UA-56349233-1
  • Pengedar By Negeri
  • 10 Cara Menghilangkan Jerawat Dengan Cepat Melalui Gaya Hidup Sihat


    Ramai yang menderita akibat 'serangan' besar-besaran jerawat ke atas wajah mereka, samada disebabkan oleh hormon mahupu tekanan  ( stress ).


    Hormon yang tidak stabil kerapkali menjadi masalah kepada remaja yang sedang meningkat dewasa. Dan jerawat juga kerapkali dikatakan bukanlah berpunca dari kebersihan kulit. Sebab orang yang berjerawat adalah orang yang paling peduli dengan kebersihan kulit mereka. Dah cuci dengan pelbagai jenis pencuci, macam-macam brand, tapi masih juga tidak mahu surut.


    Berita gembira buat mereka, sedikit perubahan pada gaya hidup, mampu membantu mereka mengatasi masalah jerawat dengan cepat dan berkesan. Mereka juga boleh rasa bahagia mempunyai kulit yang bersih, bebas jerawat dan parut serta berseri seri walaupun tanpa seinci mekap.



    Cara Menghilangkan Jerawat Dengan Cepat Melalui Gaya Hidup Sihat

    1. Bersenam secara rutin.

    Bersenam mampu membantu menghilangkan jerawat. Ketika bersenam, tubuh akan melepaskan hormon endorfin yang membantu merendahkan paras tekanan (stress) dan merendahkan pengeluaran minyak dari kulit. Peluh yang keluar semasa bersenam juga membersihkan sel kulit mati. 

    Cuba lah bersenam selama 30minit setiap hari untuk membantu mengurangkan masalah jerawat anda. Bukan sahaja jerawat di kulit muka, tetapi juga jerawat dia dada, bahu dan belakang badan.

    Cara hilangkan jerawat dengan cepat



    2. Jangan sentuh muka yang berjerawat.

    Macam susah je nak buat, kan? Masa jerawat berbiji biji tengah naik tu lah, kita suka nak picit-picit bagi keluar 'nasi' dan nanah yang ada didalam jerawat. Walaupun sakit, tapi tangan macam susah berhenti dari melakukannya.

    Berhati hati ya! Jangan sesekali buat macam itu, sebab ia akan menyebabkan lebih banyak bakteria dan sebabkan jerawat anda semakin teruk. Parut akan menjadi hitam dan kadangkala kulit boleh berlubang.

    Jadi, kena kawal lah tangan tu daripada sesedap rasa menyentuh dan memicit jerawat.

    3. Kerap mandi.

    Jangan risau bil air naik :)
    Mandi dengan kerap mampu membantu pengeluaran minyak pada kulit di paras yang rendah, membunuh bakteria dan menyingkirkan sel sel kulit yang mati. 

    Cuci seluruh badan dengan sabun yang lembut dan gunakan shampu yang membantu mengurangkan pengeluaran minyak pada rambut. Pastikan terus mandi setiap kali selepas bersenam agar kulit mati dibersihkan selepas sesi berpeluh peluh tadi.

    Cara hilangkan jerawat dengan cepat



    4. Pemakanan sihat.

    Makanan segera dan berproses mengandungi kadar minyak yang tinggi. Makan begini boleh menjadi faktor utama kepada masalah jerawat.

    Makanlah secara sihat. Dapatkan nutrisi lengkap melalui pengambilan bijirin penuh. buah buahan, sayuran dan sumber protein untuk membantu sel kulit dihasilkan semula dalam keadaan yang baik dan sihat. Pengeluaran minyak berlebihan juga dapat dikawal jika kita mengamalkan pemakanan sihat.

    Pengambilan sumber protin tanpa kolestrol, daripada tumbuh tumbuhan sangat digalakkan kerana ianya tidak berlemak. Protin yang cukup dalam badan membantu sel kulit tumbuh semula dengan baik dan sihat. Boleh amalkan pengambilan ESP untuk memudahkan urusan harian anda. 

    Pastikan eat clean. Elak makanan berproses yang tinggi garam dan gula, pewarna serta pengawet.

    cara hilangkan jerawat dengan berkesan



    5. Dapatkan tidur yang lena

    Tidur selama 8jam diperlukan bagi golongan dewasa. Ia membantu tubuh kita melakukan proses detoksifikasi semulajadi. Jika kita tak cukup tidur, kulit tidak mempunyai cukup masa untuk diperbaharui.

    Jadi disiplinkan diri anda untuk dapatkan tidur yang cukup, masuk tidur dan bangun pada waktu yang sama setiap hari membantu anda untuk rehat dan rawat diri sendiri.

    6. Minum banyak air

    Golongan remaja dan dewasa disarankan minum sebanyak 8 gelas air setiap hari. Kalau dapat minum lebih, lebih baik. Air membantu tubuh kita berfungsi dengan baik melalui proses peredaran darah yang sempurna. 

    Air juga membantu tubuh kita melakukan proses detox. Boleh gunakan formula ; 1liter air untuk setiap 25kg berat badan. Jika berat badan anda 50kg, bermakna anda perlu minum sebanyak 2liter air setiap hari.

    7. Tenangkan jiwa dan perasaan

    Paras tekanan yang tinggi akan meningkatkan penghasilan sebum. Sebum inilah antara penyebab jerawat berleluasa pada badan dan wajah kita. Cuba relax dan bertenang dengan cara berendam atau mandi dalam bath tub, membaca buku, bermeditasi atau membuat apa sahaja aktiviti kesukaan yang mendatangkan perasaan lega.

    Anda juga boleh mengamalkan pengambilan 2 biji B-Complex Shaklee setiap pagi untuk mendapatkan mood, mengurangkan perasaan stress dan rasa bertenaga sepanjang hari.

    Tips hilangkan jerawat dengan cepat


    8. Basuh pakaian dengan kerap

    Basuh semua yang anda pakai dengan kerap. Tuala, cadar, sarung bantal dan sebagainya perlu dibasuh sekurang kurangnya satu kali seminggu untuk mengeluarkan minyak dan bakteria yang terhasil dalam tempoh tertentu. Gunakan sabun basuh yang sesuai untuk kulit sensitif dan ini akan membantu anda mengatasi masalah jerawat. 

    Cucian menggunakan Set Get Clean ini sangat disarankan oleh semua rumah di Malaysia. Penggunaan sabun dan bahan pencuci yang bebas kimia sangat membantu kulit menjadi lebih sihat.




    9. Gunakan 'toner' selepas mencuci muka.

    Ramai orang mengabaikan pemakaian toner kerana menganggap mencuci muka sudah cukup. 
    Toner membantu menutup kembali lubang pori pada wajah setelah dicuci. Ia membantu mengelakkan daripada kekotoran dan minyak terperangkap di dalam pori yang terbuka. 



    Penggunaan toner daripada Nutriwhite iaitu Soothing Radiance Whitening Softener dengan cara menepuk nepuk lembut pada kulit dan ia tidak perlu dibilas semula. Biarkan sahaja untuk beberapa minit sebelum anda mula memakai pelembap dan bedak compact jika ingin keluar. 

    10. Pengambilan suplemen antioksida 

    Suplemen antioksida seperti Vitamin C dan Vitamin E sangat digalakkan bagi mengurangkan aktiviti radikal bebas yang boleh merosakkan sel sel dalam tubuh kita.  Kita tak perasan, kulit kita terdedah pada cahaya matahari, pencemaran asap kenderaan dan asap ki

    -------------------------------

    Jadi inilah 10 cara yang bakal membantu anda hilangkan jerawat dengan cepat dan berkesan. Kena konsisten buat supaya jerawat segera pergi dan parutnya juga tidak meninggalkan kesan yang hodoh pada kulit kita.

    Untuk mendapatkan produk Shaklee yang berkaitan seperti yang disarankan, anda boleh hubungi saya melalui whatsapp 0133563424 atau terus klik ikon dibawah untuk membuat order online

     Beli Set Hilangkan Jerawat Di sini



    Saya juga mengalu alukan anda yang ingin menjadi pengedar produk Shaklee bersama saya dalam tim TuRBO RichFamily. Hubungi saya segera ya!

    Pengedar Shaklee Shah Alam.
    Lydzar Rusman
    Shaklee ID 859948
    Whatsapp & Call : 0133583424
    lydzar@gmail.com

    COD : Shah Alam dan kawasan sekitar




    Minyak Ikan Dan Kaitannya Dengan Tekanan Darah Tinggi Pada Ibu Hamil

    Kalau sebut tentang minyak ikan, pasti kita akan terus teringat pada manfaat Omega3, EPA dan DHA. Perkataan yang selalu kita dengar dalam iklan susu kanak kanak membesar, kan?

    Sebenarnya ia juga memberikan manfaat yang sangat baik bagi mengurangkan risiko tekanan darah tinggi ( hypertension) dan bermanfaat merendahkan tekanan darah bagi mereka yang mempunyai masalah ini.

    Pastikan anda dah dapat konsultasi daripada Doktor anda sebelum mula mengambil mana mana suplemen Omega3

    Tekanan Darah Tinggi (Hypertension)


    Cara Turunkan Tekanan Darah

    Ia adalah keadaan dimana salur darah kita menggunakan tekanan yang tinggi untuk mengedarkan darah keseluruh badan. Keadaan tekanan tinggi yang tidak terkawal begini boleh menyebabkan risiko kerosakan arteri dan meningkatkan risiko untuk serangan jantung dan strok.
    Masalah tekanan darah tinggi jarang menunjukkan simptom sehinggalah ia sampai ke tahap yang merbahaya.. tahu tahu saja terus kena serangan jantung.  

    Risiko Tekanan Darah Tinggi

    Vitamin D biasanya dikaitkan dengan kesihatan tulang. Tahukah anda ia juga bermanfaat untuk mengurangkan risiko tekanan darah tinggi. 

    Ada sekumpulan penyelidik dari Sekolah Perubatan Harvard membuat kajian, mereka mendapati golongan lelaki dan wanita yang mempunyai cukup bekalan Vitamin D, kurang berisiko untuk mendapat tekanan darah tinggi berbanding mereka yang tidak cukup Vitamin D.
    Vitamin D yang mencukupi membantu menyekat renin, iaitu enzim yang meningkatkan tekanan darah. 

    Bagaimana Cara Terbaik Menurunkan Tekanan Darah Tinggi?

    Sudah banyak kajian dijalankan dan mendapati asid lemak Omega3 bantu menurunkan tekanan darah tinggi. 

    Satu reviu yang dijalankan oleh pihak penyelidik daripada Universiti of Western Australia dan Cardiovascular Research Centre di Australia mendapati 3 hingga 4 gram Omega3 dikaitkan dengan penurunan tekanan darah terutama sekali dikalangan mereka yang ada penyakit tekanan darah tinggi.

    Tips Turunkan Tekanan Darah Tinggi Pada Ibu Hamil

    Masalah tekanan darah tinggi pada ibu hamil kerap juga berlaku. Punca utamanya masih tidak diketahui. Namun secara umumnya tekanan darah tinggi ketika hamil berlaku kepada ibu yang ;

    • Wanita berusia kurang 20tahun
    • Wanita berusia lebih 40tahun
    • Pertama kali hamil
    • Mempunyai ibu atau adik beradik yang mempunyai masalah ini ketika hamil
    • Wanita hamil kembar
    • Wanita yang ada masalah buah pinggang sebelum hamil

      Sumber : Blog Doktor Zubaidi

    Ibu hamil disarankan mengambil Set Kehamilan Shaklee yang lengkap termasuk Vitalea, Bcomplex, Vitamin C, Ostematrix, ESP dan Omega Guard.

    Omega Guard yang mengandungi khasiat Omega3 sangat membantu ibu hamil mengatasi masalah tekanan darah ini. Ibu hamil yang risau akan komplikasi yang bakal berlaku pada diri sendiri dan pada bayi dalam kandungan perlulah bermula dari awal.

    Disamping kebaikannya untuk masalah tekanan darah tinggi (samada ketika mengandung atau tidak), minyak ikan Omega Guard ini sangat bermanfaat untuk perkembangan otak bayi.

    Elak komplikasi tekanan darah tinggi ketika hamil


    Selain bermanfaat untuk ibu yang ada tekanan darah tinggi, ia juga permulaan yang bagus untuk kesihatan bayi setelah dia lahir nanti. Lihat saja testimoni pengguna Omega Guard ini. Beliau sangat gembira apabila kulit anaknya sihat dan terhindar dari masalah ekzema




    Jika anda seorang ibu hamil yang sedang mengalami masalah tekanan darah tinggi, jangan merbahayakan diri dan kandungan anda. Kena amalkan Omega Guard ( bersama vitamin kehamilan lain untuk kesan lebih optimum) dengan segera. Elakkan diri sebelum terkena mana mana komplikasi akibat tekanan darah tinggi.

    Saya boleh membantu anda dapatkan Omega Guard. Whatsapp sahaja 013 358 3424 atau anda boleh klik ikon dibawah untuk membuat belian online sendiri.

     Beli Set Tekanan Darah Tinggi Ibu Hamil di sini


    Saya juga mengalu alukan anda yang ingin menjadi pengedar produk Shaklee bersama saya dalam tim TuRBO RichFamily. Hubungi saya segera ya!

    Pengedar Shaklee Shah Alam.
    Lydzar Rusman
    Shaklee ID 859948
    Whatsapp & Call : 0133583424
    lydzar@gmail.com
    COD : Shah Alam dan kawasan sekitar


    4 Sebab Utama Anda Selalu Letih dan Tips Bertenaga Sepanjang Hari

    Siapa yang selalu rasa letih setiap kali menjelang petang, angkat tangan!!

    Saya yakin hampir semua akan angkat tangan. Maklumlah dengan jadual harian yang padat, dengan terkejar kejar masa, dengan pelbagai tanggungjawab nak digalas dan diselesaikan, berjaga malam bila anak tak lena tidur, fuhhh memang boleh rasa penat macam nak pengsan.

    Tapi sampai bila nak hidup berterusan dengan rasa letih dan kepenatan macam ini? Pasti ada cara nak atasinya, tapi sebelum itu mari lah kita cari dulu apa punca yang buat tubuh kita penat sangat.

    4 Sebab Utama Anda Selalu Letih



    TIADA PERGERAKAN AKTIF KETIKA BEKERJA

    Pekerja di pejabat menggunakan hampir keseluruhan masa untuk duduk di kerusi dan mengadap laptop atau komputer ketika membuat kerja. Kalau ada pun bangun dari kerusi hanya ketika mahu ke tandas dan mahu keluar rehat. Bayangkan selama lebih 8 jam duduk saja.


    Tahukah anda, tiada pergerakan otot menyebabkan tenaga menjadi berkurangan?

    Nak bergerak pun jadi semakin malas. Keadaan ini boleh menyebabkan tahap kesihatan merosot, tubuh mudah menjadi gemuk, otot kaki dan badan merasa lemau dan keadaan ini perlu dibetulkan melalui pemakanan seimbang dan senaman yang bersesuaian.

    Tips Bertenaga : Bangun dan berdiri sebentar setiap 1 atau 2 jam untuk melakukan sedikit regangan. Tarik nafas dalam dalam dan lepaskan secara perlahan. Lakukan stretching. Berjalan 3-5 langkah kedepan dan kebelakang dan boleh duduk semula menyambung kerja.


    ANEMIA

    Pernah dengar anemia? Ia adalah masalah kekurangan sel darah merah. Sel darah merah mengandungi hemoglobin yang berfungsi membawa oksigen daripada paru paru ke seluruh sistem badan.

    Apabila bilangan sel darah merah terlalu rendah, anda memang sah ada anemia. Kekurangan oksigen yang dibawa akan menyebabkan seseorang mudah merasa letih dan tidak bermaya. Sistem badan juga tak dapat berfungsi secara optimum apabila kekurangan oksigen.

    Anemia berlaku disebabkan oleh pemakanan tidak seimbang, jangkitan kuman, masalah penyakit kronik dan masalah penghadaman.

    Simptom lain anemia, mereka akan alami masalah susah nak bernafas, pening dan sakit kepala juga.
    Bertuahlah sebab masalah anemia boleh diatasi melalui beberapa cara bergantung pada punca dan melalui pengambilan suplemen


    Tips Bertenaga : Mereka yang ada masalah anemia boleh amalkan Set Asas iaitu Vitalea, BComplex dan Vitamin C. Kandungan zat besi dalam Vitalea dan BComplex membantu menghasilkan sel darah merah yang cukup. Manakala Vitamin C sangat membantu penyerapan zat besi daripada Vitalea ke dalam badan.

    Terus klik untuk ORDER SET TAMBAH DARAH Set Tambah Darah di sini.

    Set Anemia
    Cara paling cepat atasi masalah anemia

    KADAR GULA DALAM DARAH RENDAH

    Masalah keletihan ini juga mungkin berkait rapat dengan isu kadar gula dalam badan seseorang individu. Jika ada terasa simptom seperti menggigil, keliru dan bimbang, anda mungkin mengalami masalah hipoglisemia ~ keadaan dimana tahap gula dalam darah adalah sangat rendah.


    Tubuh kita perlukan glukos untuk menjana tenaga. Kalau tahap glukos rendah, kita akan mengalami simptom seperti ketidakselesaan tubuh badan, rasa berdebar debar dan yang paling utama ialah keletihan melampau. Kalau anda ada diabetes, masalah hipoglisemia mungkin terjadi akibat kesan sampingan ubat yang anda makan.

    Tips Bertenaga : Vitamin B Complex dan ESP adalah gabungan vitamin terbaik untuk mengawal paras gula dalam darah. Ia juga sangat baik untuk pesakit Diabetis. Selain itu BComplex juga berfungsi sebagai anti-stress dan penenang di saat saat tubuh terasa tertekan & ESP memberikan rasa kenyang yang lebih lama sesuai untuk mereka yang perlu kan tenaga segera


    Terus klik untuk ORDER SET STABILKAN GULA di sini.

    tips stabilkan bacaan gula dalam darah

    TERLALU BANYAK BERGERAK KETIKA TIDUR

    Pergerakan dalam tidur yang terlalu banyak menyebabkan tidur tidak lena. Istilah ini dikenali sebagai Periodic Limb Movements in Sleep ( PLMS). Pesakit PLMS mengalami pergerakan berulang tanpa disedari terutama sekali anggota bahagian bawah badan selama 20 hingga 40 saat

    Pergerakan  seperti mengerekot, tersentak, dan menggeliat boleh berlaku selama beberapa tempoh masa. Keadaan ini menyebabkan sendi menjadi lenguh dan sakit serta penat.
    Punca utama masalah ini masih belum diketahui namun ia mungkin berkait rapat dengan jenis penyakit serius.

    Tips Tidur Lena : Pil kalsium yang dikenali sebagai Ostematrix telah lama dikenalpasti mampu membantu seseorang tidur dengan lebih lena. Wanita hamil yang kerap mengalami masalah kekejangan otot dan kaki sewaktu tidur malam juga mengatakan bahawa tiada lagi masalah cramp setelah mengamalkan Ostematrix .

    masalah susah tidur
    Pil kalsium yang membantu tidur lena

    Terus klik untuk ORDER OSTEMATRIX di sini.

    Inilah 4 punca utama golongan dewasa kerapkali keletihan dan mengakibatkan mereka tidak dapat menikmati hari dengan sempurna.

    Jika anda salah seorang dari mereka, segeralah amalkan tips dan saranan diatas, serta dapatkan segera produk yang dicadangkan agar prestasi di tempat kerja serta tubuh badan anda lebih sihat.
    Sampai bila nak kelesuan, pasti ada orang yang berkecilhati bila kita tidak mampu bersembang dan penuhi masa bersama mereka akibat keletihan macam ini.

    Saya juga mengalu alukan anda yang ingin menjadi pengedar produk Shaklee bersama saya dalam tim TuRBO RuchFamily. Hubungi saya segera ya!

    Pengedar Shaklee Shah Alam.
    Lydzar Rusman
    Shaklee ID 859948
    Whatsapp & Call : 0133583424
    lydzar@gmail.com
    COD : Shah Alam dan kawasan sekitar

    6 Tips Tingkatkan Sistem Imun, Jaga Jaga Jangan Sampai Kena Sakit Kronik

    tips tingkatkan sistem imun

    Pernah dengar perkataan "timus" ( thymus)?

    Ia terletak bersebelahan jantung dan merupakan kelenjar utama sistem imun tubuh. Ia bertindak seperti Doktor dalam tubuh kita. Sistem imun mainkan peranan penting dengan cara melindungi kita daripada serangan penyakit bahaya seperti AIDS dan kanser

    Walaupun ia antara sistem tubuh yang paling penting, namun ia paling kurang diberikan perhatian.

    Selepas merebaknya AIDS, barulah pakar kesihatan mengakui bahawa sistem imun tubuh merupakan senjata paling penting dalam melawan penyakit

    3 pandangan terkini yang diterima secara umum oleh penyelidik perubatan ialah;

    ● Hanya sistem imun tubuh dapat sembuhkan penyakit.
    ● Doktor dan pengamal perubatan alternatif hanya boleh membantu tubuh melakukannya
    ● Makanan berzat daripada sumber asli lebih berkesan  untuk menguatkan sistem imun dan cegah penyakit berbanding ubat ubatan

    Tubuh sihat bermula dari sistem inum yang sihat. Malangnya sejak bertahun tahun kebelakangan ini kita sangat terdedah kepada pelbagai sumber yang boleh menjejaskan sistem imun. Sekaligus menyebabkan kita terlalu mudah diserang pelbagai penyakit.

    Sistem imun diserang
    Gambar : Internet


    Kanser, alzheimer, athma, denggi, keletihan terlampau  dan penyakit kencing manis yang bergantung kepada insulin dan arthiritis semakin berleluasa.

    Banyak faktor luaran yang menyebabkan sistem imun kita  tidak cukup kuat untuk melawan serangan virus dan bakteria seperti pengambilan antibiotik, junk food, merokok dan melakukan pembedahan kosmetik yang tidak perlu.

    6 Tips Tingkatkan Sistem Imun Supaya Tidak Kena Sakit Kronik

    1. Makan Dengan Betul 

    Secara teorinya, simple saja tips yang ini. Makanlah makanan yang tepat ketika anda lapar. Nampak simple, tapi ramai yang tersilap disini. Perut rasa lapar, keluar ke kedai dan oder makanan segera seperti burger atau ayam goreng. Cepat dan kenyang, kan?

    Ramai yang hanya sekadar makan untuk hilangkan rasa lapar tanpa mengambil kira kadar keperluan kalori dan vitamin yang badan perlu.

    Mungkin ramai yang terpaksa buat macam ni atas kekangan masa, namun INGAT ya panduan ini supaya apa yang anda makan tidak menyebabkan anda akhirnya sakit.

    Elakkan makan terlalu banyak makanan segera yang boleh menyebabkan peningkatan berat badan dan membahayakan sisitem imun tubuh. Kajian yang dilakukan oleh saintis di sekolah medikal di University of North Carolina telah menujukkan obesiti menghalang sistem imun berfungsi dengan baik dan ia meningkatkan risiko tubuh badan kita kepada jangkitan kuman.

    Beberapa jenis nutrisi dan makanan yang telah terbukti membantu meningkatkan sistem imun manusia ialah ;

    • makanan yang kaya dengan Vitamin C, buah buah sitrus dan brokoli
    • makanan yang kaya dengan Vitamin E, kekacang and bijirin penuh
    • bawang putih
    • makanan yang kaya dengan Zink, kekacang, ketam, oyster dan daging merah
    • Bioflavanoids, banyak didapati dari buah buahan dan sayuran
    • makanan yang kaya dengan selenium, ayam, tuna, telur, bunga matahari, beras perang
    • makanan yang kaya dengan karotenoid, lobak merahdan keladi
    • asid lemak Omega3,salmon, tuna, mackerel, minyak flaxseed oil
    (semua nutrisi di atas ada dalam rangkaian produk Shaklee )


    PROMOSI OKTOBER DENGAN FREE GIFT TERHAD




     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    2. Bersenam

    Berdasarkan beberapa kajian yang telah dilakukan, rutin bersenam yang konsisten mampu mengurangkan bilangan hari sakit seseorang individu. Dalam kajian berbeza yang dijalankan;
    - wanita yang membuat brisk walk (berjalan)selama 35-45minit, 5 kali seminggu untuk tempoh  12-15 mingu, berjaya mengurangkan jumlah hari sakit berbanding mereka yang tidak membuat perkara yang sama.

    3. Dapatkan Tidur Yang Cukup

    Tidur yang lena mampu merangsang dan memberi tenaga kepada sistem imun. Berdasarkan penulis yang menulis tentang kajian tidur yang telah disiarkan pada tahun 2001, dalam jurnal Seminars in Clinical Neuropsychiatry, terdapat keputusan yang signifikan kepada fungsi sistem imun selepas mereka mendapat tidur yang lena ( deep sleep).

    Menurut National Institute of Health, purata tidur yang diperlukan oleh seorang dewasa ialah dianatara 7 hinga 8 jam sehari. ( oh bagaimanakah seorang ibu yang ada anak anak kecil nak dapat tidur sebanyak ini, kan.. ~dilemaaaa)

    Untuk mendapatkan tidur yang lena, beberapa perkara ini hendaklah dielakkan; Elakkan minuman berkafein, elakkan rokok dan juga alkohol


    4. Urus Stress Anda Dengan Baik



    Banyaknya perkara yang membuat seseorang dewasa tertekan. Beban kerja, masalah keluarga, dateline assignments, dan jadual harian yang terlalu padat menyebabkan golongan dewasa tak dapat lari dari stress. 
    Ya, inilah lumrahnya. Tapi bagaimana pula kita nak menguruskan semuanya ini. Pasti ada caranya. 
    Cara kita menguruskan tekanan ini akan mempengaruhi kesihatan kita. 

    Menurut National Institutes of Health, hormon seperti kortisol yang meningkat naik ketika kita sedang stress boleh menyebabkan masalah obesiti, serangan jantung, kanser, dan pelbagai masalah kesihatan lain.

    Hormon stress ini boleh bertindak dalam 2 cara; yang pertama 'mematikan' sel darah putih ( sel darah yang melawan penyakit) atau 'menggalakkan' sistem imun yang hiperaktif ~ sistem imun yang terlalu aktif juga boleh menyebabkan penyakit seperti SLE dan psoriasis.

    Jadi untuk mengelakkan sistem imun tubuh menjadi semakin lemah, anda perlulah mencari cara yang terbaik untuk menguruskan kesemua stress dan tekanan yang ada. Bagi orang Islam, dekatkanlah diri pada Allah dengan pelbagai amalan kerohanian yang mampu memberi rasa tenang ke dalam jiwa. 


    5. Berhenti Merokok

    Ramai yang tahu merokok adalah tabiat yang sangat membahayakan. Tetapi sekali dah terjebak dengan rokok, sukarnya lah nak bebas. Bukan hanya lelaki yang merokok, masakini wanita ( malah yang bertudung) pun ramai yang dengan selambanya menghembuskan asap beracun dari bibir mereka dengan merokok di tempat tempat terbuka. SEDIH!

    Satu kajian yang telah diterbitkan pada tahun 1983, edisi Medical Journal of Australia, tahap kesihatan dan sistem imun sebanyak 35 orang perokok di analisa sebelum mereka berhenti merokok dan 3 bulan selepas mereka berhenti. Dibandingkan dengan kumpulan kawalan ( golongan perokok), bekas perokok mempunyai banyak perubahan positif dalam pelbagai aspek kesihatan sistem imun mereka. 

    Merokok dan penggunaan produk tembakau penyumbang utama kepada masalah kesihatan, jadi BERHENTILAH MEROKOK dengan segera.

    5. Ambil Alkohol Secara Sederhana (bagi orang bukan Islam)

    Jika anda seorang yang beragama ISLAM, minum alkohol atau arak memang jelas hukumnya HARAM. Sebab itu lah awal awal lagi ALLAH melarang umat Islam mengambil arak kerana ia memudaratkan diri dan kesihatan.

    Menurut satu artikel dalam jurnal Pengambilan alkohol, Alcoholism: Clinical and Experimental Research menyatakan bahawa pengambilan alkohol boleh menyebabkan anda lebih mudah mendapat pneumonia, tuberkulosis dan sakit jantung dan penyakit penyakit lain. Ia umpama memasukkan racun dan dadah ke dalam tubuh sendiri.

    Terdapat banyak kesan tidak baik kepada organ dalaman tubuh apabila pengambilan alkohol secara berlebihan. Kesan pada hati, kesan pada perut, kesan pada jantung, kesan pada saraf dan kesan yang sangat buruk pada janin jika ibu hamil mengambil alkohol.


    Kesan Buruk Alkohol Pada Sistem Imun



    Semoga 6 tips ini membantu anda semua meningkatkan sistem imun tubuh masing masing. 

    Saya juga mengalu alukan anda yang ingin menjadi pengedar produk Shaklee bersama saya dalam tim TuRBO RuchFamily. Hubungi saya segera ya!

    Pengedar Shaklee Shah Alam.
    Lydzar Rusman
    Shaklee ID 859948
    Whatsapp & Call : 0133583424
    lydzar@gmail.com
    COD : Shah Alam dan kawasan sekitar

    Nak Berniaga Tapi Tak Tahu Bagaimana Nak Mula?

    Zaman ekonomi mencabar sejak tahun 2014 ni memaksa ramai orang mula mengintai peluang untuk dapatkan pendapatan sampingan atau side income.

    Dah cukup berjimat pun masih tak cukup. Bil tetap kena bayar. Sewa atau hutang tetap kena bayar. Kalau tak, kena halau pula dari rumah sewa. Nak tak nak, terpaksalah juga cari cara untuk menambah pendapatan. 

    NAK BERNIAGA TAPI TAK TAHU NAK MULA MACAM MANA ?

    Bisnes online, jana pendapatan online

    Saya sudah berkecimpung dalam perniagaan bersama satu syarikat produk kesihatan dan kecantikan yang sudah established di Malaysia sejak lebih 20 tahun yang lalu.

    Syarikat kami menggunakan bahan mentah yang datang dari pelbagai ladang terbaik dari banyak negara demi menjaga kualiti produk yang dihasilkan nanti. 

    Bertepatan dengan konsep bisnes syarikat iaitu HELP OTHERS TO HELP OTHERS TO HELP OTHERS membolehkan peladang peladang mendapat peluang untuk supply tanaman terbaik mereka kepada kami.

    Syarikat juga sangat menitikberatkan kualiti tanaman. Jika supplier tidak menepati piawaian, bahan mentah merka tidak akan diambil atau diterima walaupun hanya sedikit yang tercemar dek racun serangga yang dibawa angin.

    R&D Dan Ujian Klinikal Serta Landmark Study.


    Syarikat kami membelanjakan lebih dari USD300 juta untuk tujuan pembangunan dan ujian keatas produk kami setiap tahun. Memang tak lokek demi nak memastikan bahawa produk yang selamat dan berkesan untuk digunakan oleh manusia malah untuk planet Bumi ini.

    Syarikat kami merupakan satu satunya syarikat yang membuat Landmark Study. Semua keputusan daripada study ini telah diterbitkan dalam Jurnal Publication dan telah di-review oleh pihak ketiga. Maka dengan ini memang tanpa prejudis, produk keluaran syarikat kami telah mendapat pengiktirafan dari banyak pihak.

    ====
    SAYA MENCARI CALON BUSINESS LEADER. ADAKAH ANDA ORANGNYA?
    ====

    Jika anda yang membaca tulisan saya ini tergolong dalam golongan ini, maka andalah yang saya cari.

    - orang yang makan gaji, poket mula kering di tengah bulan

    - orang yang selalu meminjam untuk membayar bil bulanan, malah duit sekolah anak juga kadangkala terpaksa minta duit si nenek

    - orang yang siang malam bekerja siap buat overtime tapi hasil gaji tak seberapa

    - nak berniaga tapi tak tahu mcm mana.

    - setiap hari hidup dalam dilema, risau fikirkan anak dirumag pengasuh atau taska -kalau dapat jadi surirumah berduit kan seronok.
    .
    - nak buat bisnes dan cari side income tapi takut gagal - perlukan mentor bisnes untuk tunjuk ajar tapi tak tahu dimana nak cari

    ===========
    BISNES ONLINE MACAM SERONOK JUGA KALAU..
    ==========

    Bekerja dari rumah,Peluang bisnes Shaklee
     
    - Boleh spend 2 jam saja untuk jana atleast rm500

    - Boleh buat bisnes yang boleh diwariskan pada anak cucu cicit.

    - tak perlu simpan stok barang jualan, boleh buat dropship dengan syarikat je.

    - nak jana income online - dengan bimbingan pakar marketing online?

    - ada income dengan bisnes online sampai boleh berhenti kerja - dengan bimbingan dari mentor mentor yang berjaya?
    .
    ====
    Dengan Modal RM69.50 APA ANDA DAPAT ?
    ====

    - Yuran pendaftaran yang sangat mampu di bayar dan tidak membebankan

    - Berkenalan dengan barisan produk kesihatan yang dijamin semulajadi, dijamin selamat dan dijamin berkesan

    - Produk yang dipantenkan, ada R&D, ada landmark study dan disahkan oleh pihak ketiga (3rd party).

    - Disahkan halal oleh badan agama Islam yang diiktiraf oleh Jakim dan & lulus KKM & ada nombor MAL sebelum dijual.

    - Untung runcit dari sehingga 30% selain bonus bulanan dan bonus lain lain.

    - Dapat join grup bisnes yang sangat happening dan dapat tempias coaching dari Masters sidelines.

    - Boleh bina legasi bisnes  sendiri - dan wariskan bisnes pada anakcucu tersayang!

    - Dapat peluang merasai reward, bonus dan pelbagai insentif

    - Dapat grab trip melancong oversea, membuat umrah, melancong sekitar asia dan local trip sekali setahun - siap dapat duit belanja

    - Tak payah repeat stok belian setiap bulan, tak simpan stok pun boleh bisnes juga!.

    - Stok boleh beli melalui upline, cawangan atau HQ secara walk in atau sistem online . Warehouse  pos terus ke rumah anda atau customer

    ============
    BUKAN ITU SAJA, ANDA PILIH GROUP YANG TEPAT BILA BERSAMA SAYA
    ============

    - Bimbingan rapat dan motivasi hati ke hati dari mentor melalui grup coaching online.

    - Group support yang sangat happening dari ahli grup dari seluruh negara

    -  Kelas produk  ( Health & Wellness class) dan kelas bisnes berjadual setiap bulan di seluruh negara

    - Pelbagai perkongsian testimoni & gambar produk dan poster di secret group FB

    - tiada asas marketing? Its okay, kita ajarkan nanti


    WhatsApp <TURBO> kepada 013-3583424
    WhatsApp <TURBO> kepada 013-3583424
    WhatsApp <TURBO> kepada 013-3583424

    Healing Crisis Petanda Baik, Teruskan Makan Vitamin

    Pak Hasan saya kenal di Shaklee HQ. Beliau datang ke Shaklee bersama anaknya. Saya sempat consult Pakcik Hasan (PH) berkenaan sakitnya. Salah satunya ialah masalah gout dan kolestrol.

    penawar gout dengan vivix

    Selepas sesi konsultasi, beliau pun isi borang order dan  beli 3 botol Vivix untuk pelbagai masalah kesihatannya tu.

    Baru baru ini Pakcik Hasan call saya,  beliau tanya kenapa dia rasa makin tak sihat lepas consume Vivix.

    Pakcik Hasan kata, pergelangan tangannya macam membengkak dan rasa sakit.
    Seperti yang dah pun beliau bagitahu tempohari ..beliau ada gout juga. Dan sebenarnya rasa sakit yg PakcikHasan alami selepas consume Vivix adalah proses pemulihan akibat tindakan Vivix pada sel sel tubuh beliau.

    Proses pemulihan dan proses menyingkir toksin dari tubuh mungkin buat PakcikHasa  rasa sedikit tidak selesa.

    Saya dengar semua luahan Pakcil Hasan. Saya yakinkan beliau supaya teruskan dan sabar, yakin dan minum air secukupnya, jaga pemakanan dan teruskanlah saja dose Vivix mcm biasa kerana Healing Crisis bersifat sementara.
    Bila Healing Crisis dah tamat.. insya allah badan akan rasa lebih sihat.

    Setakat ini memang tak dinafikan Vivix adalah produk terbaik untuk atasi masalah gout.
    Pastikan anda yg baca post saya ni bagitahu jika ada ahli keluarga uols yg ada gout tu ya. Kesian dorang kalau tak dibantu

    Terbaru, Pakcik Hasan bagitau saya yang pada minggu ke5 beliau konsisten makan Vivix, kesakitan dan healing crisis beliau sudah berakhir. ALHAMDULILLAH


    Jangan berhenti makan vitamin anda. Teruskan ambil secara konsisten. Banyakkan minum air masak. Beri peluang kepada nutrisi dari vitamin membantu pemulihan sel yang telah rosak.

    Jika anda juga ada masalah asid urik tinggi, kolestrol tinggi, bacaan gula yang tinggi Vivix lah yang sangat sesuai untuk anda consume sebagai usaha sihat.

    Beli Vivix dan dapatkan keahlian PERCUMA.
    Hubungi saya supaya saya dapat consult anda ya.  Untuk anda yang ada di kawasan Shah Alam, kita boleh jumpa face to face untuk sesi konsultasi.

    Sahabat Sihat Anda
    Lydzar Rusman
    013 3583424
    Pengedar Shaklee Shah Alam