• Pengedar By Negeri
  • Resepi Sup Ikan Merah Untuk Semua

    Sambil sambil panaskan sup ikan merah yang dimasak tengahari tadi, sambil copypaste resepi dari Instagram masuk ke blog pulak.
     
    Next time senang nak rujuk.
     
    Ini pertama kali saya masak sup ikan merah. Kat rumah ni, big boss tak makan ikan jadi memang saya jarang sangat masak ikan, kecuali ikan siakap dan ikan pari. Itu pun bukan selalu.
    Resepi macambiasa. Sekarang ni dah tak call mak dah tanya resepi sebab semuanya ada dihujung jari 
    Ok jom kita terus ke resepi. Simple sangat tapi boleh tahan juga lah rasanya.
     
    SUP IKAN MERAH SIMPLE TAPI SEDAP
     
    Bahan bahan
    2keping ikan merah siap dibasuh
    2biji bawang putih
    2biji bawang merah
    1inci halia
    1biji tomato
    Kayu manis, bunga lawang
    Sedikit kada hitam kisar dan lada sulah
    Garam secukup rasa
    Air
     
    Cara-caranya:
     
    -Tumbukkan bawang putih, merah dah halia
    -Tumiskan bahan tumbuk dengan lada hitam, kayu manis dan bunga lawang sehingga naik bau
    -Masukkan air dan biarkan mendidih
    -Masukkan ikan ketika air dah mendidih dan biarkan ikan empuk
    -Masukkan tomato
    -Biarkan seketika sebelum tutup api dan taburkan daun sup dan ready untuk dihidangkan.
     
    #dapurmamalydzar
    #berpantang
    #menuberpantang
     
    Selamat mencuba bagi yang pertama kali macam saya
     
    Lydzar Rusman
    Shaklee ID : 859948
    Call / SMS / Whatsapp : 013 3583424