pertama Sekolah Kebangsaan Subang Bestari 2. Itu pun separuh sahaja sebab perlu menghantar anak kedua dan ketiga ke tadika dulu.
    Anak sulung dah darjah 2. Alhamdulillah persediaan masuk ke sekolah dah diuruskan dalam waktu cuti sekolah.

    Sekolah Subest2 adalah sekolah yang baru dibuka tahun lepas dan Hannah adalah antara pelajar Tahun 1 pioneer di sana. Untuk tahun 2015, baru bermula 2 sesi sekolah ini. Tahun lepas hanya satu sesi sahaja. Tahun ini, pelajar-pelajar darjah 2, 4 dan 5 bersekolah sesi pagi. Dan pelajar darjah 1 dan 3 bersekolah sesi petang.

    Insya allah, tiada perubahan rutin bagi kami suami isteri untuk menguruskan anak-anak kami untuk tahun 2015 ini. Alhamdulillah.

    CARANYA

    Alhamdulillah. Walaupun cuti hampir 2 bulan, dan hampir setiap hari mereka bangun lewat, pagi tadi saya berjaya uruskan mereka dengan baik tanpa rengekan dan tangisan.

    Bayangkan nak uruskan 3 anak yang bersekolah jika mood mereka tidak baik. Mungkin mood mama pun boleh kelaut jika tidak diuruskan dengan baik.

    Jom saya kongsikan sedikit tips bagaimana nak uruskan anak bangun pagi-pagi tanpa ragam dan tangisan.

    TEKNIK PENGAKTIFAN MINDA SEPARA SEDAR

    Bunyinya macam saintifik sangat, kan?
    Tapi anda jangan tak tahu, teknik minda separa sedar ni bukan sahaja boleh digunakan untuk pelajar peringkat lebih tinggi, orang-orang berkerjaya hebat dan sebagainya, ia sangat berkesan untuk anak-anak kecil kita juga.

    Jika anda masih belum tahu, mengikut kajian secara saintifik, kuasa minda merupakan salah satu faktor utama seseorang mampu bertindak cemerlang dan mendapat keputusan yang hebat dala, aa yang dilakukannya. 

    Dan menurut kajian tersebut, minda separa sedar merupakan 'owner' yang memegang saham sebanyak 90% dalam diri seseorang individu.

    Bayangkan kalau kita nak minta diskaun apabila mahu membeli sebuah telefon pintar, staf kedai tersebut akan merujuk kepada 'owner' kedai sebelum bersetuju dengan bargain kita.

    Jika staff kedai boleh bagi diskaun 5%, namun jika kita pandai memujuk 'owner' kedai, mungin beliau sanggup memberi diskaun sebanyak 90% pada kita. Percayalah!

    Kebanyakan anak-anak meragam kerana merasa seolah-olah dipaksa bangun pagi, dipaksa ke sekolah sedangkan keinginan dalamannya adalah tidur lebih lama dan bergembira dirumah seperti waktu cuti sekolah.

    Insya allah, perkara ini mampu diubah jika kena caranya. Jom teruskan membaca ye!

    CARANYA..

    Sebelum itu, sebagai ibu bapa kita perlu tahu, minda separa sedar seseorang boleh diaktifkan pada waktu-waktu ini;
    • Anak sedang terharu atau bersemangat, ketika anda memberikan sesuatu yang disukai secara surprise. Contohnya membelikan bekas pensil yang dihajatkan oleh anak sebelum ini.
    • Anak sedang tenang (alpha wave), kebiasaannya pada waktu mereka sedang mencari mood nak tidur.
    Gambar lama

    Jadi, beberapa hari sebelum mula sesi persekolahan bolehlah mula mencari ruang masa yang sesuai untuk kita aktifkan minda separa sedar anak.

    Ketika anak-anak berada dalam salah satu keadaan diatas, boleh mula berdialog dengan mereka. 
    Dapatkan 3 perkara yang anak boleh persetujui seperti contoh d bawah;

    'Sayang, hari Isnin nanti kakak dah mula ke sekolah tau. Kakak suka jadi pandai bila ke sekolah kan?'

    Pastikan dia mengangguk setuju. Minda separa sedar anak akan mula memberi perhatian pada apa yang kita mahu sampaikan kepadanya

    'Dekat sekolah nanti, kakak akan belajar macam-macam yang kakak belum tahu. Nanti bila dah tahu boleh la kakak ajar mama pulak, kan?

    Pastikan dia mengangguk setuju kali kedua. Minda separa sedar anak akan mula memberi lebih perhatian pada apa yang kita mahu sampaikan kepadanya

    'Hari Isnin nanti, mesti seronok dapat jumpa kawan-kawan. Boleh belajar, main dan makan dengan dorang. Kakak rindu Insyirah, kan?

    Pastikan dia mengangguk setuju kali ketiga. Minda separa sedar anak telah bersedia untuk mendengar saranan atau nasihat yang kita mahu sampaikan.

    Sambunglah pesanan-pesanan dan expectation anda selepas ini. 

    Jika mahu anak bangun awal, bangun dengan gembira dan bersemangat. Tidak merengek-rengek dan menangis serta membuatkan mama menjadi TARZAN.

    'Ok, kalau macam tu, pagi Isnin nanti, kakak mesti bangun pukul 6.15pagi. Bangun dengan gembira. Terus pergi mandi, gosok gigi dan wudhu' 

    Lepas tu solat Subuh 2 rakaat. Dah siap solat, pakai baju sekolah dan makan breakfast yang mama buat. Boleh?'

    Ini dialog kisah benar saya dengan anak sulung saya. Anda nak tiru, silakanlah.

    ALHAMDULILLAH, memang berjaya.

    Begitu juga dengan dua orang lagi anak saya yang bersekolah Tadika. Teknik yang sama, hanya dialog berbeza. 


    Semoga ianya membantu anda menguruskan anak (kalau lebih dari satu memang konfem kena apply teknik ini) untuk mengelakkan anda jadi TARZAN dan marah-marah anak di pagi hari.

    Ada lagi satu Rahsia Anak Bijak yang boleh diamalkan jika anda mahu anak anda sihat dan cergas dan sentiasa bersedia dengan cabaran persekolahan mereka. Nanti saya tulis lagi ye. Kena masuk dapur!




    Promosi Januari, Dari Anak Kecil Hingga Ke Warga Emas, Kami Prihatin Dengan Kesihatan Anda

    Alhamdulillah, 2 bulan berturut-turut pihak Shaklee Products (M) Bhd berikan kita berita gembira.

    Kalau bulan lepas, meriah dengan vitamin dan suplemen yang fokus untuk kecantikan, kali ini (bulan ini) Shaklee bagi kegembiraan untuk semua golongan. Dari kanak-kanak sampailah golongan dewasa dan warga emas.

    Jom, tanpa buang masa nak baca banyak-banyak. Saya terangkan tentang promosi Januari.


    Vivix : Antara produk paling glamour dijadikan item promosi. Tentu sekali kerana keberkesanan dan permintaan ramai terhadapnya memaksa pihak Shaklee selalu pilih Vivix.

    Banyak bukti dan testimoni daripada para pengguna Vivix mengatakan bahawa;

    • Paras bacaan gula dalam darah semakin turun ke paras normal
    • Rasa lebih bertenaga walaupun terlalu sibuk seharian dengan pelbagai aktiviti
    • Bacaan tekanan darah menjadi normal
    • Ibu dan bapa yang biasanya tak dapat bergerak akibat komplikasi strok, semakin sihat dan boleh bergerak sendiri
    Alhamdulillah, semuanya atas keizinan ALLAH


    Alfalfa Complex : Raja segala herba dan teman baik wanita ini pun antara produk kegemaran ramai. Datang dalam 2 saiz yang berbeza, yang pastinya saiz Large lebih menguntungkan para pengguna.

    Antara testimoni paling kerap saya dengar daripada para pelanggan kami adalah;

    • masalah penyusuan merudum dan stok susu tinggal nyawa-nyawa ikan hampir selesai setelah mengambil Afalfa sebagai milk-booster
    • masalah sembelit selesai dan pengguna lawas membuang sisa-sisa setiap hari tanpa gagal.
    • masalah muka penuh jerawat juga selesai setelah melakukan detoks dengan Alfalfa
    • masalah suami isteri dingin juga selesai setelah si isteri makan jamu moden 'perapat' ini

    Banyak lagi kalau saya nak senaraikan dekat sini.

    Bagi kedua-dua produk, ada pilihan untuk anda.

    1) Beli 6 Percuma 1 atau
    2) Beli 2 dengan penjimatan 5% (Twin Pack)
    (rujuk poster)

    Kelebihan membeli Set Promosi Vivix, sama ada anda ambil TwinPack atau Beli 6, anda akan dapat KEAHLIAN PERCUMA!

    Bukan itu sahaja, anda akan turut mendapat 'cash rebate' pada bulan Feb nanti.


    Dan yang terakhir

    Vitalea For Kids : Kini kembali setelah hampir setahun ianya dihentikan jualan. Kini dengan formula baru yang diperkaya dengan pelbagai bahan-bahan untuk menyokong pembesaran dan kesihatan kanak-kanak.

    Beli 3 botol Percuma 1 botol.

    Kalau anda mempunyai lebih dari seorang anak, inilah masa terbaik untuk memborong set Vitalea For Kids ini.  Jangan sampai mereka berebut-rebut tak cukup vitamin.


    Nantikan entry seterusnya tentang Vitalea For Children ini. Banyak updates yang perlu saya sampaikan pada semua pembaca terutama sekali anda yang bergelar ibu bapa kepada anak-anak yang sedang aktif membesar.

    Jika anda dah teruja nak grab semua item promosi ni, terus saja kontek saya ye

    Lydzar Rusman
    Shaklee ID : 859948
    Call / SMS / Whatsapp : 013 3583424