UA-56349233-1
  • Pengedar By Negeri
  • [ TESTIMONI ] Hilang 10kg Dalam 10Minggu, Mengujakan Bagi Mereka Yang Nak Kurus

    Saya suka sangat nak share testimoni sahabat saya ini. Kisah beliau ini telah pun dikongsikan di page Your Supermom Shaklee Story musim kedua.

    Nurul yang saya kenal memang suka memasak. Brownies buatannya memang sedap. Kalau dah order sekali pasti mahu lagi. Atas dasar pandai masak sedap juga lah menyebabkan Nurul suka makan sehingga berat naik bagai dipam-pam.

    Cerita seterusnya saya kreditkan kepada Puan Chrysalis Nurul (Nama FB) & juga page Your Supermom Shaklee Story.


    .
    [ HILANG 10KG DALAM 10 MINGGU ]

    Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera saya ucapkan kepada semua.

    Saya merupakan ibu kepada 2 orang anak. Umur saya baru mencecah 31 tahun dan saya adalah seorang yang gemar kepada makanan.

    Badan saya mula naik bagai dipam-pam sejak pertengahan tahun 2015. Masa tu anak kedua saya, sudah semakin kurang menyusu badan. Saya dapat rasakan perubahan yang ketara pada diri saya. Saya makin kuat makan dan selera makan saya semakin membuak-buak. Setiap kali tiba waktu makan, saya pasti akan makan nasi bertambah.

    Akibat daripada corak pemakanan yang tidak terurus dan tiada aktiviti senaman yang dibuat, berat badan saya semakin bertambah dah kemuncaknya pada Bulan Februari. Pada waktu itu, anak kedua saya dah pun wean off. Berat badan saya mencecah 97kg. Masa tu, keadaan diri saya sangatlah tidak selesa. Saya selalu rasa letih dan penat. Sukar nak bangun awal pagi. Badan selalu sakit-sakit. Nak solat pun susah. Selalu sakit kepala akibat tekanan darah meningkat dan selalu sangat mengah walaupun buat kerja ringan.

    Selain daripada itu juga, baju-baju saya banyak yang dah tak boleh pakai. Saya terpaksa membeli baju baru dengan size XXXL. Sedih sangat. Baju-baju lama saya, semua terpaksa disimpan dalam almari buat perhiasan je. Kalau pakai jugak, memang tersembul-sembul keluar lemak perut..

    Namun, pada pertengahan bulan Februari, saya mula nekad dan belajar cara pemakanan yang lebih sihat. Saya amalkan cara pengambilan makanan yang betul serta mengikut keperluan diri saya yang sepatutnya.. Saya belajar cara buat detox.. Saya mula konsisten mengamalkan Set Kurus Shaklee.. Dan mula bersemangat melakukan senaman.

    4 perkara UTAMA yang saya buat sepanjang 10 minggu ialah :-

    1- Saya amalkan cara pemakanan yang sihat dan seimbang. Saya kawal makanan yang masuk ke dalam badan saya. Saya jaga kuantiti makanan yang saya makan dan saya masak makanan yang lebih sihat dari segi penyediaannya.

    2- Saya mula membuat detox. Saya mulakan dengan detox parasit selama 2 bulan (Feb&Mac). Kemudian saya sambung dengan detox cara Shaklee (April). Kedua-dua jenis detox ini saya menggunakan produk Shaklee. Produk detox yang saya gunakan ialah Vivix, DTX Complex, Alfalfa Complex, Garlic Complex, Herb-Lax, Peppermint Ginger & Nutriferon.

    3- Saya mengamalkan Set Kurus Shaklee dengan konsisten dan dengan cara pengambilan yang betul. Tidak skip dan makan ikut dos yang sepatutnya. Antara suplemen yang saya amalkan ialah Cinch Shake, Cinch Tea Mix, Omega Guard & Lecithin.

    4- Saya juga melakukan senaman seminggu 3 kali dengan konsisten. Antara senaman yang saya lakukan ialah, jogging, burpees, squats, plank dan aerobik.


    Selepas melakukan keempat-empat perkara ni dengan konsisten dan istiqomah, berat saya mula turun dengan mudah sebanyak 10kg dalam masa 10 minggu.

    Dan apa yang paling menggembirakan saya, banyak berlaku penurunan inci pada ukuran badan saya. Terutama di bahagian perut. Kalau dulu macam orang mengandung 8 bulan, sekarang dah kurang. Pakai baju pun dah tak nampak perut buncit. Malah saya dah boleh pakai semula baju saya bersaiz XL. Saya happy sangat-sangat. Gembira tak terkata.

    Berat saya yang terkini adalah 87kg. Dan saya masih dalam misi menurunkan 20kg berat saya.

    Doakan saya berjaya mencapai misi saya membuang 30kg berat badan keseluruhan.. Dan saya kongsikan cerita saya agar dapat memberi inspirasi kepada anda semua yang memerlukan.

    Akhir kata daripada saya, apa pun yang kita lakukan,lakukan dengan bersungguh-sungguh. Nak kuruskan badan, mesti buat  apa yang daya kongsikan tu supaya kita dapat hasil yang menakjubkan!

    GEMUK IS NOT AWESOME. HIDUP DENGAN SIHAT, JADI LEBIH SIHAT DENGAN SHAKLEE

    Khidmat Konsultasi & Order.
    Lydzar Rusman
    013 3583424

    Program Detox Shaklee Ways Trending Ternyata Membantu Anda Hilang Banyak Kilo

    Assalamualaikum.

    Jom saya share kan fenomena atau trending terkini di newsfeed Facebook anda. Mungkin anda pernah terserempak dengan hashtag #detoxshakleeways & #liveamazing bukan?
    Kalau tak pernah, cuba search 2 hashtag ini sekarang.

    Saya yakin ada baaaaaanyak sangat post dari rakan rakan SID saya tentang program Detox Shaklee Way yang baru saja dilancarkan awal bulan April yang lepas.

    APAKAH DETOX SHAKLEE WAY?



    Ye, saya nak ceritalah ni 😊

    Program Detox Shakle Way adalah satu program persediaan untuk kita membersihkan toksin dan memberikan rehat & rawat kepada organ organ perkumuhan kita.

    Biasa kita lihat program detox dilakukan secara khusus dengan memfokuskan kepada detox usus, detox hati dan detox darah. Di Shaklee kami sedang memperkenalkan program detox yang dijalankan secara menyeluruh atau lebih holistik

    Pihak Pakar Nutrisi Shaklee ( kerjasama Pakar Nutrisi Shaklee Malaysia & US ) telah merangka satu program lengkap dengan pelan pemakanan serta produk suplemen khas yang di panggil Set Detox untuk membantu kejayaan program Detox ini.

    Program 7 hari dengan variasi menu setiap hari bakal memberikan manfaat kepada organ detox serta tubuh kita. Info dibawah adalah asas kepada program 7 Days Detox kami.


    Day 1: Fiber
    Day 2: Soup
    Day 3: Colors
    Day 4: Energy
    Day 5: Vitality
    Day 6: Carbs
    Day 7: Fresh!

    DETOX DIARY

    Untuk memudahkan kompilasi aktiviti berdetox ini, saya juga telah wujudkan satu album gambar di Facebook saya dengan hashtag #lydzardetoxdiary. Di album ini saya berkongsi tentang menu yang saya amalkan sepanjang tempoh 7hari.

    Memandangkan saya seorang ibu menyusu, pihak Pakar Nutrisi menggariskan panduan supaya saya boleh skip mealplan Day1-Day4. Dan mulakan program detox saya dengan Mealplan Day5.

    Maklumlah ibu menyusu kena ada cukup khasiat, barulah susu mudah dihasilkan. Dan, saya tetap meneruskan pengambilan vitamin untuk menyusu selain vitamin Detox.

    SEBELUM DAN SELEPAS DETOX

    Untuk tujuan detox ini, saya telah mengambil beberapa bacaan seperti berat badan, peratusan lemak dalam badan, body age, BMI dan BMR agar menjadi penanda aras kejayaan detox saya

    Selain aim hendak mengurangkan toksin, saya juga mahu menurunkan berat. Alhamdulillah, memang positif efek. Berat saya memang turun dan seluar lama terasa semakin longgar



    Gambar ini adalah hasil bacaan menggunakan mesin Karada Scan. Pagi pertama saya analisa, berat adalah 53.6kg dan body age 33. Selepas berdetox, memang nampak perbezaan nya bukan??






    DETOX TEAM SECOND BATCH

    Saya dan ahli tim RichFamily dah selesai berdetox fasa pertama 2minggu lepas. Insya allah kami akan buat Detox 2nd Batch oada 18 May nanti. Saya sangat mengalu alukan pembaca blog saya untuk join sekali kerana side effect dari berdetox ini sangat BEST

    Antaranya ;
    - Berat badan turun
    - Pengurangan inci (inch loss)
    - Badan rasa lebih ringan
    - Tiada kelesuan dan keletihan walaupun aktif menguruskan rutin harian
    - kulit jadi lebih berseri dan bebas jerawat
    - body age semakin muda

    Baiklah, itulah dia serba ringkas pengenalan tentang program Detox kami. Entry seterusnya saya akan update lagi tentang program ini.

    Lydzar Rusman
    013 3583424

    7 Tips Atasi Masalah Kaki Bengkak Pada Ibu Mengandung

    Edema ketika hamil

    Kelmarin, sakit sungguh rasanya kaki saya ni. Duduk rasa tak kena, baring rasa tak kena, apatah lagi ketika berdiri dan berjalan.

    Pada usia kandungan 34minggu, memang tidak dinafikan ramai ibu mengandung yang mengalami masalah bengkak kaki yang juga dipanggil sebagai edema.

    Kali pertama kena bengkak kaki ketika mengandung anak sulung dulu, adalah pada usia kandungan 7bulan (28minggu). Memang awal. Dan pada ketika itu penambahan berat badan yang mendadak memang menjadi salah satu punca terjadinya masalah bengkak kaki ini.

    MENGAPA BENGKAK KAKI (EDEMA) TERJADI?

    Saya ceritakan sedikitlah ye, mengapa boleh berlaku masalah bengkak kaki ini. Orang yang belum mengandung tentu tertanya-tanya juga apa puncanya.

    Saya cedok sedikit info daripada website BabyCentre.

    Secara amnya, ketika mengandung, badan akan menyimpan lebih banyak cecair.

    Apabila bayi anda semakin membesar, uterus (rahim) anda memberi tekanan kepada saluran darah di pelvis. Ini khususnya menjejaskan salur darah besar yang menerima darah daripada anggota badan bahagian bawah. Salur darah yang dipanggil vena kava bawah ini terletak pada bahagian kanan badan. Tekanan yang diterimanya menyebabkan peredaran darah di bahagian itu menjadi perlahan dan mengakibatkan darah terkumpul.

    Tekanan daripada darah yang terkumpul ini memaksa air turun dan keluar melalui salur darah kecil (kapilari) masuk ke dalam tisu-tisu pada tapak kaki dan buku lali. Biasanya, air ini akan diserap oleh badan. Kadang kala, wanita hamil juga menyimpan lebih banyak air daripada biasa, dan ini menambahkan lagi kebengkakan.

    Anda mungkin mendapati kebengkakan ini lebih teruk pada waktu petang dan malam, dan lega sedikit pada waktu pagi setelah anda tidur sepanjang malam. Menjelang petang, anda mungkin dapat lihat jika anda tekan kulit di sekitar buku lali, kulit itu tidak menganjal dan serta-merta kembali kepada keadaan asalnya.

    Menjelang penghujung kehamilan, tangan anda juga mungkin menjadi bengkak dan cincin yang anda pakai akan terasa ketat.
    -----------------------------------------------------------------

    Memang benar, bukan setakat kaki terasa bengkak, malah jari-jari dan tapak tangan pun terasa bengkaknya.

    Tips Berguna Untuk Melegakan Kaki Bengkak Pada Ibu Mengandung.

    Semua tips ini saya dapatkan dari rakan-rakan Facebook saya.
    Ada diantaranya baru pertama kali saya dengar. Dan ada juga yang saya pernah dengar sebelum ini tapi belum mencubanya.

    1. Tinggikan posisi kaki
    Jika kerja anda memerlukan anda duduk hampir setiap masa, sediakan 1 stool atau kotak kecil di bawah meja. Lunjurkan kaki dan letakkan kedua dua kaki ketika membuat kerja. Jangan silangkan kaki ketika duduk ya!

    Ketika berbaring untuk tidur, alaskan kaki dengan bantar agar kedudukan kaki agak tinggi. Perbuatan ini akan membantu melancarkan peredaran darah.

    2. Elak berdiri terlalu lama
    Tentu penat kalau berdiri lama lama ketika mengandung kan? Dikatakan, darah yang di pam oleh jantung akan sukar untuk kembali akibat salur darah yang ditekan oleh janin. Jadi elakkan berdiri terlalu lama.

    3. Elak menggunakan kasut yang bersaiz kecil.
    Kaki dah bengkak, pakai kasut kecil, tentu sekali tak tertahan tahan lagi sakitnya tu. Kasut yang kecil akan menyebabkan salur darah terhimpit dan peredaran darah tidak lancar. Carilah kasut yang sesuai untuk ibu hamil. Biasanya saiz akan bertambah 1 saiz lebih besar apabila seseorang wanita hamil.

    4. Urutan lembut pada kaki.
    Anda boleh mengurut kaki dengan lembut, bermula dari  tapak kaki ke buku lali. Sehingga lah ke lutut. Urutan ini mampu melancarkan peredaran darah sekaligus melegakan kaki yang sakit dan bengkak.

    5. Rendam kaki dengan air suam atau air sejuk.
    Ia adalah terapi yang sangat BEST. Boleh tambahkan sedikit garam kasar ke dalam air suam untuk melembutkan kulit kaki.

    6. Ambil makanan berkhasiat.
    Selain fokus untuk membekalkan nutrisi yang baik untuk bayi dalam kandungan, ibu hamil juga sangat perlu monitor pemakanan demi kesihatan diri sendiri juga. Elakkan makanan yang tinggi kandungan garam. Boleh amalkan Set PreNatal seawal anda nampak double line pada kit UPT :)

    Pengambilan makanan yang tinggi dengan kalsium dan magnesium juga mampu membantu mengatasi masalah sembab air. Pil Ostematrix yang terdapat di dalam Set Pre Natal ini sangat membantu saya ketika sarat mengandung.


    7. Minum air secukupnya.
    Sama macam tips nak kurangkan gemuk air. Minum lah air secukupnya untuk mengurangkan pengumpulan cecair di kawasan kaki

    Insya allah semua tips ini mampu membantu sedikit sebanyak untuk mengurangkan kesakitan akibat bengkak kaki. Bersabar ya ibu. Memang banyak pengorbanan kaum ibu terpaksa lakukan demi melahirkan zuriat penyeri rumahtangga.


    Lydzar Rusman
    Shaklee ID : 859948
    Call / SMS / Whatsapp : 013 3583424





    The 12 Reasons to Take Vivix

    Vivix, the most 'expensive' supplement from all Shaklee range products that been brought in Malaysia since 2008. Eventhough it is a bit pricey, more and more people now aware that the benefits of Vivix is really good.


    Vivix was very known with resveratrol, the one that helps and improve the individual health when it is consumed.

    Not only is Vivix made from Resveratrol, but it is also made from the "Super" Muscadine Grape  the only grape to have an extra chromosome. Scientist strongly believe that is what enhances its polyphenol benefits on people.

    Lets see WHY WE MUST TAKE VIVIX ;

    The Polyphenols.
    1. help protect and repair your cellular DNA
    2. enhance your genetic regulators
    3. promote your mitochondria biogenesis
    4. slow your (AGE) protein formation

    And Vivix has also shown to help. 

    5. support heart health and cardiovascular health
    6. support brain health
    7. support your immune health
    8. support your joint health
    9. promote your cellular longevity
    10. increase your cellular energy
    11. supply antioxidants that fight free radicals
    12. promote overall good health and well being

    Well, it is truly not a too good to be true. You can only feel the benefits when you try it yourself.
    In order to get correct intake and guide, let me do it. Just contact me through the details below.


    Lydzar Rusman
    Shaklee ID : 859948
    Call / SMS / Whatsapp : 013 3583424

    Program iReach SuperStars Award

    Assalamualaikum dan selamat bersua kembali.

    Insya allah hari ni saya nak update sikit tentang program yang baru sahaja berlangsung pada hari Sabtu minggu lepas.



    iReach SuperStars Award adalah ala-ala Star Achiever Award kelolaan Shaklee, cuma ia didalam skala yang lebih kecil iaitu hanya untuk group naungan Master upline saya iaitu Master Lyna Noh dan Master Zainul.

    Kami para Business Leaders dari iReach telah membentuk satu jawatankuasa khas yang dipanggil Muzakarah iReach telah merancang untuk mengadakan majlis 'recognition' ini pada bulan Feb, iaitu bulan terakhir bagi cycle Shaklee tahun 2014/2015. Program ini kami adakan bagi meletupkan dan membakar semangat kesemua anak buah bisnes kami untuk memasuki cycle baru.

    Sama juga macam kita semua masuk tahun baru, ada banyak azam baru atau azam lama yang diperbaharui dan kita nak capai, kan? Begitu juga dengan kami. Nak masuk azam baru ni, memang perlu masuk dengan semangat yang membuak-buak agar kejayaan demi kejayaan dapat kami raih pada tahun baru ini.

    iReach SuperStars Award.

    Kami telah sepakat untuk mengadakan 3 kategori utama sebagai 'KPI' semua warga iReach. Mereka perlu memenuhi syarat kelayakan award untuk sales bulan Februari.

    Tarikh 5 Mac telah dipilih sebagai hari gilang gemilang majlis ini. Dan kami para AJK telah bertungkus lumus mem-brainstorm dan berusaha agar majlis ini berjalan lancar. Hanya dalam masa 3 hari, segaa urusan berkaitan dapat kami uruskan dengan baik. Alhamdulillah.

    Dan seramai 9 orang telah terpilih untuk menjadi SuperStars pada hari tersebut. Mereka menerima trofi dan bunga sebagai tanpa penghargaan dan kenangan kecemerlangan mereka.

    TAHNIAH !


    Mereka adalah wanita wanita yang sangat hebat. Ada yang mampu menjual produk premium Shaklee iaitu Vivix sebanyak 20botol! 1 botol Vivix berharga RM475. Dan ramai yang kata, Vivix agak mahal.

    Kejayaan menjual 20 botol Vivix dalam masa 1 bulan ini sangat menginspirasikan ramai orang. Apalah agaknya rahsia mereka, kan? Kalau nak tahu, jomlah join saya dalam group RichFamily yang menjadi salah satu group dibawah naungan iReach.

    Alhamdulillah, majlis telah pun selesai, dan semoga semua ahli group iReach terus berjuang demi cita cita masing masing dalam bisnes dan hidup ini.

    Lydzar Rusman
    Shaklee ID : 859948
    Call / SMS / Whatsapp : 013 3583424





    Promosi Oktober : Vitamin E, GLA Complex, Omega Guard & Vitalea For Kids

    Alhamdulillah, untuk bulan ini pihak Shaklee Products (M) bermurah hati beri kita semua 4 jenis vitamin pada harga runtuh.

    Tahun tahun sebelum ini, hanya 1 produk terpilih tapi kini 4 produk sekaligus. Bermakna mereka sedang memberikan peluang kepada lebih ramai rakyat Malaysia untuk mula menikmati harga terbaik walaupun memang sebelum ini pun, harga produk Shaklee memang sangat berpatutan.



    Kesemuanya adalah HOTSELLING vitamin kan?
    Dekat rumah saya sendiri, kalau stok Omega takkan mampu bertahan selama 1 bulan pun.
    Mana taknya, setiap hari saya ambil 3biji, anak anak 3 orang pula ambil 1biji setiap seorang. Jadi dalam masa sehari saja dah 6biji kami makan. Jadi satu botol hanya bertahan untuk setengah bulan sahaja. Sebab itu lah saya suka sangat dengan promosi bulan ini.

    Suami saya pula amalkan Vitamin E setiap hari. Saya pula sapukan minyak Vitamin E ni sebagai masker dekat muka untuk memperbaiki tekstur kulit saya.

    Owh ye, saya nak ingatkan lagi.  Bulan Oktober adalah bulan terakhir atau bulan penghabisan bagi promosi Daftar Ahli Dapat Vitalea Percuma.

    Bayangkan kalau anda beli Set Twinpack (Beli 2 Dapat Less 5%) dan mendaftar keahlian, memang terpaksa bawak balik sebotol Vitalea secara PERCUMA sahaja.

    Baiklah, jangan tunggu atau fikir lama lama untuk buat keputusan ye. Samada beli saja mana mana set promosi, atau mendaftar keahlian dengan membeli atleast 1 tiub Herbal Blend, anda sebenarnya memang dah buat keputusan paling bijak dalam hidup

    Sebab keesokan harinya anda akan terus dapat menikmati pelbagai manfaat lain yang Shaklee offer.
    Saya dah rasa serba sedikit, jadi saya taknaklah rasa sorang sorang. Jom kita sama sama duduk dibawah payung Shaklee :)

    Hubungi saya okey :)

    Lydzar Rusman
    Shaklee ID : 859948
    Call / SMS / Whatsapp : 013 3583424