UA-56349233-1
  • Pengedar By Negeri
  • 3 Rahsia Kulit Cantik Berseri Tanpa Make Up

    Ini Puan Sarah.
    Cantik sangat kulit dia. Kalau tengok berdepan, SUBHANALLAH, indah dan sangat cantik ciptaanNya.


    Kami tidak menggunakan model artis untuk membuktikan produk kecantikan Shaklee memang diakui berkesan. Kami hanya melihat kesan-kesannya melalui pengguna-pengguna tegar vitamin Shaklee. Salah seorang darinya adalah Puan Sarah sendiri.

    Saya pinjam gambar profile Puan Sarah dari Whatsapp beliau. Mungkin hanya menggunakan kamera dari smartphone saja, bukan kamera canggih. Anda faham kan maksud saya. Gambar kulit yang cantik ini tidak di edit. Dan Puan Sarah tidak mengenakan make up yang tebal setiap kali saya berjumpa beliau di kelas nutrisi.

    Pandang sekali tidak puas, mesti nak pandang lagi kulit beliau yang bersih dan cerah, tanpa jerawat apatah lagi parut, putih kemerah-merahan dan sangat adorable. Alhamdulillah, mungkin berkat pengambilan vitamin untuk kecantikan, amalkan pemakanan yang sihat dan rutin penjagaan kulit luaran yang konsisten.

    Kalau masih tak percaya, tolonglah singgah ke pejabat Shaklee HQ dekat The Pinacle.
    Jumpa Puan Sarah, dan anda pasti akan angguk-angguk terpegun lihat kecantikan kulit beliau :)

    JANGAN TENGOK SAJA,  JOM TIRU MACAM SARAH

    Baru saja sekejap tadi saya berWhatsapp dengan Puan Sarah bertanyakan RAHSIA kulit cantik berseri beliau.

    Ini antara sedikit screenshot yang kami bincangkan. Ternyata ia memang bukan rahsia lagi :)
    Memang rutin beliau ambil Vitamin C, Vivix, Collagen Powder, Bcomplex dan sesekali ambil Vitamin E.


    TIPS : Puan Sarah sarankan ambil 1biji Vitamin C setiap 5 jam untuk memastikan bekalan Vitamin C sentiasa ada dalam badan.
    Vitamin C adalah antara vitamin yang paling senang musnah, jadi bekalan berterusan begini amat penting untuk memastikan tubuh kita mendapat bekalan secukupnya setiap hari.
    Jika tak mahu buat, tidak apa. Tapi jangan merungut kalau kulit anda tidak secantik kulit Puan Sarah.
    Pepatah ada mengatakan, jika mahu berjaya, kena ikut cara orang berjaya.
    Maka jika anda mahu kulit cantik, ikutlah cara orang yang kulitnya cantik :)

    3 RAHSIA KULIT CANTIK BERSERI TANPA MAKE UP

    BERITA BAIK :
    Pihak Shaklee Products (M) memang serius mahu membantu anda dapat kulit yang cantik. Begitu juga kami di Kedai TripleS, serius mahu anda tampil yakin apabila berada di kalangan kawan-kawan dan rakan sekerja.
    Dengan itu, promosi 3 killer product ini memang khas untuk anda.
    Beli 6 botol Vitamin C, PERCUMA 1 botol, anda jimat RM92+
    Beli 6 botol Vitamin E, PERCUMA 1 botol, anda jimat RM149+
    Beli 3 kotak Collagen Powder, PERCUMA 1 kotak, anda jimat RM298
    pssttt : Anda klik sahaja pada nama vitamin yang saya highlight tu kalau nak tahu info lanjut tentang setiap satu vitamin untuk kecantikan.

    Saya pasti Puan Sarah dah borong setiap satu set promosi ini, anda juga patut lakukan yang sama.
    Kalau kita baca balik tulisan saya di atas, Puan Sarah memang ada mention beliau ambil 3 produk ini.

    3 RAHSIA kulit cantik berseri tanpa make up. Dan memang Puan Sarah telah membuktikannya.


    Saya juga sedang dalam usaha nak dapatkan semula kulit saya yang sihat setelah kena sunburn berjemur di Legoland Waterpark minggu lepas.

    Saya ambil Vitamin C ikut tips Puan Sarah, ambil Vitamin E setiap malam dan jadikannya masker bila ada waktu senggang, Collagen Powder saya campurkan dengan ESP setiap pagi. Harap-harap segeralah pergi sunburn ini :)

    Opsss! sebelum saya akhiri sharing saya tentang kulit cantik ni, saya mahu kongsi juga video dari sorang pengguna. Bagaimana pencarian beliau selama 7tahun untuk mendapatkan kulit yang yang bebas jerawat berjaya.  Alhamdulillah, beliau ditemukan dengan set yang saya tengah ceritakan ini.


    Lepas 7 Tahun Geram Muka Berjerawat Teruk, Ini Yg Dia Buat

    Okey, itu sahaja yang saya nak kongsikan melalui entry ini. Saya doakan anda yang sedang mengalami masalah jerawat dan parut jerawat, kulit kusam, tona kulit tidak sekata, masalah jeragat dan apa juga isu tentang kulit wajah, terbuka hati untuk mencuba Set Kecantikan ini.

    Kata kunci istiqomah dan konsisten pasti membawa kejayaan dan rahsia Puan Sarah bukan rahsia lagi.


    Daftar Ahli Shaklee

    Saya adalah Pengedar Sah Shaklee di Kota Damansara dan Subang Bestari. COD di kawasan tersebut dan penghantaran secara pos keseluruh Malaysia. 

    Untuk info lanjut, sila hubungi saya melalui kontek info kat bawah tu. 

    Lydzar Rusman
    Shaklee ID : 859948
    Call / SMS / Whatsapp : 013 3583424



    Sudah Sedia Nak Hamil Lagi, Apa Persediaan Perlu Dibuat?

    Bila suami dah bagi hint, nak anak lagi, apa respon ibu ye? Adakah seperti wanita ini?


    Suami fikirkan nak ramai zuriat supaya meriah ahli keluarga di hari tua. Rindu bau baby sebab anak yang kecil dah nak masuk darjah satu.

    Si isteri pula fikir, aku yang kena tanggung semua ini. Mengandung, sakit pinggang, morning sickness, sakit pinggang, dan macam-macam lagi lah. Mungkin ini lah konflik yang berlaku pada pasangan suami isteri yang sedang merancang keluarga.

    Apepun, semoga kata sepakat dicapai dan keputusan dibuat dengan persetujuan kedua-dua pihak.
    Pihak suami pun kena mainkan peranan besar apabila isterinya diarahkan mengandung lagi. Bukan tahu main order saja. Dah siap produknya, hanya isteri saja yang kena uruskan semua. Apatah lagi jika anda dah pun ada beberapa orang anak sebelum ini.

    BILA DAH CAPAI KATA SEPAKAT, APA NAK BUAT?

    Haa macam tu lah, jangan ambil masa lama-lama untuk argue tentang satu perkara. Jika pihak suami dan isteri dah bersedia nak timang cahaya mata lagi, mahu lelaki pulak tu, apa nak kena buat?

    Apalagi, buat lah aktiviti 'tuuutt'.. eh?

    Sebelum tu ada lagi perkara yang patut suami isteri kena ambil tahu. Jom tengok apa checklist sebelum hamil yang anda perlu buat. Persediaan sebelum hamil pun penting tau, bukan sekadar cari nama baby dan beli baju baru sahaja.

    Persediaan sebelum hamil

    DIET YANG SEIMBANG
    Pernah dengar kan, kita adalah apa yang kita makan. Sepatutnya kita memang perlu ambil makanan seimbang demi menjaga kesihatan tubuh sendiri, apatah lagi jika kita sudah merancang mahu hamil.

    Kalau sebelum ini, kita sambil lewa atas alasan tiada masa, makan hanya untuk rasa kenyang. Tapi kini perlu mula berhati-hati dengan diet sendiri. Pastikan makanan yang masuk adalah makanan yang berkhasiat.

    AMBIL ASID FOLIK LEBIH AWAL

    Ramai yang salah, menganggap hanya ketika sudah hamil baru nak mula ambil asid folik. Walaupun asid folik bukanlah 'ubat kesuburan' dan bukan satu faktor anda berjaya hamil, namun pengambilan asid folik sangat penting sebagai persediaan tubuh wanita.

    Ada beberapa kajian mendapati asid folik yang diambil oleh ibu hamil mampu mengurangkan kebarangkalian anak yang dilahirkan mempunyai masalah bibir dan lelangit bercelah (sumbing), kecacatan jantung dan risiko lahir pra matang.

    Jadi sebaiknya anda terus ambil suplemen asid folik ini sebaik sahaja mengetahui anda hamil, dan ambil 3bulan sebelum hamil jika anda memang merancang mahu hamil.

    Seeloknya setiap wanita sentiasa ambil asid folik supaya tubuh terus bersedia untuk kehamilan yang tidak terancang pula.

    pengambilan asid folik ketika hamil

    Gambar di dalam poster adalah sumber asid folik bagi pengguna tegar produk Shaklee. Tablet bewarna kuning itu, namanya BComplex. BComplex lengkap dengan 8 jenis Vitamin B termasuk asid folik yang diperlukan oleh tubuh wanita.

    KAWAL BERAT BADAN

    Dapatkan berat badan ideal, kerana tubuh yang obes adakala menjadi punca sukar hamil. Bagi wanita yang berada dalam kategori obes, saya yakin memang doktor akan nasihatkan anda untuk turunkan berat dahulu.

    Ini untuk kebaikan diri si ibu juga, kerana berat ketika hamil akan bertambah, takut tak larat nak bawa badan saja nanti selain daripada beberapa isu komplikasi ketika hamil yang lain.

    Bagi wanita yang aktif bersukan atau aktiviti outdoor, anda juga dinasihatkan untuk melakukan senaman ringan sahaja. Kajian menunjukkan senaman berat boleh mempengaruhi kitaran haid dan mengganggu kesuburan.

    KURANGKAN KAFEIN

    Mungkin ada wanita yang sudah sebati hidupnya dengan kafein (penggemar kopi tegar agaknya), jadi adakah perlu berhenti minum kopi ketika hamil?

    Susah juga tu, mahu menggigil tubuh tak dapat minum kopi, kan?
    Menurut satu artikel di Babycentre.com, anda tak perlu berhenti terus tapi perlu mengurangkan pengambilan kafein kepada kuantiti yang lebih kecil. Kajian mendapat kafein boleh meningkatkan risiko kelahiran bayi yang bersaiz kecil.

    Bayi yang dilahirkan kecil lebih berisiko mengalami masalah kesihatan ketika dilahirkan dan ketika proses pembesaran mereka.

    Pengambilan kafein yang berlebihan juga mungkin menyebabkan keguguran.

    Pakar mencadangkan wanita hamil mengambil tidak lebih 200mg kafein setiap hari.



  • 1 cawan besar kopi segera = 100mg
  • 1 cawan kecil kopi segera = 75mg
  • 1 cawan kecil kopi dibru = 100mg
  • 1 cawan kecil teh = 50g
  • 1 tin minuman kola = 40mg
  • 1 tin minuman tenaga = 80mg
  • 1 x 50g kepingan coklat biasa = sehingga 50mg
  • 1 x 50g kepingan coklat susu = sehingga 25mg
  • Sumber : BabyCentre.com

    Ini hanya 4 persediaan umum, banyak lagi yang perlu anda dan pasangan ambilkira sebelum hamil lagi. Kalau rajin, boleh aturkan pertemuan berjumpa dengan Gynae kegemaran anda untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang hari kesuburan, tahap kesihatan rahim dan juga melakukan pap smear.

    Kelahiran seorang bayi yang sihat boleh dirancang bermula dari awal lagi. Dapatkan kerjasama suami untuk mengalami dan menikmati kehamilan yang indah seterusnya melahirkan anak yang sihat dari segi jasmani dan rohani.

    Bacaan untuk meningkatkan kesuburan suami isteri DI SINI
    Alami morning sickness? Tip berdepan morning sickness, baca sampai habis ya

    Selamat menjalani kehidupan bahagia bersama keluarga. Semoga anak-anak yang dilahirkan menjadi asbab dan jambatan ibu bapanya ke syurga. Mari kita baca dan aminkan doa ini.

    'Ya Allah! Ya Khaliq, yang Maha Pencipta, ciptakanlah untuk kami yang terbaik, ciptakanlah zuriat yang baik untuk kami, kami mahukan seorang anak lelaki/perempuan atau cukuplah sudah anak-anak yang telah Dikau berikan kepada kami. (mintalah mengikut apa yang kita perlukan). Ciptakanlah kesempurnaan pada diri kami..'




    Saya adalah Pengedar Sah Shaklee di Kota Damansara dan Subang Bestari. COD di kawasan tersebut dan penghantaran secara pos keseluruh Malaysia. 

    Untuk info lanjut, sila hubungi saya melalui kontek info kat bawah tu. 

    Lydzar Rusman
    Shaklee ID : 859948
    Call / SMS / Whatsapp : 013 3583424


    Zumba Fitness Party Terbesar Untuk Masuk Malaysia Book Of Records

    Ahad lepas, suami pulang dari White Ribbon Marathon sambil bawak flyers ni balik.

    'Sayang nak rgister tak ni? Pergi lah, macam best je..'

    Mungkin sebab dah lama dia tak nampak saya keluar joging, dia cadangkan pula saya pergi Zumba Fitness Party yang bakal berlangsung pada bulan Januari nanti.


    Saya ambil flyers tersebut dan mula meneliti informasi yang ada. Zumba Fitness Party terbesar ini akan diadakan seperti berikut;
    Tempat : Stadium Merdeka, Kuala Lumpur
    Tarikh : 18 Januari 2015
    Masa ketibaan : 6.30pagi
    Masa bermula : 7.30pagi
    Yuran Penyertaan : RM75
    Info lebih lanjut lagi terjah saja ke laman web SCORE

    Menarik juga, sebab pihak organiser sediakan tshirt dan medal. Ingatkan marathon je ada medal :)
    Padanlah dengan yuran yang dikenakan tu, kan?

    Pihak penganjur mensasarkan seramai 6ribu orang akan menyertai Zumba Fitness Party ini dimana aktiviti ini akan diketuai oleh 15 orang instructor Zumba. Acara yang mendapat pengiktirafan daripada Kementerian Pelancongan ini dengan tajaan bersama pihak Great Eastern.

    6 ribu orang? Bayangkan penuh stadium tu nanti. Saya belum pernah lagi experience kelas Zumba macam ini, tapi saya dapat bayangkan ianya sesuatu yang menyeronokkan. Masa untuk be yoursef.

    Jom intai sikit preview pihak SCORE ( Sport Competition Outdoor Recreation Experience) ini. Ada lagi satu preview, tapi menampilkan wanita yag terlalu seksi, tak sesuai saya tayang dekat sini. Hihi


    Ops, wanita muslim jangan seksi seksi sangat tau :)
    Datang dengan niat untuk aktiviti sihat dan mengeluarkan peluh. Bukan nak berseksi-seksa ye 

    Kalau dah ready nak join, boleh la terus mendaftar. Klik sahaja di sini, buat satu akaun dengan pihak SCORE dan teruslah isi details yang diperlukan. 

    Saya dah register. Kalau ada kawan-kawan yang baca blog saya akan turut serta, jangan lupa tinggalkan komen dekat entry ni nanti. Have fun!

    Jadi Ahli Shaklee

    Saya adalah Pengedar Sah Shaklee di Kota Damansara dan Subang Bestari. COD di kawasan tersebut dan penghantaran secara pos keseluruh Malaysia. 

    Untuk info lanjut, sila hubungi saya melalui kontek info kat bawah tu. 

    Lydzar Rusman
    Shaklee ID : 859948
    Call / SMS / Whatsapp : 013 3583424

    Tanda Tubuh Banyak Toksin, Ini Cadangan Penyelesaiannya

    Pernah tak rasa keadaan macam ni, kalau pernah, inilah tanda tubuh banyak toksin.  Jom tengok senarai sekejap;

    • Selalu pening kepala
    • Sembelit
    • Badan cepat letih tanpa sebab
    • Masalah jerawat
    • Berat badan naik tiba-tiba
    • Rasa penat dan susah nak bangun tidur
    • Sistem imun rendah

    SANGGUP KE BIARKAN TOKSIN BERMAHARAJALELA?

    AWAS! Kalau ada, mungkin ada sedang dikuasai oleh toksin-toksin jahat yang sedang bermaharajalela. Kita tak nampak ia sebagai sakit yang kritikal. 

    Malah kita tak rasa kita perlu pergi hospital untuk dapatkan ubat, tapi tanda tubuh banyak toksin ini pastinya akan mengganggu urusan harian. 

    Bila kerap sakit kepalan dan badan cepat letih, balik dari kerja terus rasa nak tidur dan rehat. Tak peduli dah apa nak jadi dalam rumah. Tak sempat nak layan anak-anak bermain dan bersembang, nak layan pasangan apatah lagi, langsung tak ada mood. Kesian..kesian..

    Kalau masalah berat badan tiba-tiba naik, lagi lah menggelabah kan? Dulu 53kg, tiba tiba naik 60kg. Jangan tipu saya kalau anda tak panik. Mesti terfikir, bila masa pulak aku banyak makan. Cubaan berdiet pun tak mampu bantu, buat badan jadi makin letih saja.

    Paling menakutkan, ada laporan mengatakan toksin berlebihan dalam badan boleh jadi punca terjadinya kanser! Seram seram bunyi dia.. kan?


    Menurut satu artikel dari myMetro, masalah tubuh banyak toksin boleh  diselesaikan melalui proses detoksifikasi. Detoksifikasi semulajadi biasanya dilakukan ketika proses buang air kecil dan buang air besar.

    Ini kerana sistem perkumuhan inilah yang paling banyak terlibat dalam proses nyahtoksin semulajadi. Dan kebanyakan masalah toksin terkumpul adalah berpunca dari gaya pemakanan harian kita. Bahan kimia seperti pengawet, pewarna dan perasa tiruan, antibiotik serta racun perosak juga antara punca kemasukan toksin dalam badan

    Tapi jika tubuh kita ada terlalu banyak toksin, proses ini mungkin tidak begitu efektif dan memerlukan cara lain untuk benar-benar beri kesan.

    CADANGAN PENYELESAIAN MASALAH TUBUH BANYAK TOKSIN

    Jus detox dari buah-buahan (infused water)


    Memang jadi trending jugalah infused water ni sampai saya pun tak ketinggalan beria-ia mencari lemon semata-mata nak buat infused water. 

    Dikatakan gabungan lemon, limau nipis dan timun mampu membantu untuk turunkan berat badan dan melakukan detox pada usus. 

    Ada banyak lagi resepi infused water lain yang sangat menarik. Dan saya berpendapat, sebenarnya infused water membantu kita minum air secukupnya. Maklumlah, kalau air biasa agak bosan rasanya. Dengan adanya bau dari lemon, air ini jadi lebih menyelerakan. 

    Sedar tak sedar, kita boleh habiskan 2 liter air dengan konsisten setiap hari. 

    Kawal Menu Harian (Spring Cleaning Menu)

    Oleh kerana hampir kesemua toksin yang ada dalam tubuh disebabkan makanan, maka kawalan pemakanan adalah antara langkah terbagus untuk lakukan detox.

    Pilih makanan yang sihat sahaja untuk masuk keperut anda. Ya, kena perhatikan satu persatu apa yang anda perlu makan. 

    Pilihan makanan seperti oat sangat bagus kerana ia merupakan serat yang bakal membantu proses pembersihan usus. Yogurt yang mengandungi banyak bakteria baik juga patut dimasukkan ke dalam diet harian.

    Pilih juga cara masak makanan. Elakkan menggoreng. Kerapkan merebus atau membakar sahaja.

    Kesimpulan daripada spring cleaning method ini - jaga pemakanan saja.


    Ambil lebih serat (fiber)

    Pengambilan banyak serat memang sangat membantu sistem pensernaan dan perkumuhan manusia. Bantu melembutkan najis dan bantu elak sembelit, ia juga membantu perut rasa kenyang lebih lama.

    Serat tidak akan diserap ke dalam usus, ia berfungsi seperti 'sponge' yang akan menyerap toksin dan bahan buangan lain, dan ia dikeluarkan sekali melalui pembuangan najis. 

    Saya pernah cuba 'pshyllium husk' dan memang ia sangat memudahkan urusan di tandas keesokan paginya. 

    Dan saya juga sebenarnya sangat suka dengan Herblax, yang turut membantu urusan pembersihan saya berjalan dengan sangat lancar. Herblax adakah gabungan 9 bahan herba semulajadi yang membantu 'mengikis' toksin dan bahan buangan dari dinding usus kita.

    Kalau anda rajin, boleh la google info lanjut tentang herba-herba ini ; 
    • Senna leaf
    • Bukthorn bark
    • Licorice root
    • Alfalfa leaf
    • Fennel seed
    • Anise seed
    • Rhubard root
    • Blue malva
    • Culvers root.
    Herblax untuk detox
    Daun Senna
    CARA MANA LEBIH BERKESAN?

    Bagi saya kalau nak berkesan kadar 100%, lakukan ketiga-tiganya :)

    Tapi yang paling mudah nak lakukan, tentulah dengan hanya menelan 3biji Herblax mengikut jadual yang sudah dinasihatkan. Dan juga jangan lupa ambil lebih 2liter air setiap hari.

    Proses buang toksin memang memerlukan air yang banyak, supaya aliran darah dapat berjalan dengan lancar, sekaligus menjadikan proses buang toksin lancar sahaja.

    Saya pun tengah cuba konsisten dengan setiap tips dekat atas tu. Nak kawal pemakanan yang paling mencabar. Hihi. Doakan saya berjaya, tubuh bersih wajah ceria ibadat sempurna Insya allah


    Jadi Ahli Shaklee

    Saya adalah Pengedar Sah Shaklee di Kota Damansara dan Subang Bestari. COD di kawasan tersebut dan penghantaran secara pos keseluruh Malaysia. 

    Untuk info lanjut, sila hubungi saya melalui kontek info kat bawah tu. 

    Lydzar Rusman
    Shaklee ID : 859948
    Call / SMS / Whatsapp : 013 3583424

    Koleksi Buku Baru : Rahsia Ajaib

    Alhamdulillah buku dah sampai.

    Buku seterusnya dari koleksi tulisan Tuan Razzi Armansur. Buku sebelum ni bertajuk Jutawan MLM dah beberapa kali saya khatamkan.

    Memang best sebab gaya penceritaan yang bersahaja macam baca novel. Tapi novel bukan sebarang novel sebab ianya penuh pengajaran yang boleh diambil dan diaplikasi dalam kehidupan.


    Buku Menjejak Rahsia Ajaib Untuk Berjaya ulangcetak khas untuk group Jutawan ini menceritakan kisah seorang lelaki yang dah 15tahun hidup dalam kesempitan dan kemiskinan.

    Hijrah beliau ke Kuala Lumpur yang kononnya lubuk harta ternyata cerita sahaja. Dek kerana tak tahan hidup begini beliau mula teringat pada rakan rakan nya yang dah lama hidup senang walaupun hanya tinggal dikampung.

    Ini sinopsis je. Saya pun belum khatam lagi. Panggilan mesej mesej di Whatsap dari customer dan anak didik Shaklee lebih kuat untuk dilayan. Hehe.

    Insya allah mesti habiskan juga nanti.

    Rahsia Cermin Ajaib yang diajar dalam buku ni alhamdulillah memang ada dalam silibus pelajaran kami dalam bisnes Shaklee. Hanya yang betul betul apply akan nampak.kesannya dalam.hidup atau dalam bisnes mereka.

    Saya suka baca buku ilmiah macamni.. ia memang dapat boost semangat saya untuk terus hidup dan berjuang dalam bisnes saya.

    Anda bagaimana?
    Buku apa yang terakhir anda baca sebelum anda baca entry ni. Jom.kongsi dengan saya!

    Jadi Ahli Shaklee

    Saya adalah Pengedar Sah Shaklee di Kota Damansara dan Subang Bestari. COD di kawasan tersebut dan penghantaran secara pos keseluruh Malaysia. 

    Untuk info lanjut, sila hubungi saya melalui kontek info kat bawah tu. 

    Lydzar Rusman
    Shaklee ID : 859948
    Call / SMS / Whatsapp : 013 3583424



    Elak Serangan Strok, Kolestrol Punca Utama Hingga Pak Ali Hilang Keupayaan Kekal

    Pak Ali, tak mampu lagi nak urus diri setelah kejadian serangan strok 3bulan lepas. Kini beliau terlantar sahaja di atas katil kerana lumpuh separuh badan.

    Isterinya lah yang bertungkus lumus mengambil alih tanggungjawab menjadi 'pengurus semua benda' setelah Pak Ali tak mampu nak keluar bekerja.

    Dalam hati Pak Ali wujud kekesalan yang amat besar apabila terpaksa menyusahkan seluruh keluarganya kerana sikapnya sendiri yang tak suka menjaga makan.

    Walaupun isterinya berkali-kali pesan, supaya tak makan makanan yang berkolestrol tinggi, sebagai salah satu cara elak strok, tapi Pak Ali memang degil. Dia belasah aja semua!

    Elak Serangan Strok
    Gambar hiasan keadaan seorang mangsa serangan strok
    LECEHNYA NAK KIRA KALORI

    Sejak membuat 'health check up' di sebuah pusat kesihatan, Mak Mah, isteri Pak Ali memang risau bila bacaan kolestrol Pak Ali berada di paras bahaya.

    Sejak itu Mak Mah ajar Pak Ali cara nak kira kalori makanan dan Mak Mah sangat berhati-hati dengan pemilihan makanan sebab nak elak serangan strok.

    Tapi Pak Ali tak suka kira sebab baginya ia leceh. Nak makan pun nak kena kira, rungut hati Pak Ali.

    kredit info : kalorimakanan.com

    KERANA DEGIL, PAK ALI TERIMA PADAHNYA

    Breakfast harian Pak Ali setiap pagi, roti canai 2 keping, 2 biji telur separuh masak dan teh tarik gelas besar.

    Makan tengahari di pejabat pula, Pak Ali suka makan lauk daging dan udang, makan banyak pula tu.

    Minum petang Pak Ali suka makan kek tiramisu. Dan supper pun Pak Ali tak boleh tinggal, mesti nak makan fries atau burger dulu.

    Tinggi betul selera Pak Ali.

    Kini semuanya menjadi sejarah bila Mak Mah mula menghentikan semua kegemaran Pak Ali. Terpaksalah Mak Mah bertindak kejam demi memastikan tiada serangan strok kali kedua.

    Dan Pak Ali pun dah sukar nak bercakap menyebabkan beliau tak boleh nak bagitau Mak Mah dia teringin nak makan burger.

    KALAU LAH PAK ALI TAHU.

    Kalaulah Pak Ali dah kenal Shaklee terlebih dahulu, mungkin kisah serangan strok ini dapat dielakkan. Kalaulah Mak Mah rajin baca Facebook atau rajin Google info dekat Internet, mesti Mak Mah dah jumpa dan belikan produk 'cholestrol blocker' ini untuk Pak Ali yang susah nak kawal makan.


    PHYTOCOL ST BANTU MENGAWAL KADAR KOLESTROL MASUK DALAM TUBUH

    Phytocol adalah produk terbaru yang diperkenalkan oleh pihak Shaklee untuk membantu lebih ramai rakyat Malaysia untuk elak serangan strok.

    Strok adalah punca kematian ketiga terbesar di Malaysia. Sebab itu lah produk penghalang kolestrol ini di bawa masuk untuk menyelamatkan lebih ramai mangsa terkena serangan.

    Phytocol St adalah formula proprieteri yang membekalkan 2,000mg Fitosterol setiap hari.

    Keistimewaan Shaklee

    # Rumusan mantap dari beberapa jenis fitosterol
    # Membekalkan 2,000mg fitosterol tumbuhan setiap hari
    # Menepati 100% keperluan harian fitosterol uang disyirkan oleh Institut Kesihatan Kebangsaan (NIH)
    # Tiada tambahan pengawet, pewarna, perisa atau pemanis.



    SOALAN LAZIM TENTANG PHYOTOCOL ST.
    1) Apakah itu Phytocol ST Shaklee?Ia adalah formula proprietari yang membekalkan 2000mg fitosterol setiap hari
    2) Apa itu fitosterol?Fitosterol (dirujuk sebagai sterol dan stanol tumbuhan) di temui dala membran sel tumbuh-tumbuhan. Ia juga boleh ditemu dalam kuantiti yang kecil dalam pelbagai tumbuh-tumbuhan, buah-buahan, sayur-sayuran dan bijirin. Dianggarkan 200-400mg sterol tumbuhan dan lebih kurang 50mg stanol tumbuhan kita makan setiap hari.
    3) Bagaimana tablet ini dapat membantu kesihatan saya?Institut Kesihatan Kebangsaan Amerika (NIH) mengesyorkan pengambilan 2000mg fitosterol, bersama sama diet rendah lemak tepu dan rendah kolestrol disamping tinggi serat larut, bersenam dan menurunkan berat badan.
    4) Bilakah masa yang sesuai untuk saya mengambil Phytocol ST?Untuk hasil yang terbaik, ambil produk seperti yang disyorkan : 2 tablet 2 kali sehari dengan makanan
    5) Bolehkan saya mengambil Phytocol ST dengan Omega Guard pada masa yang sama?YA. Tiada sebab kenapa anda tidak boleh mengambil kedua-dua produk ini demi menjaga kesihatan anda. Anda juga boleh mengambil CoqHealth yang boleh mengoptimumkan manfaat Phytocol ST.
    6) Adakah produk ini hanya sesuai untuk mereka yang mempunyai paras kolestrol yang tinggi sahaja?Phytocol ST dapat membantu mengawal paras kolestrol dalam tubuh. Oleh itu ia disarankan kepada sesiapa sahaja yang ingin menjaga kesihatan mereka.
    7) Adakah Phytocol ST bebas gluten?YA.
    -----------------------------------------------------------------------------------------------

    Apa nak buat, nasi dah jadi bubur.

    Sekarang Mak Mah dah order Omega, Lecithin dan Garlic Complex untuk memastikan tahap kolestrol Pak Ali dapat diturunkan lagi.

    Dan Mak Mah sedang berkira-kira nak belikan Vivix pula untuk Pak Ali sebab beliau dah banyak membaca dengan izin Allah, ramai pesakit strok yang semakin sihat selepas mengamalkan Vivix.

    Mak Mah order juga PhytocolSt untuk dirinya sendiri. Kalau Mak Mah pun sakit, siapa pula nak jaga Pak Ali yang dah tak mampu nak uruskan diri sendiri tu.

    Nasib baik juga lah anak-anak mereka memang komited bekalkan supply vitamin Shaklee untuk ibu bapa mereka.

    Kita doakan kesihatan Pak Ali semakin improve dan beliau dapat menikmati usia akhir dengan amal ibadat. Insya Allah.


    Jadi Ahli Shaklee

    Saya adalah Pengedar Sah Shaklee di Kota Damansara dan Subang Bestari. COD di kawasan tersebut dan penghantaran secara pos keseluruh Malaysia. 

    Untuk info lanjut, sila hubungi saya melalui kontek info kat bawah tu. 

    Lydzar Rusman
    Shaklee ID : 859948
    Call / SMS / Whatsapp : 013 3583424

    Panduan MANTOP Bisnes Online Dari Rumah Sampai Boleh Bagi Duit Poket Dekat Suami

    Insya Allah, hari Ahad nanti saya bakal berkongsi sedikit pengalaman melakukan bisnes online dari rumah kepada beberapa orang wanita di Butik About Umi & Baby di Seksyen U5, Shah Alam. Saya memang sangat berbesar hati memenuhi undangan dari Puan Noor ini. 

    Memang tak sabar rasanya nak berkongsi panduan bagaimana nak bisnes online dari rumah terutama sekali kepada para surirumah yang sedang tercari-cari peluang menjana pendapatan sampingan.

    bisnes online dari rumah

    BAGAIMANA MEMILIH BISNES ONLINE YANG BETUL?

    Memang dilema bagi para surirumah yang terpaksa bergantung sepenuhnya kepada pendapatan suami nak memulakan bisnes. Ramai dikalangan mereka ada persepsi, nak bisnes kena ada modal. Modal besar pulak tu sampai perlu buat pinjaman bank. Ada juga yang berfikir, nak bisnes kena ada kedai. Benarkah?

    Tak kurang juga, mereka mengganggap kalau nak bisnes kena ada pandai 'menggoreng' ayat untuk tarik customer. Betul ke? Macam macam lah persepsi sebelum nak mulakan bisnes dan ini merupakan 'fear'  terbesar, sama je macam saya ketika mula-mula nak bisnes dulu.

    Mindset diatas semuanya salah! Anda mampu membuat bisnes online yang;
    1. Tak perlukan kedai - of course sebab namanya pun bisnes online dari rumah
    2. Tak perlu modal besar dan tak perlu meminjam dengan bank - contohnya bisnes Shaklee (RM75 sahaja nak mendaftar perniagaan)
    3. Tak perlu keluarkan produk sendiri
    Saya kongsikan 3 cabang bisnes online paling masyukk yang bakal membuat surirumah berjaya hingga mampu bagi duit poket kepada suami.


    • Bisnes makanan kesihatan ; memang mendapat tempat dihati ramai rakyat Malaysia kerana sememangnya ramai orang sakit tapi kelihatan sihat. Bermula seawal umur bayi sehinggalah ke umur senja, setiap individu pasti ada masalah kesihatan yang perlu diselesaikan

      Yang kurus jangan ingat tak ada kolestrol tinggi, yang tegap jangan sangka tak ada masalah sakit pinggang, dan yang nampak ayu jangan sangka tiada masalah keputihan.

    • Produk kewanitaan ;  produk kecantikan kulit wajah, produk pelangsingan, produk pakaian dan sebagainya. Memang dengan fitrah wanita yang memang suka nampak cantik dan nampak kurus ditambah lagi dengan kuasa membeli yang hebat di tangan wanita menyebabkan industri ini mendapat sambutan hangat.

    • Produk yang membantu masalah suami isteri : Kata kunci tahan lama, abang power, abang sado untuk lelaki, dan ketat, rapat, anjal untuk perempuan memang dapat sambutan hebat. Saya percaya sebab saya memang dah jumpa dengan peniaga lelaki yang berpendapatan ratusan ribu sebulan hanya dengan menjual produk penjagaan dalaman wanita. Amacam? 
    Produk makanan juga mungkin mendapat perhatian. Simple je kan? Anda dah boleh mula tengok sekeliling, ada tak rakan-rakan yang dah mulakan bisnes online macam di atas.

    Tonton video ni, surirumah ini dah berjaya buktikan bisnes yang dilakukan dirumah mampu membuat suaminya tersenyum lebar setiap hari. 


    Dia Peer Counselor Laktasi, Tapi Masih Buat INI from iReach HD on Vimeo.

    RANCANG BISNES AGAR MAMPU JADI SUMBER INCOME TERBESAR KELUARGA

    Alhamdulillah, kini anda dah jumpa bisnes yang serasi di jiwa. Pastikan anda lakukannya sepenuh jiwa ya. Kalau boleh biar lah ada mentor, jangan buat bisnes main terjah saja sebab pasti akan ambil masa yang panjang untuk capai kejayaan. Kerja berjemaah kan lebih mudah.

    Adakan jadual dan perancangan teliti bila anda akan membuat kerja-kerja online.

    Sudah ada perancangan, lakukanlah plan anda mengikut langkah-langkah tersusun sebaiknya. Jangan mudah mengalah kalau plan anda terkandas di tengah jalan.

    Pastikan anda ada supplier yang komited dan stok barang jualan anda mudah didapati. Takutnya nanti supply tak mampu memenuhi demand.

    Pastikan juga anda ada push factor yang kuat ketika mula melakukan bisnes agar anda tidak mudah kecundang dipertengahan perjalanan bisnes anda. Anda kena tahu, memang ada banyak ujian dan cabaran ketika kita mula berniat nak buat bisnes. Di sinilah anda perlu apply strategi katak pekak.

    Kalau tak tahu apa dia kata pekak, tak apa. Nanti hubungi saya 013 3583424 untuk saya explain lagi.


    ISTERI TETAP ISTERI, IBU TETAP IBU.

    Bisnes dari rumah tidak memerlukan kita mengadap laptop atau telefon selama 24jam 7hari seminggu. Kalau bisnes anda memaksa anda jadi macam ni, maka mungkin anda patut consider untuk menukar bisnes lain.

    Sebagai seorang surirumah, pastikan niat asal kita seiring dengan tanggungjawab kita sebagai seorang isteri. Jangan sampai rumah bersepah tak berkemas, suami balik kerja hidangan makan malam belum disediakan, dan anak-anak pula menangis-nangis mintak perhatian.

    Sebab itulah, seorang surirumah yang mahu buat bisnes online kena ada jadual harian yang terancang dan tersusun rapi. Anak-anak happy, suami pun happy, kita apatah lagi sebab semuanya ada di depan mata kita sambil duit berduyun duyun masuk ke akaun kita.

    SEMOGA ANDA JUMPA BISNES IDAMAN

    bisnes shaklee online

    Kalau masih belum ada idea, saya berbesar hati menjemput anda untuk hubungi talian tertera untuk mengetahui peluang bisnes yang telah pun berjaya mengubah hidup ramai wanita yang dulunya biasa-biasa sahaja, kini telah berubah 360 darjah dengan bisnes online yang diceburinya.

    Seronok sebab seorang surirumah juga mampu menjana pendapatan untuk keluarga malah mampu menyumbang untuk masyarakat. Bukan sekadar terima tohmahan orang ' duduk rumah perabis duit laki'.

    Jadi Ahli Shaklee

    Saya adalah Pengedar Sah Shaklee di Kota Damansara dan Subang Bestari. COD di kawasan tersebut dan penghantaran secara pos keseluruh Malaysia. 

    Untuk info lanjut, sila hubungi saya melalui kontek info kat bawah tu. 

    Lydzar Rusman
    Shaklee ID : 859948
    Call / SMS / Whatsapp : 013 3583424a




    Bisnes : Millionaire Marketing Mastery, Kelas Dr.Azizan Osman Yang Best Giler

    Alhamdulillah, Allah izinkan saya dan suami serta beberapa kenalan Shaklee berkampung selama 3 hari di Shah Alam Convention Centre (SACC) untuk menimba ilmu marketing demi meningkatkan jualan dan meningkatkan keuntungan perniagaan. Nama kelas pun dah gempak, Millionaire Marketing Mastery, apatah lagi program dan pengisiannya.


    Saya memang dah dengar tentang Dr Azizan Osman sejak tahun 2005 lagi. Tapi sebagai seorang 'kuli-kutif', hati dan minda saya tak terbuka pun nak tahu pasal seminar-seminar perniagaan yang ada kat luar sana. Fokus dan mindset saya, cukuplah apa yang ada ni. Ada kerja, ada rumah untuk disewa, ada makanan untuk dimakan setiap hari. Memang berbeza cara penerimaan saya semasa masih bekerja dan setelah terjun ke dalam bidang bisnes. Totally different!

    Sejak join bisnes Shaklee, memang rajin ( giler rajin) pergi kelas, samada kelas dari group, dari syarikat Shaklee dan kini melangkah 2-3-4-5-6 tapak lebih jauh, masuk seminar perniagaan yang dianjurkan mentor hebat lain diluar.

    PENTINGNYA BERMENTOR

    Seronok sangat bila dapat menimba ilmu dari pelbagai guru. Mereka ada pelbagai info dan pengalaman yang saya tak ada. Dan misi saya, saya mahu berjaya dengan cara mudah tanpa terlalu banyak kesilapan dan kerugian. So cara terpaling-paling senang ialah bermentor, saya tak mahu mengulang kesilapan yang pernah mereka lakukan sebab ia hanya membazirkan masa dan tenaga saya.

    Saya dapati mentor-mentor saya memang berdepan dengan pelbagai cabaran ketika sedang mendaki puncak kejayaan. Ada yang terpaksa berguru dengan sifu / trainer / guru dari luarnegara yang menelan belanja mahal, ada yang terpaksa spend masa berjam-jam merangka strategi nak tengok boleh jalan (jadi) atau tidak. Akhirnya mereka berjumpa dengan formula paling tepat setelah pelbagai 'try and error' versi mereka. Dan dengan formula terpantas inilah mereka ajar kami. Mereka jga berkongsi 'common mistakes', so jangan lah ulang apa yang dah mereka kategorikan sebagai kesilapan.

    Jangan buang masa buat kerja sendiri, ego tak mahu bermentor kerana sebenarnya mentorlah yang mampu menjimatkan banyak masa dan duit kita.

    'Ikut exactly apa yang guru buat..' 
    Ini memang pesanan setiap mentor saya. Master Norita, Master Cery, Master Lyna dan juga Dr Azizan. Puan Celine dan Puan Sarah, pakar nutrisi tu je yang tak bagi pesanan macam tu dekat saya. Hehe



    KEPAKARAN SAYA

    Dalam kelas tersebut saya ada belajar tentang cara untuk memperkenalkan diri dan bisnes saya. Saya tulis sikit ye apa yang saya belajar :)

    'Assalamualaikum..

    Saya Lydzar Rusman, Founder kepada group RichFamily dan Managing Director Kedai TripleS yang berpusat di Subang Bestari Shah Alam

    Kepakaran saya adalah membantu semua orang diluar sana terutama sekali mereka yang ada masalah kolestrol yang tinggi sampai boleh menjadi penyebab utama kematian dalam senyap. Masalahnya ialah, ramai orang tak take care kesihatan mereka dan suka sangat makan makanan sedap sampai tak tahu sebenarnya makanan itulah yang membunuh mereka. 

    Saya mahu membantu golongan ini dengan memberikan khidmat nasihat dan pelbagai tips bagaimana untuk mengurangkan paras kolestrol sehingga mampu membuatkan mereka kelihatan kurus dan langsing macam zaman remaja. Itu bonus tu!

    Ini salah satu contoh saja lah. Panjang lagi dialognya ..

    Saya pernah masuk seminar Public Speaking kelolaan Tuan Amin Idris pada Disember 2013 dulu, dan inilah format beliau guna ketika perkenalkan diri. Dan bagi saya ianya IMPRESSIVE!

    KELAS ILMU MEMANG BERBALOI.

    Saya tak boleh lah nak reveal apa yang mentor saya ajarkan dekat dalam blog ni. Tapi secara ringkasnya, minda kami semakin terbuka apabila mendengar perkongsian dari Dr Azizan dan ramai peserta lain tentang perspektif masing-masing dalam membina empayar bisnes.

    Pendedahan 245 strategi pemasaran (marketing strategies) yang di ajar dalam kelas MMM ini memang membuka minda kami untuk tidak menghadkan potensi produk kami untuk 'reach' lebih ramai pengguna dan pelanggan. Sebab tu lah untungnya masuk kelas ni, insya allah nanti saya akan kongsikan sedikit intipati strategi kepada semua anak didik RichFamily saya.

    ( ehem ehem! kalau nak tau rahsia 245 strategi ni, jom sertai kami di RichFamily dan anda juga layak berjaya dengan formula ini)

    PUAK KAYA DAN BERJAYA.

    Saya sangat gembira sebab berada dalam kelompok orang yang sangat positif di sana. Setiap perkara dalam hidup yang berlaku pada diri setiap orang, sama ada baik atau buruk, mampu dijadikan sebagai salah satu cara untuk bersyukur.

    Diberi kesenangan, kita bersyukur. Diberi ujian juga kita bersyukur. Dalam sesi HotSeat, pihak Richwork menampilkan 15 orang jutawan untuk berkongsi rahsia kejayaan mereka.

    Subhanallah, Allahuakbar. Allah memilih orang yang benar-benar tahan diuji demi sebuah kejayaan. Kisah paling terkesan dihati saya, bagaimana seorang wanita yang sangat bersemangat nak buat bisnes. Beliau mulakan bisnes tanpa ilmu. Beli stok jualan untuk dijual sampai kena perli dengan suami tapi bila dipasarkan, tak mampu nak dapatkan keuntungan malah tak balik modal pun.
    Diuji lagi bila tiba-tiba beliau diisytihar muflis sebab pernah menjadi penjamin seseorang. 2 kali jatuh terduduk, tapi kini mampu menjana pendapatan beratus ribu sebulan.

    Hebat tak hebatnya mereka ni, ada yang mampu membuat jualan RM1.2 juta sebulan! Mereka bukan usahawan oil and gas pun. Impressive sangat kan. Kisah-kisah kejayaan macamni lah buat saya tak senang duduk ditempat sekarang. I want more, I want more!!

    Rakan rakan sehati sejiwa kaya berjaya di IMKK dan MMM

    NAK JUMPA LAGI DR AZIZAN DI PROGRAM PLATINUM.

    Insya allah, saya berjanji dengan diri sendiri untuk mendaftar masuk ke University Of Life yang diperkenalkan oleh Dr Azizan Osman, selain graduate dari Universiti of Shaklee dalam masa 1 tahun dari sekarang.  Doakan saya dan suami yer :)

    Founder of RichFamily Group
    Oh ye, kalau anda yang baca entry ni berminat nak korek apakah rahsia 245 Marketing Strategies yang saya dah belajar dalam kelas MMM ni, meh sini meh. Join group saya, mulakan bisnes Shaklee dan dapatkan sale berkoyan-koyan melalui strategi ini. Jangan tungguuu lagi sebab in no time saya akan buat kelas bersama anakdidik Shaklee saya dalam group tertutup kami :)


    Jadi Ahli Shaklee

    Saya adalah Pengedar Sah Shaklee di Kota Damansara dan Subang Bestari. COD di kawasan tersebut dan penghantaran secara pos keseluruh Malaysia. 

    Untuk info lanjut, sila hubungi saya melalui kontek info kat bawah tu. 

    Lydzar Rusman
    Shaklee ID : 859948
    Call / SMS / Whatsapp : 013 3583424a