• Pengedar By Negeri
 • Indeks Glisemik makanan..apakah yang anda faham tentangnya??

  Hari ni saya nk share sikit pasal Indeks Glisemik (GI).

  Tau tak apa tu??
  Term ni penting bagi mereka yg menghidap penyakit diabetes dan juga mereka yg sedang dalam diet plan. Sebab paras indeks glisemik ni berkaitan dengan paras glukosa. Memang berkait rapat dengan dua perkara kt atas tu.

  Indeks glisemik adalah indeks pengukuran mengenai kesan makanan yang mengandungi karbohidrat ke atas paras glukosa darah. 

  Makanan yg kita makan akan ditukarkan menjadi glukosa dan akan diserap dengan cepatnya ke saluran darah. Makanan dalam kategori indeks glisemik tinggi akan menyebabkan paras glukosa darah meningkat dengan cepat. 

  Manakala makanan berindeks glisemik rendah lambat dicerna dan diserap, meningkatkan paras glukosa dan insulin secara berperingkat-peringkat dan telah terbukti bermanfaat kepada kesihatan, termasuklah dalam pengawalan berat badan dan mengawal selera makan dan melambatkan rasa lapar.

  Saya nk bagitahu ni, Energising Soy Protein Shaklee adalah antara makanan kesihatan yang mempunyai indeks glisemik yang rendah. Mengekalkan paras gula dalam darah yang rendah amatlah penting dalam pengurangan berat badan, dan penjagaan kesihatan dalam jangkamasa panjang.

  Jadi bagi mereka yang tengah diet-diet tu, boleh juga consider ESP untuk membantu mengawal selera makan dan melambatkan rasa lapar.

  ESP

  Kalau nak cuba ESP, jangan lupa hubungi saya ye
   
  ----------------------------------------------------------------------------------------------
  * Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.
  Sila dapatkan nasihat dari Doktor atau pakar berkaitan penyakit-penyakit yang dihidapi.


  Saya adalah wakil Shaklee anda untuk penghantaran serata Malaysia. Pilihan COD di kawasan Kota Damansara dan Subang Bestari, Seksyen U5.
    
    Lydzar Rusman, SHAKLEE ID : 859948
  Kedai TripleS (K3S)

  Call / SMS/ Whatsapp : 013 3583424
  Facebook Twitter
  Contact me: Google Talk lydzar Y! Messenger humble_head