• Pengedar By Negeri
  • Tips Elak Kesan Oxidative Stress

    Pernah kan tengok epal yang dah dipotong kulit, terbiar sekejap atas meja then mula nampak warna bertukar jadi kecoklatan dan kehitaman.

    Tahu tak kenapa?
    Sebenarnya Epal tu sedang alami proses oksidasi..dalam keadaan elok elok saja.. bertukar jadi kecoklatan..kehitaman.. then terus tak boleh dimakan. 

    ....

    Sebenarnya benda yang sama boleh berlaku dekat tubuh kita ni. Cuma kita tak nampak sangat dengan mata kasar. 

    Proses yang berlaku pada badan kita ni dipanggil OXIDATION STRESS.

    Simptom "perubahan warna" tu ada cuma memang orang yang dont care takkan perasan sampailah tubuh dia jadi "hitam" ~ kena penyakit bagai.

    Antara contoh kesan buruk OXIDATION STRESS ialah penyakit kanser, penyakit kardiovaskular dan sebagainya

    Oxidation stress berlaku bila kita terdedah pada tekanan, toksin dan jangkitan kuman.

    Tahap oxidation juga semakin meningkat disebabkan pengambilan gula dan pelbagai bahan kimia. 

    Jadi kalau korang mampu kontrol penggunaan gula dan bahan kimia dalam hidup korang.. SYABAS!!
    Sebab korang dah pilih cara yang betul untuk kurangkan kerosakan pada sel dalaman melalui proses OXIDATION STRESS ni.

    Sebenarnya,Allah dah jadikan tubuh kita ni lengkap dengan system check and balance yang rapi. Maksudnya sebarang kerosakan disebabkan oleh free radicals & oxidative stress akan mampu dibaiki kembali oleh tubuh.

    Malangnya kalau dah terlebih sangat toksin.. sistem yang semulajadi dan tersusun tadi terganggu dan tak mampu dah nak baiki sendiri.

    Antara langkah yang kita boleh ambil untuk terhindar dari stress-tak-perlu macam ni;

    ● Jaga pemakanan - Kurangkan gula & makanan berproses & makanan sejuk beku. Ambil makanan seimbang

    ● Kuatkan sistem imun supaya tidak mudah dijangkiti kuman dan virus

    ● Ambil sedikit masa untuk me-time @ time-off dari aktiviti harian yang sangat men-stress-kan diri sendiri

    ● Elakkan toksin masuk ke badan.

    ● Amalkan antioksidan melalui pemakanan atau suplemen.

    ● Lagi satu, pilih gaya hidup yang kurang stress juga salah satu jalan terbaik nak terhindar dari kesan OXIDATION STRESS.

    Sebab itu lah banyak produk di pasaran sekarang gunakan perkataan ANTIOKSIDA sebagai USP mereka.
    Nampak sangat memang semua orang terdedah pada OXIDATION STRESS ni.

    Ehem!
    Vivix ~ the powerful antioxidant memang sangat membantu proses kita nak bebas dari kesan oxidative stress.

    Suami saya kata kawan dia puji dia nampak muda. Tak sangka dah kawen.. hahaha..

    Haaa..tu lah dia antara kesan bagus Vivix.

    BAGAIMANA VIVIX BERFUNGSI?

    ℹ PERTAHANAN SEL

     Vivix mempertahankan sel dari kerosakan biologi. contoh kita kan suka makan banyak benda bukan-bukan. Makan banyak processed food, siap ada perisa, pewarna, perasa tambahan extra lagi
     
    SEMUA INI MENYEBABKAN STRESS BIOLOGI KEPADA SEL BADAN. 

    Sebagai contoh, lepas kita makan makanan berlemak tinggi (biological stress), sel-sel badan akan bertindak menghasilkan biomarker tertentu sebagai respon kepada makanan yang tinggi lemak tadi

    Biomarker ini adalah indicator kepada biological stress.. lagi tinggi biological stress, lagi banyak biomarker akan dihasilkan dan lagi cepat sel-sel badan kita mengalami kerosakan/penuaan.

    Disinilah Vivix bertindak menahan biomarker dari dibebaskan, jadi sel-sel pun selamat dan tidak rosak. 



    Maka lambatlah sel-sel penuaan, maka terhindarlah kita dari risiko macammacam penyakit kronik.

    Phewww panjang lebar. Baca sekali takpaham..sila baca lagi tau.

    Penting sangat sebab kita paling takut kalau terkena sakit yang dianggap kronik. Kannn

    Jangan lupa buat tips diatas tadi.
    Vivix ready stok always here ~ hehehe