• Pengedar By Negeri
 • Ostematrix, Bcomplex & GLA Complex Membantu Anda Berdepan Serangan Senggugut

  Umum tahu tentang satu 'penyakit' yang kerap menyerang golongan wanita dikala menstrual. Serangan senggugut atau dalam bahasa Inggerisnya 'period pain' dialami oleh kaum wanita berpunca daripada pengeluaran hormon prostaglandin yang menggalakkan pengecutan rahim bagi mengeluarkan darah haid dari rahim.

  Pengeluaran hormon prostaglandin yang banyak menyebabkan pengecutan rahim secara berlebihan dan menyebabkan kesakitan, samada ada dibahagian bawah perut malah mungkin menyebabkan sakit dibahagian belakang pinggang juga.

  Serangan senggugut ialah kesakitan seperti rasa 'cramp' dibahagian tulang pinggul bawah perut dan sekitar ari-ari juga dibahagian pinggang. Kadangkala mereka mengalami serangan senggugut sehingga tidak boleh melakukan sebarang kerja.

  Set Senggugut Shaklee


  Sebahagian tanda yang dialami ketika kedatangan haid;

  • Perut kembung
  • Kejang perut
  • Payudara bengkak atau sensitif
  • Kebimbangan
  • Masalah tidur (imsomnia)
  • Pening kepala dan keletihan
  • Jerawat
  • 'Mood swing'
  Antara cara yang boleh diamalkan untuk mengurangkan kesakitan akibat senggugut;
  • Lakukan senaman ringan
  • Ambil makanan seimbang dan digalakkan mengambil suplemen yang mengandungi nutrisi vitamin B dan magnesium
  • Minum air secukupnya
  • Tuam dengan towel/botol panas
  Dalam kebanyakan kes, senggugut yang teruk mungkin berkaitan dengan masalah penyakit puan seperti jangkitan kuman, fibroid dan endometriosis

  Jika anda tertanya-tanya, vitamin apakah yang boleh diambil untuk mengatasi masalah serangan senggugut, kami akan cadangkan pengambilan Ostematrix, Bcomplex dan juga GLA Complex.

  Jom kita baca informasi tentang satu per satu vitamin yang dicadangkan di atas.

  Ostematrix (kalsium & magnesium)

  Kalsium dikenalpasti membantu untuk meringankan gejala PMS (sindrom pra-haid). Wanita dengan diet yang tinggi kalsium atau yang mengambil suplemen kalsium cenderung untuk kurang mengalami kekejangan, kembung dan sakit kepala sebelum dan semasa tempoh menstrual mereka berbanding wanita dengan pengambilan kalsium yang rendah. Kalsium bukan sahaja memberi manfaat untuk gejala fizikal PMS tetapi juga gejala emosi seperti perubahan mood. 

  B-Complex
  Vitamin B-complex khususnya vitamin B5 ( asid panthothenik ), B6 dan B12 telah terbukti menghasilkan kesan terbaik ke atas senggugut.
  Vitamin B5 membantu mengurangkan rasa tertekan dan ianya diperlukan oleh kelenjar adrenal.
  Vitamin B6 membantu mengurangkan penyimpanan air, menambahkan aliran oksigen kepada organ wanita, juga membantu menstabilkan paras estrogen ke tahap normal. Vitamin B6 juga meringankan symptom-simptom fizikal dan mental termasuk kembung perut, pening, kerimasan dan perasaan marah-marah.
  Vitamin B12 membantu meringkankan tekanan, menghindar anemia dan ianya diperlukan untuk semua fungsi badan

  GLA Complex
  Wanita yang menghidap senggugut tidak dapat menukarkan asid linolenik ( sejenis asid lemak yang penting ) dengan baik untuk menjadi GLA. 
  Oleh itu, pengambilan GLA tambahan dapat meringankan simptom senggugut. Pengambilan GLA Complex menggalakkan kesihatan semasa kitaran Haid
  Ianya juga dapat mengurangkan kesensitifan payudara dan membantu menghilangkan kesakitan akibat serangan senggugut jika diambil secara konsisten dan berterusan

  Nak tengok apa kata mereka yang begitu gembira setelah mengambil Set Senggugut Shaklee ini?

  testimoni senggugut

  Saya share satu sahaja ye! Selamat mencuba.


   Lydzar RusmanSHAKLEE ID : 859948
  Kedai TripleS (K3S)

  Call / SMS/ Whatsapp : 013 3583424
  Facebook Twitter
  Contact me: Google Talk lydzar Y! Messenger humble_head