• Pengedar By Negeri
 • Apakah MENOPAUSE???

  Apa itu MENOPAUSE??

  Seringkali kita dengar tapi kita kurang mengambil tahu dan memahami simptom menopaus. Menopaus adalah fasa peralihan dalam kehidupan seorang wanita.Selepas menopause, wanita tidak akan mengeluarkan ovum lagi dan tidak mungkin akan melahirkan anak lagi.  Bila terjadinya Menopause?

  Menopause adalah apabila seorang wanita berhenti atau tiada lagi kedatangan haid untuk tempoh selama-lamanya. Purata umur wanita memasuki fasa menopaus adalah 51 tahun. Walau bagaimanapun, seseorang wanita mungkin mengalami gejala-gejala yang berkaitan lebih awal dari jangkaan.

  Apa Penyebab Menopause? 

  Umur adalah punca utama menopaus. Ia mengakhiri potensi seseorang wanita untuk melahirkan anak, dimana ovari secara beransur-ansur memperlahankan fungsi mereka. Pembedahan tertentu dan rawatan perubatan boleh menyebabkan menopaus. Mereka yang membuat pembedahan pembuangan ovari (bilateral oopharectomy), kemoterapi dan terapi radiasi pelvis juga berisiko untuk mengalami menopause awal.

  Apa tanda-tanda Menopause?

  • Hot flashes dan berpeluh malam - badan terasa panas secara berkala antara 30 saat – 10 minit lamanya bagi satu-satu masa, terutamnya di bahagian muka dan leher, diikuti dengan tompokan merah di dada, belakang dan lengan, kemudian diikuti dengan peluh yang banyak dan selepas itu baru badan menjadi sejuk. 
  • Haid yang tidak teratur 
  • Kehilangan libido - kehilangan daya dan tenaga seks
  • Kemurungan, keresahan, perubahan emosi mood yang berubah-ubah
  • Tidak dapat tidur, insomnia - tidur yang terganggu, kesukaran untuk tidur
  • Inkontinen - ketidakupayaan mengawal pundi kencing
  • Sakit Kepala - sakit kepala yang kerap, migrain
  • Kekeringan faraj - boleh membawa kepada persetubuhan yang menyakitkan
  • Masalah daya ingatan - kehilangan ingatan, ketidakmampuan untuk menumpukan perhatian, juga boleh disertai dengan pemikiran yang kabur
  • Penambahan berat badan - penebalan di tengah-tengah semasa menopaus 
  • Keletihan

   Gejala-gejala lain menopaus termasuklah: 

  • Sakit sendi
  • Kehilangan rambut
  • Perubahan bau badan
  • Kembung (bloating)
  • Sakit payu dara

  Kenapa simptom ini berlaku?

  Apabila umur wanita menghampiri 40an, telur anda lebih cenderung kepada Follicle-stimulating hormone. Pada masa yang sama, ovari menghasilkan kurang hormon estrogen. 

  Estrogen adalah sejenis hormon penting wanita yang mempunyai kesan ke atas saluran darah, tulang, jantung, payudara, rahim, sistem kencing, kulit dan otak.

  Sebelum pengeluaran estrogen ovari berhenti, ia akan melalui perjalanan yang tidak menentu. Ia turun naik antara normal, tinggi dan rendah, menyebabkan beberapa gejala yang tidak menyenangkan, seperti haid yang tidak teratur, perubahan emosi dan cepat marah.

  Tahap estrogen akhirnya menetap di tahap yang kekal lebih rendah, yang bertanggungjawab bagi risiko kesihatan wanita seperti osteoporosis dan penyakit kardiovaskular.

  Pada masa menopause, ovari juga boleh mengurangkan pengeluaran testosteron, yang membawa kepada libido yang menurun dan keguguran rambut.

  Pendek kata, gejala menopaus terjadi kerana sistem badan anda dipengaruhi oleh perubahan hormon.


  Apakah Risiko Kesihatan Jangka Panjang, Semasa Dan Selepas Putus Haid?

  Osteoporosis : Osteoporosis adalah disebabkan oleh kekurangan kalsium. Estrogen, hormon wanita yang menurun semasa menopaus, memainkan peranan penting dalam mendapatkan kalsium untuk tulang dan memastikan mereka kuat dan sihat.

  Kadar penyerapan kalsium juga boleh dipengaruhi oleh faktor-faktor lain seperti kurang bersenam, gaya hidup dan kekurangan vitamin dan mineral.


  Penyakit Kardiovaskular : Wanita menopaus lebih terdedah kepada penyakit jantung kerana selepas berakhirnya haid, ovari berhenti menghasilkan estrogen - hormon yang membantu menjaga saluran darah dan jantung sihat.

  Apabila kadar estrogen menurun semasa menopaus, wanita kehilangan manfaat senjata rahsia ini terhadap penyakit kardiovaskular  Masalah mata : Masalah mata termasuk penglihatan kabur, mata gatal dan kering, rabun jauh, kepekaan tambahan kepada cahaya terang. Jika tidak dirawat, sindrom mata kering boleh menyebabkan kornea untuk membentuk ulser, menjadi berparut dan mudah dijangkiti.

  Perubahan hormon adalah faktor utama di sebalik masalah mata semasa dan selepas menopaus.

  Menurut Akademi Amerika Oftalmologi, perubahan hormon menjadikan wanita dua kali ganda berbanding lelaki untuk mengalami mata kering dan gejala-gejala lain seperti seperti kerengsaan mata dan penglihatan menjadi kabur.

  Risiko kesihatan ini boleh dikurangkan atau dielakkan jika anda mengamalkan asas kesihatan yang baik dan haya hidup yang sihat.  Artikel ini telah diterjemahkan semula oleh saya. Kredit artikel kepada Menopause Simptoms.

  Saya akan sambung episod Suplemen untuk Menopause dalam artikel akan datang.

  Salam Sihat, ~ Lydzar Rusman @Kedai TripleS ~ Website : http://semuasihatselalu.blogspot.com FaceBook : Lydzar Rusman Fan Page : Kedai TripleS FanPage Phone : +6012-3103787