• Pengedar By Negeri
  • Cabaran Penyusuan : Relaktasi Setelah Tinggalkan Bayi Selama 10 Hari

    [ Breastfeeding Challenge : Relactation ]

    Baru je balik dari Orlando US, trip International bersama Shaklee selama 10hari. Haaaaa dah berhari hari tinggalkan anak. Mesti lah mama have to pay something for it 😅

    Cabaran yang lebih kurang sama macam masa tinggalkan Hariz masa umur dia 3bulan dulu ( mama ikut trip Umrah ziarah Abu Dhabi).

    《 SLOW FLOW 》

    Hisapan bayi mmg power. Tiada tandingannya.
    Sesi pumping yang tak tentu hala masa mama dekat US adalah faktor utama kenapa flow susu boleh menjadi slow

    Jadual yang pack, badan yang letih dan perasaan TAKPE KOT jadi punca kepada cabaran ini.. huhu

    Nasib baik juga anak mama ni tak merajuk dari direct feeding. First time mama offer dia untuk direct feeding.. dia terus enjoy.

    Sesi penyusuan jadi lama dan panjang sebab dia rindu dan flow susu slow. Nasib baik juga dia tak mengamuk. Cuma dia meningkatkan effort hisapan supaya susu keluar seperti menyusu melalui botol 😅

    Bagaimana mengatasi masalah flow susu slow?

    Inilah tips yang saya lakukan dalam masa 3hari sejurus balik ke pangkuan ahli keluarga.. saya consider ia sebagai relactation ( penyusuan semula)

    - teruskan sahaja proses penyusuan direct feeding mengikut demand anak. Oleh sebab saya mmg WAHM, anak 24jam dengan saya maka saya tak perlukan khidmat breastpump semasa proses ini.

    - jika anak dah 6bulan keatas ( dh makan ) dan nampak anak macam takpuas menyusu.. offer dia makanan atau minum air masak berselang dgn penyusuan.

    - ibu tingkatkan makanan milk-booster ( kenalpasti sendiri makanan apa yang boleh boost production susu anda)

    - ibu pilih makanan berkhasiat yg lengkap dengan vitamin dan mineral seperti protein dan kalsium yang diketahui membantu penghasilan susu.

    - ibu kurangkan minuman berkafein
    - ibu banyakkan minum air masak

    - ibu ambil Set Breastfeeding Shaklee
    ( Vitalea, Bcomplex, Vitamin C, Ostematrix, Afalfa & ESP )

    Alhamdulillah, rasa let down reflect dapat dirasakan semula jika terus bersabar dengan usaha diatas.

    Mungkin ibu akan alami nipple-sore ~ ouchhh!~ ( melecet dek hisapan anak yang kuat), boleh sapukan sedikit krim Herbal Blend supaya luka tadi cepat pulih.. bertahan ya. Jangan serik

    #breastfeedingmom
    #cabaranibumenyusu