• Pengedar By Negeri
  • Kenali Penyakit Alzheimer, Sakit Otak Yang Boleh Sebabkan Kematian

    Assalamualaikum.

    Jom kita hadam info tentang penyakit berbahaya yang boleh membawa kematian. ALZHEIMER kurang glamour di Malaysia, tapi bukan tiada, hanya statistiknya sahaja kecil

    Alzheimer atau sebutannya alz-zhai-me, merupakan sejenis penyakit penurunan fungsi saraf otak yang kompleks dan progresif.





    Penyakit Alzheimer bukannya sejenis penyakit berjangkit. Penyakit Alzheimer adalah keadaan di mana daya ingatan seseorang merosot dengan teruknya sehinggakan pengidapnya tidak mampu mengurus diri sendiri.

    Penyakit Alzheimer bukannya `nyanyuk' yang sekadar satu proses penuaan. Sebaliknya, ia adalah sejenis masalah kesihatan yang amat menyeksakan dan perlu diberikan perhatian.



    Vivix bantu pesakit Alzheimer's
    Keadaan otak pesakit Alzheimer's mengikut tahap 



    SIMPTOM PENYAKIT ALZHEIMER'S


    1 - Hilang keupayaan untuk menerima info dan maklumat baru

    Contoh : lupa appointment, bertanya soalan sama berulang kali, lupa jalan yang biasa dilalui ( balik rumah)

    2- Hilang keupayaan untuk berfikir

    Contoh : tidak terfikir tentang bahaya memegang cerek panas, tak boleh plan aktiviti yang hendak dibuat

    3- Hilang keupayaan mengenal pasti objek
     ( bukan disebabkan oleh rosak penglihatan)

    Contoh : tak kenal ahli keluarga sendiri, tak boleh pakai baju sendiri

    4- Keupayaan membaca, menulis dan bercakap terjejas

    Contoh : hilang perkataan yang hendak disebut, kerap membuat kesilapan semasa menaip (typo)

    5- Perubahan personaliti dan tingkah laku

    Contoh : hilang rasa kesian, taknak bersosial, hilang mood

    Bila terjadi hilang ingatan dan sekurang-kurangnya 2 atau lebih simptom tersebut, baru lah doktor akan diagnos orang tu mempunyai Alzheimer's.


    SIAPA YANG BERISIKO MENDAPAT ALZHEIMER'S


    1- Warga emas yang berusia lebih dari 65 tahun

    2- mempunyai sejarah keluarga - orang yang ada ahli keluarga menghidap Alzheimer's lebih berisiko

    3- orang yang mempunyai gene APOE ( apolipoprotein E) - lebih berisiko berbanding mereka yang tidak mempunyai gene ini

    4. Pesakit diabetes, darah tinggi , kolesterol tinggi --> berisiko mendapat strok dan dementia

    5. Orang yang kurang berpelajaran & tidak berkerja

    6. Pernah mengalami kecederaan otak

    7. Mengalami kesukaran tidur atau tidur tak tentu masa


    Rawatan Alzheimer's dengan Vivix
    Beza simptom Alzheimer's dan nyanyuk. Ia adalah 2 perkara yang berbeza


    RAWATAN YANG DIBERIKAN OLEH DOKTOR


    Biasanya doktor akan beri ubat untuk mengurangkan simptom. Atau ada setengah keadaan, doktor bagi ubat tidur sahaja untuk mengelakkan mereka membuat sesuatu diluar kawalan.


    Apa terjadi kepada otak pesakit Alzheimer's?


    Gumpalan protin luar biasa pada sel otak


    Saiz otak tersebut bukan saja mengecut malah, dipenuhi dengan gumpalan protein yang luar biasa yang dipanggil plak amiloid dan serat yang berbelit-belit (neuro fibrillary).

    Amiloid protein yang membentuk sel-sel plak protein, dipercayai menyebabkan perubahan kimia otak.

    Kemusnahan sel-sel saraf ini menyebabkan neurotransmitter yang berfungsi menyampaikan mesej dari satu neuron pada neuron lain terjejas.


    BAGAIMANA RASVERATROL MEMBANTU PESAKIT ALZHEIMER'S

    Rasveratrol & Alzheimer's

    Kajian yang dilakukan oleh pakar pada tahun 2015 mendapati dengan memberikan Resveraterol dalam dos yang tinggi kepada pesakit Alzheimer's, tahap kemererosotan fungsi otak semakin berkurangan dan ada yang terus berhenti.

    Pesakit diberikan Resveraterol yang bersamaan dengan 1000 botol wine setiap hari.
    Keputusannya, keadaan pesakit Alzheimer's tidak jadi makin kronik!

    Didapati bahawa kadar protein beta amiloid40 kekal pada tahap yang sama dan tidak berkurangan sepertimana terjadi kepada pesakit lain.

    *Resveraterol mengurangkan keradangan di Otak*

    Otak pesakit Alzheimer's biasanya mengalami kerosakan disebabkan oleh keradangan .
    Keradangan terjadi disebabkan oleh protein yang tergumpal di dalam otak.

    Antara hasil kajian yang masih perlukan kepastian

    1. Kajian juga mendapati kadar respons imuniti menjadi lebih baik.  Protein neurotoxic makin berkurangan.

    2. Resveraterol mengurangkan pembengkakan otak yang disebabkan oleh keradangan.

    Tambahan lagi, pengambilan antioksidan dan rasveratrol sangat digalakkan untuk mengelak berlakunya gumpalan dan pemendapan plak protin didalam sel otak.

    Boleh baca testimoni pesakit Alzheimeir's yang kini semakin pulih dan dapat jalani kehidupan normal setelah mereka membuat keputusan menambil produk Shaklee

    Testimoni Ms Eliss


    Testimoni Pesakit Alzheimer's Guna Vivix

    Untuk mendapatkan produk Shaklee yang berkaitan seperti yang disarankan, anda boleh hubungi saya melalui whatsapp 0133563424 atau terus klik ikon dibawah untuk membuat order online






    Saya juga mengalu alukan anda yang ingin menjadi pengedar produk Shaklee bersama saya dalam tim TuRBO RichFamily. Hubungi saya segera ya!

    Pengedar Shaklee Shah Alam.
    Lydzar Rusman
    Shaklee ID 859948
    Whatsapp & Call : 0133583424
    lydzar@gmail.com


    COD : Shah Alam dan kawasan sekitar


    Tips Elak Kesan Oxidative Stress

    Pernah kan tengok epal yang dah dipotong kulit, terbiar sekejap atas meja then mula nampak warna bertukar jadi kecoklatan dan kehitaman.

    Tahu tak kenapa?
    Sebenarnya Epal tu sedang alami proses oksidasi..dalam keadaan elok elok saja.. bertukar jadi kecoklatan..kehitaman.. then terus tak boleh dimakan. 

    ....

    Sebenarnya benda yang sama boleh berlaku dekat tubuh kita ni. Cuma kita tak nampak sangat dengan mata kasar. 

    Proses yang berlaku pada badan kita ni dipanggil OXIDATION STRESS.

    Simptom "perubahan warna" tu ada cuma memang orang yang dont care takkan perasan sampailah tubuh dia jadi "hitam" ~ kena penyakit bagai.

    Antara contoh kesan buruk OXIDATION STRESS ialah penyakit kanser, penyakit kardiovaskular dan sebagainya

    Oxidation stress berlaku bila kita terdedah pada tekanan, toksin dan jangkitan kuman.

    Tahap oxidation juga semakin meningkat disebabkan pengambilan gula dan pelbagai bahan kimia. 

    Jadi kalau korang mampu kontrol penggunaan gula dan bahan kimia dalam hidup korang.. SYABAS!!
    Sebab korang dah pilih cara yang betul untuk kurangkan kerosakan pada sel dalaman melalui proses OXIDATION STRESS ni.

    Sebenarnya,Allah dah jadikan tubuh kita ni lengkap dengan system check and balance yang rapi. Maksudnya sebarang kerosakan disebabkan oleh free radicals & oxidative stress akan mampu dibaiki kembali oleh tubuh.

    Malangnya kalau dah terlebih sangat toksin.. sistem yang semulajadi dan tersusun tadi terganggu dan tak mampu dah nak baiki sendiri.

    Antara langkah yang kita boleh ambil untuk terhindar dari stress-tak-perlu macam ni;

    ● Jaga pemakanan - Kurangkan gula & makanan berproses & makanan sejuk beku. Ambil makanan seimbang

    ● Kuatkan sistem imun supaya tidak mudah dijangkiti kuman dan virus

    ● Ambil sedikit masa untuk me-time @ time-off dari aktiviti harian yang sangat men-stress-kan diri sendiri

    ● Elakkan toksin masuk ke badan.

    ● Amalkan antioksidan melalui pemakanan atau suplemen.

    ● Lagi satu, pilih gaya hidup yang kurang stress juga salah satu jalan terbaik nak terhindar dari kesan OXIDATION STRESS.

    Sebab itu lah banyak produk di pasaran sekarang gunakan perkataan ANTIOKSIDA sebagai USP mereka.
    Nampak sangat memang semua orang terdedah pada OXIDATION STRESS ni.

    Ehem!
    Vivix ~ the powerful antioxidant memang sangat membantu proses kita nak bebas dari kesan oxidative stress.

    Suami saya kata kawan dia puji dia nampak muda. Tak sangka dah kawen.. hahaha..

    Haaa..tu lah dia antara kesan bagus Vivix.

    BAGAIMANA VIVIX BERFUNGSI?

    ℹ PERTAHANAN SEL

     Vivix mempertahankan sel dari kerosakan biologi. contoh kita kan suka makan banyak benda bukan-bukan. Makan banyak processed food, siap ada perisa, pewarna, perasa tambahan extra lagi
     
    SEMUA INI MENYEBABKAN STRESS BIOLOGI KEPADA SEL BADAN. 

    Sebagai contoh, lepas kita makan makanan berlemak tinggi (biological stress), sel-sel badan akan bertindak menghasilkan biomarker tertentu sebagai respon kepada makanan yang tinggi lemak tadi

    Biomarker ini adalah indicator kepada biological stress.. lagi tinggi biological stress, lagi banyak biomarker akan dihasilkan dan lagi cepat sel-sel badan kita mengalami kerosakan/penuaan.

    Disinilah Vivix bertindak menahan biomarker dari dibebaskan, jadi sel-sel pun selamat dan tidak rosak. 



    Maka lambatlah sel-sel penuaan, maka terhindarlah kita dari risiko macammacam penyakit kronik.

    Phewww panjang lebar. Baca sekali takpaham..sila baca lagi tau.

    Penting sangat sebab kita paling takut kalau terkena sakit yang dianggap kronik. Kannn

    Jangan lupa buat tips diatas tadi.
    Vivix ready stok always here ~ hehehe