• Pengedar By Negeri
  • Zumba Dance: Trend Senaman di Malaysia Kini

    Saya sangat tertarik dengan post seorang kawan saya tempohari, tentang Zumba, apabila beliau update status "Shake sekejap dengan Zumba".  Dalam fikiran saya, apalah bendanya Zumba ni?

    Dan ketika saya sedang memandu pulang dari Shah Alam melalui Lebuhraya Guthrie, saya ternampak satu banner tentang Zumba juga. Ianya banner dari salah sebuah pusat senaman atau gymnasium yang terletak di Bukit Jelutong.

    Sejak itu, saya cuba search melalui Google, apakah dia Zumba. Dan saya kongsikan sedikit fakta ringkas saya ambil dari blog Mr Kevin Zahri tentang Zumba.

    Sedikit into tentang Zumba

    Berikut adalah info tentang senaman Zumba dan kelebihannya sebagai aktiviti senaman kardiovakular, fitness dan lain-lain.
    1. Apa dia? Zumba merupakan kombinasi elemen tarian dan aerobik yang mulanya diasaskan oleh seorang choreography pada tahun 1990an sebagai program kecergasan di Colombia dan dari itu, Zumba telah menjadi popular.
    1. Dance workout: Tarian kecergasan Zumba ini memberi kelebihan kepada kecergasan dan kesihatan anda juga disamping mengikut rentak gabungan salsa, mambo, hiphop, latin dan sebagainya.
    1. Bakar kalori: Jangan tak percaya, satu sesi Zumba boleh membuatkan anda membakar 500 – 1000 kalori pada satu satu masa(45-60min). Syabas!
    1. HIIT? Zumba sesuai diamalkan untuk ‘interval training’ bagi membakar lebih kalori dan meningkatkan endurance(ketahanan fizikal)
    1. Mood down? Jgn risau, anda boleh berhibur, dan bersosial bersamai rakan rakan lain dengan cara yang lebih ‘enjoy’ dan santai.
    1. Seronok tak? Zumba adalah salah satu cara yang menyeronokkan untuk exercise, mungkin bagi sesetengah orang, ia lebih seronok daripada usual workouts. Taklah anda setiap masa buat workouts yang sama dan membosankan itu.
    1. Seksi! Pergerakan dance Zumba workout itu memang seksi dan membuat wanita-wanita berasa cantik dan menarik. Goyang gitu.
    1. Senaman kardio: Tambahan lagi, intensity tinggi dan rendah yang diselang-selikan dalam senaman Zumba ini seolah olah memberi anda latihan kecergasan yang lengkap, juga satu latihan cardiovascular yang baik.
    1. Kuatkan abs dan pinggang! Menari ala-ala latin ini memang sering melibatkan pergerakan “gelek-gelek” pinggang yang secara tak langsung kuatkan bahagian core (abs, oblique anda.

    Ohhh.. rupanya, ia adalah gerak tari yang menjurus kepada senaman. Menarik bukan.
    Saya memang ada terfikir mahu enroll ke kelas menari untuk kesihatan & kecergasan, nampaknya saya akan mulakan dari sesi Zumba dirumah berpandukan Youtube dahulu lah :)

    Rehat sebentar. Mama nak sihat, of course nak anak sihat juga. Kalau mama boleh join Zumba, apa pula nak buat untuk anak.

    Jom tengok kejap video ni, beliau kongsikan sikit tips tentang bagaimana nak buat anak jadi sihat dan membesar dengan bijak. Tengok sampai habis tau.


    Anak Kurus Kering & Selalu Sakit Di Taska, Apa Nak BUAT? from iReach HD on Vimeo.

    Bayangkan satu sesi Zumba lengkap, kita boleh bakar 500-1000kalori.. sangat menarik bukan? Tak perlu susah payah keluar masuk gym.. jimat gitu :)

    Jom tengok salah satu contoh Zumba bagi beginner. Rasanya macam tak susah pun..



    Pastikan gunakan kasut dan pakaian yang sesuai walaupun anda berZumba dirumah bagi mengelakkan kecederaan ya! Dan juga pastikan anda sediakan Performance yang siap dibancuh untuk anda minum sambil berehat selepas berZumba.

    Jom kita amalkan hidup sihat dan cergas.

    Lydzar Rusman
    Shaklee ID : 859948
    Call / SMS / Whatsapp : 013 3583424
    Facebook
    Contact me: Google Talk lydzar Y! Messenger humble_head

    1 comment:

    1. Akak try buat kat umah ke??sy pun nak try buat..tp kat umah ni tak.muat...sempit benor...

      ReplyDelete