• Pengedar By Negeri
 • Suplemen untuk Menopause

  Baiklah saya akan sambung entry tentang suplemen yang sesuai diambil bagi wanita menopause.


  Berikut adalah beberapa vitamin dan mineral yang penting untuk kesihatan ketika menopaus. Ianya elok diambil bagi mengatasi masalah kekurang vitamin dalam diet wanita menopause, membantu meringankan gejala menopaus dan mengurangkan risiko kesihatan.

  1) Kalsium
  Kalsium adalah salah satu daripada nutrien yang paling penting untuk memastikan tulang yang kuat. Terdapat penurunan besar dalam jisim tulang selepas putus haid. Oleh itu, wanita menopause lebih terdedah kepada osteoporosis, patah tulang dan kesakitan tulang. Wanita menopause perlu meningkatkan pengambilan kalsium pada awal menopaus hingga 1,200 mg sehari.
  Kalsium dijumpai dalam produk susu, sayur-sayuran berdaun hijau dan ikan dalam tin dengan tulang lembut.
   

  2) Vitamin D
  Vitamin D adalah satu lagi vitamin penting bagi penyelenggaraan tulang dan gigi yang kuat. Badan anda memerlukan Vitamin D untuk menyerap kalsium dengan betul.
  Biasanya, matahari adalah sumber terbaik vitamin D. Kita boleh mendapatkant vitamin D yang cukup dengan terdedah di bawah cahaya matahari selama 15 minit. Walau bagaimanapun, bagi seseorang yang semakin tua, sel-sel kulit tidak menghasilkan jumlah Vitamin D yang mencukupi lagi.
  Mereka boleh meningkatkan vitamin pengambilan D dengan menambah vitamin D yang diperkaya dengan susu dan ikan, atau mengambil makanan tambahan dengan vitamin D.
   

  3) Vitamin B
  Vitamin B kompleks adalah sangat penting bagi wanita menopaus dan selepas menopaus. Vitamin B berkesan dalam mengurangkan kebimbangan, keresahan dan masalah penumpuan yang menurun, yang sangat biasa di kalangan wanita yang melalui menopaus dan selepas menopaus.
   

  4) Vitamin E
  A beberapa kajian telah membuktikan faedah suplemen Vitamin E untuk hot flashes - salah satu daripada gejala-gejala menopaus yang paling biasa. Di samping itu, Vitamin E bertindak sebagai antioksidan dan boleh memberi manfaat kepada sistem kardiovaskular.
   

  5) Boron
  Boron adalah dikatakan untuk mencegah osteoporosis dan meningkatkan tahap estrogen, dimana ianya amat membantu bagi wanita menopaus.
  Ia juga digunakan dalam rawatan artritis. Boron membantu dengan pemprosesan lain-lain nutrien penting dalam badan seperti kalsium, magnesium dan kalium.
   

  6) Selenium
  Selenium boleh didapati dalam buah-buahan dan sayur-sayuran. Ia telah dikaitkan dengan risiko yang lebih rendah daripada kanser payudara dan serangan jantung.  Tahukah anda, Shaklee mempunyai produk-produk vitamin seperti yang dinyatakan diatas. 


  Membekalkan kalsium dan magnesium dilengkapi dengan vitamin D untuk kadar serapan terbaik

  Vitamin E yang lengkap dengan Selemium

  Vitamin B Complex mengandungi kesemua 8 jenis Vitamin B yang diperlukan oleh tubuh anda

  ---------------------------------------------------------------------------------------------
  * Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.
  Sila dapatkan nasihat dari Doktor atau pakar berkaitan penyakit-penyakit yang dihidapi.


  Saya adalah wakil Shaklee anda untuk penghantaran serata Malaysia. Pilihan COD di kawasan Kota Damansara dan Subang Bestari, Seksyen U5.  
    Lydzar Rusman, SHAKLEE ID : 859948
  Kedai TripleS (K3S)
  Call / SMS/ Whatsapp : 013 3583424
  Facebook Twitter Contact me: Google Talk lydzar Y! Messenger humble_head
   

  2 comments:

  1. Assalamualaikum,

   boleh advise harga?

   tq, yati

   ReplyDelete
  2. Salam yati, boleh emel enquiry pada emel saya lydzar@gmail.comye

   ReplyDelete