• Pengedar By Negeri
  • Suplemen dan ubat - apa bezanya?

    Semalam salah seorang customer saya post kan gambar Vitamin E yang dibeli dari Kedai Triple-S di wall Facebooknya. Dengan happy dia memberitahu suaminya, vitamin "suami-isteri"  mereka dh sampai.Tiba-tiba salah sorang rakannya meninggalkan komen.

    Jom baca kesah komen-mengkomen mereka :


    Saya memang setuju dgn kata-kata akhir customer saya ni. Vitamin tak sama dengan ubat. Vitamin dimakan ketika tubuh sihat sebagai langkah pencegahan penyakit, manakala ubat dimakan apabila dah jatuh sakit. Tujuannya merawat. Tapi kan ada pepatah mengatakan, mencegah lebih baik dari merawat. Kerana kos merawat tu, pasti lah lebih besar jumlah wangnya berbanding kos untuk mencegah.

    Mungkin ramai yang keliru kerana kebanyakan suplemen dan ubat adalah dalam bentuk pil. Rupa sama so macammana pulak suplemen dan ubat tu berbeza?? Tak pa, nanti kita lihat apakah bezanya suplemen dan ubat ye!




    Apakah yang membezakan antara kedua-duanya ini?

    Supplement ialah KEPERLUAN BADAN kita. Sel kita perlukan protein, vitamin dan mineral untuk membesar dan berfungsi dengan baik. Badan kita sentiasa perlukan suplement terutama vitamin larut air yang sentiasa keluar dari tubuh kita. Kita boleh sakit kalau kekurangan vitamin. Suplemen juga berfungsi untuk melengkapkan mana-mana nutrien yang kurang atau yang kita tak dapat ambil daripada pemakanan seharian kita. Bila nutrien dalam badan cukup, adakah lagi kemungkinan sakit-sakit serius akan hinggap pada badan anda?? Sebab itu lah kita disarankan untuk mengambil suplemen demi mencegah penyakit-penyakit ini daripada menyerang tubuh kita..

    Ubat (selalunya adalah dadah/drugs) pula digunakan untuk mengubati simptom, mendiagnos dan mengubati penyakit. Kalau tak sakit, kita tak perlu ambil ubat. Ubat diperlukan dalam keadaan tertentu sahaja dan perlu pengawasan dari doktor atau yang pakar terhadap dos pengambilannya.



    Dah nampak bezanya antara suplemen dan ubat??

    Adakah suplemen boleh memberi kesan kepada kesihatan? YA, ia memang memberikan tahap kesihatan tubuh badan yang lebih baik. Tapi AWAS ye, terdapat pelbagai jenis suplemen yg dijual diluar sana. Pastikan suplemen yang anda ambil dibuat dari bahan dan pemprosesan yang semulajadi.

    Baca tentang BAHAYA VITAMIN SINTETIK.

    Dengan Shaklee, saya memang tak ragu-ragu akan suplemennya kerana ia memang semulajadi dan mesra alam.

    kredit info : Mommylina.

    Untuk tempahan, sila isikan BORANG PESANAN di sini. *
    Sila klik LIKE fanpage kami di facebook "Kedai TripleS FanPage" untuk ikuti pelbagai promosi terkini!!!

    Salam Sihat, ~ Lydzar Rusman @Kedai TripleS ~
    Website : http://semuasihatselalu.blogspot.com
    FaceBook : Lydzar Rusman
    Fan Page : Kedai TripleS FanPage
    Phone : +6012-3103787