• Pengedar By Negeri
  • 7 Tips Atasi Masalah Kaki Bengkak Pada Ibu Mengandung

    Edema ketika hamil

    Kelmarin, sakit sungguh rasanya kaki saya ni. Duduk rasa tak kena, baring rasa tak kena, apatah lagi ketika berdiri dan berjalan.

    Pada usia kandungan 34minggu, memang tidak dinafikan ramai ibu mengandung yang mengalami masalah bengkak kaki yang juga dipanggil sebagai edema.

    Kali pertama kena bengkak kaki ketika mengandung anak sulung dulu, adalah pada usia kandungan 7bulan (28minggu). Memang awal. Dan pada ketika itu penambahan berat badan yang mendadak memang menjadi salah satu punca terjadinya masalah bengkak kaki ini.

    MENGAPA BENGKAK KAKI (EDEMA) TERJADI?

    Saya ceritakan sedikitlah ye, mengapa boleh berlaku masalah bengkak kaki ini. Orang yang belum mengandung tentu tertanya-tanya juga apa puncanya.

    Saya cedok sedikit info daripada website BabyCentre.

    Secara amnya, ketika mengandung, badan akan menyimpan lebih banyak cecair.

    Apabila bayi anda semakin membesar, uterus (rahim) anda memberi tekanan kepada saluran darah di pelvis. Ini khususnya menjejaskan salur darah besar yang menerima darah daripada anggota badan bahagian bawah. Salur darah yang dipanggil vena kava bawah ini terletak pada bahagian kanan badan. Tekanan yang diterimanya menyebabkan peredaran darah di bahagian itu menjadi perlahan dan mengakibatkan darah terkumpul.

    Tekanan daripada darah yang terkumpul ini memaksa air turun dan keluar melalui salur darah kecil (kapilari) masuk ke dalam tisu-tisu pada tapak kaki dan buku lali. Biasanya, air ini akan diserap oleh badan. Kadang kala, wanita hamil juga menyimpan lebih banyak air daripada biasa, dan ini menambahkan lagi kebengkakan.

    Anda mungkin mendapati kebengkakan ini lebih teruk pada waktu petang dan malam, dan lega sedikit pada waktu pagi setelah anda tidur sepanjang malam. Menjelang petang, anda mungkin dapat lihat jika anda tekan kulit di sekitar buku lali, kulit itu tidak menganjal dan serta-merta kembali kepada keadaan asalnya.

    Menjelang penghujung kehamilan, tangan anda juga mungkin menjadi bengkak dan cincin yang anda pakai akan terasa ketat.
    -----------------------------------------------------------------

    Memang benar, bukan setakat kaki terasa bengkak, malah jari-jari dan tapak tangan pun terasa bengkaknya.

    Tips Berguna Untuk Melegakan Kaki Bengkak Pada Ibu Mengandung.

    Semua tips ini saya dapatkan dari rakan-rakan Facebook saya.
    Ada diantaranya baru pertama kali saya dengar. Dan ada juga yang saya pernah dengar sebelum ini tapi belum mencubanya.

    1. Tinggikan posisi kaki
    Jika kerja anda memerlukan anda duduk hampir setiap masa, sediakan 1 stool atau kotak kecil di bawah meja. Lunjurkan kaki dan letakkan kedua dua kaki ketika membuat kerja. Jangan silangkan kaki ketika duduk ya!

    Ketika berbaring untuk tidur, alaskan kaki dengan bantar agar kedudukan kaki agak tinggi. Perbuatan ini akan membantu melancarkan peredaran darah.

    2. Elak berdiri terlalu lama
    Tentu penat kalau berdiri lama lama ketika mengandung kan? Dikatakan, darah yang di pam oleh jantung akan sukar untuk kembali akibat salur darah yang ditekan oleh janin. Jadi elakkan berdiri terlalu lama.

    3. Elak menggunakan kasut yang bersaiz kecil.
    Kaki dah bengkak, pakai kasut kecil, tentu sekali tak tertahan tahan lagi sakitnya tu. Kasut yang kecil akan menyebabkan salur darah terhimpit dan peredaran darah tidak lancar. Carilah kasut yang sesuai untuk ibu hamil. Biasanya saiz akan bertambah 1 saiz lebih besar apabila seseorang wanita hamil.

    4. Urutan lembut pada kaki.
    Anda boleh mengurut kaki dengan lembut, bermula dari  tapak kaki ke buku lali. Sehingga lah ke lutut. Urutan ini mampu melancarkan peredaran darah sekaligus melegakan kaki yang sakit dan bengkak.

    5. Rendam kaki dengan air suam atau air sejuk.
    Ia adalah terapi yang sangat BEST. Boleh tambahkan sedikit garam kasar ke dalam air suam untuk melembutkan kulit kaki.

    6. Ambil makanan berkhasiat.
    Selain fokus untuk membekalkan nutrisi yang baik untuk bayi dalam kandungan, ibu hamil juga sangat perlu monitor pemakanan demi kesihatan diri sendiri juga. Elakkan makanan yang tinggi kandungan garam. Boleh amalkan Set PreNatal seawal anda nampak double line pada kit UPT :)

    Pengambilan makanan yang tinggi dengan kalsium dan magnesium juga mampu membantu mengatasi masalah sembab air. Pil Ostematrix yang terdapat di dalam Set Pre Natal ini sangat membantu saya ketika sarat mengandung.


    7. Minum air secukupnya.
    Sama macam tips nak kurangkan gemuk air. Minum lah air secukupnya untuk mengurangkan pengumpulan cecair di kawasan kaki

    Insya allah semua tips ini mampu membantu sedikit sebanyak untuk mengurangkan kesakitan akibat bengkak kaki. Bersabar ya ibu. Memang banyak pengorbanan kaum ibu terpaksa lakukan demi melahirkan zuriat penyeri rumahtangga.


    Lydzar Rusman
    Shaklee ID : 859948
    Call / SMS / Whatsapp : 013 3583424





    The 12 Reasons to Take Vivix

    Vivix, the most 'expensive' supplement from all Shaklee range products that been brought in Malaysia since 2008. Eventhough it is a bit pricey, more and more people now aware that the benefits of Vivix is really good.


    Vivix was very known with resveratrol, the one that helps and improve the individual health when it is consumed.

    Not only is Vivix made from Resveratrol, but it is also made from the "Super" Muscadine Grape  the only grape to have an extra chromosome. Scientist strongly believe that is what enhances its polyphenol benefits on people.

    Lets see WHY WE MUST TAKE VIVIX ;

    The Polyphenols.
    1. help protect and repair your cellular DNA
    2. enhance your genetic regulators
    3. promote your mitochondria biogenesis
    4. slow your (AGE) protein formation

    And Vivix has also shown to help. 

    5. support heart health and cardiovascular health
    6. support brain health
    7. support your immune health
    8. support your joint health
    9. promote your cellular longevity
    10. increase your cellular energy
    11. supply antioxidants that fight free radicals
    12. promote overall good health and well being

    Well, it is truly not a too good to be true. You can only feel the benefits when you try it yourself.
    In order to get correct intake and guide, let me do it. Just contact me through the details below.


    Lydzar Rusman
    Shaklee ID : 859948
    Call / SMS / Whatsapp : 013 3583424

    Program iReach SuperStars Award

    Assalamualaikum dan selamat bersua kembali.

    Insya allah hari ni saya nak update sikit tentang program yang baru sahaja berlangsung pada hari Sabtu minggu lepas.



    iReach SuperStars Award adalah ala-ala Star Achiever Award kelolaan Shaklee, cuma ia didalam skala yang lebih kecil iaitu hanya untuk group naungan Master upline saya iaitu Master Lyna Noh dan Master Zainul.

    Kami para Business Leaders dari iReach telah membentuk satu jawatankuasa khas yang dipanggil Muzakarah iReach telah merancang untuk mengadakan majlis 'recognition' ini pada bulan Feb, iaitu bulan terakhir bagi cycle Shaklee tahun 2014/2015. Program ini kami adakan bagi meletupkan dan membakar semangat kesemua anak buah bisnes kami untuk memasuki cycle baru.

    Sama juga macam kita semua masuk tahun baru, ada banyak azam baru atau azam lama yang diperbaharui dan kita nak capai, kan? Begitu juga dengan kami. Nak masuk azam baru ni, memang perlu masuk dengan semangat yang membuak-buak agar kejayaan demi kejayaan dapat kami raih pada tahun baru ini.

    iReach SuperStars Award.

    Kami telah sepakat untuk mengadakan 3 kategori utama sebagai 'KPI' semua warga iReach. Mereka perlu memenuhi syarat kelayakan award untuk sales bulan Februari.

    Tarikh 5 Mac telah dipilih sebagai hari gilang gemilang majlis ini. Dan kami para AJK telah bertungkus lumus mem-brainstorm dan berusaha agar majlis ini berjalan lancar. Hanya dalam masa 3 hari, segaa urusan berkaitan dapat kami uruskan dengan baik. Alhamdulillah.

    Dan seramai 9 orang telah terpilih untuk menjadi SuperStars pada hari tersebut. Mereka menerima trofi dan bunga sebagai tanpa penghargaan dan kenangan kecemerlangan mereka.

    TAHNIAH !


    Mereka adalah wanita wanita yang sangat hebat. Ada yang mampu menjual produk premium Shaklee iaitu Vivix sebanyak 20botol! 1 botol Vivix berharga RM475. Dan ramai yang kata, Vivix agak mahal.

    Kejayaan menjual 20 botol Vivix dalam masa 1 bulan ini sangat menginspirasikan ramai orang. Apalah agaknya rahsia mereka, kan? Kalau nak tahu, jomlah join saya dalam group RichFamily yang menjadi salah satu group dibawah naungan iReach.

    Alhamdulillah, majlis telah pun selesai, dan semoga semua ahli group iReach terus berjuang demi cita cita masing masing dalam bisnes dan hidup ini.

    Lydzar Rusman
    Shaklee ID : 859948
    Call / SMS / Whatsapp : 013 3583424