Seminar Keusahawanan Shaklee : JomHebatMega KL

Seminar ini memang antara seminar yang saya tunggu-tunggu sejak masuk awal tahun 2014.
Dan memandangkan cycle baru Shaklee bermula Mac2014- Feb2014, maka seminar ini dijadualkan pada bulan Mac.

Bertempat di Institut Sosial Malaysia, Kuala Lumpur, seminar disertai oleh lebih kurang 300 orang peserta. Ramai kan! Jumlah ni belum termasuk kanak-kanak dan bayi. Ramai juga peserta dari luar KL dan Selangor yang sanggup datang ke Sungai Besi ini semata-mata untuk hadir ke JomHebatMega KL.

Antara aktiviti sepanjang seminar adalah perkongsian dari Business Leader, forum dan juga sesi motivasi dari En Amin Idris. Tak lupa majlis rebranding dan perasmian nama baru bagi group naungan Master Lyna / Zainul, daripada Lady&Boss kepada iReach. Master Zainul turut melancarkan iReach One Stop Resource khas buat semua ahli iReach. 


Bersama Master Lyna noh dan Master Azrin  
Perkongsian dari bakal Master Nad Zaim

Perasmian iReach One Stop Resources khas untuk ahli iReach
 Projek yang sangat genius daripada Master Zainul dan Master Lyna untuk membantu semua ahli iReach dari segi capaian informasi. Saya percaya belum ada lagi group lain yang tampil dengan sesuatu yang sangat istimewa seperti ini.
Forum
Forum yang sangat menarik dari 3 ahli panel. 2 wakil kaum suami dan 1 wakil dari kaum isteri. Dapat disaksikan dalam forum ini bahawa bisnes Shaklee bukanlah bisnes satu hala yang mana hanya melibatkan kaum wanita, tetapi ia sebenarnya bisnes keluarga, dimana suami turut terlibat, malah anak-anak menjadi penyokong hebat di sebalik kejayaan bisnes.

Kupasan demi kupasan yang sangat menarik dari setiap panel, bagaimana untuk merancang strategi dan bersama-sama berkerjasama untuk berjaya dalam bisnes ini.


Antara ahli RichFamily yang hadir dan sempat bergambar bersama

 Sesi akhir menyaksikan perkongsian motivasi secara santai dari En Amin Idris.


Apa yang beliau tekankan dalam perkongsiannya, MATLAMAT. Jika mahu berjaya dalam apajuga perkara, especially dalam bisnes, matlamat hendaklah ditetapkan dengan jelas. Jika matlamat tidak dinyatakan dengan jelas, ia mungkin sukar untuk dicapai.  Umpama kalau kita pergi ke KFC dan hanya memberitahu staff KFC "Saya nak makan yang sedap-sedap", pastinya staf KFC tersebut takkan mampu memberikan menu yang kita mahu kerana apa yang kita mahu tidak specific.

Kan lebih baik jika kita katakan pada staff tersebut " Saya nak dinner plate, hot and spicy, saya tak mahu ais dalam air saya, dan saya mahu tambah cheesy wedges". Pasti dengan segera beliau boleh sediakan apa yang kita oder tadi.

Begitulah juga dengan matlamat yang patut dibuat secara jelas jika ingin berjaya dalam bisnes Shaklee.
Matlamat yang jelas perlu dibuat " Saya mahu buat sale sebanyak 3000uv bersamaan RM9000 pada bulan Mac 2014 dengan menjual sebanyak 100 canister ESP"
Spescific bukan?


Dan tak lupa, sebelum break untuk makan tengahari, diselitkan acara Leaders Parade, dimulai dengan parade dari Key Coordinator, Sr Key Coordinator dan Master Coordinator.

 

Hadiah buat para Masters iReach. Trofi dan sekeping syiling emas 1oz limited edition. Terima kasih yang tak terhingga buat mentor kami.


Majlis tamat kira-kira jam 5.30 petang. Alhamdulillah semua peserta sangat berpuas hati dan bersemangat sebaik sahaja keluar dari dewan ISM ini. Semoga setiap titipan semangat dari para mentor akan membantu anda melonjakkan semangat perjuangan dalam bisnes Shaklee.


Insya allah, kami sebagai Masters dari RichFamily juga sedang merancang sesuatu yang lebih sistematik untuk semua ahli RichFamily. 

We learn from great mentor, and we will duplicate to be great mentor, also we will teach our team to be like us. 

Jom jadi sebahagian dari kami.
Jika anda mendaftar keahlian Shaklee, tak semestinya anda mendapat semua previlege ini, tapi jika anda mendaftar dengan kami di RichFamily, pasti sekali anda dapat kesemuanya.

Saya adalah pengedar sah Shaklee untuk kawasan Subang Bestari dan Kota Damansara


 Lydzar RusmanSHAKLEE ID : 859948
Kedai TripleS (K3S)

Call / SMS/ Whatsapp : 013 3583424
Facebook Twitter
Contact me: Google Talk lydzar Y! Messenger humble_head