UA-56349233-1
  • Pengedar By Negeri
  • Cara Turunkan Kolestrol Bagi Anda Yang Suka Makan Tapi Risau Terkena Serangan Strok

    Bacaan untuk orang yang suka sangat makan, tapi sedang mencari-cari cara turunkan kolestrol. Risau juga tengah sedap-sedap makan tiba-tiba kena strok atau serangan jantung padahal anak-anak masih kecil dan perlukan perhatian. Bayangkan sepatutnya kita yang uruskan anak, tapi terpaksa serahkan pada orang lain atas alasan kita tak mampu lagi han handle mereka.



    Nak buat macam mana, Malaysia memang kaya dengan pelbagai menu makanan sedap. Bermula dari sarapan - minum pagi - lunch - minum petang - makan malam - supper, lengkap dengan pelbagai makanan sedap, tapi AWAS kerana kebanyakan makanan orang Malaysia tinggi kolestrol. 

    Contoh paling senang la, setiap kali breakfast mesti nak makan nasik lemak dengan air teh tarik. Setiap hari, selama berpuluh-puluh tahun... hmmmmm 

    Tengok sahaja bacaan kalori bagi setiap jenis makanan breakfast kita ni

    APAKAH KOLESTROL?

    Sebenarnya memang tubuh kita memerlukan sejumlah kecil kolestrol untuk berfungsi dengan baik. Salah satu fungsi kolestrol adalah untuk membantu proses pembentukan sel yang sihat. 

    Fungsi lain kolestrol:
    • membentuk hormon seks
    • membentuk hormon korteks adrenal yang digunakan untuk menjana keseimbangan metabolisme dan kandungan garam dalam badan.
    • membantu perkembangan otak dan saraf
    • membantu penghasilan Vitamin D untuk kesihatan tulang
    • sebagai bahan dalam pembentukan asid hempedu yang berfungsi untuk meningkatkan pembuangan lemak dari tubuh.
    Tubuh kita hanya memerlukan sedikit sahaja kolestrol. Tapi malangnya, akibat dari tabiat suka makan, makanan berlemak berminyak bergoreng pulak tu, akhirnya tubuh ditimbuni banyak kolestrol yang tidak diperlukan. 

    Akhirnya kolestrol ini membentuk plak pada arteri (salur darah) dan meningkatkan risiko kita diserang pelbagai jenis penyakit kronik lain seperti serangan strok, serangan sakit jantung, kegagalan buah pinggan dan diabetes. 

    cara turunkan kolestrol
    Contoh salur darah yang telah di'sempit'kan oleh plak yang dihasilkan oleh kolestrol.
    TESTIMONI TURUNKAN KOLESTROL DALAM MASA SEBULAN.

    Nak share sikit, perkongsian Puan Rozita dari Temerloh cara turunkan kolestrol suaminya hanya dalam masa sebulan. Doktor pun dah tak perlu bekalkan ubat kolestrol untuk suami beliau.



    So nampak kan bagaimana Puan Rozita dan suami sangat concern akan kesihatan mereka. Takmahu berterusan dengan masalah kolestrol ni. Beliau nasihatkan, suami isteri mesti sentiasa aware dan beware, kena pergi buat checkup paras kolestrol.

    Ok jom sambung balik baca bahan ilmiah tentang kolestrol

    TANDA & GEJALA INDIVIDU YANG ADA PARAS KOLESTROL TINGGI

    Biasanya orang yang mempunyai paras kolestrol yang tinggi tidak menunjukkan tanda dan gejala yang obvious. Cuma berkemungkinan mereka akan mengalami;
    • Sakit dada (angina) apabila salur darah mulai tersumbat dan aliran darah tidak berjalan dengan baik.
    • Rasa sakit pada bahagian pada betis apabila berjalan pada jarak tertentu akibat salur darah semakin sempit.
    • Sering berasa sakit kepala dan pening kerana arteri yang sempit tidak mampu mengalirkan darah dan oksigen dengan baik ke otak.
    • Strok atau mini strok -berlaku akibat pendarahan pada salur darah
    • Bintilan kecil berwarna kuning pada kulit terutama sekali disekitar mata (xanthoma) - berlaku akibat penggumpalan lemak
    bintik kolestrol pada mata
    Contoh bintik-bintik lemak pada mata (xanthoma)
    Diatas tadi saya ada sebut tentang pola pemakanan yang menjadi penyebab utama kolestrol tinggi. Sekarang saya nak share beberapa lagi penyebab kolestrol tinggi. Ada banyak sebab ye. Jadi kena tengok-tengok juga jika apa yang ada dalam list ni adalah perkara yang kita buat tanpa sedar.

    PENYEBAB KOLESTROL NAIK TINGGI.

    1. Pola Pemakanan Tidak Sihat. Berbalik pada bebelan saya dekat atas tu, Makan nak sedap-sedap tanpa mengira terlebih lemak, terlebih goreng. Sup-sup taknak tak sedap katanya. Eh terbebel lagi. :P

    2. Merokok. Tanpa disedari rupanya merokok dapat menurunkan kadar HDL (kolestrol baik) secara perlahan-lahan. Dapatkan Cara Berhenti Merokok Efektif Ini.

    CARA ELAK SERANGAN STROK
    BAHAYA MEROKOK!

    3. Obesiti. Memang sebahagian besar orang yang ada kolestrol tinggi adalah orang yang obes.
    Dalam tubuh orang obes berlaku pengumplan lemak yang menyebabkan meningkatnya kadar trigliserida yang menurunkan kadar HDL (kolestrol baik).

    4. Kurang Bersenam. Aktiviti bersenam akan menggalakkan pembakaran lemak LDL (kolestrol tak baik) dan meningkatkankan kadar HDL (kolestrol baik). Jadi kalau kurang bersenam, proses sebaliknya yang akan berlaku. Dah lah kuat makan menambah LDL, tak mahu bersenam untuk bakar LDL maka berkumpullah semua LDL menjadi semakin banyak dan banyak.

    5. Usia Dan Gender. Umumnya lelaki berumur 40tahun keatas lebih mudah mendapat paras kolestrol yang tinggi berbanding wanita.


    CARA TURUNKAN KOLESTROL

    So kalau anda dah cek simptom dan cek jika anda tergolong dalam kategori kolestrol tinggi, inilah dia tips-tips yang anda PERLU lakukan demi nak elakkan diri daripada terkena serangan STROK.

    1. ATUR POLA PEMAKANAN ANDA
    Cara yang ini memang sepatutnya semua orang tahu. Doktor advise jaga makan. Nurse advise jaga makan. Kurangkan pengambilan makanan berlemak berlebihan. Banyakkan cara masakan yang menggunakan kurang gula dan garam. Ambil lebih banyak serat makanan. Atau kalau rasa susah sangat, jangan lupa tiru cara Puan Rozita, ambil Phytocol ST.

    2. BERHENTI MEROKOK SEKARANG!
    Merokok bukan sahaja meningkatkan kolestrol jahat, malah boleh menyebabkan radang paru-paru, dan punca pelbagai kanser. Lebih teruk, ahli keluarga anda yang lain juga akan turut menumpang penyakit akibat rokok anda. Saya ulang balik Cara Berhenti Merokok Efektif Ini.

    3. KAWAL BERAT DAN AMALKAN SENAMAN RUTIN
    Terutama sekali untuk anda yang tergolong dalam golongan obes. Boleh cuba aktiviti berjalan atau berjoging selama 30minit sehari untuk 3kali seminggu. Kalau nak rasa fun ketika beriadhah, boleh join aktiviti Larian Amal / Fun Run / Marathon yang dianjurkan oleh banyak badan kesihatan sekarang. Tak semestinya jadi pemenang, tapi lebih kepada untuk melatih diri seronok dengan aktiviti senaman. Tapi kalau nak cuba jadi juara, boleh la apply Tip Habiskan Marathon 10km ini.

    4. JANGAN CULAS MAKAN UBAT JIKA DIBEKALKAN OLEH DOKTOR.
    Kalau dah tahap kena ambil ubat, pastikan anda mengikut arahan Doktor. Jangan culas!

    5. AMALKAN SUPLEMEN SHAKLEE YANG BOLEH TURUNKAN KOLESTROL
    Terdapat beberapa jenis vitamin yang akan saya syorkan, setiap satunya mempunyai fungsi tertentu dalam mengawal paras kolestrol

    Phytocol ST (seperti yang Puan Rozita kongsi dalam video tadi)
    Ia berfungsi untuk terus menghalang molekul-molekul kolestrol dari masuk ke dalam salur darah kita. Kolestrol tersebut akan terus disingkarkan keluar melalui pembuangan air besar / kecil. Biasanya orang yang ambil Phytocol ST mendapati najis mereka seperti berminyak, tanpa molekul kolestrol telah disingkirkan.

    Omega Guard (Dapatkan segera item promosi bulan ini)
    Minyak ikan tulen Omega3 yang dihasilkan melalui sistem penyulingan berperingkat mampu membantu 'mengikis' plakkolestrol yang telah melekat pada salur darah kita. Pengambilan 3biji Omega Guard secara konsisten setiap hari membantu kita bebas daripada risiko serangan jantung dan strok apabila laluan untuk darah dan oksigen telah kembali lebar macam highway.


    Lecithin (suplemen berharga RM52 sebotol yang bagus untuk otak juga)
    Berfungsi untuk mengemulsi lemak, menurunkan total serum kolestrol dan meningkatkan kolestrol HDL (kolestrol baik). Jika ambil Lecithin dengan rutin dalam dos yang betul, anda juga melompat girang sebab anda dapati berat semakin turun dan seluar jeans semakin longgar. BONUS kan?


    AKHIR KATA.

    Semoga apa yang saya kongsikan dalam entry ini membantu anda untuk memastikan diri bebas dari risiko penyakit berbahaya dan serangan-serangan tak terduga macam strok dan sakit jantung tu.
    Orang gemuk memang risau, orang kurus jangan ingat anda selamat sebab kolestrol tak kenal sangat saiz badan. So buat lah health checkup secara berkala, atleast 1kali dalam masa 6bulan.

    Bayangkan jika anda adalah ibu atau bapa kepada anak-anak yang masih bersekolah dan memerlukan perhatian dari kedua orangtuanya, apa akan terjadi kalau tiba-tiba si ayah kena strok akibat kolestrol tinggi. Tentu sukar, kan?

    Kalau nak beli Set Turunkan Kolestrol atau produk lain yang super duper lebih jimatkan poket anda. Baca dekat sini.

    Jadi Ahli Shaklee

    Saya adalah Pengedar Sah Shaklee di Kota Damansara dan Subang Bestari. COD di kawasan tersebut dan penghantaran secara pos keseluruh Malaysia. 

    Untuk info lanjut, sila hubungi saya melalui kontek info kat bawah tu. 

    Lydzar Rusman
    Shaklee ID : 859948
    Call / SMS / Whatsapp : 013 3583424




    Tips Hamil Sihat Dan Cara Puan Su Elak Keguguran Berulang Setelah Alami 4 Kali Keguguran Berturut-turut.

    Setiap pasangan yang berkahwin tentulah teringin nak timang cahaya mata cepat-cepat. Awal awal lagi dah berangan isteri cepat hamil dan sihat. Tengok kawan yang kahwin pada musim cuti sekolah yang sama, dah dapat berita si isteri mula mual-mual layan morning sickness.

    Kawan yang ni post gambar UPT kit yang ada double line, kawan yang ni post gambar scanning nampak 1 sac kecil dan yang sorang lagi pulak post gambar kaki baby comel mereka yang dah selamat dilahir. Orang sekeliling teruja, mula sebarkan berita gembira kepada semua. Ucapan tahniah tak henti-henti diterima oleh mereka.

    Cara Elak Keguguran
    Sukanya kalau dapat baby comel macam anak Che Ta dengan Zain 
    LANGIT TAK SELALU CERAH

    TAPI, tak semua pasangan dimurahkan rezeki untuk terus bunting pelamin. Malah ramai diantara mereka terpaksa menunggu sehingga lebih 2-10 tahun sebelum hamil pertama kali. Sampaikan kadang-kadang pihak mertua dah bagi hint-hint suruh si suami kahwin lagi, 'lambat sangatlah bini ko tu nak beranak. Entah-entah sampai mak mati nanti tak merasa nak timang cucu'

    Malah ada juga yang berkali-kali keguguran sehingga 4-5kali. Keguguran pertama sebab si isteri terlalu aktif tak perasan dirinya hamil. Gugur kali kedua Doktor begitahu rahim tak kuat. Kali ketiga gugur lagi tiada rezeki. Kali keempat pun masih sama. Entah di mana silapnya.

    Saya nak kupas isu berkaitan kehamilan yang asyik gugur berdasarkan pengalaman Puan Su. Keguguran berulang-ulang. Mengapa ini berlaku? Tentu sekali, ia boleh datangkan perasaan fobia di pihak isteri bila dah lekat, gugur pula. Berkali-kali pula tu.

    ANTARA PUNCA KEGUGURAN DIAWAL KEHAMILAN PUAN SU
    Punca keguguran di awal kehamilan ni pelbagai. Ia mungkin berkait rapat dengan faktor umur, gaya hidup, pemakanan, dan persekitaran si ibu.

    Embrio tidak berkembang  disebabkan oleh ketidaknormalan kromosom-kromosom tertentu. Ia dipanggil misteri alam kehamilan. Kejadian ini berlaku terlalu awal. Tapi kebiasaannya, pasangan dinasihatkan supaya terus mencuba lagi untuk kehamilan seterusnya.

    Kecacatan pada sistem peranakan. Memang terdapat segelintir wanita yang mempunyai ketidakabnormalan pada sistem peranakan mereka seperti keadaan rahim yang sukar untuk menebal. Keadaan ini akan menyebabkan keguguran kerana tiada ruang khas (dipanggil baby bed) untuk telur yang telah disenyawakan untuk menempel dengan baik untuk proses seterusnya.

    Masalah Rahim Lemah

    Setelah diketahui 2 perkara diatas adalah antara punca Puan Su mudah gugur, beliau masih mahu mencuba untuk kehamilan seterusnya iaitu kehamilan ke lima.

    Tips Hamil Sihat

    SABAR PUAN SU, INI BUKAN SALAH SESIAPA..

    Saya nak kongsi sikit tips elak keguguran dan semoga tips ini dapat membantu para ibu yang berdebar-debar menunggu hari bertemu dengan si bayi comel.

    1) Doa untuk elak keguguran. Bagi orang Islam, pada siapa lagi kita mahu memohon terlindung dari musibah kan? Tentulah pada si Dia yang menghidupkan dan mematikan.

    Doa Elak Keguguran Ibu Hamil

    2) Jaga pemakanan. Terdapat beberapa contoh makanan yang dikhuatiri membahayakan kandungan si ibu. Jadi ibu perlu memerhatikan apa yang hendak di makan. Kalau boleh elakkan pengambilan makanan yang boleh meningkatkan risiko keguguran seperti;

    -daging yang tidak di masak sempurna, ditakuti mengandungi bakteria yang boleh menyebabkan ibu keracunan makanan
    -ikan yang tingi kandungan merkuri. Ikan yu, todak dan kembung raja. Ikan-ikan ini didapati berkait rapat dengan punca kelewatan perkembangan otak
    - susu yang tidak dipasteur
    - kafein.  Elakkan kafein terutamanya di awal trimester untuk mengelakkan kemungkinan gugur

    3) Senaman ibu hamil yang bersesuaian. Mungkin ada yang ingat, ibu hamil langsung tak boleh bersenam. Salah tu. Walaupun anda ibu hamil, ia bukan alasan untuk anda melepek duduk macam orang tak larat nak buat apa-apa. Senaman penting bagi memastikan tubuh ibu hamil lebih sihat. Pergerakan-pergerakan yang sesuai akan membolehkan ibu mengeluarkan peluh sambil membuang toksin yang ada di dalam badan.

    4) Amalkan pemakanan sihat. Doktor mungkin tidak akan memberi apa apa pantang larang dari segi pemilihan makanan. Biasa mereka akan advise, ambil pemakanan seimbang, makan suplemen ibu hamil, minum susu dan banyakkan minum air masak. Pengambilan makanan kaya protein mungkin membantu tubuh ibu utk membentuk janin yang lebih sihat. Bukankah memang protein makanan bagi sel. Pilihlah sumber protein terbaik.

    Okey itu 4 tips ringkas dari saya. Tentu anda tak sabar dah nak dengar sendiri cerita Puan Su kan? Saya akan kongsikan video Puan Su bercerita tentang siri kehamilan beliau. Bayangkan beliau telah hamil sebanyak 6 kali!

    VIDEO KISAH BENAR PUAN SU.

     Anda dah lihat sampai habis video Puan Su?

    ESP yang Puan Su dok ceritakan tu adalah salah satu produk Shaklee yang memang terbukti sangat berkesan. Bayangkan Puan Su yang terpaksa bedrest almost all the time dekat hospital dan perlukan pemantauan Doktor masa kehamilan anak sulung (kehamilan kelima) dah boleh aktif, cergas, sihat dan gembira dengan kehamilan anak kedua (kehamilan anak keenam).

    MENGAPA ESP?

    ESP untuk ibu hamil

    ESP adalah suplemen protein yang diperbuat daripada sumber soya NON GMO, yang memang dijaga kualiti bermula dari pemilihan bahan mentah lagi. ESP membekalkan 28gram protein dalam 1 hidangan. Cukupkan jika si ibu hamil mengambil 3 sudu ESP ketika bersarapan dan ini sudah memenuhi hampir separuh keperluan protein harian mereka.

    ESP sumber protein terbaik ibu hamil
    Tengok sahaja apa yang ESP bekalkan dalam 1 serving.

    ESP membantu tubuh seseorang ibu develop sel baru yang lebih sihat. Maka dengan itu ia sangat membantu bagi penghasilan dinding rahim yang lebih tebal dan sempurna untuk proses penempelan telur yang telah disenyawakan tadi. Bukan itu sahaja, ESP bakal membuatkan tubuh ibu sentiasa bertenaga. Just like Puan Su yang boleh outstation kesana kemari pada kehamilannya yang kedua. Malah boleh lari sekejap hadir ke kelas Train The Trainer ketika masih berpantang 30hari.

    Memang terbaiklah ESP ni!

    KOMBINASI SET HAMIL DAN ESP LEBIH MANTAP

    Nak kongsi lagi, sebenarnya terdapat beberapa jenis vitamin lagi yang sesuai untuk diambil oleh ibu hamil yang mahukan kehamilan sihat.

    Antara yang sangat membantu para ibu sihat, cergas, bertenaga ketika hamil ialah;
    Vitalea (Multivitamin dengan zat besi)  : demi memastikan sel mendapat semua vitamin penting dalam membentuk organ. Zat besi penting untuk pembinaan darah dan pembesaran janin.
    B complex : penting untuk pembinaan sel darah, saraf dan beberapa organ penting termasuk tengkorak kepala.
    Vitamin C : pembentukan kolagen dan membantu sistem antibodi ibu dan bayi.
    Kalsium (Ostematrix) : pembinaan sel darah merah serta tulang dan gigi bayi.
    Omega Guard : membantu pembentukan sel otak
    Jadi, kita pun dah dengar cerita Puan Sue. Harapnya ibu-ibu yang ada masalah kerap gugur macam beliau bolehlah dapat sedikit overview macam mana nak pregnant lagi tapi dalam keadaan yang lebih sihat dan selamat.

    Anak dah besar, dah 4-5 tahun, tentu lah rindu nak cium bau baby lagi kan? Tak payah tunggu lama-lama, boleh plan nak baby dengan suami, dan hubungi saya segera untuk dapatkan set kehamilan yang bakal memberi satu view baru kepada anda dan pasangan.

    Kalau nak beli produk Shaklee lain yang super duper lebih jimatkan poket anda. Baca dekat sini.


    Saya adalah Pengedar Sah Shaklee di Kota Damansara dan Subang Bestari. COD di kawasan tersebut dan penghantaran secara pos keseluruh Malaysia. 

    Untuk info lanjut, sila hubungi saya melalui kontek info kat bawah tu. 

    Lydzar Rusman
    Shaklee ID : 859948
    Call / SMS / Whatsapp : 013 3583424

    Vacuum Cleaner Alat Termudah Kemas Rumah

    Ini adalah salah satu Tips Kemas Rumah.
    Insya Allah, kemas rumah bukan satu masalah besar bagi rumah saya yang hanya seluas 770kaki persegi dan penggunaan perabot yang sangat minima ini. Kami hanya mempunya 1 meja makan 4 kerusi dan satu sofa-bed bersaiz sederhana sahaja dan sekeping carpet di lantai. Kami lebih sukakan ruang yang lapang dan luas untuk memudahkan anak-anak kami berlari, bermain dan berkejaran dalam rumah tanpa terlanggar apa-apa perabot.
    vacuum cleaner4
    SAYA TAK SUKA MENYAPU 
    Ok berbalik kepada tips kemas rumah tadi. Biasalah bila kita ada ramai anak-anak kecil dirumah, salah satu yang menjadi penyumbang utama ‘sampah’ adalah sisa makanan atau biskut yang mereka makan, selain habuk yang entah dari mana datangnya walaupun rumah kami bukan ditepi jalan besar.
    Dan untuk mengemas ‘sampah sarap’ ini, saya kurang suka menggunakan penyapu, kerana ; habuk boleh berterbangan ke udara dan saya akan terbatuk-batuk sambil mengemas. Anak-anak yang suka ‘join’ kemas rumah juga akan terbatuk-batuk apabila habuk terbang ke arah mereka. Jadi membersih dengan penyapu tentu sekali bukan pilihan saya untuk membersihkan habuk dan sampah-sampah kecil.
    VACUUM CLEANER PILIHAN SAYA
    vacuum cleaner1
    Gambar : Dari Google
    Ye, inilah pembantu setia saya. Bukan hanya ada satu, tapi dua. Vacuum cleaner ni bagless. Kata orang melayu, tanpa beg. Kalau anda perasan, dulu vacuum cleaner akan ada satu beg kertas di letakkan didalamnya untuk mengisi habuk-habuk dan sampah yang disedut. Kadangkala beg tersebut boleh pecah dan ianya agak rumit dan leceh kalau kita nak bersihkan. Alternatif lain, kita perlulah sediakan beg extra.
    Menariknya vacuum cleaner jenama Elextrolux ni, ia tiada bag. Hanya sekadar satu tong kecil yang boleh dibasuh jika terlalu kotor. Dan kita juga tak perlu lagi membeli beg lagi. Sangat mudah. Kadar ‘suction’ juga boleh di laras. Samada nak sedutan minima atau sedutan maksima. Saya akan gunakan sedutan maksima ketika mem’vacuum’ karpet berbulu, Dan memang bersih sangat karpet tersebut setelah di’vacuum’.
    Inilah dia antara contoh-contoh cara membersihkan habuk dekat rumah saya. Terima kasih kepada anak lelaki saya yang turut ‘have fun’ membantu saya kemas rumah :)
    vacuum cleaner3
    VACUUM PERCUMA DENGAN POINT KAD MAYBANK
    Ini lari topik sikitlah. Saya suka kan vacuum cleaner saya, bukan hanya sebab dia bantu saya bersihkan rumah. Tapi juga sebab saya bawa pulang kedua-dua unit vacuum cleaner saya secara PERCUMA! Siapa yang tak suka barang percuma kan?
    Inilah dia salah satu Shaklee Effect yang saya dapat melalui bisnes Shaklee. Dengan penggunaan kad bank samada kad kredit atau kad debit untuk bisnes Shaklee saya, saya turut mengumpul point yang sangat banyak sehingga saya telah membawa pulang lebih kurang 6 barang elektrik secara PERCUMA sepanjang 2tahun ini. Haaa best kan?
    Bagaimana caranya? Anda hanya perlu membawa kad bank dan kad pengenalan anda ke mana-mana cawangan Sen Heng. Minta staff kedai check berapa point terkumpul. Dahulu, point redemption di kira begini ; 200 point = RM1.  Mungkin sekarang, point dah naik sikit.
    Bayangkan kalau anda ada 100,500 point, anda akan dapat RM502.50. Dan dari amaun bernilai RM502.50 ini, anda boleh gunakan untuk membeli mana-mana barang elektrik yang mempunyai nilai yang sama atau kurang daripada RM502.50. Kalau harga barang tu terlebih sikit, anda kena ‘top up’ lah bakinya.
    Ok, itu sahaja tips kemas rumah daripada saya. Melalut sampai dapat vaccum free pula. :)
    So anda pula bagaimana? Apa tips kemas rumah anda?
    By the way, kalau nak rasa cergas masa kemas rumah tu, mulakanlah dengan mengambil satu sudu ESP sebagai penjana tenaga. Jom klik sini untuk order ESP anda.
    Kalau nak beli produk Shaklee lain yang super duper lebih jimatkan poket anda. Baca dekat sini.

    Saya adalah Pengedar Sah Shaklee di Kota Damansara dan Subang Bestari. COD di kawasan tersebut dan penghantaran secara pos keseluruh Malaysia. 

    Untuk info lanjut, sila hubungi saya melalui kontek info kat bawah tu. 

    Lydzar Rusman
    Shaklee ID : 859948
    Call / SMS / Whatsapp : 013 3583424


    Atasi Masalah Badan Berbau Kalau Nak Lulus Interview Kerja

    Hmmm memang malu nak mengaku kalau kita jenis badan berbau yang kuat, agak busuk pulak tu. Tapi sebab bau ni memang tak boleh menyorok, kita tak mengaku pun orang akan tahu. Perlahan lahan, kita dapati tiada lagi kawan nak keluar lunch dengan kita.

    Ini memang antara salah satu masalah besar negara. Mana taknya, ia boleh jadi penyumbang masalah stress dan tekanan pula apabila ramai rakyat Malaysia yang menaiki public transport terpaksa menahan nafas dalam tempoh masa yang yang agak lama. Sepanjang perjalanan ke tempat kerja, stress, dalam hati beristighfar banyak-banyak, nak berganjak tempat tak boleh sebab keadaan sesak semua orang nak pergi kerja.

    Oklah itu cerita dalam public transport. Macam mana pula kalau anda yang ada masalah bau badan ni adalah seseorang yang sedang mencari kerja. Jom tengok kartun ini, mungkin ia adalah salah satu realiti dalam hidup kita.


    Kesian, kelulusan dah ada. Mungkin juga anda memang boleh buat kerja tapi bakal bos terpaksa pilih calon interview kedua, hanya kerana tak tahan dengan bau badan anda. Ruginya, gaji bakal boss offer RM3500 sebulan pula tu!

    Saya nak share info tentang masalah bau badan yang saya ambil dari salah satu support group Shaklee kami.
    -------------------------------------------------------------------------------------

    [INFO : MASALAH BADAN BERBAU]



    Lebih memalukan jika rembesan peluh kita mengganggu orang lain.

    Masalah ketiak dan kaki berbau memang merisaukan. Lebih memalukan apabila ia mengganggu orang lain. Hakikatnya semua orang punya bau badan yang tersendiri kerana ia berpunca daripada proses perpeluhan. Berpeluh adalah sebahagian daripada proses tubuh dan kita perlu faham mengapa tubuh menghasilkan peluh.

    Ada dua jenis kelenjar menghasilkan peluh, pertama kelenjar Eccrine dan kedua kelenjar Apocrine.
    Kelenjar Eccrine bertanggungjawab terhadap proses berpeluh di mana ia bersambung terus hingga permukaan kulit untuk menghasilkan peluh. Ia bertujuan mengawal suhu badan selain membuang bahan-bahan buangan seperti urea, sodium, kalsium atau elektrolit.

    Pakar Perubatan dan Dermatologi Pusat Perubatan Darul Ehsan, Dr Noraziah Abd Kadir Jailani, menjelaskan peluh melalui kelenjar Eccrine sifatnya tulen, jernih seperti air dan tidak menghasilkan bau kerana akan terus keluar ke permukaan kulit dan meluap.

    Kelenjar Apocrine pula merembeskan cecair yang lebih likat dan agak keruh serta menimbulkan masalah jika ia lebih banyak dari kelenjar Eccrine. Kelenjar Apocrine ada pada bahagian tubuh yang banyak folikel rambut seperti ketiak serta tempat sulit seperti kemaluan. Kelenjar ini mengandungi sebum, bahan berlemak di mana peluh dirembeskan. Sebum pula bahan organik yang tersimpan dalam kelenjar Apocrine.

    Di sini lebih mudah untuk bakteria memecah masuk protein dalam rembesan peluh, tidak seperti kelenjar Eccrine. Apabila protin dipecah masuk dalam peluh oleh bakteria, ketiak atau kaki akan mengeluarkan bau yang kurang menyenangkan.

    PUNCA BADAN BERBAU

    Punca bau badan boleh disebabkan bahan buangan terkumpul dalam badan akibat proses pencernaan tidak sempurna. Pengambilan pelbagai jenis makanan, majoritinya digunakan untuk tubuh sementara selebihnya ditukar ke dalam bentuk sisa buangan atau toksin. Toksin ini disingkirkan sekiranya ginjal, hati dan saluran penghadaman usus berfungsi dengan baik.

    Atas sebab tertentu seperti sembelit, sekiranya sistem pencernaan tubuh tidak berfungsi dengan betul, toksin ini boleh kekal dalam tubuh. Individu yang punya masalah ini dan makan banyak daging, telur, ikan dan kekacang khususnya akan mempunyai bau badan yang busuk. Makanan ini mengandungi banyak Choline yang tidak mudah melalui proses metabolisme.

    Banyak minum kopi atau minuman berkafein dan makanan berempah yang mengandungi bawang dan bawang putih juga berpotensi menyebabkan bau pada ketiak, tidak kira lelaki atau wanita.
    Punca lain bau badan termasuk masalah ginjal, hati, hypoglycemia (kurang gula dalam darah), jangkitan kuman, kencing manis dan tiroid. Ia dikesan apabila individu yang pada mulanya tidak punya masalah bau, tiba-tiba mengalami perubahan bau badan yang mengganggu. Bau badan juga disebabkan oleh faktor genetik dan kelenjar yang sangat aktif.

    BAGAIMANA DENGAN KAKI BERBAU?

    Punca kaki berbau tidak banyak beza dengan bau badan. Selain kaki yang kuat berpeluh, bau kaki juga disebabkan memakai kasut atau sarung kaki yang tiada pengalihan udara sempurna dalam tempoh yang lama. Memandangkan kaki manusia dilitupi kelenjar peluh tebal, peluh pada kaki boleh bercampur dengan bakteria pada permukaan dan menghasilkan bau.

    Bulu pada kaki terutama pada ibu jari mampu menyumbang kepada bau yang lebih pekat dengan menambah jumlah permukaan di mana bakteria boleh membiak. Bau kaki boleh dirawat dengan memilih kasut terbuka dan stokin dari bahan semula jadi seperti kapas dan bulu biri-biri.
    Pastikan kaki sentiasa kering, guna talkum untuk kaki, jangan guna kasut yang sama dan elakkan tekanan emosi dengan melakukan senaman meditasi seperti yoga.

    Tips Atasi Masalah Badan Berbau

    Antara cara mengatasi masalah bau ketiak pula ialah penggunaan cecair pencuci mengandungi 3 peratus hidrogen peroksida, menyembur pewangi dan penyembur anti peluh. Jika terlalu serius, pembedahan membuang kelenjar Apocrine pada tempat bermasalah boleh dilakukan selain laser serta suntikan botox.


    Cara mengawal bau badan
    - Kerap mandi
    - Pilih pakaian fabrik kapas dan longgar
    - Elak pengambilan makanan tinggi choline (bawang putih, daging, rempah, kafein dan kekacang)
    - Berhenti merokok.
    Cadangan Vitamin Untuk Mengawal Bau Badan

    * Alfalfa Complex 
    Alfalfa adalah dikenali sebagai agen diuretik, pembersih badan dan penyahtoksik. Ia merangsang pengaliran hempedu, dan membuang unsur mineral bahaya dari tubuh. Ia juga membantu melindungi dari radiasi dan membantu mengawal bau badan.

    * Garlic Complex
    Diproses secara semulajadi di bawah suhu yang rendah bagi mengekalkan SEMUA allicin. Ia juga telah dirumus untuk mengawal bau. Walaupun bawang putih salah satu penyebab nafas berbau, namun tablet Garlic Shaklee tak pecahkan sehingga ia sampai ke dalam usus kecil. Di samping itu, ia mengandungi campuran pudina dan estrak rosemary bagi mengawal bau dengan berkesan.

    * Herba-Lax  
    Herb-Lax secara semulajadi merangsang pengecutan otot usus. Ini membolehkan penyingkiran sisa-sisa yang teperangkap dan memendekkan masa transit, dan mengelakkan penyerapan toksik. Herba-Lax boleh membantu meningkatkan pengaliran darah, mengurangkan bau badan, jerawat, melegakan sembelit, gas perut dan usus, dan menormalkan proses usus

    Mudah sahaja cara nak atasi masalah badan berbau ni kan? Asalkan kita menjaga kebersihan diri, menjaga pemakanan dan pengambilan beberapa vitamin yang disarankan, kita bakal bebas dari beban hutang belajar. Ye lah kan, kalau tak kerja, kalau tak buat bisnes, macam mana pula nak dapat duit nak bayar hutang :P

    Bagi yang nak melangkah pergi interview tu, saya ucapkan GOOD LUCK dan semoga anda dapat kerja.
    KLIK! Beli Set Super Detox Sekarang

    Kalau nak beli produk Shaklee lain yang super duper lebih jimatkan poket anda. Baca dekat sini.


    ----------------------------------------------------
    Saya adalah Pengedar Sah Shaklee di Kota Damansara dan Subang Bestari. COD di kawasan tersebut dan penghantaran secara pos keseluruh Malaysia.

    Untuk info lanjut, sila hubungi saya melalui kontek info kat bawah tu.

    Lydzar Rusman
    Shaklee ID : 859948
    Call / SMS / Whatsapp : 013 3583424

    Contact me: Google Talk lydzar Y! Messenger humble_head




    Pengalaman Larian Marathon Pertama : I Love Subang Run

    Sebenarnya, kali kedua. Kali pertama masa umur 12 tahun dulu. Hehe. Lama dah. So saya reset balik, jadikan larian marathon 7km I Love Subang ni jadi yang pertama semula.


    Inspired dengan  aktiviti dan minat suami saya sendiri yang dah berlari dalam macam-macam acara marathon sejak tahun lepas. Terfikir, suami ku semakin sihat dan fit, takkan lah ai nak stay menambah lemak-lemak sedia ada ni jadi bertambah banyak pulak..

    Jadi, bila suami offer untuk join marathon 7km ni, saya pun segera bersetuju. Memang adalah buat beberapa sesi latihan joging dekat padang berdekatan rumah. Tapi setakat 2km sahaja, lepas tu stop sebab takde motivasi, tak tau teknik dan bosan lari sorang-sorang.

    LARIAN AMAL I LOVE SUBANG

    Sebenarnya memang agak terkenal sekarang ni, badan-badan korporat anjurkan acara marathon sebagai salah satu acara untuk membuat charity kepada masyarakat. Ia tidak bermatlamatkan kemenangan dalam bersukan, tapi lebih kepada tujuan amal seperti mengumpul dana untuk pesakit kanser, menyebarkan informasi tentang sesuatu kempen dan sebagainya. Larian hanyalah sebagai salah satu aktiviti sihat untuk masyarakat. Takkanlah asyik nak buat konsert, bagi saya buat larian amal lebih bagus.

    Di bawah adalah item-item yang ada dalam goodie bag larian amal kali ini. Banyak juga pihak yang sudi sponsor. Matlamat I Love Subang adalah untuk memberi kesedaran tentang keselamatan, keamanan dan kesihatan para penduduk di sekitar Subang Jaya

    Menurut jurucakap larian ini, Subang Jaya kini menjadi salah satu kawasan yang mempunyai kadar pembuangan bayi yang tinggi. Mungkin kerana terdapat banyak Universiti dan kolej swasta, golongan remaja ini terlibat dengan kegiatan bersekedudukan sehingga melahirkan anak-anak yang tidak berdosa.  Di bawah program amal ini, mereka memohon agar anak-anak kecil tersebut tidak dibuang tetapi diserahkan kepada mereka untuk dijaga dengan baik.

    Bukan lah nak menggalakkan lagi kerja maksiat, tapi sekurang-kurangnya nasib bayi bayi tersebut dapat dibela. Dan pihak penganjur giat berusaha menyebarkan kesedaran, bahayanya gejala maksiat dan seks rambang.


    BERGURU SAMBIL BERLARI

    Oleh sebab saya ada matlamat nak habiskan larian ni dalam masa yang ditetapkan, maka semestinya lah saya kena berlari dengan kadar yang konsisten. Bagi orang biasa macam saya yang larat lari 2km sahaja pada masa latihan, 7 kilo ni boleh dikatakan agak mencabar juga lah.

    Nasib baiklah suami memang nak berlari bersama-sama saya sepanjang event tu. Kalau ikutkan memang dia boleh berlari lebih laju di depan. Suami saya kata, masa latihan saya buat salah target.
    Mana boleh target 2km sahaja, tapi buat lah target lari sejauh yang boleh.

    Okey, nak bermarathon lagi walaupun hanya 5km, mesti ada target.
    Target jangan berhenti pada 2km pertama,.
    Target untuk tidak berhenti walaupun dah tercungap-cungap
    Target untuk bernafas melalui mulut ketika berlari agar oksigen sampai ke paru paru secara optimum
    Target untuk menghilangkan dahaga dengan Performance
    Target untuk melonjakkan larian dengan lebih laju ketika turun bukit

    P.O.Y.O je kan? Hehe

    AIR LIUR PEKAT KETIKA BERLARI PETANDA TUBUH MULA TERHIDRAT

    Air Performance yang kami bawa, saya yang habiskan. Baru melepasi 2km, terasa air liur mula memekat. Agak mengganggu bila nak bernafas. Suami hulur air Performance. Dia kata, itu petanda badan dah mula nak terhidrat la tu.

    Suami nasihatkan saya, jangan minum air isotonik yang berkarbonat (bergas). Kadar gula yang tinggi tak mampu buat kita rasa hilang dahaga. Gas yang ada juga akan buat kita rasa tak selesa. Ok, konpem lah saya akan pilih Performance.

    'FINISHER' DALAM MASA 53 MINIT 23 SAAT

    Ini rekod newbies ye. Para otai jangan gelakkan. Hehe.


    dan dapatlah medal Finisher ini. Kenang-kenangan untuk kami, buat sesuatu yang salah seorang dari kami suka, tentu jadi salah satu cara mengeratkan hubungan.

    I do what you love, sure you will love me even more. Chewah!


    Suami akan ada beberapa siri marathon lagi selepas ini. Dan saya pula akan update lagi kisah marathon seterusnya selepas 21 Disember, Cyberjaya FunRun.

    Jom baca cerita ini juga!


    Kalau nak beli Performance, minuman isotonik yang best ni, klik je!


    Kalau nak beli produk Shaklee lain yang super duper lebih jimatkan poket anda. Baca dekat sini.


    ---------------------------------------------------------
    Saya adalah Pengedar Sah Shaklee di Kota Damansara dan Subang Bestari. COD di kawasan tersebut dan penghantaran secara pos keseluruh Malaysia.

    Untuk info lanjut, sila hubungi saya melalui kontek info kat bawah tu.



    Lydzar Rusman
    Shaklee ID : 859948
    Call / SMS / Whatsapp : 013 3583424
    Facebook

    Contact me: Google Talk lydzar Y! Messenger humble_head




    Cara Berhenti Merokok Segera Jika Tak Mahu Isteri Jijik Dengan Bau Suami Hingga Pincang Rumahtangga

    Saya pernah dengar seorang kawan perempuan saya merungut;

    ' Aku rimas betul lah nak balik rumah sekarang ni. Loya tau dengan bau busuk dekat rumah tu'

    Saya hairan, lalu minta dia teruskan bercerita tentang masalahnya. Bukanlah nak busybody sangat, tapi kalau dah tahap stress macam tu, saya pun tak lalu nak tengok muka muncung dia setiap petang.

    'Aku rasa geli, jijik, dengan suami aku sekarang. Bau badan dia, bau mulut dia, bau rumah kami, semua dah busuk sekarang. Sebab dia merokok sampai 2-3kotak rokok sehari. Aku dah suruh merokok kat luar rumah, tapi dia selalu tak dengar. Suka hati dia je hembus henbus senang hati dalam rumah. Tak pikir langsung aku dengan anak-anak yang lemas dalam asap rokok dia tu.

    Dah la belanja dapur pun selalu short sebab nak beli rokok dia tu. Bengangnyaa!'

    Cara Berhenti Merokok Segera

    Itu dia hamburan perasaan yang dia lepaskan pada saya hari tu. Yang paling saya tak sangka, kata kata dia ini.

    'Aku rasa macam nak lari dari rumah, aku tak tahan. Aku rasa macam nak minta cerai je! Tapi aku kena sabar banyak lagi, aku kena cari cara, cara dia berhenti merokok segera. Kau rasa ada tak?'

    Terkejut besar saya, hanya sebab rokok boleh buat pincang rumahtangga macamni. Lagipun dia dah tak larat nak membebel dekat suaminya yang dah terlalu ketagih dengan rokok.

    BUSUK ROKOK GANGGU EMOSI ISTERI

    Siapalah yang tak tahu keburukan merokok, ye tak? Si perokok tegar pun tahu rokok bakal menyebabkan paru-paru mereka hitam dan busuk, malah lebih menakutkan rokok boleh jadi punca utama kematian mereka nanti. Tapi oleh kerana dah ketagih, semua itu tak dipeduli lagi. 
    Tapi berbeza dengan isteri, yang selalunya tahu sangat keburukan asap rokok pada diri dan anak-anak mereka, tentulah sangat risau.

    Isteri dan anak-anak, mereka terpakda jadi perokok sekunder, terpaksa pulak derita dan mungkin mati atas sebab yang sama dengan si perokok tadi. Busuknya bau rokok yang ada pada mulut suami lebih busuk dari bau asap kilang lebih teruk dari bau longkang. Nak bersama pun tak lalu sebab bau busuk langsung tak membangkitkan keinginan.

    Kesiannya kawan saya tadi. Rasa sayang mula hilang, rasa kasih mula pudar pada suami yang tak reti jaga kesihatan.

    JOM BUAT KIRA-KIRA

    Memang agak pening kepala kan, bila tengok belanja rokok siperokok tegar ini. Patutlah kawan saya stress sangat. Kalau duit tu dikumpul-kumpul, dah boleh buat jadi belanja trip percutian keluarga ke Krabi dah ni.

    Harga Rokok  3 Kotak (Sehari) Seminggu  Sebulan  Setahun


    RM13 RM39 RM91 RM364 RM4368


    Ada ke patut, suami kawan saya ni belanja RM4368 hanya untuk beli pelbagai jenis racun ni. Memang konpem tempah MAUT, kan? Lagi sekali, kalau duit tu dikumpul-kumpul, dah boleh buat jadi belanja trip percutian keluarga ke Krabi dah ni.

    CARA BERHENTI MEROKOK SEGERA.

    Saya pernah terlihat satu video tentang seorang lelaki, beliau berkongsi salah satu cara berhenti merokok segera. Saya nak kongsi juga dengan anda ye. Tengok video ni;


    Kawan saya tadi gembira sangat bila tengok video ni.
    'Betul ek liza, rokok tu jadi tak sedap, kelat kat tekak brother ni? Senang ek dia berhenti smoking? Ya Allah, Best nya Liza. Aku kena carik benda ni, suap kat hasben aku tiap hari'

    'Mahal pun tak ape lah, aku nak cuba. Sebab rokok tu lagi mahal harga dia.. '

    Alhamdulillah, nampak sangat betapa dia nak sangat suami dia berhenti merokok. Sampai tak sabar-sabar nak beli Vivix untuk suami dia.

    Ini adalah testimoni lelaki di dalam video diatas, luahan beliau di Facebook.

    Testimoni Berhenti Merokok Dengan Vivix
    kredit : vitaminibu.com
    -----------------------------------------------------------------------

    VIVIX sebagai cara alternatif. Bukan hanya lelaki yang berjaya berhenti merokok dengan bantuan Vivix, tapi ketagihan rokok seorang ibu ini turut dapat dibantu. Betapa gembiranya si anak. Rupanya bukan hanya lelaki yang ada masalah ketagihan rokok, kan?


    APAKAH ITU VIVIX?

    Baca FAQ Vivix Di SINI

    Vivix, cecair pekat berasaskan anggur Muskadin dan pelbagai bahan lain yang sangat powerful untuk bertindak sebagai ANTIOKSIDA dalam tubuh kita. Cairan 'ajaib' ini ternyata mampu membantu pelbagai masalah kesihatan kerana ia bertindak dari paras DNA dengan cara ;

    1) Pertahankan sel dari serangan radikal bebas
    2) Memberi tenaga kepada sel
    3) Memperbaiki sel yang rosak
    4) Meningkatkan prestasi sel

    Manfaat kesihatan yang Vivix sediakan
    Melalui pelbagai testimoni dan pengalaman, Vivix ternyata telah membantu ramai isteri hidup gembira apabila suami mereka mula meninggalkan rokok malah ada yang terus berhenti merokok. Rumah bersih dan wangi bebas asap rokok. Kesihatan isteri dan anak-anak sendiri terjamin apabila suami tidak lagi 'mengundang' penyakit masuk ke rumah mereka.

    Saya juga doakan agar suami kawan saya tadi, berjaya berhenti melalui pengambilan Vivix. Saya pun dah pesan dekat dia, suapkan 1 sudu Vivix setiap pagi. Bukan sahaja sebagai cara berhenti merokok segera tetapi juga sebagai cara mengembalikan kehangatan cinta mereka berdua. Tak nak lah gaduh gaduh lagi sebab rokok, kan?

    Suka tengok Aaron Aziz dengan isteri, bahagia je
    Kalau anda juga ada masalah macam kawan saya ni, sampai buntu dah pikirkan jalan penyelesaiannya, mari sini kita chat-chat melalui Whatsapp. Saya memang ada banyak lagi tips lain nak bagi, tapi bukan dalam entry ini lah.

    So jangan tunggu lagi. Saya serius nak bantu anda ni..

    ORDER VIVIX UNTUK BERHENTI MEROKOK SEKARANG


    ---------------------------------------------------------
    Saya adalah Pengedar Sah Shaklee di Kota Damansara dan Subang Bestari. COD di kawasan tersebut dan penghantaran secara pos keseluruh Malaysia.

    Untuk info lanjut, sila hubungi saya melalui kontek info kat bawah tu.



    Lydzar Rusman
    Shaklee ID : 859948
    Call / SMS / Whatsapp : 013 3583424
    Facebook
    Contact me: Google Talk lydzar Y! Messenger humble_head


    Beli Sambil Beramal Untuk Tabung Back To School 2015 RKKTBC

    BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

    Saya dengan rendah hati dan penuh rasa syukur ingin membuat sedikit sebaran tentang aktiviti kebajikan yang sedang kami jalankan bersama semua warga RichFamily.

    Program BackToSchool2015 bersama 70 orang anak dari Rumah Kanak-Kanak Tunku Budriah, Cheras. (RKKTBC)

    Misi kami adalah untuk membantu pihak RKKTBC menyediakan keperluan dan persediaan persekolahan anak-anak di sana, supaya anak-anak ini kembali ke sekolah dalam keadaan yang ceria dan gembira, sama seperti anak-anak kita.

    Rumah Kanak-Kanak Tunku Budriah Cheras dibangunkan dengan satu tujuan untuk menyediakan tempat perlindungan dan jagaan yang terbaik kepada kanak-kanak yang kurang bernasib baik untuk menjamin pertumbuhan jasmani dan emosi yang sihat dalam suasana yang tenteram dan selamat. Kanak-kanak yang diperintah masuk ke Rumah ini adalah terdiri daripada anak-anak yatim, miskin, didera, ditinggalkan dan yang terabai.





    Berdasarkan maklumat daripada RKKTBC, seramai 70 orang kanak-kanak yang berusia dalam lingkungan 7 tahun sehingga 12 tahun dikenalpasti akan menjalani sesi persekolahan 2015 nanti. Dengan ini, Kempen Back To School 2015 yang bertujuan untuk membantu anak-anak ini bersedia untuk kembali ke alam persekolahan dengan keadaan yang gembira dan ceria sama seperti anak-anak kita.

    Sumbangan yang dikumpulkan nanti akan terus disalurkan kepada tabung untuk pembelian peralatan persekolahan mereka. Kami juga telah mendapatkan kerjasama dari pihak Mydin untuk mendapatkan bekalan kesemua peralatan sekolah yang diperlukan .

    Jadi saya menyeru dan mengajak ke semua customer dan bakal customer kami untuk sama-sama Membeli Sambil Beramal. 10% daripada keuntungan runcit dari pembelian anda, akan terus kami masukkan ke tabung ini.

    Atau anda semua boleh memilih mana-mana option seperti didalam poster dibawah.



    Surat Pengesahan untuk kutipan amal bagi pihak SID RichFamily

    Kutipan atau tajaan boleh disalurkan terus ke akaun Master Norliza Rusman (CIMB 7602390876 notify ke lydzar@gmail.com). Mohon tuan/puan mengisikan GoogleForm ini 





    http://bit.ly/tabungBackToScoolRAYTBC.

    Kerjasama dan keprihatinan semua pihak untuk menjayakan program ini amatlah dihargai dan didahului dengan ucapan terima kasih.

    'Surah Al-An’am : Ayat 152 – “Dan janganlah kamu hampiri harta anak yatim melainkan dengan cara yang baik (untuk mengawal dan mengembangkannya, sehingga ia baligh (dewasa, serta layak mengurus hartanya dengan sendiri); dan sempurnakanlah segala sukatan dan timbangan dengan adil”

    Sebarang pertanyaan tentang program ini, boleh hubungi
    Lydzar Rusman 013 3583424
    Laman Awatif (Madiha) 012 6087544

    Tak tahu nak beli apa untuk join aktiviti amal ini? Jom saya bagi anda idea



    Post by Kedai Triple-S.


    ---------------------------------------------------------
    Saya adalah Pengedar Sah Shaklee di Kota Damansara dan Subang Bestari. COD di kawasan tersebut dan penghantaran secara pos keseluruh Malaysia.

    Untuk info lanjut, sila hubungi saya melalui kontek info kat bawah tu.



    Lydzar Rusman
    Shaklee ID : 859948
    Call / SMS / Whatsapp : 013 3583424
    Facebook
    Contact me: Google Talk lydzar Y! Messenger humble_head