Tips Pencegahan Virus Zika Secara Semulajadi

Gempar pulak dengan perkataan NYAMUK dan ZIKA sejak kebelakangan ni kan?
Baby sendiri kena gigi nyamuk pun hati mamanya dah tak keruan.

Menyeramkan pula bila dengar ada kes jangkitan terhadap ibu hamil di Johor. Nauzubillah. Mohon dijauhkan dari golongan berisiko tinggi yang daripada terjangkit juga.

Apakah Zika?

Zika adalah virus yang dibawa oleh nyamuk aedes. Kesan virus ini mungkin tidak merbahaya jika terkena pada golongan dewasa yang sihat.
Namun ianya menjadi suatu yang serius kepada ibu hamil kerana risiko terhadap bayi dalam kandungan sangat tinggi. Dikatakan otak bayi akan mengalami masalah pembesaran.
Bagaimana nak tahu jika seseorang itu telah dijangkiti Zika?

"Pay Attention!" Jika Anda Berdepan Dengan 4 Simptom ini.

- DEMAM. 
Demam adalah tanda pertama. Walaupun ia mungkin bukan simptom utama kerana demam memang merupakan simptom pertama jika dijangkiti virus bawaan nyamuk seperti denggi atau malaria. Perhatikan jika anda mula demam tapi lambat kebah

- Ruam.
Bermula dari kawasan muka. Ruam Zika mungkin kelihatan sepertu ruam biasa. Jika anda mula perasan ruam diwajah, cuba ingat semula, bila dan dimana anda berada di tempat yang bernyamuk. Mungkin anda pernah berada di taman diwaktu senja.

- Mata Merah.
Jika mata anda tiba tiba saja kelihatan merah, berkemungkinan juga anda telah dijangkiti Zika terutama sekali jika diikuti rasa sakit kepala akibat tekanan pada sekeliling mata anda.

- Kesakitan Pada Sendi.
Ramai pesakit Zika mengadu mereka mengalami rasa yang sangat sakit pada bahagian sendi, sakit sakit badan dan keletihan

Bahayakah Virus Zika?

Golongan dewasa yang dijangkiti virus Zika sebenarnya tidaklah dianggap serius dan tinggi-risiko. 

Dalam kebanyakan kes, para Doktor menyarankan pemulihan yang hampir kepada pemulihan selsema; banyakkan berehat, minum banyak air, dan dipantau dihospital jika perlu.
Golongan dewasa yang dijangkiti virus Zika juga perlu mengelak dari mengadakan hubungan kelamin, elak daripada pergi ke tempat lain untuk meminimakan risiko ia terjangkit kepada orang di tempat lain.

BAHAYA sebenar berlaku jika virus ini menjangkiti wanita hamil.

Virus ini  menyebabkan sejenis penyakit yang dinamakan "microcephaly" kepada fetus yang sedang membesar dalam kandungan.

TIPS PENCEGAHAN VIRUS ZIKA SECARA UMUM

– Hindari dan basmi tempat pembiakan nyamuk.
Tutup tempat air bersih bertakung yang menjadi tempat pembiakan nyamuk aedes. Pastikan dulang air, pasu, akuarium tiada jentik jentik.
– Menabur "ubat larva" ke dalam takungan kolah air
– Menggunakan kelambu ketika tidur.
– Menggunakan ubat nyamuk atau mosquito repellant
– Melakukan gotong royong untuk pengawasan jentik jentik dengan masyarakat setempat.
– Meningkatkan sistem imun dan daya tahan tubuh melalui amalan gaya hidup sihat dan pengambilan suplemen seperti Vitamin C.
– Untuk wanita hamil atau yang merancang untuk hamil mesti melakukan perlindungan ekstra terhadap gigitan nyamuk untuk mencegah jangkitan virus Zika sepanjang kehamilan.
Contohnya;
●dengan memakai baju yang menutup sebahagian besar permukaan kulit atau berlengan panjang,
● pakai pakaian berwarna cerah,
●elak pemakaian wangian yang dapat menarik perhatian nyamuk seperti perfume dan deodoran.

SARANAN PENCEGAHAN ZIKA SECARA SEMULAJADI DENGAN PRODUK SHAKLEE.

1. Herbal Blend.
Herbal Blend ialah krim serbaguna yang boleh digunakan  sebagai mosquito repellant. Hanya sapukan saja ke seluruh badan atau kawasan kulit yang mungkit jadi tempat digigit nyamuk.

Set Antibodi Cegah Zika

2. Vitamin C dan Nutriferon
Kedua dua vitamin immune booster ini sangat membantu badan untuk meningkatkan kekuatan pertahanan semulajadinya

Demam denggi dan Zika menyerang mereka yang tidak mempunyai sistem imun yang kuat. Oleh sebab itu, mereka yang ada antibodi tubuh yang kuat tidak akan mudah dijangkiti virus sebaran nyamuk ini.

Jika anda risau dan ambil berat akan keluarga anda, mesti dapatkan Set Cegah Zika ini hari ini juga.

Anda boleh terus menghantar mesej atau whatsapp kepada 0123583424 untuk dapatkan maklumat bank untuk bayaran Set Cegah Zika ini.

Your Shaklee Product Consultant
Lydzar Rusman
013 3583424