• Pengedar By Negeri
  • Tips Bisnes Online Dari RichMommy

    Assalamualaikum 

    Bisnes online memang best. Banyak sebab. Boleh beroperasi dari rumah atau dimana mana jadi takpayah ada premis dan kuruskan poket utk bayar sewa premis.


    Nak berjaya buat bisnes online, kena ada few guideline. Not as simple as ikut ikut kawan buat bisnes..

    Tips Bisnes Online Dari RichMommy

    Jom saya share sikit ikut pengalaman yang baru 5tahun jagung berbisnes online dari rumah.
    ( Syukur sangat Allah lorongkan jalan berjumpa dengan bisnes Shaklee online ni)

    1. Gadget dan internet data plan

    - gadget wajib ada sebab inilah alat utama kedai online kita nak beroperasi ..
    Sama ada smart phone, tab / ipad, laptop, komputer..

    Saya pilih yang paling all in one ~ smartphone
    Kalau boleh dan dapat, beli lah yg ada skrin besar sket, ada kamera yang boleh snap gambar cantik sikit dan ada memori yang besar sikit.

    U will be using it hardcore style. So spend sikit ya. Buat jadi modal long term. Kita bukan nak beli smartphone setiap bulan pun.

    Dan data plan wajib ada sebab kita kena ada internet connection 24/7. Jangan hanya berharap pada connection free wi-fi dekat kedai kopi.
    Nak berhubung, berinteraksi dengan customer style cepat dan pantas.

    Nak tak duit masuk even waktu kita tidur? Mana lah tau, jam 6pagi ada customer urgent bertanya stok dan terus nak transfer duit .

    Kalau tak segera reply, dia pergi masukkan duit dekat orang lain pula.
    Saya sekarang pakai pakej Celcom  bayar rm80/bulan dan pakej Unifi 30mbps rm179/bulan.

    2. Pilih produk jualan yang ada all-time demand ( just like vitamin Shaklee )

    Kalau pilih produk bermusim, income masuk pun bermusim lah. So pastikan anda tau siapa target market dan apa yg sesuai utk dijual kepada target market u

    3. Buat promosi all the time.

    Jangan lah buat kerja ikut emosi. Bila happy, bukak kedai buat iklan. Bila tak happy, tutup kedai nangis tepi bucu tilam.

    Banyak kompani yg dh wujud sejak berpuluh tahun lalu pun keep on buat iklan setiap hari.

    Jadi kalau u baru nak bukak kedai online..
    Berusahalah up iklan & sharing hari hari tanpa mengira apa emosi anda hari itu.

    4. Mudahkan urusan dengan beberapa akaun bank.

    Nak terima bayaran dari customer, kan?
    Make sure, anda ada nombor akaun. Pilih bank bank yang biasanya jadi pilihan "akaun gaji" customer kita.

    Maybank dan CIMB antara 2 bank yang paling glemer. Majikan mereka masukkan duit gaji mereka, mereka pula transferkan sahaja ke akaun kita bila bershopping online.

    Kalau yang hanya ada akaun bank yg jarang customer guna.. usahakanlah utk ada MBB atau CIMB. 

    5. Urus masa sebaiknya.

    Bisnes online, nampak macam boleh beroperasi 24/7 kan? Tapi hakikat nya kita masih terikat dengan pelbagai komitmen dan urusan peribadi harian.

    Jadi utk tak ganggu urusan bisnes masyukkkk anda, tetapkan jadual dan berkompromilah dengan masa anda mengikut priority.

    Jangan jadikan alasan takcukup masa kerana memang sampai bila bila masa tak cukup bagi anda yg ada sikap begini
    _________

    Cukuplah 5 tips. Semoga bisnes online anda maju jaya.

    Yang baru nak mula dan tercari cari bisnes online apa, meh sini... MentorBLydzar RusmanRusman tolong bantu.

    Saya sedang lead hampir 100orang peniaga online dalam group coaching bisnes saya.

    Misi saya memang nak bagi mereka ni income 4angka stabil setiap bulan dari bisnes online.
    Doakan kami ya!

    Jangan lupa hubungi bakal mentor bisnes anda
    Lydzar Rusman
    013 3583424
    #shakleeshahalam
    #sindiketsukses
    #tsunamishaklee
    #tipsbisnesonline