• Pengedar By Negeri
 • Kenali Penyakit Batu Karang

  Batu karang terbentuk dalam pundi hempedu, organ kecil yang terletak di bawah hati. Pundi hempedu membantu dalam proses penghadaman dengan menyimpan hempedu dan merembeskan ke dalam usus kecil apabila makanan masuk. Hempedu adalah cecair yang dihasilkan oleh hati dan terdiri daripada beberapa bahan-bahan, termasuk kolesterol, bilirubin, dan garam hempedu.

   
  Apakah batu karang?


  Batu karang adalah cebisan bahan pepejal yang terbentuk dalam pundi hempedu. Batu-batu ini terbentuk kerana kolesterol dan pigmen dalam hempedu kadang-kadang membentuk zarah keras.

  Dua jenis batu karang utama: 
  • Batu kolesterol: Biasanya berwarna kuning hijau , kira-kira 80% daripada batu karang adalah batu kolesterol.
  • Batu pigmen: Batu-batu adalah lebih kecil dan lebih gelap dan terdiri daripada bilirubin.

  Apa yang menyebabkan batu karang?


  Beberapa faktor boleh bergabung dan menjadi punca terwujudnya batu karang, termasuk:

  • Genetik
  • Berat badan
  • Pergerakan pundi hempedu menurun ( pergerakan) pundi hempedu
  • Diet

  Batu karang boleh terbentuk apabila terdapat ketidakseimbangan dalam bahan-bahan yang membentuk hempedu. Sebagai contoh , batu kolesterol boleh terjadi akibat terlalu banyak kolesterol dalam hempedu. Sebab lain ialah ketidakupayaan pundi hempedu untuk dikosongkan dengan betul.

  Batu pigmen biasa terjadi kepada mereka yang sedang dalam 'medical treatment', seperti pesakit sirosis ( penyakit hati di mana tisu parut menggantikan tisu hati yang sihat ) atau penyakit darah seperti anemia sel sabit.


  Apakah Faktor-faktor Risiko Batu karang ?Faktor-faktor risiko untuk mendapat penyakit batu karang termasuk:

  1. Genetik. Jika ada sesiapa dalam keluarga anda mempunyai batu karang , anda juga mempunyai risiko tinggi untuk mendapat batu karang.
  2. Obesiti. Obesiti adalah salah satu risiko yang paling besar. Obesiti boleh menyebabkan peningkatan kolesterol dan juga boleh menyimpan pundi hempedu dari mengosongkan sepenuhnya.
  3. Estrogen. Estrogen boleh meningkatkan kolesterol dan mengurangkan pergerakan pundi hempedu . Wanita yang hamil atau yang mengambil pil perancangan keluar atau terapi penggantian hormon mempunyai tahap yang lebih tinggi estrogen dan mungkin lebih cenderung untuk mendapat batu karang.

  4. Latar belakang etnik. Kumpulan etnik tertentu, termasuk orang asli Amerika dan Mexico-Amerika , lebih cenderung untuk mendapat batu karang.
  5. Jantina dan umur. Batu karang adalah lebih biasa terjadi di kalangan wanita dan orang tua.
    
  6. Ubat kolesterol. Sesetengah ubat kolesterol meningkatkan jumlah kolesterol dalam hempedu, yang boleh meningkatkan peluang untuk mendapat batu kolesterol.

  7. Diabetes. Orang dengan diabetes cenderung mempunyai tahap trigliserida ( sejenis lemak darah) yang lebih tinggi , yang merupakan faktor penyebab untuk batu karang.
  8. Kehilangan berat badan yang cepat . Jika seseorang kehilangan berat badan terlalu cepat, hatinya akan merembeskan kolesterol tambahan, yang boleh membawa kepada batu karang.
  Apakah Gejala batu karang ? 
  Batu karang selalunya tidak menyebabkan gejala. Seseorang biasanya mendapat tahu dia mempunyai batu karang melalui pemeriksaan untuk penyakit lain.Apabila gejala muncul, ianya boleh termasuk :
  • Sakit di belakang abdomen dan atas atas. Kesakitan boleh bertahan selama beberapa jam
  • Loya
  • Muntah 
  • Masalah gastrousus lain, termasuk kembung, senak dan pedih ulu hati
  •  
   Apakah cara merawat batu karang?
   Dalam kebanyakan kes, rawatan batu karang dianggap perlu hanya jika anda mempunyai gejala. Daripada pelbagai rawatan konvensional yang boleh didapati, pembedahan pundi hempedu adalah yang paling banyak digunakan. Sesetengah rawatan alternatif juga telah didapati berkesan dalam membasmi gejala batu karang.
   Vitamin Shaklee untuk penyakit batu karang.
  B-Complex - menurunkan oksalat (garam mineral) yg membentuk batu karang
  Vita-C - mengasidkan urin dan batu karang tidak akan terhasil dlm urin berasid
  OsteMatrix - mengandungi Magnesium yg menurunkan oksalat & mencegah pembentukan batu karang
  Alfalfa Complex - mengurangkan infeksi & inflamasi
  Carotomax - menyembuhkan luka di urinari akibat batu karang
  Lecithin - membekar lemak berlebihan yg mendorong pembentukan batu karang
    
   Saya adalah pengedar sah Shaklee untuk kawasan Subang Bestari dan Kota Damansara


    Lydzar RusmanSHAKLEE ID : 859948
   Kedai TripleS (K3S)

   Call / SMS/ Whatsapp : 013 3583424
   Facebook Twitter
   Contact me: Google Talk lydzar Y! Messenger humble_head