UA-56349233-1
  • Pengedar By Negeri
  • 5 Sebab Anda Mesti Detox Shaklee Way Supaya Hilang Rasa Geram Berat Susah Nak Turun

    Saya yakin, semua orang pasti pernah dengar perkataan DETOX. Sangat sinonim dengan orang yang mahu kurus. Jika join mana mana program langsing, pihak konsultan pasti akan terangkan serba sedikit tentang DETOX. Jadi, jomlah kita belajar dan refresh sikit apakah sebenarnya proses DETOX ini.

    Detox Shaklee Bantu Anda Kurus


    Detox adalah proses mengeluarkan toksin dalam tubuh melalui urin, pernafasan, perkumuhan, dan perpeluhan dengan menggunakan empat organ utama iaitu, hati, ginjal, saluran pencernaan, dan kulit.

    Melalui proses detox, tubuh kita akan mengeluarkan toksin dengan kadar yang paling optimum. Racun yang telah lama bertapa dalam tubuh akan mudah disingkirkan. Bayangkan anda dah hidup lebih 20 tahun dan anda tinggal di zaman pencemaran yang berleluasa disana sini malah gaya kehidupan juga seringkali tidak mengamalkan elemen semulajadi terutama sekali bab pemakanan.
    Malah orang yang sangat yakin dirinya sihat juga masih perlu melakukan proses detox.

    Semudah membandingkan diri kita umpama kereta lah. Kalau tak dihantar servis, keupayaannya untuk berfungsi dengan baik akan berkurang. Jadi kita perlu tukar minyak hitam, periksa keadaan tayar, tukar air filter dan oil filter dan sebagainya, agar kereta kita tu mampu memberikan prestasi pemanduan yang optimum.

    Tahukah anda, kadar jerebu di Malaysia meningkatkan risiko kita terhadap athma, masalah jangkitan paru-paru, fungsi jantung menurun dan juga ketidakselesaan mata dan kulit dan sangat mudah terjadinya alergik.

    Proses detoks ini membolehkan tubuh kita merasa bersih, ringan dan mampu mampu memaksimakan kesihatan. Dengan bantuan nutrisi, fungsi organ dalam tubuh menjadi semakin baik dan tubuh akan terasa lebih bertenaga.

    Jadi atas sebab inilah, kita WAJIB buat detox.

    5 Sebab Kenapa Kena Buat Detox Shaklee.

    1. Total berat sebanyak 34.2kg telah berjaya diturunkan oleh ahli group FLY Shaklee untuk sesi kedua, yang telah melakukan sesi detox secara berjemaah pada bulan April yang lalu.

    2. Program Detox Shaklee Way telah dirangka dan disusun khas oleh team Pakar Nutrisi Shaklee dari US dan Malaysia. Mereka telah membuat garis panduan secara terperinci untuk program detox ini berdasarkan keadaan dan keperluan kita sebagai rakyat Malaysia

     3. Penggunaan Set Detox Shaklee yang hanya menggunakan 5 daripada berpuluh-puluh produk Shaklee yang ada di pasaran Malaysia, telah berjaya membantu ramai orang mencapai misi loss-weight, kulit glowing, bebas ekzema dan sebagainya. Bantuan dan support daripada nutrisi ini membantu organ detoks menjadi lebih bersih.

    4. Program Detox Shaklee dilakukan secara menyeluruh ke atas semua organ detox. Jadi bila telah selesai, umpama semua organ telah diservis dengan lengkap.

    5. Mealplan yang lengkap sepanjang proses detoks ini telah disediakan, jadi kita hanya perlu ikut secara berdisiplin dalam tempoh hanya 7 hari sahaja.

    Sejak program ini dilancarkan 2 bulan lepas, kami di FLY group dah selesai buat 3 sesi Detox Shaklee Way. ALHAMDULILLAH, ternyata program ini sangat hebat dan telah berjaya membantu mereka mencapai misi menurunkan berat badan tanpa YO-YO efek.

    Percayalah, paling kurang pun mereka akan turun atleast 1kg selepas selesai sesi detoks 7 hari ini. Mari tengok screenshot ini :)

    Turunkan berat dengan Detox Shaklee
    Testimoni Detox Shaklee

    Ini hanya beberapa orang saja yang saya sempat capture. Ada banyak lagi tau yang inform berat semakin turun bila buat Detox Shaklee. Berbanding cubaan diet sendiri, ternyata dengan berdetox, berat lebih mudah untuk turun.

    --------------------------------------
    Nak tubuh bersih dari racun dan kurus macam orang juga? Jom sertai program Detox Shaklee Way yang saya kelolakan secara berjemaah. Orang lain dah turun berat dalam masa 7hari, kini giliran anda pula.

    Hubungi saya di kontek info di bawah ya untuk join program Detox Shaklee Way :)



     


    6 Tips Atasi Cabaran Ibu Menyusu Di Bulan Ramadhan Supaya Bertahan Hingga Azan Maghrib

    Alhamdulillah, Ramadhan dah bermula hampir satu minggu. Ramai yang menyambutnya dengasn penuh rasa kesyukuran. Bulan pesta amal ibadat lah katakan.

    Tips Ibu Menyusu Di Bulan Ramadhan



    Namun, terbaca tadi luahan hati seorang ibu menyusu. Tewas sudah walaupun baru lepas waktu Zohor.

    - rasa pening
    - rasa loya dan muntah
    - rasa haus yang amat sangat

    Memang ada rukhsah untuk ibu hamil dan menyusukan anak jika tak mampu nak teruskan. Allah itu maha baik.

    Saya share kan sedikit tips secara ringkas untuk ibu menyusu supaya bertahan sampai azan Maghrib.

    1. Mesti ready dan minda positif AKU BOLEH PUASA.

    2. Niat berpuasa kerana Allah dan sentiasa doa mohon dipermudahkan ibadat puasa dan menyusukan anak

    3. Waktu malam, cuba minum air dengan kerap dan cuba cukupkan keperluan air harian. Boleh juga minum jus kegemaran selain air masak

    4. Jangan skip sahur. Pilih makanan yang LOW GI. Amalkan kurma. Kalau tak berselera nak makan nasi waktu sahur..cuba tukar menu buat Overnight Oat, roti wholemeal dan scramble egg dll
    Ianya lebih simple yet sangat berkhasiat.

    5. Minum air secukupnya. Elakkan air manis manis, teh atau kopi kerana sifat deuratik minuman ini.

    6. Sangat baik jika amalkan Set TripleGem waktu sahur. Dan kerapkan minum Performance untuk bantu elak rasa haus melampau.

    Insya allah..dengan izinNya kita mampu berpuasa dengan baik.

     Konsultasi tentang set menyusu, sila hubungi

    lydzar rusman
    013 3583424

    Warga Emas Celik Info Cari Vivix Untuk Masalah Kesihatan Mereka

    Sejak minggu lepas, Allah temukan saya dengan golongan warga emas yang memerlukan suplemen untuk kesihatan mereka. Saya begitu seronok sebab sebelum ni jarang juga saya consult warga emas secara direct. Biasanya anak anak mereka yang approach dan mahu membeli vitamin untuk orang tua mereka.

    Saya berjumpa Pakcik Hasan secara kebetulan di Hq Shaklee. Beliau datang bersama seorang anak lelakinya dengan tujuan nak beli Vivix. Dan kemudian saya diminta memberi konsultasi kepada mereka berdua tentang produk Shaklee.

    Pakcik Hasan ada gout. Seringkali rasa sakit dan lenguh lenguh kaki. Beliau juga kerap rasa letih dan mahukan vitamin untuk kesihatan jantung.

    Yang kedua, saya dapat panggilan dari Pakcik Zambri. Katanya beliau seperti ada simptom mild strok dan tak mahu ia benar benar terjadi dan menjadi semakin teruk.

    Yang menariknya, mereka berdua memang telah membuat sedikit study berkenaan produk yang boleh membantu memperbaiki taraf kesihatan mereka. Dan mereka terus bertanya tentang Vivix.

    Tidak salah lagi memang Vivix lah produk terbaik untuk Pakcik Hasan dan Pakcik Zambri.

    Vivix, satu produk premium yang Shaklee keluarkan telah membantu ramai orang untuk mendapat kesihatan optimum. Terutama sekali warga emas.
    Cara pengambilan Vivix yang sangat mudah juga menjadi salah satu faktor mereka mudah hendak konsisten mengamalkannya.




    Mari kita lihat sejenak, bagaimana Vivix mampu membantu golongan warga emas kembali sihat; bertenaga, cergas dan gembira dengan tahap kesihatan mereka.

    Vivix bertindak dengan 4 cara di bawah:
    1. Mempertahankan Sel
    2. Memberi tenaga kepada sel
    3. Memperbaiki sel
    4. Mempertingkatkan prestasi sel

    Mekanisma tindakan dari peringkat sel ini lah merupakan rahsia bagaimana Vivix berjaya menjadi produk paling berkesan terhadap pelbagai pesakit ( tentu sekali dengan izin Allah).

    Testimoni Vivix Untuk Strok.

    Mak stroke pada 30 November 2011 dan 2/3 daripada otak kiri dah mati…Tubuh bahagian kanan yang tak boleh bergerak. Bahagian Vibral pula kena kat speech expression.. Mak boleh faham apa yang kita cakap dan boleh proses tapi bila nak keluarkan perkataan dan nak bagitahu tak dapat.. 

    Mula2 kena memang tragis, tak boleh bangun.. Nak express ‘feeling’ pun tak dapat apatah lagi benda2 lain.. Makan tak boleh.. Berhari2 juga puasa sebab doktor monitor otak takut makin membengkak @edema jadi kena operatelah buka tempurung.. Tapi bila nampak otak ok dan pengembangan tak ketara jadi tak operate jadi boleh start bagi bagi minuman ikut tube.. Huhu sakit tu.. Nak menelanpun tak dapat.. Kesian.. Selama 8 hari mak dirawat di HUSM tapi tiada apa2 tindakan dan biar macam tu je.. Lepas tu nampak batuk2 dan berkahak.. Adik-beradik fight jugalah minta mak dipindahkan ke Hospital Perdana.. Daripada tak buat apa2 sebab nampak mak makin lemah..

    Bila dipindahkan je, belum warded lagi baru kat lobi Hospital Perdana, pihak Hospital buat ECG dan dekat situ dapat tahu mak ada masalah jantung iaitu injap jantung sempit dan kemungkinan disebabkan jangkitan kuman semasa kecil terus masukkan mak ke CCU. Mak seorang yang mementingkan kesihatan, memang selalu jogging dan bersenam.. Medical checkup pun selalu buat.. Seminggu sebelum kejadian mak telefon bagitahu semua cantik.. Tekanan darah ok, diabetes takde, kolesterol tinggi sikit 6.7 tapi belum sampai kena makan ubat kolesterol lagi dan boleh dikategorikan masih normal untuk individu yang sihat tanpa sebarang masalah..

    Pakar Neurologist Dr Munawwir yang rawat mak pun kagum sebab kebiasaannya orang yang hadapi masalah injap jantung dah menunjukkan tanda pada setiap kehamilan dan pada usia 40-an.. Tapi mak hanya dapat tahu bila usia 55 tahun. Doktor jangka 6 bulan mak dah boleh jalan dan setahun dah dapat jogging.

    Ubat yang mak makan sekarang
    1) Nootropil
    2) Amiodarone
    3) Simvastatin
    4) Warfarin

    Disebabkan dah lebih 6 bulan tapi masih belum recover, saya cuba bagi mak Vivix.. Sebelum ni tak bagi sebab saya takut mempengaruhi kadar kecairan darah mak sebab ambil Warfarin kan.. Lepas ‘study’ punya ‘study’ dan yakin, saya tekad belikan mak Vivix beberapa hari lepas bila saya bawa mak balik KL ni.. Dalam waktu terdekat ni akan buat test kecairan darah juga.. 

    Alhamdulillah dalam tempoh 2 3 hari bagi mak Vivix ada peningkatan. Tangan mak yang dah mengerekot keras dah mula lembut dan ringan semula.. Dan semalam abang dah ‘train’ mak berjalan guna tongkat satu berkaki empat.. Memang dah boleh.. Syukurkan.. 


    Usaha yang terbaik selebihnya Allah yang tentukan.. Vivix bukan sahaja untuk stroke tetapi untuk semua.. Vivix ni tonik antioksidan yang bertindak sehingga ke selular. Itu yang best.. Kalau anda sayangkan ibu bapa, diri sendiri dan keluarga, minumlah Vivix.. Ia membantu menghalang stress oksidatif


    Alhamdulillah. Ramai yang dah sihat dan kembali aktif melakukan aktiviti kegemaran masing masing. Jadikan amalan mengambil 1 sudu Vivix setiap hari sebagai salah satu usaha untuk kekal sihat.

    Bagaimana nak dapatkan Vivix?

    Hubungi aja 013 3583424 untuk sebaranf info lanjut.Insya allah saya sangat berbesar hati mahu membantu anda.


    ~ Pengedar Shaklee Shah Alam ~








    Training Shaklee Pertama Saya Bersama Master Norita

    Saya ingat lagi, 1st training dalam Shaklee yg saya join adalah dengan Master Norita di sebuah hotel di PJ.

    Masa tu bawa Hilda yang baru berumur 4bulan.
    Master Norita dan suami memang presenter yg sangat best. Belajar pasal produk dan juga marketing siap ada kuiz menarik.

    Modul yg disusun memang sangat sesuai untuk saya sebagai seorang newbies.

    Terbaru saya join training BOTG di Hotel Sri Petaling. Idea mereka memang sentiasa fresh dan padat serta menepati keadaan terkini. 

    Once dah bernaung dalam susur galur mereka dalam Shaklee ( saya level ke 4 mereka).. adalah 1 kerugian kalau takpernah cuba utk attend training yg mereka adakan. 

    Saya bertuah sebab ada uplines yg memang best best belaka dan berdoa agar saya juga dapat jadi upline yg banyak memberi kepada anakdidik bisnes saya.

    Keep it up kak Norita Idris! 
    Semoga saya dapat follow jejak langkah kamu berdua yg supersuccessfull ini. 
    Keep on inspiring and guide us ya  ..

    #liveamazing
    #shakleebusinessawesome

    .
    Mahu sertai kami dalam group yang awesome ini?
    Ada ramai uplines yang sentiasa memberi tunjuk ajar bagaimana mahu menjadi sukses dalam bisnes Shaklee.

    Hubungi saya 013 3583424 untuk saya terangkan dengan lebih lanjut lagi

    Jom Kenali Migrain

    Seringkali sahabat saya yang ada migrain mengadu sangat tisak selesa bola pulang dari keluar makan tengahari. Lepas lunch nesti sakit kepala katanya.

    Saya syak dia migrain. Dan dia memang kerap bergantung kepada painkiller kerana tidak mahu kesakitannya menjejaskan kerja.
    Memang kesian. 

    Migrain dan cara rawatannya

    Migrain juga dikenali sebagai hemikrania, perkataan Greek yang membawa maksud sebelah tengkorak. Ia juga dikenali sebagai vascular headache. Sakit kepala yang berlaku berulang, berdenyut-denyut selalunya terjadi sebelah kepala sahaja. 

    Ada juga yang bermula di sebelah kepala sahaja dan kemudiannya melarat kedua-dua belah kepala. Dalam kes yang teruk, migrain menyebabkan pening (nausea), muntah, cirit-birit, pengekalan cecair badan (retention of fluid) dan sensitif kepada bunyi dan cahaya. 

    Jenis-jenis migrain yang utama 

    Classic migraine 

    Lebih kurang 10% hingga 15% pesakit migrain mengalami migrain jenis ini. 10 hingga 30 minit sebelum berlakunya migrain, tanda-tanda awal (warning) berlaku. Tanda-tanda ini dikenali sebagai aura atau prodrome dan ia berlaku selama 5 - 15 minit. Tanda-tanda aura ini adalah seperti berikut : 

    - Terlihat cahaya terang (bright spots),
    - Garisan zigzag (zigzag lines),
    - Penglihatan berganda (double vision),
    - Buta sementara (temporary blindness),
    - Kebas (numbness),
    - Kepala terasa berpusing (dizziness),
    - Pening (drowsiness),
    - Sukar bercakap (slurred speech) dan keliru (confusion).
    * Selepas tanda-tanda ini hilang, migrain mula menyerang. 


    Aura dikatakan disebabkan oleh saluran darah yang menghantar darah ke otak dan tisu sekelilingnya mengecil sementara, jadi menghad penghantaran darah ke bahagian tersebut.

     Ini menyebabkan gangguan pada saraf rasa dan pengawalan motor. Bagaimanapun ada juga yang mengatakan bahawa aura bermula di sistem saraf - satu fenomena yang dikenali sebagai spreading depression of the cortex. 

    Ada kajian yang menunjukkan bahawa pengaliran darah hanya bertambah beberapa jam selepas aura terjadi dan sakit kepala bermula. 

    Common migraine 

    Tanpa warning terlebih dahulu seperti classic migrain. Lebih biasa terjadi. Sebab-sebab terjadinya migrain Ia berlaku bila saluran darah mengembang dan mengecut dengan cepat. 

    Migrain juga dikaitkan dengan proses pembengkakan (inflammasi). Kenapa ia berlaku sedemikian masih belum dikenalpasti secara jelas. Bagaimanapun, beberapa perkara penting yang menyebabkan fenomena ini berlaku adalah seperti yang dinyatakan di bawah : 

    i) Keturunan
    Saluran darah individu tertentu tidak begitu sensitif kepada kesan-kesan penyejukan (effect of cooling). Membran platlet pula tidak mampu mengekalkan serotonin dengan effektif (serotonin adalah bahan kimia dalaman yang boleh mengecutkan saluran darah).

    ii) Pemakanan
    Makanan yang mengandungi monosodium glutamate MSG (seperti Ajinomoto), cheese,
    nitrate, coklat, kekacang, alkohol dan aspartame boleh menyebabkan migrain. 


    Ada antara makanan ini yang mengandungi tyramine atau phenylethylamin yang boleh bertindak mengembangkan saluran darah, jadi menyebabkan migrain. Kemungkinan juga makanan ini menyebabkan reaksi allergik yang akan menyebabkan migrain.

    iii) Diet
    Menurunkan kandungan gula dalam darah mungkin menyebabkan migrain. Ini kerana kandungan gula yang rendah menyebabkan saluran darah mengembang.

    iv) Tidak makan atau lambat makan mengikut waktu juga boleh menyebabkan terjadinya migrain.

    v) Orang yang kerap meminum minuman yang mengandungi kaffein seperti kopi, teh, nescafe, coca-cola dsb selalu menghadapi caffeine withdrawal syndrom bila mereka cuba menghentikan tabiat mereka secara mendadak. 

    Sindrom ini sama dengan migrain. Ini adalah kerana kaffein menyempitkan saluran darah, dan memberhentiannya akan menyebabkan saluran darah mengembang.

    vi) Hormon.
    Turun naik hormon wanita, oestrogen, dikaitkan dengan kejadian migrain. Migrain mungkin tidak disebabkan oleh oestrogen secara terus, tetapi disebabkan oleh paras oestrogen yang tidak menentu naik dan turun.

    vii) Mengandung.
    Selalunya kejadian menurun semasa mengandung.

    viii) Haid.
    Ramai wanita yang mengalami migrain sebelum, semasa dan selepas datang haid.

    ix) Pil perancang.
    Ada pil perancang yang mengandungi oestrogen. Ini boleh menyebabkan migrain.

    x ) Menopause (putus haid).
    HRT (hormone replacement therapy) yang menggunakan hormon termasuk oestrogen menyebabkan mereka yang mengambilnya mengalami migrain.

    xi)Tidur.
    Berlaku pertukaran dalam masa tidur dan jaga. Terlebih atau terkurang tidur juga menyebabkan migrain.

    xii) Pemakanan yang tidak teratur.

    xiii) Ubat
    Ubat yang menyebabkan saluran darah mengembang boleh menyebabkan migrain. Begitu juga dengan beberapa persediaan herba seperti yang mengandungi ginkgo biloba.Penggunaan berlebihan ubat migrain juga boleh menyebabkan migrain.

    xiv) Penyebab-penyebab lain.
    - Perubahan cuaca.
    - Cuaca terang matahari atau lampu.
    - Bunyi bising yang kuat. Bau yang kuat.
    - Menonton tv, memandang skrin komputer dengan lama.
    - Stress dan tekanan emosi. Sesetengah orang mengalami migrain selepas menghadapi tekanan emosi dan sesetengahnya semasa menghadapi tekanan emosi.
    - Jantina. Perempuan lebih kerap (tiga hingga empat kali lebih kerap berbanding lelaki).
    - Merokok. 


    Rawatan Tanpa ubat 

    i) Menghadkan pemakanan dan makan secara teratur. Perempuan yang menghadapi migrain sebelum haid perlu mengurangkan pemgambilan garam kerana garam boleh menyebabkan fluid retention. 

    ii) Pengurangan stress seperti senaman yang kerap dan teratur dan mengamalkan 
    teknik-teknik untuk mengurangkan tegangan badan. 

    iii) Kenakan benda yang panas seperti menggunakan botol air panas ke tempat yang kena. 

    iv) Kenakan benda yang sejuk seperti beg yang mengandungi ais. 

    v) Cara hidup yang lebih teratur seperti makan secara teratur dan dapatkan tidur yang cukup. 

    vi) Baring di tempat yang gelap dan senyap pada permulaan migrain. 

    vii) Biofeedback. Pesakit diajar mengawal pengembangan dan pengecutan otot dan 
    saluran darah. Teknik ini lebih berkesan jika diajar kepada pesakit kanak-kanak. 

    viii) Rawatan lain yang mungkin boleh menolong anda ialah refleksologi (urut saraf kaki). Petua orang-orang tua seperti basahkan bahagian bawah (iaitu dari kaki ke badan dan ke kepala) dahulu semasa anda mandi mungkin juga berkesan. 

    Ubat 

    a ) Ubat pemberhenti. 

    i) Vasocontrictors. Ergotamine dan dihydroergotamine mengecutkan saluran darah. Penting untuk mengambilnya pada permulaan migrain. 

    ii) 5-HT agonist seperti Sumatriptan, Naratriptan, Zolmitriptan, Rizatriptan. Ia berfungsi dengan bertindak menggantikan fungsi serotonin. 

    iii) Isometheptene. 

    iv) Kombinasi aspirin + acetaminophan + caffeine. 

    B ) Ubat melegakan. 

    i) Analgesic (ubat tahan sakit) termasuk narcotic analgesic tetapi ia boleh menyebabkan ketagihan. 

    ii) Corticosteroid untuk migraine yang lama (sehingga 24 jam) kerana ia boleh mengurangkan inflamasi. 

    c) Ubat pencegahan. 

    i) Sesuai untuk yang menghadapi migrain dua kali atau lebih setiap bulan atau migrain yang terlalu teruk sehingga menganggu perjalanan hidup seharian. 

    ii) Beta blocker terutamanya propranolol melancarkan perjalanan darah. 

    iii) Calcium channel blocker melancarkan perjalanan darah. 

    iv) Non-steroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs), aspirin. Aspirin mengurangkan sakit dan juga mengurangkan pengumpulan platlet. 

    v) Ubat anti-depressant seperti amitryptyline boleh mengawal kandungan serotonin. 

    vi) Riboflavin atau vitamin B2 dalam lingkungan 400mg sehari. Herba, Antara rawatan herba yang digunakan untuk melegakan sakit migrain ialah St.John's wort (hypericum), feverfewdan gastrodia. 

    Kelebihan rawatan jenis ini ialah ia tidak melibatkan ubat-ubatan yang selalunya mempunyai kesan-kesan sampingan yang tidak baik. Bagaimanapun, rawatan herba mengambil masa yang lebih lama dan memerlukan pesakit mengambil herba tersebut untuk jangkamasa lama sebelum kesannya dapat dilih


    Rawatan melalui suplemen Shaklee.
     






    Set Migrain







    TEORI MENGENAI MIGRAIN 

    Teori tentang migrain disebabkan oleh pengembangan saluran darah sahaja tidak boleh dibuktikan sepenuhnya. Ada yang menyangkalnya dengan bertanya sekiranya teori di atas betul, kenapa migrain berlaku di sebelah kepala sahaja. Saraf (nervous system) bertindak balas terhadap perkara-perkara yang menyebabkan migrain seperti stress. 

    Ini menyebabkan spasm di saluran darah yang kaya dengan saraf seperti arteri di tapak otak kepala. Spasm ini menutup atau mengecilkan beberapa saluran arteri yang membekalkan darah ke otak. 

    Apabila ini berlaku, pengaliran darah ke otak berkurangan. Pada masa yang sama, platlet (partikel yang berfungsi mengawal pembekuan darah) melekat antara satu sama lain dan ini menyebabkan bahan kimia serotonin dikeluarkan oleh badan. 

    Serotonin ini mengecilkan lagi saluran darah arteri - jadi mengurangkan lagi bekalan darah ke otak. Pengurangan pengaliran darah ke otak ini menyebabkan bekalan oksigen ke otak berkurangan. Itulah sebabnya tanda-tandanya seperti pendengaran dan percakapan yang terganggu sama seperti tanda-tanda orang yang kena strok (angin ahmar). 

    Bila bekalan oksigen berkurangan, ada saluran darah arteri yang mumbuka lebih luas untuk memenuhi permintaan tenaga daripada otak. Pembesaran saluran darah arteri ini mengeluarkan bahan yang menyebabkan kesakitan iaitu prostaglandins daripada tisu-tisu dan sel-sel darah. 

    Bahan-bahan yang menyebabkan inflamasi (pembengkakan) seperti neuropeptides dan yang menyebabkan meningkatnya sensitiviti kepada rasa sakit juga dikeluarkan. Bahan-bahan ini dan juga pengembangan saluran darah arteri menyebabkan terjadinya migrain. 

    Jenis-jenis migrain yang lain 

    i) Hemiplegic migraine - rasa lemah sebelah badan. Gene yang berkaitan dengan familial hemiplegic migraine ini boleh dikenalpasti. 

    ii) Ophtalmoplegic migraine - sekeliling mata. 

    iii) Basilar artery migraine - berlaku disturbance di saluran darah arteri ke otak yang utama. 

    iv) Benign exertional headache - disebabkan aktivit-aktiviti seperti berlari, batuk, bersin. 

    v) Status migraine - berlaku sehingga 72 jam atau lebih. Kesakaitan yang dirasa sangat teruk. 

    vi) Headache-free migraine - tidak sakit kepala, tetapi pening, masalah penglihatan, sembelit, cirit-birit. 

    Migrain di kalangan kanak-kanak  

    Sebelum baligh kejadian migrain di kalangan kanak-kanak lelaki dan perempuan sama. Selepas itu, selalunya lebih ramai perempuan mengalami migrain. Selalunya kanak-kanak mengalami migrain di kedua-dua belah kepala atau di bahagian hadapan kepala sahaja. 

    Jangkamasanya pula lebih pendek - ia mungkin berlaku selama 30 minit sahaja. Berbanding dengan migrain dewasa, migrain di kalangan kanak-kanak selalunya menyebabkan masalah perut yang lebih teruk. 

    Antara tanda-tanda migrain berlaku ialah muntah, cirit-birit, selalu kencing, dahaga dan berpeluh.
     
    Begitulah info panjang lebar tentang migrain.
    Ia memang ternyata boleh mengganggu prestasi dan kerja harian seseorang individu. Semoga entry ini bermanfaat bagi anda.