• Pengedar By Negeri
  • Tips Tambah Berat Badan Bagi Golongan ECTOMORPH

    Selalunya saya cerita pasal kurangkan / turunkan berat badan kan? Mula la saya dok share pasal Lecithin la, Omega, Herb Lax dan Afalfa tu. So hari ni nak share pasal nk naikan berat badan pulak.

    Memang tak dinafikan ada individu yang kelihatan sangat kurus dan skinny. Lelaki ke perempuan ke, memang ada yang nampak cengkung je, sampai kadang-kadang ada yang menegur..sakit ke awak ni?? Padahal tak sakit pon..Ada jugak keluh kesah yang saya dengar dari rakan tentang beratnya yang susah nak naik walaupon dah banyak makan.

    Tahukah anda tentang istilah ECTOMORPH?

    Ectomorph  adalah salah satu kategori jenis-jenis badan manusia. Kategori ini perlu dikenalpasti bg sesiapa yang menjalankan diet dan aktiviti senaman di gym terutamanya golongan lelaki. Orang yang badan jenis Ectomorph sangat sukar untuk menaikkan berat badan. Mereka mempunyai metabolisme yang tinggi, yang membakar kalori dengan cepat. Ectomorph perlu banyak kalori untuk mendapatkan berat badanEctomorphs perlu makan sebelum tidur untuk mengelakkan katabolisme otot pada waktu malam

    Saya kongsikan tips dan jadual makan bagi sesiapa yang ingin menaikkan berat badan hasil perkongsian dari BestBeautyMom dan rakannya.

    Untuk sarapan pagi
    Makan : Kentang rebus + telur rebus ( 1 Biji).
    Minum : Susu - Prefered ambil MEALSHAKE segelas
    Vitamin : B complex - 1 biji

    Lunch

    Makan seperti biasa

    Petang
    Minum : Susu - prefered Energizing soy protin (ESP) segelas, sebelum buat excercise.

    Buat exercise angkat berat dari 20kg - 60kg kalau mampu. klu tak, buat la senaman lain

    Malam :
    Makan heavy meal - paling mudah ambil sebijik dua burger yang lengkap dengan daging, roti, sayur, sos.

    Perlu dielakkan :

    - Air batu
    - Air manis
    - Karbohidrat tak lebih 30%

    So pada yang nak naikkan berat badan bolehlah cuba dengan usaha ini dan antara yang diperlukan adalah:



    Mealshake untuk naikkan berat badan

    ESP untuk naikkan berat badan

    Bcomplex rangsang selera makan

    PALING UTAMA - PERLU KEKALKAN AIR DALAM BADAN DENGAN AMBIL 3 LITER AIR SEHARI


    BestBeautyMom berkongsi jadual makan bagi rakannya seorang body builder. So kalau utk kaum ibu yang terlalu kurus ni, masih boleh lagi nak ikut saranan pemakanan ni, cuma senaman tu mungkin bukan dengan cara angkat beratlah, but boleh buat jogging, cycling, aerobik atau dancing.

     -----------------------------------------------------------------------------------
    * Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

    Saya adalah wakil Shaklee anda untuk penghantaran serata Malaysia. Pilihan COD di kawasan Kota Damansara dan Subang Bestari, Seksyen U5.

    Lydzar Rusman,  
    SHAKLEE ID : 859948
    Kedai TripleS (K3S)

    Mobile/ WhatsApp :013-3583424
    Facebook Twitter
    Contact me: Google Talk lydzar Y! Messenger humble_head