• Pengedar By Negeri
  • Konsep Demand vs Supply dalam penyusuan susu ibu.

    Untuk penghasilan susu ibu yang berterusan dan konsisten, rules demand-supply amatlah penting. Bila ada permintaan maka ada lah penghasilan.



    Kali ni tentang konsep demand vs supply. Banyak analogi yang kita boleh gunakan untuk membayangkan konsep ini. Antaranya adalah konsep tangki simbah dalam toilet kita tu. 
     

    Cantik tangki ni kan, ada kura-kura lagi. Hihi

    Lets imagine, bila kita gunakan toilet dan flush, air dari tank akan dicurahkan ke toilet bowl utk membersihkannya. Then bila dah habis air tercurah, air akan automatically di isi semula (refill) oleh saluran paip. Air akan mengalir masuk sampai la tanki tu penuh. Even if baru separuh tank refill, then hasben kita pulak guna toilet. Dia flush lagi..Air yang dh masuk separuh tadi akan habis digunakan. Tp proses yg sama ~refill tank~ akan automatik berlaku lagi. Bila tank dah penuh, pengaliran air akan terhenti.

    Macam gitulah kaedahnya DEMAND vs SUPPLY. Kalau mahu membuat stok EBM, maka kenalah kerapkan mengepam susu. Biarpon hasilnya hanyalah 1-2oz, ianya masih boleh disimpan sebagai stok. Dan walaupon kita baru saja sudah mengepam, anak pula inginkan direct feeding. Layankan saja. Jangan risau susu tiada. Ada sebenarnya.  Cuma mungkin pengalirannya agak perlahan. Jika anda sabar menanti, letdown reflex tetap akan tiba setelah beberapa minit direct feeding.

    Berbalik pada toilet tank tadi, pengaliran air akan terhenti apabila telah sampai ke aras penunjuk air penuh. Satu signal akan dihantar ke otak. Bila diterjemahkan ia berbunyi..

    Supply dah cukup, takyah hasilkan susu dah.
    So once kita flush, air akan mencurah-curah masuk ke toilet bowl. Sama juga seperti sesi perahan, kalau kita tunggu breast terasa penuh, kita boleh collect satu amaun yang agak banyak .. Maklumla ia dibiarkan dalam tempoh yang lama. Tapi cara ini akan memberikan efek jangka panjang. Otak jarang mendapat signal kerana menyangkakan supply adalah mencukupi. Lama kelamaan anda akan dapati supply susu anda semakin berkurangan. Ini lah akibatnya kerana tidak memberi rangsangan dan signal kepada otak utk terus menghasilkan susu. Bukan kita tak boleh nk upkan semula production susu, tapi kena kerja keraslah.

    So advise saya..juga utk peringatan diri sendiri juga..

    * Kena patuh pada jadual mengepam yang konsisten di tempat kerja dan kerapkann memberi directfeeding dirumah termasuk penyusuan diwaktu malam.
    Anda boleh pilih untuk disiplin dan konsisten, atau menggelabah ketika masalah melanda. Pilihan ditangan anda. Saya memilih utk konsisten..walaupon mmg kadang-kadang terlanggar juga prinsip itu.

     Ibu mungkin nak cuba Set Penyusuan Shaklee dalam meneruskan misi dan perjuangan anda, klik sini untuk bacaan lanjut tentang Set Penyusuan @ Kedai TripleS


    ----------------------------------------------------------------------------------------------
    * Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.
    Sila dapatkan nasihat dari Doktor atau pakar berkaitan penyakit-penyakit yang dihidapi.


    Saya adalah wakil Shaklee anda untuk penghantaran serata Malaysia. Pilihan COD di kawasan Kota Damansara dan Subang Bestari, Seksyen U5.

     
     

      Lydzar Rusman, SHAKLEE ID : 859948
    Kedai TripleS (K3S)

    Call / SMS/ Whatsapp : 013 3583424
    Facebook Twitter
    Contact me: Google Talk lydzar Y! Messenger humble_head