• Pengedar By Negeri
  • Manfaat bawang putih

    Bawang putih adalah antara bahan-bahan utama dalam masakan saya. Kalau masak sup ayam saya lebih suka tumis bawang putih dan halia sahaja, dan bawang putih juga menjadi bahan utama dalam sambal kicap saya.
    Walaupun kadang-kadang ada sedikit bau, tp saya rasa bau itulah yang menaikkan selera kami sekeluarga makan.

    Jom saya kongsikan beberap manfaat bawang putih. Mungkin ramai yang belum tahu sebenarnya.


    1. Mengurangkan risiko strok.
    Bawang putih akan merangsang penghasilan nitric oxide pada dinding saluran darah. Ini akan membantu saluran darah untuk mengembang dan seterusnya mengawal tekanan darah dengan baik bagi mengelakkan risiko darah tinggi dan strok.

    2. Mengurangkan risiko kanser.
    Bawang putih kaya dengan bahan antioksidan seperti selenium yang membantu mengurangkan free radical di dalam darah. Ini akan mengurangkan risiko seseorang mendapat kanser.

    3. Anti bakteria dan antivirus.
    Sejenis bahan Allicin yang terkandung di dalam bawang putih ini bertindak sebagai antivirus dan antibakteria dalam memusnahkan beberapa mikrob. Jadi, ianya amat baik untuk jangkitan perut, jangkitan influenza dan sebagainya.

    4. Anti-inflamasi.
    Kajian juga menunjukkan bawang putih mempunyai bahan antiinflamasi yang dapat membantu mengurangkan penyakit asma, mengurangkan inflamasi pada arhritis pada sendi seperti rheumatoid atau pun osteoarthritis.

    5. Mengandungi banyak iodin.
    Kandungan iodin yang tinggi di dalam bawang putih amat baik untuk pesakit yang menghidap hypertiroid.

    6. Membantu sistem pencernaan.
    Bawang putih akan merembeskan gastric acid pada lapisan perut yang akan membantu proses pencernaan di dalam saluran makanan.

    7. Meningkatkan sistem imunisasi.
    Ya, terdapat kajian yang mendapati bahawa pengambilan bawang putih sebanyak 2 hingga 3 biji sehari selama tiga minggu akan meningkatkan aktiviti sel darah putih untuk melawan jangkitan dan tumor.

    8. Mengurangkan kolesterol dalam tubuh.
    Kandungan Di-sulphide di dalam bawang putih membantu menurunkan nilai kolesterol di dalam saluran darah dan seterusnya mengurangkan risiko penyakit jantung.

    credit : Sangmentari

    So lepas ni, jangan lupa masukkan bawang putih yang telah diketuk dan dicincang kedalam setiap masakan anda ye. Semoga bermanfaat.

    Untuk tempahan, sila isikan BORANG PESANAN di sini. * Sila klik LIKE fanpage kami di facebook "Kedai TripleS FanPage" untuk ikuti pelbagai promosi terkini!!! Salam Sihat, ~ Lydzar Rusman @Kedai TripleS ~ Website : http://semuasihatselalu.blogspot.com FaceBook : Lydzar Rusman Fan Page : Kedai TripleS FanPage Phone : +6012-3103787