• Pengedar By Negeri
  • 6 Tips Atasi Cabaran Ibu Menyusu Di Bulan Ramadhan Supaya Bertahan Hingga Azan Maghrib

    Alhamdulillah, Ramadhan dah bermula hampir satu minggu. Ramai yang menyambutnya dengasn penuh rasa kesyukuran. Bulan pesta amal ibadat lah katakan.

    Tips Ibu Menyusu Di Bulan Ramadhan



    Namun, terbaca tadi luahan hati seorang ibu menyusu. Tewas sudah walaupun baru lepas waktu Zohor.

    - rasa pening
    - rasa loya dan muntah
    - rasa haus yang amat sangat

    Memang ada rukhsah untuk ibu hamil dan menyusukan anak jika tak mampu nak teruskan. Allah itu maha baik.

    Saya share kan sedikit tips secara ringkas untuk ibu menyusu supaya bertahan sampai azan Maghrib.

    1. Mesti ready dan minda positif AKU BOLEH PUASA.

    2. Niat berpuasa kerana Allah dan sentiasa doa mohon dipermudahkan ibadat puasa dan menyusukan anak

    3. Waktu malam, cuba minum air dengan kerap dan cuba cukupkan keperluan air harian. Boleh juga minum jus kegemaran selain air masak

    4. Jangan skip sahur. Pilih makanan yang LOW GI. Amalkan kurma. Kalau tak berselera nak makan nasi waktu sahur..cuba tukar menu buat Overnight Oat, roti wholemeal dan scramble egg dll
    Ianya lebih simple yet sangat berkhasiat.

    5. Minum air secukupnya. Elakkan air manis manis, teh atau kopi kerana sifat deuratik minuman ini.

    6. Sangat baik jika amalkan Set TripleGem waktu sahur. Dan kerapkan minum Performance untuk bantu elak rasa haus melampau.

    Insya allah..dengan izinNya kita mampu berpuasa dengan baik.

     Konsultasi tentang set menyusu, sila hubungi

    lydzar rusman
    013 3583424