• Pengedar By Negeri
  • Penawar Ekzema

    Entry ini khas buat para ibu-bapa yang berdepan dengan anak-anak yang mempunyai anak yg ekzema.

    Ekzema adalah penyakit berkaitan genetik yang mana sistem imunisasi individu bertindak keterlaluan terhadap alergen (bahan penyebab alahan) dan menyebabkan kulit mengalami keradangan, iritasi dan bengkak. Dalam keadaan sederhana, ekzema menyebabkan kulit menjadi kering, pedih dan gatal. Bagi kes yang lebih teruk, kulit boleh merekah, melecet dan berdarah.
    Sebagai solution kepada ekzema, saya mengesyorkan anda mencuba 3 jenis produk iaitu Mealshake bagi kanak-kanak setahun keatas, Herbal Blend sebagai krim sapuan dan juga Basic H sebagai mandian anak.

    Ikuti kisah Iffah Anuar yang berpuas hati dengan 3 produk ini :


    Bagi anak-anak yang masih breastfeed pulak, si ibu disyorkan utk mengambil set B dengan tambahan ESP sebagai cure dimana semua vitamin ini akan disalurkan melalui susu ibu kepada anaknya.


    Untuk mendapatkan update terkini, jangan lupa join FB Page Kedai Triple-S. Untuk membuat pesanan vitamin atau mendapatkan konsultasi percuma, sila SMS/CALL 0123103787 atau email ke lydzar@gmail.com.

    Vitamin E & Ostematrix : Untuk Suami Tersayang

    Isteri mana yang tak sayangkan suami kan.



    Kalau nk show the LOVE, apa kata para isteri sekalian hadiahkan husband masing-masing dengan set ini :)
    Tak perlu bersempena apa-apa sebab kesihatan suami adalah antara anugerah terindah kurniaan Ilahi. Takkan isteri nk sihat sorang-sorang kan :)

    Jika anda, para isteri nampak suami sering keletihan ketika pulang dari kerja, dia ada mengadu penat dan stress, badan rasa tak sedap, lenguh sane lenguh sini, tiada mood nak bersama dan paling kita takmau kalau tiba-tiba dia mengadu..dia dah dapat penyakit itu penyakit ini.

    Jadi langkah terbaik utk mengurangkan aduan para suami, hadiahkanlah dia dengan set ini :

    Set I Love My Husband.


    Secara ringkasnya, dalam set ini mengandungi Vitamin E dan Ostematrix.

    Vitamin E with Grapeseed extract :



    • Menjadikan suami tampak lebih muda dengan membantutkan penuaan sel yang disebabkan oleh radikal bebas.
    • Memperbaiki peredaran darah,utk memperbaiki tisu,
    • Melindungi paru paru dari pencemaran udara.
    • Ia memelihara pembekuan darah yang normal dan penyembuhan, mengurangkan parut, mengurangkan tekanan darah, membantu dalam pencegahan penyakit katarak, meningkatkan prestasi atlit, dan mengendurkan otot kaki dari kekejangan.
    • Mengekalkan kesihatan saraf dan otot dan menguatkan dinding kapilari.
    • Vitamin E menggalakkan kulit dan rambut menjadi sihat,
    • Mengurangkan risiko Alzheimer (nyanyuk)
    • Merendahkan kadar kolesterol.
    • Membantu mencegah kanser.
    • Vitamin E boleh meningkatkan pengeluaran air mani pada sesetengah lelaki.
    • Vitamin E juga dikenali sebagai ‘vitamin cinta’ kerana ia boleh membantu dalam perhubungan suami isteri.

    Info tambahan : 

    Kebanyakan lelaki yang mengambil Vitamin E sekurang-kurangnya seminggu sekali akan mempunyai lebih tenaga dan menikmati hubungan suami isteri berbanding yang tidak mengambilnya. Manakala wanita pula yang mengambil sekurang-kurang nya selama tiga bulan, akan membantu meningkatkan “sexual desires dan menikmati hubungan CINTA dengan lebih baik. Antioksidan yang seimbang dalam VITAMIN E bertindak menghalang penghasilan radikal bebas akibat tekanan. Nitrik oksida membantu pelancaran darah di alat sulit lelaki dan membantu ereksi yang lebih baik. Maka VITAMIN-E memang terbukti membantu lelaki terutama yang mengalami tekanan akibat kerja atau masalah kesihatan.
    (source:Aula)

    Ostematrix


    • Membantu mengekalkan tekanan darah yang normal
    • Membantu dalam pengecutan otot dan pelancaran saraf (membantu menetapkan ritma jantung, menyelesaikan masalah insomnia, membantu pengaliran gizi masuk dan keluar daripada membran, dan membantu dalam pembekuan darah dan ia mengurangkan kadar kolestrol dlm darah)
    • Kesihatan tulang dan gigi
    • Membantu seseorang untuk lebih mudah bangun pagi dalam keadaan yang cergas


    Jadi, jika anda sayangkan suami hadiahkanlah suami anda dengan set ini. Baju, kasut, jam etc etc tu dah common :)
    Rasakan perbezaan pada taraf kesihatan suami anda sekarang.

    ----------------------------------------------------------------------------------------------
    * Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.
    Sila dapatkan nasihat dari Doktor atau pakar berkaitan penyakit-penyakit yang dihidapi.


    Saya adalah wakil Shaklee anda untuk penghantaran serata Malaysia. Pilihan COD di kawasan Kota Damansara dan Subang Bestari, Seksyen U5.

      Lydzar Rusman, SHAKLEE ID : 859948
    Kedai TripleS (K3S)

    Call / SMS/ Whatsapp : 013 3583424
    Facebook Twitter
    Contact me: Google Talk lydzar Y! Messenger humble_head


    Testimonial GLA Complex Shaklee : Cyst semakin mengecut

    Saya nk share pula testimonial mereka yang berpuashati dengan amalan pemakanan GLA Complex Shaklee.

    Apa dia GLA Complex?



    GLA (asid linolenik gama) digunakan oleh ramai wanita untuk memelihara kesihatan sepanjang kitaran haid setiap bulan. GLA merupakan sejenis asid lemak Omega-6 yang digunakan oleh badan kita untuk membentuk prostaglandin - bahan berkesan berupa hormon yang membantu badan mengawalatur proses-proses badan yangg normal. Minyak benih bunga matahari adalah satu lagi sumber asid-asid lemak Omega-6. Ia mengandungi vitamin E yang membantu melindungi dinding arteri dan menyokong sistem imun dengan memelihara integriti sel.
    Khasiat dan kebaikan GLA Complex:



  • Membantu mengawal dan mengatur kitaran haid

  • Membantu meningkatkan kesuburan 

  • Melegakan PMS (sindrom pra-haid)

  • Membantu dalam menangani menopus

  • Menguatkan kuku dan rambut

  • Menjadikan kulit lebih sihat dan berseri-seri

  • Membantu menangai ekzema

  • Melegakan simptom akibat artritis reumatoid

  • Mengandungi vitamin E untuk menguatkan dinding arteri

  • Menguatkan imuniti tubuh

  • Memperlahankan proses penuaan

  • Mengurangkan blood-clot yang boleh menyebabkan serangan jantung

  • Mengawal kencing manis dan darah tinggi

  • Mengawal kolesterol

  • Untuk fungsi saraf



  • Jom baca testimoni Dila tentang masalah ovarian cysct: 

    " An ovarian cyst is any collection of fluid, surrounded by a very thin wall, within an ovary. Any ovarian follicle that is larger than about two centimeters is termed an ovarian cyst. An ovarian cyst can be as small as a pea, or larger than an orange.Some ovarian cysts cause problems, such as bleeding and pain. Surgery may be required to remove cysts larger than 5 centimeters in diameter - Wikipedia "

     

    Alhamdulillah, cyst yang besar di'detect' sejak awal tahun 2011 telah mengecil saiznya dan tak perlu lagi pembedahan utk membuang cyst tersebut. Setelah mengamalkan GLA Complex selama beberapa bulan, saiz cyst 5.37 cm mengecil sehingga 1.4cm.


    Bagi anda yang mempunyai masalah yang sama, hubungi saya sekarang utk mendapatkan GLA Complex anda.

    Untuk mendapatkan update terkini, jangan lupa join FB Page Kedai Triple-S. Untuk membuat pesanan vitamin atau mendapatkan konsultasi percuma, sila SMS/CALL 0123103787 atau email ke lydzar@gmail.com.

    11 Tips Penyusuan Berjaya

    Saya kreditkan tips ini kepada MommaMia

    Walaupon misi MommaMia adalah gerakgempur di bulan Ramadhan, tapi ianya masih praktikal utk diamalkan oleh semua breastfeeding mommy tak mengira masa. Saya sendiri maklum, fully-breastfeeding without formula milk journey bukanla sesuatu yang mudah, namun bukan juga sesuatu yang susah untuk dilakukan. 

    Jika setiap ibu memahami konsep asas penyusuan, insya allah tiada apa yang mustahil. Selagi hati si ibu cekal mahu terus berjuang utk kebaikan anaknya. 

    Baiklah mari kita ikuti 11 Tips Penyusuan Berjaya yang perlu diamalkan selalu.

    1. Kerapkan Menyusu / Mengepam
    • Susukan bayi sekurang-kurangnya setiap 3 jam pada siang hari. Jika bayi tidur lebih daripada 3 jam, kejutkan dia untuk menyusu. Pada waktu malam pula, kejutkan bayi untuk menyusu tambahan terutamanya jika dia tidur lebih daripada 4-5 jam.  
    • Perah setiap 3 jam. Jika bayi mahu menyusu ketika memerah, berhenti. Susukan dia dan kemudian sambung semula sesi pemerhan susu. 
    • Percaya kepada konsep bekalan dan permintaan. Semakin kerap kosongkan payudara semakin banyak susu dihasilkan.
    • Kerapkan sesi pemerahan sekitar jam 12 tengah malam hingga 6 pagi. Ini kerana hormon prolaktin banyak dihasilkan ketika ini. 
    2. Jangan Tunggu Payudara Penuh 

    • Ada sesetengah wanita suka menjadikan payudara penuh sebagai petunjuk bahawa bayinya perlu disusukan. Itu salah!
    • Yakinlah bahawa payudara sentiasa mengandungi susu dan apabila bayi disusukan, ia akan bekerja keras untuk menghasilkan lebih banyak susu. 
    • Kajian menunjukkan bahawa tahap lemak dalam susu adalah lebih tinggi apabila tempoh antara satu penyusuan dengan yang lain adalah singkat. Ini bereti, jika anda menyusukan bayi beberapa minit selepas selesai menyusukan bayi (ketika anda beranggapan payudara "kosong"), dia akan memperoleh susu tinggi kandungan lemak yang dapat membantunya menambah berat badan.
    3. Minum banyak Air 
    Pastikan anda minum banyak air sepanjang tempoh penyusuan mahupun pemerahan susu. Anda digalakkan minum 3.1 liter air iaitu kira-kira 13 cawan setiap hari.

    4.  Fikir Bayi Fikir Susu 

    • Ketika menyusu, belailah bayi. Amalan ini dikenali sebagai grooming. Langkah ini tanpa disedari merangsang penghasilan susu. Antara lain, di antara waktu penyusuan dan sejurus sebelum sesi penyusuan bayangkan bayi sedang menyusu di payudara anda. Cara ini, akan merangsang payudara untuk mengeluarkan lebih banyak susu.
    • Masa nak mengepam lihat ler gambar anak sambil berselawat & berzikir Ya Mattin...
    5. Berdisiplin
     
    Berdisplin ketika memerah susu. Jangan sesekali "ponteng" sesi pemerahan. Bila Hujung minggu jangan ponteng mengepam... masa hujung minggu la masa yang boleh untuk buat stok. Bagaimana? Guna tip no#6 dan no#7.

    6. Tendum Pumping
    Latih diri untuk menyusu dan perah susu serentak menggunakan pam payudara elektrik.

    7. Teknik Marmet



    Jadikan teknik Marmet sebagai amalan wajib kerana ia terbukti boleh menghasilkan lebih banyak susu. Dengan hanya menggunakan pam, cuma 60 - 70% susu boleh dikumpul tetapi dengan teknik Marmet selepas menggunakan pam, ia dapat mengoptimumkan pengumpulan susu anda sehingga 100%. So lepas pump jangan terus cuci corong. Buat perahan guna tangan. Sangat membantu. Kalo dengan menggunakan pump dpr 3.5oz sebelah payudara, buat marmet bleh tambah jadi 4-4.5oz. Walaupun nampk sikit, tapi ada beza tuh... Ni based on pengalaman mommaMia yer...
     
    8. Menyusu / mengepam Lebih Lama

    • Jangan hadkan masa setiap kali menyusukan bayi di sebelah payudara mahupun mengepam. Biarkan dia menyusu sebelah bahagian sehingga puas sebelum menawarkannya menyusu di bahagian payudara yang lain. Ini akan memberinya peluang untuk mendapatkan susu berlemak tinggi (hindmilk). Jika anda terlalu cepat menawarkan payudara sebelah lagi, dia hanya mendapat foremilk, di mana hanya perutnya sahaja yang penuh tetapi tidak memberi kalori mencukupi untuk tumbesarannya. 
    • Seeloknya jika anda mengepam, amik masa dlm 15-20 minit untuk sebelah payudara. Pastikan payudara benar-benar kosong selepas menyusukan bayi / selepas memerah bagi merangsang otak meghasilkan susu seterusnya. Ia dapat dipastikan dengan hanya titisan susu yang keluar.
    • Mengepam lebih lama juga bleh buat letdown 2-3x tau!! Tak percaya buat. Konsisten + disiplin + istiqamah
    9. Penyusuan Malam 
     

    Amalan menyusukan bayi di waktu malam sangat bagus kerana ia merangsang peningkatan susu. Ini kerana di waktu malam, anda berdua lebih relaks lalu membolehkan bayi menyusu lebih lama dan kerap. Penyusuan malam turut merangsang hormon prolaktin yang memainkan peranannya menghasilkan lebih banyak susu.

    10. Urutan 
    Teknik urutan payudara yang betul akan membantu susu mengalir dengan lancar. Apatah lagi sewaktu anda mengalami bengkak susu ataupun sakit puting. Untuk itu, anda perlu menuam payudara dengan tuala yang telah direndam di dalam air suam. Anda boleh pelajari teknik mengurut menerusi www.breastfeeding.com.
     
    11. Pengambilan suplemen  
    Dibolehkan tetapi pastikan ia daripada bahan alami yang tidak menyebabkan bayi mengalami kembung perut. Antaranya...
    ESP! 

    Tahukah anda "Keperluan protien sangat perlu diutamakan kerana protien diperlukan untuk pertumbuhan dan pembesaran. Protien merupakan nutrien utama dalam pengeluaran susuibu maka keperluan protien oleh seorang ibu turut meningkat selain  keperluan vitamin dan mineral turut meningkat antara 25 hingga 50% sementara sesetengah vitamin seperti asid folik dan zat besi meningkat sehingga 100 hingga 300 peratus. "
    Saya sukakan kata-kata Zaleza yang sangat sukakan ESP. Jom baca note yg Zaleza tulis di Facebooknya tentang ESP
    Bagi ibu2 yang mempunyai bayi pramatang dan kurang berat badan seperti saya, weight monitoring adalah manjadi rutin..Syukur Alhamdulillah, selepas mencuba ESP dari SHAKLEE GBS, berat badan Mukhlis naik 700 gram within 2 weeks hanya dengan susu ibu..ESP memberi tenaga dan saya kurang letih biarpun terpaksa berjaga sepanjang malam dan travel ke tempat kerja lebih 40 minit pergi dan balik setiap hari. ESP juga menambah dan mengekalkan milk supply serta increase berat badan baby healthily. Inilah tujuan dan matlamat saya mengambil ESP disamping vitamin breastfeeding SET B dari shaklee serta jgn lupa doa yang tidak putus2 agar semangat untuk menyusu xpudar ..terima kasih Lydzar Rusman atas bantuan dan sokongan.

    So bagi BF mommies yang masih belum mencuba ESP, apa kata anda dapatkan ESP anda sekarang. Pasti anda tidak menyesal melaburkan wang anda demi kebaikan anak dan juga diri sendiri.

    ----------------------------------------------------------------------------------------------
    * Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.
    Sila dapatkan nasihat dari Doktor atau pakar berkaitan penyakit-penyakit yang dihidapi.


    Saya adalah wakil Shaklee anda untuk penghantaran serata Malaysia. Pilihan COD di kawasan Kota Damansara dan Subang Bestari, Seksyen U5.
     
     
      Lydzar Rusman, SHAKLEE ID : 859948
    Kedai TripleS (K3S)

    Call / SMS/ Whatsapp : 013 3583424
    Facebook Twitter
    Contact me: Google Talk lydzar Y! Messenger humble_head

    Diet dengan Suplement Shaklee.

    Saya memang sgt berminat nak dalami ilmu diet dengan supplement ni. Sebab dalam masa beberapa hari nnt, saya bakal memakai 'sesuatu' yang katanya ada side efek 'badan mengembang', huhu. Risau ok! Tapi saya fikir memang saya perlu memakai 'sesuatu itu jadi ada baiknya jika saya expertkan diri sendiri dengan ilmu diet ni. So bila tiba masanya nnt, saya dh tau apa yg saya perlu amalkan. 
    Dan saya juga perlu fokus pada diet dengan supplement sebagai ibu menyusu.

    Secara asasnya utk diet.. saya dan anda perlukan.
    credit info : Kak Cery

    Detoks (Fiber/herblax) + Protin (Cinch Shake or Energizing Soy Protin (ESP) + Lecitin 

    Kenapa protin?  
    Protein sangat perlu untuk membantu meningkatkan metabolisme tubuh, meningkatkan perkembangan otot, menjaga nafsu makan dan menjaga otot bebas lemak. Kajian menunjukkan protein dapat membakar kalori sampai sebanyak 35%.  

    Kenapa kene detoks? 
    Detox adalah proses membersihkan usus dimana segala toksin, lemak dan lendir yang melekat di dinding usus dikeluarkan melalui pembuangan air besar. Selepas dinding usus kita bersih. baru badan kita dapat menyerap nutrien pada tahap optimum. :).
    kunci asas untuk kurus adalah detox dulu 

    Kenapa perlu Lecitin?:
    berfungsi untuk memecahkan lemak2 ...Lecitin dinamakan "pengemulsi semulajadi" kerana ia mempunyai kesan melekat kat lemak....dalam perkataan ringkasnya,ia menyebabkan lemak tu terapung kat dalam darah...dan seterusnya mencegah lemak dari melekat kat dinding membrane.. Lecitin tak boleh dihasilkan oleh badan tetapi ianya sangat diperlukan oleh bdn.

     
    Utk detoks, anda boleh pilih samada nak Fiber atau Herblax..terpulang  mengikut budget.. 

    Antara fiber dan herblax..fiber lebih optimum resultnya :.. 

    Fiber akan memanjangkan tempoh makanan dalam perut dan memberikan rasa kenyang sepenuhnya. Ia berupaya menyerap lebihan air dan lemak dalam badan.Disamping tu kalau anda makan fiber ni, kerja2 ‘melabur’ akan jadi mudah, usus dicuci sepenuhnya jadi akan elakkan perut buncit.selain berfungsi untuk melancarkan penghadaman..

    Tetapi sebagai ibu menyusu, anda tidak disarankan mengambil Cinch, fiber dan herblax. 

    Alternatif kepada Cinch adalah Energizing Soy Protein, dan alternatif kepada Fiber dan Herblax (fungsi detox) adalah Afalfa sahaja.

    Anda boleh dapatkan Set Diet K1 yang sesuai utk ibu menyusu dengan harga mampu milik.

    Set Diet K1 ::30s Vitalea :: 90s Lecithin :: 90s Afalfa

    Dan bagi yang tidak breastfeed anak, option anda lebih luas. Dengan basic trial set K2 atau tambahan produk-produk lain seperti Fiber, HerbLax, dan Cinch.

    Set Diet K2::30s Vitalea ::60's Lecithin :: 60s Afalfa :: 30s Herblax

    Jadual makan Set Diet akan disertakan dan pastinya anda dapat Free Gift menarik yang bakal membantu anda mengukur kekurangan inci anda :)



    Untuk mendapatkan update terkini, jangan lupa join FB Page Kedai Triple-S. Untuk membuat pesanan vitamin atau mendapatkan konsultasi percuma, sila SMS/CALL 0123103787 atau email ke lydzar@gmail.com.

    Berpantang Cara Moden Dengan Set Berpantang Semulajadi Ini.


    Mesti anda nak tahu apakah RAHSIA nya ramai wanita lepas bersalin cepat sihat, cepat sembuh malah kelihatan tak seperti orang dalam berpantang pun. Memang ada caranya. Jom luangkan masa 5minit sahaja untuk membaca di sini.

    Gembiranya menyambut nyawa baru, bayi comel ke dalam keluarga, namun ketika ini bermulah episod TERPENTING bagi si ibu untuk memulihkan dan cabaran mengembalikan bentuk sosok tubuh asal mereka.

    Namun hakikatnya, ia tak semudah yang digambarkan. Ramai ibu mengeluh kerana pelbagai kesukaran ini;


    Alhamdulillah, anda sudah pun landing di entry paling tepat yang bakal merungkai semua persoalan anda tentang Set Berpantang yang patut anda beli ketika dalam pantang nanti.

    APAKAH KELEBIHAN SET BERPANTANG SHAKLEE?


    • Set Berpantang yang lengkap 
      Set ini lengkap dari segi pemulihan luka dan tenaga dalaman. Ibu berpantang perlu mendapat cukup tenaga bagi terus menjalankan tanggungjawab menjaga bayi yang baru lahir nanti.

    • Rangkaian suplemen yang hanya menggunakan bahan-bahan dari sumber semulajadiShaklee memang terkenal sejak sekian lama untuk menghasilkan produk-produk bermutu tinggi yang mendapat pengiktirafan dunia dan hanya fokus pada bahan-bahan semulajadi sahaja.

    • Set Berpantang yang sangat mudah diamalkanTerdiri daripada vitamin-vitamin dalam bentuk tablet yang sangat mudah ditelan. Jadual pengambilan disusun dengan baik untuk memudahkan anda makan tanpa tertinggal-tinggal.
    Saya dah pernah cerita experience saya sendiri dengan Set Berpantang di sini. 
    Saya memilih Set Berpantang Shaklee kerana tak mahu berpantang dengan jamu selepas bersalin.

    APA YANG ADA DI DALAM SET BERPANTANG SHAKLEE?






    Vitalea : Vitamin C : BComplex : Zinc Complex :

    Sememangnya 3 vitamin asas iaitu Vitalea, Vitamin C dan BComplex adalah vitamin paling asas yang akan saya cadangkan pada sesiapa yang mahu mencuba vitamin dari Kedai Triple-S.

    Gabungan 3 vitamin ini dinamaan sebagai Set Optimum. Ini kerana gabungan ketiga-tiga vitamin akan menjadikan badan si pengamal lebih sihat dan segar. Ia juga dapat mengatasi masalah keletihan, moody, dan mudah stress.

    Di dalam Set Berpantang, tambahan Zinc Complex dalam set ini adalah bertujuan utk mempercepat pemulihan luka. Badan manusia mempunyai beberapa enzim yang bergantung pada zink, yang menggalakkan sintesis kolagen yang seterusnya membantu dalam penyembuhan luka.

    Wanita yang sedang berpantang juga berkemungkinan tinggi utk mengalami keletihan. Letih melayan ragam bayi yang baru mengenal dunia. Maka dengan pengambilan zinc masalah keletihan ini dapat diatasi. 

    Bagi mereka yang mahu mencuba alternatif kepada jamu, saya sangat galakkan anda mencuba Set Berpantang Shaklee ini ketika berpantang. Tiada restriction bila hendak mula makan Set Berpantang, kerana ia boleh dimakan sebaik sahaja selepas proses kelahiran.

    Tak perlu risau jika anak kena jaundis. Ia tidak memberi efek kepada peningkatan bacaan jaundis anak anda seperti jamu. Malah ianya sangat elok utk pemulihan luka episotomi dan juga luka ceaserian.

    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Tak perlu ragu-ragu, ini adalah testimoni yang saya dapatkan dari group exclusive customer kami, Puan Murni Fairouz.



    Sebagai penghargaan bagi anda yang mahu menjadi pelanggan bagi Set Berpantang Shaklee ini, saya akan memberikan anda beberapa bonus seperti berikut.

    • Panduan makan vitamin lengkap melalui poster di Whatsapp
    • Sesi konsultasi berterusan berkaitan Set Berpantang dan produk lain yang dibeli dari pihak kami
    • Jemputan masuk ke group exclusive tertutup bagi pelanggan kami
    • Penerangan lengkap tentang cara mendaftar keahlian Shaklee dan mendapatkan harga Set Berpantang ini pada harga yang lebih murah.
    PS : Memang kebanyakan wanita mengimpikan tubuh mereka kembali ke bentuk asal sebelum mengandung, dan ianya TIDAK MUSTAHIL apabila anda amalkan Set Berpantang Shaklee sambil menyusukan anak anda.

    PS1 : Segera buat tempahan Set Berpantang Shaklee ini kerana mungkin pada bila-bila masa sahaja anda akan dimasukkan ke hospital untuk bersalin. Boleh lah terus ambil vitamin dari Set Berpantang ini sebaik sahaja anda ditempatkan di wad bersalin nanti

    PS2 : Pelaburan yang tidak sampai RM300 ini sangat berbaloi untuk tubuh anda, tubuh anak anda dan kesihatan anda berdua. Lagipun 1 set ini boleh juga terus digunakan ketika anda habis berpantang dan dalam tempoh penyusuan. 4 bulan lamanya. Jangan lepaskan peluang keemasan ini.



    * Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.
    Sila dapatkan nasihat dari Doktor atau pakar berkaitan penyakit-penyakit yang dihidapi.


    Saya adalah wakil Shaklee anda untuk penghantaran serata Malaysia. Pilihan COD di kawasan Kota Damansara dan Subang Bestari, Seksyen U5.

      Lydzar Rusman, SHAKLEE ID : 859948
    Kedai TripleS (K3S)

    Call / SMS/ Whatsapp : 013 3583424
    Facebook Twitter
    Contact me: Google Talk lydzar Y! Messenger humble_head

    Asma atau lelah

    Lama juga saya mencari-cari supplement apakah yang dapat mengurangkan penyakit di atas. Sebabnya anak sulung saya pernah di admit ke hospital, diagnose sebagai Bronchitis. Doktor bagitahu yang penyakit ni memang biasa berlaku pada baby terutamanya jika ada sejarah asma dalam keluarga.

    Jom kita baca pasal asma.

    Credit to Kak N

    Buat pesakit asma mengambil beberapa supplement yang dapat membantu pesakit daripada melalui fasa kritikal asma. Antara supplement tersebut ialah asas, protien,multivitamin, b complex, vitamin C, beta carotene dan juga zinc. Sekali pandang pastinya anda merasakan banyak namun pada mereka yang ingin mengambil yang khusus sahaja, mereka digalakkan mengambil vitamin C, vitamin A (Beta Carotene) dan zinc. 

    Ketiga-tiga supplement ini telah membantu ramai teman saya yang mempunyai asma menjadi lebih sihat dan serangan asma telah berkurang. Apa yang saya pasti antara kesan nyata setelah mengambil supplement ini, pesakit asma akan mengeluarkan lendir yang terperangkap dalam paru-paru pada awal pagi.
    Andai diberi pilihan untuk menentukan keseriusan antara dua jenis penyakit, iaitu serangan jantung dan serangan asma, saya pasti ramai yang memilih serangan penyakit jantung. Banyak orang berpendapat, serangan jantung yang tidak dirawat boleh mengakibatkan kematian jika dibandingkan dengan serangan asma yang akut.

    Pendapat anda memang tepat, tetapi anda mungkin silap. Hakikatnya, membiarkan penghidap asma mendapat serangan akut tanpa rawatan sebenarnya boleh mengundang maut.
     
    Ini adalah sedikit info yang saya perolehi tentang penyakit asma.

    Pakar Perunding Pulmonari dan Penjagaan Kritikal, Jabatan Perubatan, Hospital Kuala Lumpur (HKL) dan ahli Jawatankuasa Pertubuhan Kesihatan Sedunia/Global Initiave For Asthma (WHO/GINA), Datuk Dr. Jeyaindran Sinnadurai berkata, pandangan yang mengatakan asma adalah penyakit kronik yang tidak mengakibatkan kematian menyebabkan sebahagian besar pesakit asma tidak mengawal penyakit mereka dengan baik. Menurut beliau, kebanyakan penghidap asma hanya mendapatkan rawatan apabila terkena serangan atau menghadapi gejala seperti nafas berbunyi atau sesak nafas. “Biasanya pesakit yang mendapat serangan asma akut akan dirujuk ke Jabatan Kecemasan di mana mereka akan dirawat. Rawatan ini akan mengurangkan gejala sesak nafas tetapi ia tidak dapat merawat masalah asma sepenuhnya,” ujarnya. Amalan rawatan seperti itu menyebabkan ramai di kalangan penghidap asma tidak dapat mengawal penyakit yang mereka hidapi.

    Asma atau juga dikenali sebagai penyakit lelah merupakan sejenis penyakit saluran pernafasan yang kronik. Ia dicirikan dengan masalah pada sistem pernafasan yang berulang. Semasa bernafas, udara bebas keluar masuk ke dalam paru-paru. Bagaimanapun, semasa serangan asma berlaku, pernafasan menjadi sukar kerana berlaku pengecutan otot di sekeliling saluran pernafasan.Pada masa yang sama, selaput saluran pernafasan akan mengalami radang di mana kedua-dua unsur ini menyebabkan pesakit mengalami sesak nafas.
    Pada hari ini dianggarkan 200 juta orang di seluruh dunia menghidap asma. Jumlah ini jauh lebih tinggi jika dibandingkan dengan penyakit diabetes iaitu sebanyak 145 juta orang.

    Di kebanyakan negara, asma adalah penyakit kronik yang paling kerap berlaku di kalangan kanak-kanak dan orang dewasa. Menurut Dr. Jeyaindran, dianggarkan 40 hingga 50 kes serangan asma akut dirawat di Jabatan Kecemasan HKL setiap hari. Berbanding dengan serangan jantung, hanya satu atau dua kes sahaja penghidap penyakit itu dirawat di jabatan berkenaan setiap hari.“Oleh kerana jumlah pesakit asma yang terlalu banyak dan risiko kematian rendah, serangan asma akut kurang mendapat perhatian jika dibandingkan dengan penyakit jantung.


    “Memandangkan serangan jantung boleh meningkatkan risiko kematian sebanyak 80 peratus, maka ia dianggap lebih serius dan mendapat perhatian lebih rapi berbanding asma,” katanya.
    Mengikut kajian, seperti juga serangan penyakit jantung, serangan asma akut merupakan masalah perubatan yang perlu diberi keutamaan. Dr. Jeyaindran memberitahu, berdasarkan kepada garis panduan yang ditetapkan oleh Global Initiave For Asthma (GINA) rawatan asma bergantung pada tahap keseriusannya.
    Tahap keseriusan penyakit asma yang dihidapi boleh dikenal pasti melalui gejala- gejala yang dialami pesakit. Ia diukur dengan menggunakan alat aliran puncak. “Setelah mengetahui tahap penyakit itu, jenis ubat dan dos yang perlu diambil dapat ditentukan oleh doktor,” katanya. “Apabila serangan berlaku, pesakit perlu mengambil ubat sedutan biru bronchodilator yang dapat membantu mengembangkan semula otot-otot yang mengecut. “Ubat ini dapat membantu menghilangkan gejala sesak nafas dan nafas berbunyi,” jelasnya. Bagaimanapun, walaupun ubat itu diberi pembengkakan pada saluran pernafasan masih ada. Jika masalah ini tidak ditangani dengan baik, serangan akan berulang.

    Sehubungan itu, pesakit memerlukan ubat sedutan steroid berwarna coklat untuk mengurangkan pembengkakan pada otot paru-paru.

    Menurut Dr. Jeyaindran, banyak pesakit hanya mengambil ubat-ubatan apabila mereka mengalami gejala asma sedangkan penghidap asma memerlukan rawatan sepanjang hayat dan bukan cuma ketika berlaku serangan asma akut.

    Dalam rawatan, jika keadaan pesakit kurang serius, dos ubat-ubatan boleh dikurangkan atas nasihat doktor.
    Tinjauan Morbiditi dan Kesihatan Kebangsaan Kedua di Malaysia pada 1996 mendapati 4.2 peratus penduduk negara ini menghidap asma.

    Kajian itu juga mendedahkan penyakit asma lebih tinggi di kalangan penduduk bandar (4.5 peratus) berbanding penduduk luar bandar (4.0 peratus). “Daripada jumlah itu, 89.1 peratus menghidap asma yang ringan, 8.8 peratus asma yang sederhana, manakala 2.1 peratus asma yang serius. “Jika dibandingkan dengan gejala di Eropah, penyakit asma di sana agak tinggi serius,” jelas Dr. Jeyaindran. Walaupun hanya 2.1 peratus pesakit asma dikategorikan pada tahap yang serius, secara purata pesakit asma mendapat serangan sebanyak 14 kali dalam setahun.

    Setiap serangan berterusan selama empat hari. Dalam tempoh itu, pesakit tidak akan bekerja atau ke sekolah selama dua hari. Ini menunjukkan kawalan asma tidak begitu memuaskan. Berdasarkan garis panduan GINA, asma dianggap terkawal apabila:

    Pesakit tidak menghadapi gejala-gejala kronik
    Pesakit tidak mendapat serangan akut
    Tidak memerlukan bronchodilator
    Dapat melakukan sebarang aktiviti tanpa masalah.
    Gejala
    Selama ini gejala asma hanya dikaitkan dengan nafas berbunyi atau jika seseorang mengalami sesak nafas ketika melakukan aktiviti-aktiviti seperti menaiki tangga, bersenam atau berlari.
    Sebaliknya, jika pesakit asma kerap batuk sama ada ketika bercakap atau ketawa itu adalah gejala pertama keadaan asma mereka sudah tidak terkawal. Biasanya, batuk itu adalah jenis tanpa kahak.

    Punca Asma
    Faktor keturunan. Ia merupakan sejenis penyakit genetik di mana saluran pernafasan penghidap menjadi begitu sensitif dengan alahan-alahan tertentu. Ini termasuklah habuk, debu bunga, bulu haiwan peliharaan, asap rokok, bahan-bahan kimia seperti cat, gam dan sebagainya.
    Dianggarkan 80 peratus penghidap asma mengalami masalah sinusitis (resdung) dan alahan pada makanan. Mereka juga mudah terkena penyakit kulit.

    Komplikasi
    Asma yang tidak dirawat boleh mengakibatkan paru-paru menjadi keras dan tidak dapat berkembang dengan baik. Jika dibiarkan, keadaan ini boleh menyebabkan paru-paru kehilangan fungsinya.

    Salah faham mengenai Asma
    Penggunaan istilah semput yang dikonotasikan dengan asma adalah tidak tepat. Semput tidak semestinya bermakna penghidapnya mengalami asma. Semput boleh berpunca daripada penyakit paru-paru seperti pneumonia, kronik bronkitis, fibrosis atau penyakit jantung seperti lemah jantung dan kekurangan darah (anemia)
    Asma bukan penyakit berjangkit
    Asma sukar dirawat
    Penyakit ini boleh dirawat dengan rawatan tradisional
    Gejala asma hanya boleh ditangani dengan alat semburan bronchodilator.

    Menguji tahap asma

    Anda boleh mengesan sama ada asma anda terkawal atau sebaliknya dalam tempoh 30 saat dengan menjawab soalan-soalan berikut:
    Adakah anda batuk, nafas berbunyi atau sakit dada kerana asma selama empat hari atau lebih dalam seminggu?
    Adakah anda batuk, nafas berbunyi atau sakit dada ketika anda terjaga pada waktu malam?
    Adakah anda berhenti melakukan senaman kerana asma dalam tempoh tiga bulan lalu?
    Adakah anda menggunakan ubat sedutan empat kali atau lebih dalam masa seminggu?

    Jika jawapan anda `Ya’ pada salah satu soalan atau lebih yang dinyatakan, penyakit asma anda adalah tidak terkawal. Namun jika anda adalah seorang yang terlalu bergantung dengan ubat maka hidup anda sangat terhad. Secara peribadi dapat saya katakan supplement yang baik dapat membantu anda dari terus bergantung dengan ubat.


    ----------------------------------------------------------------------------------------------
    * Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.
    Sila dapatkan nasihat dari Doktor atau pakar berkaitan penyakit-penyakit yang dihidapi.


    Saya adalah wakil Shaklee anda untuk penghantaran serata Malaysia. Pilihan COD di kawasan Kota Damansara dan Subang Bestari, Seksyen U5. 



      Lydzar Rusman, SHAKLEE ID : 859948
    Kedai TripleS (K3S)

    Mobile/ WhatsApp :013-3583424
    Facebook Twitter
    Contact me: Google Talk lydzar Y! Messenger humble_head

    Tips Kulit Cantik dengan Vitamin E

    Salam Selasa!
    Pagi ni saya nk share satu tip. Tips apa?? Tengok tajuk atas tu pon dah tau kan :)
    Tak lain tak bukan, mesti la dengan produk dari Shaklee hehe.

    Actually, saya memang bersyukur sebab since zaman remaja saya bukanlah seorang yg selalu didatangi jerawat memenuhi pipi. Ada tu memang ada, tapi biasanya datang bila sampai waktu period saya saja.

    Pulak tu, jerawat suka nk menepek kt tepi  hidung saya. Sakit tau! Dah la sakit, obvoiously nampak seketul tepi hidung saya ni. Dahtu bila jerawat dh surut, parut dia suka plak nk duduk lama-lama kt situ. Kadang-kadang memang nmpk macam tahi lalat je. Hihi.
    Lagi satu port kesukaan jerawat saya adalah kt area anak rambut. Masih sakit tp yang ni kira ok lagi sebab tersorok.

    Cik Sudin saya, dulu jeles je sebab dia kata dia pernah alami  masalah jerawat yg agak teruk dizaman muda remaja belia dia. Abesla semua jenis ubat dia guna. Segala jenis tips dan petua dia amalkan. Akhirnya, saya pon tak ingat petua mana satu yg berkesan kt dia :)

    Kalau la dari dulu dh kenal dgn produk Shaklee, mesti lagi cepat masalah jerawat dia tu setel kan?


    OK balik pada kisah saya. Sekarang ni, jerawat mmg timbul sekali sekala. Tapi kan, parut dia tu memang suka la nk lepak lama-lama. Macam peel dia sebelum ni lah. Cuba tengok kt pipi saya tu. Parut yg kecik belah atas tu dh lebih sebulan dok situ. Dan yang agak besar, baru je join dalam 2minggu ni.

    Tak suka tau!!


    So kt sini saya share petua dengan Vitamin E yang saya dok sebut tadi.


    kredit to kak Norita Mohd Idris


    Jika nak dapatkan kulit yang licin dan skin texture yang cantik, picitkan sebiji     vitamin E Shaklee dan sapukan pada kulit muka sebelum tidur, dalam 7-14 hari kesannya sangat hebat!

    Haaa, kapsul kt atas tu la Vitamin E Shaklee. Dalam bentul softgel.

    Cucuk je softgel ni dengan jarum, then picitkan keluar cecair Vitamin E ni. Sapu macam pakai moisturiser.

    Lagi satu nak bagitau, kalau tips sapu Vitamin E dh boleh buat kulit cantik, tips makan Vitamin E pastinya berikan kesan berganda.

    Fakta : Vitamin E Shaklee disertai dengan Selenium. Vitamin E sahaja tidak sempurna tanpa Selenium. Pengambilan vitamin E perlulah lengkap dengan Selenium untuk mendapat kesan pengambilan yang optimum, di mana tanpa Selenium ia boleh bertindak sebagai toksik dalam jangka panjang kerana ia tidak dapat melaksanakan fungsinya dengan baik. 

    Jadi check it out fakta Vitamin E anda di botolnya ye!




    ----------------------------------------------------------------------------------------------
    * Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.
    Sila dapatkan nasihat dari Doktor atau pakar berkaitan penyakit-penyakit yang dihidapi.


    Saya adalah wakil Shaklee anda untuk penghantaran serata Malaysia. Pilihan COD di kawasan Kota Damansara dan Subang Bestari, Seksyen U5.
     
     
      Lydzar Rusman, SHAKLEE ID : 859948
    Kedai TripleS (K3S)
    Call / SMS/ Whatsapp : 013 3583424
    Facebook Twitter
    Contact me: Google Talk lydzar Y! Messenger humble_head