5 Manfaat Pengambilan Multivitamin

Anda tahu kepentingan pengambilan MULTIVITAMIN? Mari kita baca sedikit info tentang MULTIVITAMIN.

Dalam dunia yang sibuk hari ini, memang semakin sukar untuk memastikan  kita mendapat semua nutrien yang badan kita perlukan untuk menjadi sihat. Sebab itulah pengambilan multivitamin setiap hari memainkan peranan penting. Mengambil multivitamin setiap hari akan menjamin anda menelan nutrien yang diperlukan untuk mengekalkan kesihatan semua organ-organ penting.

Lelaki vs Wanita

Kedua-dua wanita dan lelaki memerlukan vitamin dan mineral dalam diet harian mereka. Salah satu multivitamin terbaik setiap hari di pasaran hari ini adalah VITALEA, ia disesuaikan untuk kedua-dua jantina untuk meningkatkan kesihatan dalaman dan penampilan luar mereka.


5 MANFAAT PENGAMBILAN MULTIVITAMIN.

1) Dos harian yang cukup.
Multivitamin semestinya merangkumi semua vitamin dan nutrien penting untuk dos harian yang disyorkan. Multivitamin juga boleh dihasilkan untuk memenuhi keperluan keadaan individu seperti kehamilan dan  umur tertentu. 

2) Membantu menampung kekurangan nutrisi daripada makanan
Pada asasnya, tubuh memerlukan 13 vitamin penting untuk berfungsi dengan betul. Dalam mengawal selia prestasi penting dalam badan, ia perlu mempunyai vitamin A, B, C, D, E, K, B12, dan 7 vitamin B-kompleks. Majoriti vitamin ini diperoleh oleh badan kita melalui makanan yang kita makan. Kebanyakan penyakit atau kematian adalah akibat kekurangan beberapa vitamin penting. Disinilah multivitamin memainkan peranan untuk menampung kekurangan vitamin yang kita dapat dari makanan harian.  
Dengan fakta ini, ia adalah sangat tidak mungkin bagi seseorang untuk menolak multivitamin setiap hari.  
Jadi persoalannya sekarang ialah, mengapa ia perlu bagi individu untuk mengambil multivitamin apabila majoriti daripada diet harian kita boleh memberi dengan nutrien asas yang kita perlukan? Ia mungkin tidak wajib, tetapi semua orang boleh mendapat manfaat daripada pengambilan multivitamin setiap hari.
3) Multivitamin untuk golongan ibu hamil
Seperti yang dinyatakan diatas, manfaat yang jelas pengambilan harian multivitamin untuk mengelakkan kekurangan vitamin / nutrien. Sesetengah keadaan tertentu boleh meningkatkan keperluan pemakanan multivitamin.
Contohnya, wanita hamil, semasa trimester pertama mereka, doktor akan mengesyorkan mereka mengambil multivitamin. Ini bukan sahaja memberi ibu-ibu dengan pemakanan yang mencukupi tetapi juga vitamin yang betul untuk berkongsi manfaat dengan anak dalam kandungan di dalam rahim mereka. Mengambil multivitamin setiap hari mengurangkan risiko kekurangan zat makanan dari seorang wanita hamil untuk bayi dalam kandungan.  
 4) Golongan yang selalu STRESS
Tekanan juga merupakan salah satu sebab anda perlukan multivitamin. Terutamanya golongan yang terlalu sibuk dan perlu membuat begitu banyak kerja, tidak cukup masa untuk makan mengikut keperluan mereka. . Multivitamin adalah satu kemestian untuk memastikan mereka sentiasa sihat tanpa apa apa risiko kesihatan jangka masa panjang. Multivitamin juga mengurangkan risiko kanser atau mana-mana penyakit kardiovaskular.
5) Gabungan pelbagai vitamin.
Ramai yang telah berpuashati dengan amalan pengambilan multivitamin setiap hari. Ini adalah disebabkan oleh kesan sinergi atau gabungan bahan-bahan tambahan yang terdapat dalam multivitamin. Vitamin antioksidan larut lemak, seperti Vitamin E, berkerja untuk meneutralkan agen radikl bebas yang berbahaya dalam badan. Vitamin ini juga mengekalkan kulit yang sihat melalui perlindungan membran sel, peredaran darah, jantung, saraf, sel-sel darah merah, dan otot.  
Satu lagi antioksidan Vitamin C yang berkesan melawan jangkitan sel darah dan Vitamin C penting dalam pembentukan kolagen, penyembuhan luka, dan pembentukan struktur tulang, kapilari, dan gigi. Vitamin juga membantu dalam penyerapan zat besi daripada sumber tumbuh-tumbuhan. Vitamin A, D, K dan nutrien tambahan lain yang dijumpai dalam multivitamin mempunyai fungsi-fungsi tertentu yang memberi faedah kepada fungsi tubuh.
Dan tentulah multivitamin yang saya ambil adalah VITALEA. Dan untuk bulan Februari, PROMOSI BELI 6 PERCUMA 1 untuk Vitalea.. Giliran Vitalea yang diperlukan oleh hampir setiap golongan remaja dan dewasa.

Mengapa ia begitu penting? Rujuk semula entry yang saya dah cerita di atas tadi ye.


Saya adalah pengedar sah Shaklee untuk kawasan Subang Bestari dan Kota Damansara


 Lydzar RusmanSHAKLEE ID : 859948
Kedai TripleS (K3S)

Call / SMS/ Whatsapp : 013 3583424
Facebook Twitter
Contact me: Google Talk lydzar Y! Messenger humble_head