• Pengedar By Negeri
  • Zinc Complex GLUTEN-FREE : Inisiatif Shaklee Dalam Memberikan Hanya Yang Terbaik

    FORMULA BARU ZINC COMPLEX

    SMS terbaru yang saya terima dari pihak Shaklee. Kali ni pihak Shaklee maklumkan bahawa formula Zinc Complex telah pun diperbaharui dan kini ianya 'Gluten-Free'. Inilah antara perkara yang memang saya suka apabila terjebak dengan Shaklee.

    Pihak Shaklee memang sentiasa melakukan Research & Development (R&D) dan sentiasa memperbaiki mutu dan kualiti produk mereka. Dan mereka memang tak lokek untuk membelanjakan jumlah yang besar untuk tujuan R&D ini.




    Jom kita lihat, mengapa pihak Shaklee tampil dengan penambahbaikan ini.

    Formula lama Zinc Complex mengandungi 'roasted barley powder' dan 'alfalfa powder'.

    Menurut About.com;
    Barley is one of the three primary gluten-based grains. Therefore, in almost all cases, foods made with barley will contain the gluten protein, and people following a gluten-free diet will need to avoid them.
    Apakah yg dimaksudkan dengan GLUTEN?

    Gluten adalah protin lekit apabila kanji dikeluarkan dari tepung. 

    Jom tengok keratan video ini untuk lebih memudahkan pemahaman kita tentang GLUTEN.



    Terdapat sebilangan orang yg alah kepada gluten. Alahan atau intoleransi terhadap gluten adalah tindakbalas imun pada usus. Alahan gluten pada kanak-kanak boleh berlaku sebaik saja mereka mengambil makanan bijirin untuk kali pertama, biasanya ketika berumur 6 bulan atau setelah mereka mula bersekolah atau bila mereka dewasa.

    Jika kanak-kanak mengalami cirit-birit dan kembung perut yang kronik, kurang selera makan dan sukar menambah berat badan mereka mungkin menghidap penyakit coeliac (sistem imun bertindak-balas luar biasa terhadap gluten).

    Penyakit coeliac menyebabkan keradangan pada usus yang merosakkan lapisan villi yang berupa seperti rerambut halus yang berfungsi menyerap zat makanan.

    Dan antara kesan alergi gluten menyebabkan mereka, termasuk golongan dewasa mengalami;

    - gatal gatal
    - batuk
    - ruam
    - cirit birit


    Organ-organ lain seperti kulit, sistem saraf, buah pinggang, jantung dan hati juga boleh dijangkiti. 

    Oleh itu, pihak Shaklee mengambil inisiatif untuk menghasilkan produk Gluten-Free untuk memastikan semua orang boleh ambil produk Shaklee tanpa ragu.


    Selain Zinc Complex (terbaru), antara produk Shaklee yang Gluten-Free adalah;


    Alfafa Complex
    Energizing Soy Protein
    Garlic Complex
    GLA Complex
    Herblax
    Joint Health Complex
    Lecithin
    DTX Complex
    Meal Shakes
    NutriFeron
    OmegaGuard
    Ostematrix
    Performance
    Sustained Release C 500 mg
    Vita-C Chewable,
    Vita-E Complex
    Vita-Lea
    Vivix

    Nampak macam simple saja kan. Tapi walaupun peratusannya kurang, Shaklee memang telah mengambl langkah yang besar agar produk yang mereka hasilkan boleh dimakan dengan selamat oleh semua orang.

    Antara manfaat Zinc Complex, vitamin yang murah harganya ini adalah;

    - mempercepat pemulihan luka
    - mengelak pembentukan sel kanser
    - menyembuhkan jerawat
    - membantu penghasilan sperma
    - mengatasi masalah kelesuan
    - mencegah keguguran rambut

    Zinc Complex biasanya didapti di dalam Set Berpantang Moden Shaklee, Set Kesuburan Suami Isteri, Set Selepas Pembedahan, dan Set Kesihatan Rambut.



     Lydzar RusmanSHAKLEE ID : 859948
    Kedai TripleS (K3S)

    Call / SMS/ Whatsapp : 013 3583424
    Facebook Twitter
    Contact me: Google Talk lydzar Y! Messenger humble_head