• Pengedar By Negeri
 • Q and A Ibu Menyusu : Bagaimana nak elakkan rasa letih

  Soalan : Salam Puan. Saya adalah seorang ibu yang menyusukan anak secara exclusive. Selain itu juga saya adalah seorang pelajar IPTA. Masalah saya ialah, saya kerap sangat rasa letih dengan aktiviti harian saya. Bagaimana saya nak mengekalkan tenaga agar semua tanggungjawab saya sebagai ibu, isteri dan pelajar tidak terabai.

  Jawapan:
  Letih dan penat adalah masalah biasa bagi golongan kaum ibu. Tanggungjawab dan beban yang tergalas membuatkan ibu rasa terlalu banyak yang perlu dibuat dan ini menyebabkan keletihan fizikal dan mental kepada tubuhnya. Antara faktor penyumbang adalah stress, lebih kerja atau ibu sedang sakit.

  Bagaimana hendak mengatasi masalah ini?
  Pakar laktasi Rita Rahayu Omar dalam buku Hebat Susu Ibu menasihatkan para ibu dengan tips ini, iaitu 'menyimpan tenaga'.Bagaimana nak 'menyimpan tenaga'?
  Dapatkan bantuan ibu bapa, pembantu rumah, saudara mara atau jiran-jiran.

  Antara tips untuk 'menyimpan tenaga' yang beliau kongsikan.
  • Tidur apabila bayi tidur. Ambil peluang yang ada untuk berehat walaupun ketika itu ada tetamu.
  • Minum banyak air, 9-12 gelas air sehari. Dehidrasi boleh mengurangkan jumlah darah dan menyebabkan keletihan.
  • Ambil makanan yang kaya dengan zat besi. Zat besi mampu mengalirkan oksigen ke seluruh tisu, organ dan otot.
  • Elak mengambil makanan berlemak.
  • Seimbangkan pengambilan protein
  • Kawal pemakanan. Hanya makan ketika lapar dan berhenti sebelum perut kenyang. Perut yang terlalu penuh akan menyebabkan keletihan jangka pendek

  Dan atas sebab inilah, kami di Kedai Triple-S pula mengesyorkan pengambilan vitamin seiring dengan tempoh penyusuan dan gaya hidup aktif para ibu. Andaikata anda tak mampu untuk menjaga dan menjalankan gaya hidup seperti yang disarankan oleh pakar laktasi.

  Set Triple-M yang mengandungi 6 jenis vitamin ini mampu membekalkan anda dengan nutrisi yang anda tak dapat daripada pemakanan lengkap. Bagaimanapun, saranan ini saya tujukan khas buat para ibu yang memang tak mampu nk 'eat balance foods' ye.


  Ini adalah cadangan saya bagi ibu menyusu yang mahu kekal sihat sambil menyusukan anak mereka. Baca akan khasiat bagi setiap jenis vitamin dalam set penyusuan lengkap ini.

  1. Vitalea - mengandungi semua vitamin yang diperlukan oleh badan termasuk zat besi yang penting untuk pembinaan darah. Diperlukan oleh ibu-ibu yang menyusu agar si ibu cukup darah dan tak mudah pengsan serta membekalkan zat besi untuk pertumbuhan anak.

  2. Vitamin C - berfungsi sebagai antioksidan yang membantu mencegah dari sakit serta pertumbuhan kolagen dalam tisu kulit untuk proses penyembuhan yang cepat.

  3. B Complex - bertindak sebagai penenang, membantu membakar glukos untuk ditukarkan menjadi tenaga. Sangat diperlukan oleh mereka yang rendah metabolisme. Menjadikan badan ibu yang menyusu bertenaga dan gembira kerana kestabilan hormon, juga membantu fokus yang lebih baik.

  4. Ostematrix (Kalsium Magnesium) - sangat penting untuk pembinaan sel, pertumbuhan gigi, pembentukan tulang bayi dan darah membeku dengan sempurna. Membaiki rangsangan urat saraf, mengelakkan kekejangan otot terutama bagi ibu mengandung serta penting untuk menstabilkan denyutan jantung dan tekanan darah tinggi. Setiap 1biji Ostematrix mengandungi 250mg kalsium. Magnesium berfungsi untuk membantu penggabungan kalsium ke dalam tulang serta menguatkannya. Vitamin D pula untuk penyerapan kalsium yang lebih optimum.

  5. Energizing Soy Protein (ESP) - mengandungi semua asid amino yang diperlukan oleh badan. Merupakan non-GMO soy iaitu pembersihan soya tidak dilakukan dengan alkohol. Ia mengenyangkan dan merupakan sumber pemberi tenaga yang segera. Membantu penghasilan susu dengan cepat
  bagi ibu yang menyusu.

  6. Afalfa Complex : Terkenal sebagai milk booster. Selain itu ia mencuci usus bagi membuang toksik, membantu masalah penghadaman dan pencernaan, dan melegakan sembelit.

  Baca testimoni Set Triple M dari Puan Ana DISINI
  Baca pelbagai testimoni dari pelanggan tentang Set Breastfeeding Shaklee DI SINI.

  -------------------------------------------------------------------------
  Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

  Saya adalah wakil Shaklee anda untuk penghantaran serata Malaysia. Pilihan COD di kawasan Kota Damansara dan Subang Bestari, Seksyen U5.    Lydzar Rusman, SHAKLEE ID : 859948
  Kedai TripleS (K3S)

  Call / SMS/ Whatsapp : 013 3583424
  Facebook Twitter
  Contact me: Google Talk lydzar Y! Messenger humble_head