Vitamin Ibu Menyusu : Keperluan Ibu Dulu, Kini Dan Selamanya Untuk Penyusuan Berjaya Dan Badan Yang Cergas

 Vitamin Menyusu : Keperluan Ibu Dulu, Kini Dan Selamanya

Anak saya dah pun lebih 3tahun, dan dah hampir 8bulan saya wean-off kan dia. Tapi dunia dan cerita penyusuan tetap dekat dihati saya, kerana dari penyusuanlah saya berkenalan dengan Shaklee dan orang-orang hebat di dalam bisnes ini. Eh kali ni bukan nak cerita pasal bisnes ye. Tapi kembali kepada perkongsian tentang set penyusuan. Dah lama juga tak cerita pasal set breastfeeding ni. Lebih excited dan leka dengan set kecantikan dan set kurus.

Set Menyusu Shaklee membantu ibu menyusukan anak lebih lama


Semalam, saya terima private message dari seorang rakan sekolah saya. Beliau bertanyakan tentang suplemen untuk menyusu dan suplemen yang boleh memberikan badan beliau rasa bertenaga. "Letih sungguh sekarang ni" katanya.

Sebenarnya beliau baru sahaja melahirkan bayi beberapa minggu lepas. Mungkin masih dalam fasa mengadaptasi dengan rutin sebagai ibu beranak 2. Dan kali ini beliau mahu menyusukan anaknya.
Tentu sekali, proses penyusuan ketika berpantang menyebabkan beliau kurang masa tidur dek melayan permintaan si anak 'breastfeed on demand'. Sungguh besar pengorbanan si ibu sejak dulu kan? Walaupun badan masih belum sihat, tapi demi rasa tanggungjawab kepada anak, ibu akan sanggup untuk bangun memenuhi keperluan si bayi yang mahu menyusu bila bila dia suka.

Tambah lagi satu cerita, sebenarnya rakan saya ni seorang Doktor yang sedang melanjutkan pelajaran. Jadi cuti maternity beliau terpaksa dipendekkan. Kalau biasanya, wanit bekerja akan mendapat 60hari cuti, tapi beliau hanya mendapat cuti hanya sebulan. Tak habis pun tempoh 44hari agaknya.
Beliau sangat risau kalau keletihan dan rasa penat badan akan mempengaruhi prestasi akademiknya. Sebab itulah beliau nak sangat cuba produk Shaklee yang dah heboh dikatakan terbaik untuk masalah penyusuan dan masalah keletihan ini.

Ini adalah cadangan saya bagi ibu menyusu yang mahu kekal sihat dan bertenaga sambil menyusukan anak mereka.


Khas untuk ibu menyusu yang mahu sihat dan cergas


1. Vitalea - mengandungi semua vitamin yang diperlukan oleh badan termasuk zat besi yang penting untuk pembinaan darah. Diperlukan oleh ibu-ibu yang menyusu agar si ibu cukup darah dan tak mudah pengsan serta membekalkan zat besi untuk pertumbuhan anak.

2. Vitamin C - berfungsi sebagai antioksidan yang membantu mencegah dari sakit serta pertumbuhan kolagen dalam tisu kulit untuk proses penyembuhan yang cepat.

3. B Complex - bertindak sebagai penenang, membantu membakar glukos untuk ditukarkan menjadi tenaga. Sangat diperlukan oleh mereka yang rendah metabolisme. Menjadikan badan ibu yang menyusu bertenaga dan gembira kerana kestabilan hormon, juga membantu fokus yang lebih baik.

4. Ostematrix (Kalsium Magnesium) - sangat penting untuk pembinaan sel, pertumbuhan gigi, pembentukan tulang bayi dan darah membeku dengan sempurna. Membaiki rangsangan urat saraf, mengelakkan kekejangan otot terutama bagi ibu mengandung serta penting untuk menstabilkan denyutan jantung dan tekanan darah tinggi. Setiap 1biji Ostematrix mengandungi 250mg kalsium. Magnesium berfungsi untuk membantu penggabungan kalsium ke dalam tulang serta menguatkannya. Vitamin D pula untuk penyerapan kalsium yang lebih optimum.

5. Energizing Soy Protein (ESP) - mengandungi semua asid amino yang diperlukan oleh badan. Merupakan non-GMO soy iaitu pembersihan soya tidak dilakukan dengan alkohol. Ia mengenyangkan dan merupakan sumber pemberi tenaga yang segera. Membantu penghasilan susu dengan cepat
bagi ibu yang menyusu.

6. Afalfa Complex : Terkenal sebagai milk booster. Selain itu ia mencuci usus bagi membuang toksik, membantu masalah penghadaman dan pencernaan, dan melegakan sembelit.


--------------------------------------------------------------------------------
Tetapi untuk mendapatkan badan yang cergas, ada pelbagai faktor luaran yang perlu diambil kira juga. Ianya bukan sekadar tentang makan vitamin.  

Jika anda terlalu penat, pastikan anda wajib ambil sedikit masa untuk berehat. 
Jika anda terlalu mengantuk, pastikan anda wajib menjaga kuantiti tidur anda
Pastikan anda sangat konsisten dengan BComplex, Ostematrix dan juga ESP kerana 3 vitamin ini memang terdapat dalam set vitamin ibu menyusu dan ia sangat membantu dari segi 'boost up' tenaga. 

Alhamdulillah, rakan saya bersetuju untuk mendapatkan set lengkap ini dan sama-sama kita doakan beliau berjaya dalam penyusuannya ditemani set menyusu Shaklee

Jika anda masih tertanya-tanya bagaimana Set Ibu Menyusu ni dapat membantu proses dan perjalanan penyusuan anda, meh sini sembang dgn saya. Hubungi saya di kontek info tertera dekat bawah ye.


Saya adalah wakil Shaklee anda untuk penghantaran serata Malaysia. Pilihan COD di kawasan Kota Damansara dan Subang Bestari, Seksyen U5. 


  Lydzar Rusman, SHAKLEE ID : 859948
Kedai TripleS (K3S)

SMS / WHATSAP : 013 3583424



Facebook Twitter
Contact me: Google Talk lydzar Y! Messenger humble_head





Business Coaching : Kelas Leadership Training Bersama 3 Master Coordinator

Business Coaching : Kelas Leadership Training Bersama 3 Master Coordinator 

Alhamdulillah, Sabtu lepas ( 12 April 2014), saya berpeluang berkelas untuk Business Leader bersama 2 orang lagi Master Coordinator hebat iaitu Master Nana dan juga Master Norhanita. Kami membuka kelas ini untuk semua leader dari organisasi kami dan alhamdulillah, sambutan agak menggalakkan.

Bertempat di Seksyen 13, kami bermula seawal jam 9.30pagi.

Kelas ini diadakan khas buat leader yang bergelar Supervisor dan keatas. Dengan gelaran Supervisor, mereka telah pun berjaya menyandang gelaran SID 4-Angka kerana purata minima bonus mereka yang bergelar SID adalah lebihkurang RM1950.

Intro kelas Training Leadership:



Dimulakan dengan perkongsian dari Master Nana tentang leadership. Beliau berkongsi bagaimana untuk menyentuh hati anak didik, bagaimana leader sendiri perlu kuat dalam menghadapi cabaran bisnes. strategi membesarkan empayar dan juga tentang Vision Board.

Sedikit tentang Vision BoardSaya sendiri tak pernah tau tentang wujudnya Vision Board sebelum saya berkecimpung dalam bisnes Shaklee. Mungkin juga kerana saya tidak pernah pergi kemana-mana kem motivasi atau team building ketika bekerja dulu. Tapi alhamdulillah, melalui Shaklee, kami diajar bagaimana mahu membina dan mencapai impian sendiri termasuklah cara membuat Vision Board ini.

Vision Board merupakan 'visualisation tool' yang digunakan untuk membayangkan impian atau kejayaan yang kita impikan dalam hidup. Jika hari ini kita hanya mempunyai sebuah motosikal biasa, tentunya kita berimpian untuk memiliki sebuah kereta pula untuk lebih keselesaan, terutama sekali jika kita sudah berkeluarga. Vision Board bukan sahaja berbentuk fizikal (tampalan pada sekeping kad), tetapi boleh juga dijadikan secara maya iaitu dalam laptop atau komputer anda sendiri.

Anda hanya perlu menampal gambar pada sekeping board, dan board tersebut boleh diletakkan dimana-mana tempat yang paling mudah dilihat. Gambar yang ditampal boleh merupakan gambar rumah idaman, kereta idaman, atau tempat pelancongan idaman. Lebih bagus jika setiap gambar adalah terperinci. Jika mahukan kereta Honda, boleh terus letakkan secara jelas model apa, warna apa, lengkap dengan aksesori dan juga bila anda membayangkan anda akan dapat kereta tersebut.

Kenapa Vision Board?

Tujuan Vision Board adalah untuk mengaktifkan hukum tarikan (law of attraction). Dengan memilih gambar dan tulisan, emosi anda akan terangsang untuk mula berusaha mendapatkan perkara-perkara idaman menjadi nyata ke dalam hidup anda.

Anda boleh lanjutkan bacaan tentang Hukum Tarikan di sini .

Yang saya nak kata, antara yang kami juga menerapkan pelbagai tools dan cara untuk membantu anak didik kami berjaya bersama. Inilah antara yang kami lakukan demi mengejar sebuah kejayaan dalam bisnes Shaklee.


Saya berkongsi tentang strategi step-by-step, The Six Steps namanya, ianya adalah strategi bagaimana anak didik boleh merancang untuk berjaya mencapai matlamat sales secara berperingkat mengikut target masa dan kapasiti keupayaan mereka sendiri. 


Dan Master Norhanita pula berkongsi tentang bonus-bonus yang pihak Shaklee offer kepada setiap distributornya. Pelbagai term yang beliau sebut. Personal Bonus, Net Personal Bonus, Leadership Bonus, Car Bonus, Incentive Bonus dan sebagainya. Tak sangka bermacam-macam bonus ada rupanya, kan?


Dan dengan itu, kami bertiga memang sangat berharap agar setiap yang hadir dapat mula mengaplikasikan ilmu-ilmu yang kami dah kongsi untuk membina empayar mereka yang lebih besar. Bisnes yang sentiasa boleh diterokai dengan jayanya kerana terdapat banyak sasaran pengguna dan kepelbagaian keperluan rakyat Malaysia tentang suplemen dan kesihatan.

Lydzar, Nana, Norhanita
Dan sebelum bersurai, acara biasa yang penting, iaitu group photo!
Terima kasih kepada semua yang berjaya datang. Antara kejayaan yang perlu dihargai kerana tak semua orang sanggup atau mampu sampai ke kelas sebegini. TAHNIAH!!

Peserta dari empayar Spectacular, RichFamily dan FJM Family.
Jika anda mahu menjadi sebahagian dari kami, perkara pertama yang anda perlu lakukan adalah mendaftar keahlian Shaklee bersama kami. Dengan yuran pendaftaran sebanyak RM65 (postage RM10(Semenanjung) dan RM20 (Sabah Sarawak), anda mungkin bakal menjadi Jutawan Shaklee.

Nak tahu cara mendaftar ahli, jangan segan hubungi saya melalui kontek info tertera.

Saya adalah wakil Shaklee anda untuk penghantaran serata Malaysia. Pilihan COD di kawasan Kota Damansara dan Subang Bestari, Seksyen U5. 


  Lydzar Rusman, SHAKLEE ID : 859948
Kedai TripleS (K3S)

SMS / WHATSAP : 013 3583424



Facebook Twitter
Contact me: Google Talk lydzar Y! Messenger humble_head



Ke Arah Tubuh Badan Sihat & Penurunan Berat Badan : Resepi Ikan Siakap Masak Stim

Ke Arah Tubuh Badan Sihat & Penurunan Berat Badan : Resepi Ikan Siakap Masak Stim

Serius saya bagitahu, sejak saya datang kelasHealth & Wellness Talk bertajuk "Kelebihan Phytosterol Untuk Kesihatan Jantung' pada 15 April yang lepas, saya mula tersedar tentang bahayanya gaya pemakanan saya selama ni.

Dalam kelas tersebut ada menyatakan, American Heart Association menyarankan pengambilan kolestrol yang begini;
  1. Individu normal : TIDAK LEBIH 300mg sehari
  2. Pesakit jantung : KURANG dari 200mg sehari..
Dan saya tak nafikan ini antara menu kegemaran saya sebelum ini.

Makanan Malaysia yang memang sedap-sedap belaka
Hanya dengan sepinggan mee goreng dah cukup malah TERLEBIH untuk saranan individu normal macam saya ni. Itu untuk sehari, kalau saya ambil waktu pagi, apa pula yang saya boleh makan utk tengahari dan malam nanti? Atas sebab rasa ngeri dan takut tergolong dalam golongan kolestrol tinggi dan sangat berisiko untuk mendapat tekanan darah tinggi, serangan jantung dan angin ahmar, saya sedaya upaya mengubah cara saya makan.

Antara cara yang disarankan untuk memperbaiki kolesterol dalam tubuh adalah melalui beberapa cara ini.
  • Amalkan pemakanan seimbang bersama makanan yang tinggi serat
  • Ambil makanan yang mengandungi asid lemak Omega3
  • Mengawal berat badan melalui kawalan kalori yang masuk ke tubuh badan
  • Dan mendapatkan nasihat daripada Doktor bertauliah tentang ubat untuk mengurangkan paras kolestrol
Jom tengok video bertajuk Bagaimana Menurukan Kolestrol Dari Dalam Tubuh ini. Luang masa menonton educational info dari Youtube.



Saya bermula dengan langkah pertama iaitu berhati-hati dalam pemilihan makanan saya. Antara langkah yang saya temui adalah mengambilberat apa yang saya masak. Setelah membuat sedikit study, antara menu yang boleh saya amalkan dengan kerap adalah masakan secara stim yang tentunya tanpa menggunakan minyak yang banyak.

Ikan kukus atau stim mempunyai kurang kalori dan kurang lemak daripada ikan yang digoreng. Ikan kukus mepunyai kandungan protein rendah kalori yang amat penting untuk diet.

Jom saya kongsikan  resepi ringkas Ikan Siakap Masak Stim.

Bahan-bahan:

Seekor ikan saiz sederhana
1 biji bawang merah besar
2 biji bawang putih
1 inci halia
Sebatang serai
2 biji tomato
4 biji limau kasturi
1 biji cili merah
2 cawan air
Garam secukup rasa

Semua bahan dihiris nipis
Dan ambil jus daripada perahan limau kasturi

Bahan-bahan


Cara-cara memasak.

Panaskan kuali dengan sedikit minyak, dan tumiskan bawang merah, bawang putih, halia dan serai.
Masak sehingga kekuningan dan masukkan secawan air.

Saya menggunakan Periuk Ajaib untuk mengukus (stim) ikan ini.
Letakkan ikan didalam Periuk Ajaib dan tuangkan tumisan bawang tadi kedalam periuk. Masukkan secawan air atau sehingga ikan tenggelam didalam kuah.
Campurkan garam dan air perahan limau
Masukkan cili dan tomato yang telah dipotong

Stim ikan dan terbalikkannya untuk memastikan keseluruhan ikan masak dengan baik.  Apabila ikan nampak macam dah masak, boleh la pindahkan ikan ke pinggan dan tuangkan sahaja kuah dan segala bawang, tomato, cili ke atas ikan tersebut. Simple kan?

Siakap Stim Menu Sihat

Alhamdulillah, saya tengok suami dan anak-anak saya enjoy juga makan resepi seperti ini. Cuma saya hidangkan sekali bersama sambal belacan untuk menambah selera mereka.
Jadi anda pon boleh juga mencuba resepi ringkas saya ni. Mudah dan cepat siap.

Sebelum saya akhiri entry saya ini, saya sangat teruja nak perkenalkan kepada anda produk baru yang bakal dilancarkan oleh pihak Shaklee pada bulan Jun nanti.
Menghalang penyerapan kolestrol
Cerita panjang tentang produk Phytocol ST akan saya ceritakan di entry lain nanti ye.

----------------------------------------------------------------------------------------------
* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit. Sila dapatkan nasihat dari Doktor atau pakar berkaitan penyakit-penyakit yang dihidapi.

Saya adalah wakil Shaklee anda untuk penghantaran serata Malaysia. 
Pilihan COD di kawasan Kota Damansara dan Subang Bestari, Seksyen U5. 


  Lydzar Rusman, SHAKLEE ID : 859948
Kedai TripleS (K3S)

SMS / WHATSAP : 013 3583424



Facebook Twitter
Contact me: Google Talk lydzar Y! Messenger humble_head



Memperkenalkan Performance Orange Di Acara Walk For Humanity Anjuran Rose2Rose

Memperkenalkan Performance Orang Di Acara Walk For Humanity Anjuran Rose2Rose.


Alhamdulillah, acara yang saya sangka saya tak dapat sertai ini berjaya juga berjalan dengan lancar.
Acara Walk For Humanity ni sepatutnya berlangsung pada 16 Mac 2014, tetapi terpaksa ditunda kerana masalah jerebu yang melanda negara. Semua persiapan dah pon saya lakukan waktu tu (kecuali stok Performance), mula-mula memang agak kecewa bila ia ditunda. Saya dah set team saya yang bakal bertugas pada hari tersebut. Siapa kena bancuh Performance, siapa kena hulur dan pass kepada peserta dan siapa yang akan bertugas memberi konsultasi. Perancangan rapi telah disusun.

Tapi bila difikirkan semula, mungkin ada hikmah disebaliknya. Acara ini akan disertai oleh lebih 2000 peserta yang mungkin merupakan warga emas dan juga ibubapa yang membawa anak-anak mereka. So bahayalah kalau acara tetap berjalan dan ia akan menjejaskan kesihatan golongan ini.

Hari Khamis 3 April, saya menerima SMS dari pihak Rose2Rose. Terus saya bertanya pada team saya, malangnya kebanyakan mereka telah pun mempunyai perancangan dan aktiviti sendiri. Jadi saya pun mengambil keputusan untuk membatalkan penyertaan kami sebagai sponsor air tenaga untuk acara ini.


Sedikit insight tentang event ini;


Walk For Humanity is not just a 'walk' that you may have experienced before. It is a WALK that gives you an insight of how we as human should united and fight for the right of Palestinian, Syrian and Rohingyan.


Why Rose2Rose? In many conflicts, Women and Children are the one will be effected most. Hence, this charity drive is mainly focus in building up the capability of the Palestian women and children through giving more spaces of education especially for younger generation. Through Rose2Rose, more than a million RM of contribution was contributed in the past.


Last year, Rose2Rose expands her wings in raising fund for the Syrian and Rohingyans through our charity dinner. We are humble to say that some of the contribution has already been given through Syrian Winter appeal and our recent mission to Syria.


As we can witnessed with our own eyes through various medias, how women & children of Syrian and Rohingyan's were raped, killed and starved for food....If not in the form of monetory and energy, the least we could shelter them with our love and pray.


Hope this fund raised through noble event of Walk For Humanity shall give more light of life to the women & children of Palestian,Syrian and Rohingyan in surviving and fighting for their own right!.


To all the participants, donors and volunteers thanks for giving us the trust to realize this humanitarian mission and to all volunteers, may Allah swt pays you bounty of rewards.


Lets enjoy all moments in our lenses during the Walk For Humanity event held on the 6th April 2014 at Padang Merbok Kuala Lumpur and shows the world our stand in fighting for human right!


Walaubagaimanapun, dengan izin Allah dan usaha dari rakan kami, akhirnya pada jam 6.15 pagi kami bertolak juga menuju ke Padang Merbok membawa hampir 100liter air mineral dan beberapa canister Performance untuk diperkenalkan dan disajikan pada peserta Walk For Humanity.



memperkenalkan Performance kepada orang ramai
RichMommy and family :)

Performance Drinks untuk sebagai memberi tenaga ketika membuat aktiviti luar yang sihat
ASB members

Acara ini disertai oleh 1400 orang. Bermula pada jam 7.40pagi, dimulakan dengan sesi senaman dan stretching. Wajib buat stretching atau pemanasan badan untuk mengelakkan tubuh kejang ketika berjalan / berlari nanti.

Sesi pemanasan badan

Selesai acara pemanasan badan, peserta terus diminta kegaris mula dan mereka terus dilepaskan. Dianggarkan peserta akan mengambil masa selama lebihkurang 40 minit untuk menghabiskan perjalanan sejauh 5km.
Di garisan mula, kelihatan suami dan anak saya di sana
Sebaik sahaja para peserta dilepaskan di garis mula, saya dan En Munzir mula membancuh air Performance. Manakala suami menyertai peserta yang lain berjalan / berlari.


Kami membawa lebih 100liter air mineral dan 4 canister Performance. Risau juga kalau tak cukup. Akhirnya kami buat keputusan untuk membancuh berdasarkan bekalan Performance yang kami bawa. Dah kata agak ad hoc, so dapat bawak banyak tu saja.

En Munzir membantu membancuh dan saya pastikan rasanya ok atau tak :)
Selesai membancuh 20liter pertama air Performance, saya decide untuk meneruskan bancuhan sehingga semua Performance digunakan. Manakala En Munzir membawa air yang siap dibancuh untuk dihidangkan pada orang sekeliling yang tidak menyertai aktiviti berjalan.

Bancuhan 20 liter pertama Performance Orange

Performance memberikan tenaga buat mereka yang aktif
Menyambung tugas membancuh air
Tak sampai 20minit, sudah ramai peserta yang tiba. Saya rasa mereka berlari, bukan berjalan :)


Sebab tu lah cepat sampai. Meja kami memang terletak betul-betul di tempat ketibaan (Finish), jadi kami terus menjemput mereka ambil sorang satu cawan. Sambil para peserta merehatkan diri mereka juga dijamu dengan sedikit hidangan ringan iaitu sandwich dan cupcake.

Anda tak tau apa dia yang kami hidangkan? Tak tahu apa itu Performance Orange? Meh saya cerita sikit.

Performance Orange adalah minuman isotonik tanpa bikarbonat yang selalunya digunakan oleh para atlet dan ahli sukan, atau mereka yang aktif dengan aktiviti luar (outdoor) bagi tujuan mengelakkan rasa terhidrat. Minuman tenaga yang dicipta dengan formula OPTI-LYTE, Ia terbukti secara klinikal untuk penghidratan yang lebih baik daripada air dan mempunyai lebih banyak elektrolit dari jenama yang terkemuka.

Formula khas Opti-Lyte ini juga digabungkan dengan gabungan karbohidrat unik untuk memberikan tenaga segera dan berterusan serta menyokong penghidratan optimum.

Jadi, inilah sebabnya kami mahu memperkenalkan minuman tenaga Performance, opsyen kepada minuman tenaga berbikarbonat dan bergula kepada umum.

Jemput minum air Performance dari Shaklee kata En Kamaruddin

Performance air tenaga untuk ahli sukan
Performance Orange membantu mengekalkan kehidratan tubuh bagi mereka yang aktif
Dalam masa hampir satu jam, semua peserta berjaya sampai ke garisan penamat, dan air yang kami hidangkan juga hampir habis. Gambar kat atas ni antara cawan-cawan terakhir yang tinggal. Laku kan :)

Selepas acara berjalan, event diteruskan dengan persembahan dan juga ucapan. Terdapat juga beberapa booth jualan di khemah urusetia, tapi saya tak sempat nak jenguk pun sebab sangat sibuk membancuh air.

Alhamdulillah, selesai juga akhirnya event ini. Walaupun tak dapat menjalankannya bersama anak-anak dari team RichFamily, saya tetap berpuas hati kerana dapat membantu menjayakan salah satu program amal sebegini. Semoga pihak Rose2Rose akan terus teguh dengan perjuangan mereka membantu mangsa seagama kita yang tertindas disana..


Jika anda pun terasa nak cuba Performance Orang, jangan segan silu kontek melalui nombor yang tertera dibawah untuk mendapatkannya ok. Harga (RP) Performance Drink (539gram) : RM82.50 WM/EM

----------------------------------------------------------------------------------------------
* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit. Sila dapatkan nasihat dari Doktor atau pakar berkaitan penyakit-penyakit yang dihidapi.

Saya adalah wakil Shaklee anda untuk penghantaran serata Malaysia. 
Pilihan COD di kawasan Kota Damansara dan Subang Bestari, Seksyen U5. 


  Lydzar Rusman, SHAKLEE ID : 859948
Kedai TripleS (K3S)

SMS / WHATSAP : 013 3583424



Facebook Twitter
Contact me: Google Talk lydzar Y! Messenger humble_head







Gusi Berdarah, Gigi Sakit Bila "Pause" Makan Ostematrix Shaklee

Gusi Berdarah, Gigi Sakit Bila "Pause" Makan Ostematrix Shaklee


Haa.. ni lah padah dia kalau makan vitamin tapi tak konsisten. Buat apa pun, kita wajar beristiqomah, atau secara berterusan agar hasilnya terjamin. Kalau tak konsisten, kan dah balik ke keadaan lama, gusi berdarah dan sakit!

Ini tak lain tak bukan, bebelan terhadap diri sendiri lah ni.  Sebenarnya, saya sengaja bereksperimen dengan diri sendiri. Kali ini saya bereksperimen dengan Ostematrix. Saya nak tengok apa kesan dia kalau saya ambil Ostematrix dengan tidak konsisten. Buat masa ni, dah lebih 3 malam, saya tidur tanpa menelan 4biji Ostematrix sebelum tidur.

Sebelum tu, saya nak jemput anda tonton sedikit video tentang Ostematrix Shaklee.


Eh iye ke, gusi berdarah sebab kurang kalsium? Kenapa nak kaitkan masalah gusi berdarah dengan Ostematrix pulak? Mentang-mentanglah bulan ni promosi Ostematrix, kan?

Ok, biarkan saya explain. Kebiasaannya, gusi berdarah disebabkan oleh radang gusi atau lebih dikenali sebagai gingivitis. Jom baca sedikit tentang GINGIVITIS

Adakah gigi anda berdarah setiap kali menggosok gigi? Gusi berdarah kerap dikaitkan dengan radang gusi atau disebut gingivitis yang selalunya disebabkan binaan plak pada gigi. Plak yang kelihatan seperti simen terjadi disebabkan teknik pembersihan gigi yang tidak betul atau kecederaan pada gusi disebabkan teknik menggosok yang agresif.
Jika gigi tidak dijaga, dalam jangka masa panjang plak akan menjadi faktor utama gigi mereput. Plak mengandungi bakteria, mukus dan sisa makanan. Andai tidak dibuang ia berubah menjadi tartar yang boleh terperangkap di dalam akar gigi.
Plak dan tartar menyebabkan kesan radang pada gusi. Ia menyebabkan gusi membengkak dan lembut. Kecederaan atau trauma pada gusi, walaupun apa pun sebabnya (termasuk teknik menggosok gigi yang agresif) juga boleh menyebabkan gingivitis.
Selain itu, risiko gingivitis termasuklah diabetes yang tidak dikawal, hamil dan gigi tidak bersih. Gigi yang tidak teratur dan penggunaan alat penjagaan seperti berus gigi atau pendakap gigi tidak bersih boleh juga menjejaskan kesihatan gusi.
Kadangkala pengambilan ubat-ubatan seperti pil pencegah kehamilan juga boleh dikaitkan dengan gingivitis. Satu lagi faktor yang kerap dikaitkan dengan gingivitis adalah diet yang tidak betul, terutama kekurangan vitamin C atau B selain kalsium.
Kalsium misalnya penting untuk mengekalkan kekuatan tulang termasuk tulang yang menyokong gigi. Vitamin C membantu mengekalkan integriti tisu yang saling berkait. Ia juga adalah antioksidan yang kuat dalam menangani masalah radikal bebas yang memusnahkan tisu.
Justeru, kekurangan vitamin C membolehkan gingivitis memusnahkan tisu yang menyokong gigi termasuk gusi, ligamen dan tulang alveolar (yang bertindak sebagai soket kepada gigi).
Sumber Maklumat: Berita Harian
Kredit sumber maklumat kepada Portal Penerangan 1Malaysia,

Perenggan terakhir artikel diatas ada menyatakan, kekurangan beberapa jenis makanan memang akan menyebabkan masalah gusi berdarah atau radang gusi ini.

Bila saya check balik pengambilan makanan saya sejak kebelakangan ini, memang agak tidak teratur. Ditambah lagi dengan keadaan pengambilan vitamin tambahan yang tidak konsisten. Jadi inilah punca sebenar mengapa masalah gusi berdarah saya kembali.

BAGAIMANA KALSIUM MEMBANTU MENYELESAIKAN MASALAH GUSI BERDARAH?

Sebagaimana yang sudah disebutkan tadi, kalsium yang dibekalkan didalam Ostematrix Shaklee, bukannya sekadar kalsium. Tetapi ia juga mengandungi pelbagai vitamin dan mineral lain yang membantu kadar penyerapan terbaik ke dalam tubuh badan.

Ostematrix Shaklee membantu badan cergas ketika bangun tidur

Pentingkah vitamin dan mineral lain ini untuk tubuh kita?
Jawapannya, tentulah penting supaya anda bukan sekadar telan dan buang kalsium yang anda ambil, tetapi ianya diserap dengan baik oleh tubuh anda.

Magnesium membantu penyerapan kalsium kedalam tulang dan membantu menguatkan tulang.
Vitamin D berfungsi untuk memaksimumkan penyerapan kalsium
Vitamin K membantu mengikat kalsium antara satu sama lain
Mangan, zat besi dan zinc pula membantu mengaktifkan enzim yang membina tulang.

Gabungan keseluruhan vitamin dan mineral ini membekalkan bekalan kalsium yang maksima kedalam tubuh anda.

Jadi, saya perlu tamatkan segera eksperimen saya ini demi menyelamatkan titisan-titisan darah dari keluar di celah-celah gusi saya. Baik saya pergi derma darah ke pusat derma daripada membiarkannya terbazir begitu sahaja :P

Insya allah selepas ni, pasti sekali saya akan kembali kepada rutin pengambilan kaplet Ostematrix sebelum tidur. Dan tubuh saya akan kembali bertenaga sebaik sahaja bangun dari tidur. Lihat betapa deritanya tubuh saya tanpa Ostematrix.

Oh ye, anda jangan terlepas peluang mendapatkan satu set promosi Ostematrix sepanjang bulan ini.
Beli pada harga 6 botol, tapi bawa pulang 7 botol!
Kalau nak order, segera hubungi saya melalui kontek info yang tertera dibawah tu ye, pasti saya akan memberikan anda konsultasi produk terbaik anda pernah dapat.

Saya adalah pengedar Shaklee di Kota Damansara dan Subang Bestari



 Lydzar Rusman 
SHAKLEE ID : 859948
Kedai TripleS (K3S)

lydzar@gmail.com
Call / SMS/ Whatsapp : 013 3583424
Facebook Twitter
Contact me: Google Talk lydzar Y! Messenger humble_head