• Pengedar By Negeri
 • Susu tiada selepas bersalin

  [ISU BREASTFEEDING]

  Sejak 2-3hari ni, saya terima aduan.

  1. Susu saya ni sikit lah. Saya pam dapat 1 oz je. Anak saya umur 10hari
  2. Saya baru bersalin, tapi takda susu. Anak saya umur seminggu.

  -----------------------------------------------------------------------------
  Alhamdulillah ibu ibu, pilihan untuk menyusukan anak adalah keputusan paling tepat. Bersyukur juga kerana setiap titik susu ibu adalah rezeki untuk permata hatimu.

  Menurut AmericanPregnancy.org, penghasilan susu ibu berada dalam 3 fasa/tempoh yang berbeza : Kolostrum, Susu peralihan (Transitional milk), dan susu matang (mature milk)

  1. Kolostrum : Peringkat pertama pengeluaran susu. Dalam masa 1-4hari. Berwarna kekuningan dan lebih pekat dari susu biasa. Mengandungi protin yang tinggi, vitamin dan mineral, dan juga antibodi (immunoglobin). Selepas dua-empat hari kolostrum akan berubah kepada susu peralihan.  set menyusu shaklee

  2. Susu peralihan : Susu yang dihasilkan selepas kolostrum. Biasanya susu berada dalam fasa ini sehingga 2 minggu. Mengandungi susu yang penuh lemak, vitamin serap-air, dan mengandungi lebih kalori berbanding kolostrum.


  Set breastfeeding Shaklee


  3. Susu matang : Susu yang biasa kita lihat, berwarna keputihan-putihan. 90% daripada komponen susu matang adalah air dan ia sangat diperlukan untuk memastikan bayi sentiasa terhidrat.  10% lagi mengandungi karbohidrat, protein, dan lemak yang diperlukan untuk pembesaran bayi.

  Set Penyusuan Triple M

  Dua peringkat susu matang :
  -Susu awal (foremilk) : susu yang keluar lebih awal, mengandungi lebih air, vitamin dan protein.
  -Susu akhir (hind milk) : Mengandungi kandungan lemak yang lebih tinggi untuk peningkatan berat badan bayi.

  ----------------------------------------------------------------------------
  Jadi ibu-ibu perlu fahami terlebih dahulu fasa dan jenis-jenis susu ibu sendiri. Anda kini masih berada di fasa susu peralihan, jadi mungkin anda rasa ia seperti tiada.

  Jangan risau. Susu ibu tetap ada kerana ia telah diciptakan khas untuk bayi anda. Teruskan penyusuan seperti biasa mengikut 'demand', kerap berkomunikasi dengan bayi agar memberi kerjasama dalam proses penyusuan anda berdua. Boleh juga baca tentang saiz perut bayi di sini

  Ambil makanan seimbang, pastikan mood dan emosi sentiasa relax dan enjoy your breastfeeding moments! You baby love you..

  Jika anda berminat untuk mencuba dan mendapatkan Set Breastfeeding,  boleh rujuk link ini : SET MENYUSU SHAKLEE


  ----------------------------------------------------------------
  Saya adalah wakil Shaklee anda untuk penghantaran serata Malaysia. Pengedar Shaklee dan pilihan COD di kawasan Kota Damansara dan Subang Bestari, SeksyenU5. 


    Lydzar Rusman, SHAKLEE ID : 859948
  Kedai TripleS (K3S)

  Call / SMS/ Whatsapp : 013 3583424
  Facebook Twitter
  Contact me: Google Talk lydzar Y! Messenger humble_head