• Pengedar By Negeri
  • Promosi Oktober : Vitamin E, GLA Complex, Omega Guard & Vitalea For Kids

    Alhamdulillah, untuk bulan ini pihak Shaklee Products (M) bermurah hati beri kita semua 4 jenis vitamin pada harga runtuh.

    Tahun tahun sebelum ini, hanya 1 produk terpilih tapi kini 4 produk sekaligus. Bermakna mereka sedang memberikan peluang kepada lebih ramai rakyat Malaysia untuk mula menikmati harga terbaik walaupun memang sebelum ini pun, harga produk Shaklee memang sangat berpatutan.



    Kesemuanya adalah HOTSELLING vitamin kan?
    Dekat rumah saya sendiri, kalau stok Omega takkan mampu bertahan selama 1 bulan pun.
    Mana taknya, setiap hari saya ambil 3biji, anak anak 3 orang pula ambil 1biji setiap seorang. Jadi dalam masa sehari saja dah 6biji kami makan. Jadi satu botol hanya bertahan untuk setengah bulan sahaja. Sebab itu lah saya suka sangat dengan promosi bulan ini.

    Suami saya pula amalkan Vitamin E setiap hari. Saya pula sapukan minyak Vitamin E ni sebagai masker dekat muka untuk memperbaiki tekstur kulit saya.

    Owh ye, saya nak ingatkan lagi.  Bulan Oktober adalah bulan terakhir atau bulan penghabisan bagi promosi Daftar Ahli Dapat Vitalea Percuma.

    Bayangkan kalau anda beli Set Twinpack (Beli 2 Dapat Less 5%) dan mendaftar keahlian, memang terpaksa bawak balik sebotol Vitalea secara PERCUMA sahaja.

    Baiklah, jangan tunggu atau fikir lama lama untuk buat keputusan ye. Samada beli saja mana mana set promosi, atau mendaftar keahlian dengan membeli atleast 1 tiub Herbal Blend, anda sebenarnya memang dah buat keputusan paling bijak dalam hidup

    Sebab keesokan harinya anda akan terus dapat menikmati pelbagai manfaat lain yang Shaklee offer.
    Saya dah rasa serba sedikit, jadi saya taknaklah rasa sorang sorang. Jom kita sama sama duduk dibawah payung Shaklee :)

    Hubungi saya okey :)

    Lydzar Rusman
    Shaklee ID : 859948
    Call / SMS / Whatsapp : 013 3583424


    4 Tips Mudah Elak Simpul Mengkarung Ketika Hamil Buat Anda Lena Tidur Malam


    Pernah dengar istilah simpul mengkarung?

    Saya pertama kali dengar istilah ini pun dikalangan rakan-rakan yang sudah pun bergelar ibu waktu mengandungkan anak pertama pada 2007 dahulu. Ada juga yang panggil simpul biawak, tarik mengkarung dan sebagainya.

    Lucu juga kalau nak difikirkan logic kaitan namanya. Macam pelik juga apa maknanya, rupanya daripada sembang mak-mak dekat opis tu, tahulah saya yang simpul mengkarung ini ialah nama lain bagi simptom kekejangan yang berlaku pada wanita hamil.

    Pengalaman sendiri kena simpul mengkarung.

    Tidak dinafikan, saya sendiri pernah mengalami masalah ini ketika hamilkan anak sulung dulu.

    Sakitnya datang tiba-tiba terutama sekali ketika cuaca sejuk atau apabila kita tidur dalam kesejukan aircond. Tak kira lah pukul 2pagi ke, 4 pagi ke, tiba-tiba simpul mengkarung nak datang, hanya Allah yang tahu bagaimana sakitnya.

    Kesakitan yang bermula dari bawah betishingga kebahagian bawah kaki. Ia akan mengambil masa beberapa minit, sebelum pulih seperti biasa semula. Tapi nak menunggu kesakitan tu surut, memang boleh menjerit-jerit menangis jugalah.

    Biasanya, suami lah yang jadi mangsa, kejutkan dan minta dia urut-urut serta tarikkan kaki. Insya allah selepas seketika, kesakitan akan berkurangan dan boleh kembali tidur.

    Apa Punca Kekejangan Ketika Hamil?

    Menurut website BabyCentre, kekejangan berlaku disebabkan asid yang terkumpul dalam serat otot, yang membuatkan otot anda menjadi kejang. Saya petik sedikit ulasan dari website tersebut.

    Berikut ialah beberapa teori tentang mengapa kekejangan kaki berlaku semasa hamil:
    • Kekurangan nutrien dan garam seperti kalsium atau magnesium dalam darah. Kekurangan ini berlaku kerana bayi anda mengambil apa yang diperlukannya daripada simpanan badan anda.
    • Uterus (rahim) anda yang semakin membesar memberi tekanan ke atas salur darah besar pada kaki anda. Ini, serta kesan daripada hormon kehamilan iaitu progesteron, boleh memberi kesan kepada otot kaki anda.
    • Seperti mana berlari, bersukan, atau sekadar berdiri sepanjang hari boleh membuat otot anda letih, begitu juga kandungan anda yang sarat ini.

    Ibu hamil yang selalu terkena tarik mengkarung ini mungkin akan mengalami fobia untuk tidur di waktu malam. Kurang tidur pula akan menyebabkan mereka mudah mengantuk, tidak cergas, tidak produktif di tempat kerja dan kadangkala boleh buat ibu tersebut menjadi semakin stress.

    Kesannya bukan sekadar pada kaki yang sakit, ianya lebih dari itu. Jadi ibu hamil yang selalu mengalami masalah ini perlu buat sesuatu.

    Ketahui 4 Tips Mudah Legakan Tarik Mengkarung.


    4 tips di atas adalah antara cara mudah bagi ibu hamil nak elak dari terkena simpul mengkarung secara berulang-ulang.

    1. Sapukan minyak panas sebelum tidur.

    Seperti yang kita tahu melalui fakta yang saya kongsi dekat atas tadi, kekejangan ini melibatkan otot.
    Seperti kebiasaan ramai atlit juga, untuk mengelakkan kaki kejang mereka akan menggunakan krim atau semburan minyak panas untuk melegakan otot yang kejang.

    Anda boleh gunakan minyak mastika, minyak kayu putih, minyak yu yee atau apa sahaja minyak panas yang anda sukakan. Sapukan dan buat sedikit urutan pada belakang kedua dua betis hingga ke buku lali.

    Efek kesan panas dari minyak tersebut tentu sangat melegakan dan ibu bolehlah tidur dengan lena.

    2. Amalan merendam kaki dengan air suam sebelum tidur. Ini juga bertujuan merehatkan otot dari tekanan.

    3. Minum susu atau ambil pil kalsium setiap hari.

    Dikatakan tubuh ibu hamil akan mengalami kekurangan kalsium apabila mengandung dan menyusu kerana ia dikongsi bersama bayi.

    Jika ibu tidak 'top up' pengambilan kalsium dari sumber makanan / minuman atau suplemen, tubuh mereka sendiri akan mengalami defisit. Kasihan si ibu, jadi sebab itu lah di syorkan sangat minum susu atau ambil pil kalsium.

    Pengalaman saya sendiri, saya mengambil pil kalsium bernama Ostematrix secara konsisten sejak awal kehamilan lagi, dan terbukti saya tidak pernah kena tarik mengkarung lagi untuk kehamilan kali keempat ini. Berbeza dengan kehamilan sebelum ini, pasti akan kena sekurang-kurangnya 3 kali.

    4. Elakkan berdiri terlalu lama atau duduk bersilang.

    Diketahui 2 keadaan ini akan menyebabkan kaki ibu hamil stress. Peredaran darah menjadi kurang lancar. Dan otot kaki akan mudah penat.

    Jika duduk dimeja kerja di pejabat, ibu hamil disarankan meninggikan sedikit kaki mereka dengan sesuatu seperti kotak, agar tidak terjuntai seperti biasa. Mereka juga digalakkan bergerak secara kerap untuk menggalakkan peredaran darah dan seumpama senaman ringkas yang baik untuk ibu hamil.

    Alhamdulillah, selesai sudah perkongsian saya tentang isu ibu hamil berkaitan kaki kejang ini.
    Saya sebagai seorang ibu hamil memang memahami betapa sakitnya bila diserang kekejangan walaupun ia tidak berpanjangan.

    Lagi lagi pula kalau kita tengah cramp, kejutkan suami..tapi beliau tak bangun nak tolong urut atau legakan kesakitan kita tu. Hehe memang rasa tak aci sangat kan :P

    Saya doakan semua ibu hamil merasakan pengalaman manis kehamilan sepanjang 9bulan ini.
    Kongsikan entry saya ini kepada mereka yang mengalami masalah simpul mengkarung ya..

    Nak lebih mudah, syorkan sahaja mereka membeli Set Kehamilan Indah yang turut mengandungi pil kalsium Ostematrix daripada saya. Bukan apa, kalau boleh saya memang mahu semua ibu hamil happy happy saja tanpa masalah simpul mengkarung macam ini.

    Hubungi saya okey :)

    Lydzar Rusman
    Shaklee ID : 859948
    Call / SMS / Whatsapp : 013 3583424


    Promosi Julai : Pilih Vivix Sebagai Superfruit Anda Dan Hidup Tenang Tanpa Stress Dengan BComplex

    1 Julai, seawall 12malam lagi kami dah boleh check produk yang menjadi pilihan Shaklee sebagai produk promosi.

    Sehingga hari ini, pihak Shaklee tanpa gagal membantu para penggunanya berjimat dan mendapatkan lebih nilai melalui promosi yang diadakan.

    Dan bulan ini, penggemar tonik awet muda Vivix boleh senyum lebar. Begitu juga penggemar Bcomplex dan taklupa ibu ayah yang dah seronok sangat tengok perkembangan dari segi kesihatan anak anak mereka apabila mula mengambil Vitalea For Children.

     
     
    Vivix , suplemen 'super' yang telah membantu terlalu ramai pesakit-pesakit 'berat' seperti kencing manis, darah tinggi, dan strok untuk mendapatkan bacaan yang normal serta memberikan pesakit-pesakit ini tenaga.
     
    Produk premium yang dibuat daripada gabungan pelbagai ramuan botani seperti Polygonum Cuspidatum, anggur muscadine, elderberi eropah dan lobak ungu yang kaya dengan polifenol.
     
     
    Manfaat Polifenol;
     
    Beberapa polifenol penting seperti flavonoid, resveratrol, dan isoflavon diketahui memiliki sifat antioksidan. Adanya antioksidan diyakini berkhasiat untuk meningkatkan kemampuan anti-inflamasi dan kekebalan tubuh.
     
    Selain itu, Vivix yang dikenali sebagai tonik awet muda ini ternyata terbukti membantu peminumnya nampak lebih muda. Lihat sahaja gambar wanita di dalam gambar diatas. Nampak macam 20an kan umurnya :)
     
    Malah telah ramai yang berpuashati apabila orang kesayangan mereka yang dipercayai 'pembunuh senyap' telah berjaya meninggalkan rokok. Buktinya jelas dan berkesan.
     
     
    Anda boleh membeli Vivix yang bernilai RM475 ini dengan harga yang lebih menjimatkan apabila anda mendaftar keahlian Shaklee.
     
    Tahukan anda : dengan pembelian 2 botol Vivix, anda sudah pun layak menjadi ahli Shaklee, PERCUMA pulak tu.
     
    BComplex : tablet berwarna kuning ini seringkali dituduh sebagai penyebab kepada meningkatnya selera makan seseorang. Salah tu!
     
    Selera makan naik bukan sebab Bcomplex, tapi sebenarnya tuan empunya tubuh salah faham. Bcomplex membantu tubuh mengenalpasti bahawa ia kekurangan zat-zat tertentu di dalam badan dan kadangkala ia adalah [etanda tubuh kekurangan air. Jadi apabila perut terasa lapar, sepatutnya kita minum air ter;ebih dahulu. Jika masih lapar, baru lah ambil makanan.
     
    Secara umumnya,  manfaat vitamin B Complex termasuklah :
    • menggalakkan penghasilan tenaga, 
    • mengekalkan kesihatan kulit dan otot
    • menguatkan sistem pertahanan badan dan saraf. 
     
    BComplex termasuk dalam Set Migrain, Set Energy Booster, Set Kecantikan Kulit, Set Menyusu, Set Kehamilan dan Set Berpantang. Ianya sebenarnya patut diambil oleh semua lelaki dan wanita.
     
    Dan yang terakhir sekali adalah Vitalea For Children. Vitamin untuk kanak-kanak ini adalah item promosi sejak ia kembali ke pasaran Malaysia.
     
    Berperisa anggur, mudah dikunyah ia adalah pilihan bijak ibubapa yang mahu berikan nutrisi asas untuk anak anak mereka.
     
     
     
    Jangan Lupa Terus Sign Up Sebagai Member Shaklee.
     
    Jika anda yang masih belum menjadi ahli teruja nak cuba mana-mana vitamin diatas, pastikan anda mendaftar keahlian terus ya, Sebab program YES kami masih berlangsung lagi.
     
    Mana mana pembelian produk Shaklee ketika mendaftar akan melayakkan anda mendapat sebotol Vitalea secara percuma. Jangan lepaskan peluang ini ok,
     
    Lydzar Rusman
    Shaklee ID : 859948
    Call / SMS / Whatsapp : 013 3583424
     
     
     
     
     
     
     

    3 Perkara Menarik Berbuka Di Kampung Classic KLCC

    Alhamdulillah dah masuk hari ke14 kita berada di bulan Ramadhan 2015. Dalam keadaan cuaca yang panas dan kering, ramai umat Islam tetap bersabar menahan lapar dan dahaga.

    Menariknya tahun ini, tahun ke3 saya berpuasa di rumah dan bergelar WAHM. Hampir setiap hari saya akan sediakan juadah berbuka untuk keluarga. Kalau di hari-hari biasa, saya akui memang agak muak dan bosan bila kena masak hari-hari (ops!), namun berbeza pula pada bulan Ramadhan ini, boleh jadi tersangat rajin pula.

    Mungkin kerana nak kejarkan berkat Ramadhan kan, orang yang menyediakan makanan untuk orang berpuasa turut mendapat ganjaran pahala yang banyak.

    TAK TERINGIN KE BERBUKA DILUAR?

    Setakat ini memang tiada keinginan yang membuak-buak nak ajak suami dan anak berbuka diluar. Mungkin kerana factor kos makan diluar yang saya rasa semakin mencekik leher, saya lebih rela membelanjakan duit kami untuk membeli lauk dan masak sendiri.

    Namun, kalau dapat peluang berbuka di luar secara PERCUMA, memang lah saya takkan tolak. Makan free kan, jangan ditolak rezeki.

    BERBUKA DI KAMPUNG CLASSIC, KUALA LUMPUR CONVENTION CENTRE.



    Alhamdulillah,minggu lepas kami sekeluarga telah mendapat jemputan berbuka berpuasa di hotel. Jemputan khas majlis berbuka puasa untuk SLC leaders oleh mak bisnes Shaklee saya iaitu Masters Lyna Noh.

    Majlis berbuka ini diadakan di Kampung Classic' Kuala Lumpur Convention Centre.


    Master Lyna dan suami book satu 'private room' yang menempatkan lebihkurang 10 meja untuk para jemputan mereka. Bermula jam 6petang, para jemputan mula tiba dan kami berkumpul di bilik yang telah ditempah oleh Master Lyna.

    Perkara Menarik Berbuka Di Kampung Classic KLCC

    1. Pelbagai Sajian Enak.

    Kampung Classic menyediakan sajian kampong 'buffet style' penuh dengan pelbagai juadah seperti lauk-pauk, nasi beriani, kambing golek, kek dan dessert, kueteow dan mee goreng, keropok lekor, buah buahan, ABC dan pelbagai lagi juadah lain yang sedap sedap semuanya.

    Memang melonjak nafsu makan bila melihat semua juadah yang terhidang. Inilah cheat day saya. Saya memilih untuk tidak makan nasi dan lauk-pauk yang disediakan. Sebaliknya saya focus pada dessert dan side dishes serta buah-buahan sahaja.

    Dikatakan menu yang ada disini tidak akan sama dalam masa 1-2minggu. Ianya sentiasa bertukar-tukar. Dan Kampung Classic merupakan caterer yang suka mempelbagaikan menu makanan mereka.
    Contoh terbaik adalah Popia Nasi Lemak.

    Saya ingatkan popia dengan inti biasa, rupanya didalam gulungan popia tersebut diisi dengan nasi lemak dan sambal. Sedap!

    Teh tarik pisangnya pula memang mengingatkan saya kepada susu pisang yang kami nikmati setiap hari di Korea. Ya Allah, sedap sangat.


    2. Ruang solat dan wudhu yang dekat dan selesa.

    Perkara paling menarik berbuka di sini adalah, mereka menyediakan ruang solat lengkap dengan tempat wudhu yang sangat selesa untuk semua pelanggan Muslim yang berpuasa. Sebuah bilik solat dan bilik wudhu lelaki dan perempuan disediakan di tingkat 3.

    Para pelanggan tak perlu pergi jauh mencari surau. Dan yang paling mengagumkan saya, bilik wudhu diubahsuai daripada bilik seminar sahaja. Saya memang teruja melihat setup bilik wudhu ini. Biasanya jika orang ramai-ramai ambil wudhu si tandas, akan menyebabkan ruang lantai tandas basah dan mulai kotor. Namun ia tidak berlaku di sini. Yang sedihnya, saya lupa nak ambil gambar.

    Malah mereka juga menyediakan imam untuk lead solat terawikh. Selepas solat terawikh juga masih boleh sambung makan jika mahu.

    3. Pilihan berbuka secara kumpulan di private room.



    Jika anda bertujuan nak buat gathering sambil berbuka, mereka menyediakan private room seperti yang telah di booking oleh Master Lyna. Bagi individu yang datang berdua atau dalam keluarga kecil, mereka boleh memilih untuk duduk dikawasan open air diluar.

    Kebiasaannya private room ini ditempah oleh pihak pejabat atau kontraktor/vendor yang ingin meraikan client mereka.

    Inilah 3 perkara yang memang saya boleh bagi pujian pada pihak Kampung Classic.

    Sedikit info tentang Iftar di Kampung Classic, KLCC

    Diadakan setiap hari, dan perlukan booking lebih awal.
    Hubungi Lee San Meng 013 23332740 atau Aishah Amelia 03 23332833 untuk info lanjut.
    Harga bermula dari RM99++ hingga RM135++ seorang

    Selepas makan, sempat kami berkumpul seketika untuk sesi coaching ringkas. Alhamdulillah, banyak pengisian dari Master Lyna dalam tempoh yang sekejap itu.

    Terima kasih Master Lyna dan suami, founder kepada iReach!

    Lydzar Rusman
    Shaklee ID : 859948
    Call / SMS / Whatsapp : 013 3583424

    Cerita Dapur : Merancang Menu Menjimatkan Masa Mama

    Adakah anda antara mama yang selalu termenung depan peti sejuk setiap kali sebelum mula memasak?

    Adakah anda selalu membelek buku resepi sebelum pergi keluar ke kedai?

    Nak rancang menu untuk keluarga ni kadangkala jadi tugas berat kan? Dilema betul nak masak apa.


    Saya salah seorang mama yang selalu pening bila memikirkan apa yang nak di masak dekat dapur setiap hari. Lagi-lagi lah di bulan Ramadhan macam sekarang ini, memang berazam nak sediakan sendiri juadah berbuka puasa untuk keluarga.

    Sebelum ini, mungkin akan ambil masa hampir satu jam untuk browse menu untuk dimasak. Kemudian pergi ke kedai membeli bahan-bahan yang perlu dan balik dengan segera untuk siapkan juadah. Mengah juga bila hari-hari buat macam ini. Memang time consuming!

    Walaupun memang tak layak digelar MasterChef lagi, tapi saya yakin saya memang masterchef dalam rumah ini. Siapa lagi kan?

    Dan alangkah bahagia bila anak-anak puji masakan mama sedap walaupun mama hanya menggoreng cucur bilis. Terharu betul hati ini. Dan ia menjadi salah satu sebab saya mesti masak setiap hari untuk suami dan anak-anak

    Saya kerapkali melihat rakan-rakan di Facebook berkongsi tentang cara mereka merancang menu dan menjimatkan masa. Kali ini giliran saya pula buat perkara yang sama.

    Maka siaplah jadual menu-menu yang saya kira simple ini sehari sebelum bermulanya bulan Ramadhan.

    Jom saya kongsikan.

     
    Kelebihan Merancang Menu
     
    Merancang menu akan memudahkan mama sekalian merancang pembelian bahan-bahan mentah serta lauk pauk di pasar / pasaraya. Ia juga menjimatkan masa kita apabila berada di pasaraya kerana tak perlu berpusing-pusing dari satu rak ke satu rak kerana kita boleh terus menuju ke rak-rak yang berkaitan, capai barang, masuk troli dan bayar.
     
    Minggu lepas saya berkesempatan ke pasar malam berdekatan, seronok juga bershopping bahan mentah seperti ayam, daging, ikan pari dan ikan siakap, sayur-sayuran dan bahan lain.
    Bahan mentah dibeli mengikut kuantiti yang secukupnya mengikut jadual yang sudah disiapkan.
     
    Balik dari pasar, terus bersihkan bahan-bahan mentah dan ianya disimpan mengikut sukatan yang perlu untuk dimasak. Memang nampak lebih teratur dan tersusun.
     
    Alhamdulillah, setakat semalam, saya berjaya menjimatkan masa saya untuk berada di dapur dengan adanya menu berjadual seperti ini, walaupun ada hari yang saya masak mengikut selera anak.
     
    Menu sempena Father's Day
     
    Bagaimana mama sekalian pula merancang kerja dapur anda? Jom kongsi dengan saya :)
     
    Lydzar Rusman
    Shaklee ID : 859948
    Call / SMS / Whatsapp : 013 3583424
     

    Cara Masak Telur Separuh Masak Yang Perfect!

    Siapa suka makan telur separuh masak?

     
    Saya pasti menu ini jadi pilihan ramai ketika breakfast.
    Telur separuh masak adalah antara menu breakfast yabg disyorkan kerana kandungan protein yang tinggi sesuai untuk memberikan tenaga seawal pagi.
     
    Namun, saya yakin ramai juga yang tak konfiden nak buat sendiri telur separuh masak ni.
     
    Risau terlalu keras.
    Risau terlalu cair dan tak masak.
    Penghujungnya tak enak untuk dinikmati.
     
    Jom saya kongsikan cara saya buat telur separuh masak yang dijamin MENJADI DAN PERFECT!
    Mesti ikut betul betul tau. Ia hanya mengambil masa kurang 15minit. Sementara bersiap siap nak pergi kerja atau siapkan anak anak ke sekolah tu.
     
    Bahan-bahan:
    Telur (terpulang berapa biji)
    Periuk
    Air.
     
    Cara-cara:
    Masukkan air ke dalam periuk, pastikan tak terlalu banyak. Sekadar untuk tenggelamkan telur.
    Masak air hingga benar-benar mendidih.
    Apabila air telah mendidih, tutup api.
    Masukkan telur.
    Biarkan selama 7-10minit dan tutupkan periuk.
    Pastikan jangan terkurang atau terlebih masa ya!
    Dah cukup masa, keluarkan dari periuk dan masukkan dalam mangkuk.
     
    Sedia untuk dinikmati.
    Sedap ditambah sedikit kicap.
     
    Nyumnyum! Selamat mencuba ya.
     
    Kalau sekali cuba tak jadi.. cuba lagi sampai jadi tau! Tak jadi tu mesti sebah tak ikut arahan
    Jangan putus asa 

    Lydzar Rusman
    Shaklee ID : 859948
    Call / SMS / Whatsapp : 013 3583424
     

    7 Tips Latih Anak Berpuasa Sampai Azan Maghrib

    Hari ni Nisfu Syaaban.

    Bermakna hanya tinggal beberapa hari sahaja lagi sebelum kita sebagai umat Islam menyambut kedatangan Ramadhan. Di samping pulun menggantikan puasa, tentu sekali ibu-ibu yang mempunyai anak juga excited mahu mengajak anak masing-masing berpuasa.

    Teringat ketika umur anak sulung saya 4tahun, Hannah Marissa sama-sama teruja nak bangun sahur dan berpuasa bersama. Saya sambut baik keinginannya. Walaupun tersengguk-sengguk mengantuk ketika bersahur, Hannah berjaya berpuasa penuh sehingga azan Maghrib berkumandang selama lebih kurang 15hari. Not bad kan?

    Ada banyak kelebihan jika ibu bapa mula melatih anak mereka berpuasa dari awal. Ianya mungkin agak mencabar, namun percayalah, di ketika anak-anak kita umpama rebung ini lah, jiwa mereka lebih mudah di lentur dan dibentuk.

    Jadi saya nak kongsikan 7 tips latih anak berpuasa dalam entry ini.



    Jom saya kongsikan satu persatu tips tersebut.

    1. Mulakan Awal
    Seperti yang saya nyatakan tadi, anak anak kecil lebih mudah dilentur dan di didik. Jiwa mereka yang masih bersih lebih mudah menerima tunjuk ajar.

    Ibu dan ayah boleh mula bercerita kepada mereka tentang kelebihan Ramadhan dan tunjukkan contoh yang baik kepada mereka. Anda juga boleh mula membawa mereka ke masjid untuk menunaikan solat terawikh bagi memberikan mereka lebih 'feel' Ramadhan.

    2. Belajar Perlahan-lahan
    Bak kata orang putih, start small.
    Terangkan kepada anak anak kecil ini mereka boleh mula berpuasa dari waktu sahur sehinggalah azan solat terdekat iaitu solat Zohor.
    Jika mampu bertahan, boleh dilanjutkan sehingga ke waktu solat Asar. Seterusnya ajar mereka untuk bersabar sehingga masuk waktu Maghrib pula.

    3. Beri Reward
    Anak-anak pasti sukakan hadiah jika mereka mampu melakukan sesuatu dengan baik. Begitu juga dengan berpuasa. Berikan mereka semangat dengan memberikan hadiah-hadiah kecil sebagai tanda penghargaan. Contohnya stiker yang cantik.

    Namun perlu berpada-pada juga supaya mereka tidak berpuasa hanya kerana mahukan hadiah ye.

    4. Berjemaah
    Lakukan pelbagai perkara secara berjemaah dengan mereka. Bersahur bersama. Berbuka puasa di masjid dan bersolat Jemaah Maghrib serta terawikh tentu sekali membuatkan mereka teruja dan semakin bersemangat.

    5. Alihkan Perhatian
    Anak anak berpuasa tentu sekali terganggu apabila melihat rakan atau adik beradik mereka makan ketika mereka sedang menahan lapar. Memang mencabar!

    Alihkan perhatian mereka kepada permainan atau aktiviti lain yang lebih berfaedah dan lakukannya bersama mereka. Opss! Pastikan aktiviti tersebut tidak terlalu memenatkan mereka.

    6. Ajar Secara Berperingkat.
    Anak anak perlu diajar secara berperingkat agar mereka tidak terkejut.
    Mulakan dengan pelajaran bersahur di waktu pagi, dan lambatkan waktu makan. Selain itu, sebagai contoh biasakan anak yang lebih kecil (4-5tahun) untuk berpuasa separuh hari dahulu sehinggalah dapat berpuasa penuh menjelang umurnya 6-7tahun.

    7. Pilihan Makanan Berkhasiat
    Ketika bersahur, pilihlah makanan yang kaya serat seperti buah dan sayuran agar mereka dapat rasa kenyang lebih lama. Boleh juga berikan mereka makanan berindeks glisemik rendah untuk memastikan kadar gula dalam darah mereka stabil.

    Mungkin ibu boleh berikan mereka Mealshake yang memang dikenali sebagai susu rendah glisemik ketika bersahur.

    Ibu juga mungkin boleh bertanyakan anak apa yang mereka mahu makan untuk berbuka dan bersahur. Hanya pastikan ianya bukan JAJAN ye!

    Alhamdulillah, setakat ini memang Hannah telah pun di didik dengan menggunakan 7 tips diatas. Dan pada ketika umurnya 6 dan 7 tahun sudah mampu berpuasa sehingga azan maghrib walaupun banyak godaan dari adik-adiknya.

    Alhamdulillah, betul lah kata pepatah, kalau nak melentur buluh biar dari rebungnya..

    Jika ibu ayah dapati artikel ini bermanfaat, jangan lupa SHARE kan ye.  Semoga bermanfaat!

    Lydzar Rusman
    Shaklee ID : 859948
    Call / SMS / Whatsapp : 013 3583424




    Resepi Sup Ikan Merah Untuk Semua

    Sambil sambil panaskan sup ikan merah yang dimasak tengahari tadi, sambil copypaste resepi dari Instagram masuk ke blog pulak.
     
    Next time senang nak rujuk.
     
    Ini pertama kali saya masak sup ikan merah. Kat rumah ni, big boss tak makan ikan jadi memang saya jarang sangat masak ikan, kecuali ikan siakap dan ikan pari. Itu pun bukan selalu.
    Resepi macambiasa. Sekarang ni dah tak call mak dah tanya resepi sebab semuanya ada dihujung jari 
    Ok jom kita terus ke resepi. Simple sangat tapi boleh tahan juga lah rasanya.
     
    SUP IKAN MERAH SIMPLE TAPI SEDAP
     
    Bahan bahan
    2keping ikan merah siap dibasuh
    2biji bawang putih
    2biji bawang merah
    1inci halia
    1biji tomato
    Kayu manis, bunga lawang
    Sedikit kada hitam kisar dan lada sulah
    Garam secukup rasa
    Air
     
    Cara-caranya:
     
    -Tumbukkan bawang putih, merah dah halia
    -Tumiskan bahan tumbuk dengan lada hitam, kayu manis dan bunga lawang sehingga naik bau
    -Masukkan air dan biarkan mendidih
    -Masukkan ikan ketika air dah mendidih dan biarkan ikan empuk
    -Masukkan tomato
    -Biarkan seketika sebelum tutup api dan taburkan daun sup dan ready untuk dihidangkan.
     
    #dapurmamalydzar
    #berpantang
    #menuberpantang
     
    Selamat mencuba bagi yang pertama kali macam saya
     
    Lydzar Rusman
    Shaklee ID : 859948
    Call / SMS / Whatsapp : 013 3583424 

    Prosedur Open Appendectomy Keatas Ibu Hamil 5 Bulan. Selamatkah? Ini Pengalaman Saya


    Menjawab persoalan diatas, jawapannya YA, SELAMAT.

    Saya berani bagi jawapan macamni sebab saya baru saja menjalani prosedur ini semalam. Alhamdulillah, sekarang pada hari kedua keadaan saya semakin pulih dan berkesempatan berkongsi tentang serangan apendiks yang berlaku pada saya pada hari Sabtu lepas.

    Seminggu sebelum kejadian.
    Saya hilang selera makan. Untuk sarapan, biasanya saya suka memilih meal yang berat seperti mihun goreng atau nasi lemak, tapi sepanjang 1minggu lepas memang saya tiada keinginan langsung nak makan.

    Jadi setiap pagi saya cuma bancuh 2sudu ESP dan 1sudu Mealshake atau Cinch Shake. Lebihkurang jam 11 pagi, jika saya lapar saya cuma akan ambil 2 keeping roti sapu peanut butter, dan menunggu waktu lunch. Itu pun tak banyak mana, separuh pinggan saja mampu habis.

    Saya tak hiraukan sangat sebab terdetik dalam hati, oklah kalau kurang selera makan, jadi berat saya tidak lah naik mendadak untuk sesi checkup seterusnya nanti. Check up terbaru saya naik 3kg berbanding bulan sebelumnya.

    SABTU (23 Mei 2015)
    Saya sarapan diluar bersama keluarga, kemudian tengaharinya kami berjalan-jalan sekejap berhampiran Plaza GM KL untuk mencari hadiah birthday anak anak kami. Kemudian, saya cadangakan suami untuk lunch di sebuah kedai asam pedas kegemaran suami di Ampang.

    Sebenarnya sepanjang berjalan-jalan di kedai-kedai toys lagi, saya dah mula rasa tak selesa. Pada bahagian perut bahagian kanan. Terasa senak sepanjang berjalan, dan kerapkali terasa nak buang air kecil. Saya anggap ianya perkara biasa sebab memang kandungan saya pun semakin besar.

    Kami menikmati lauk asam pedas ikan pari. Saya tak mampu pun nak menghabiskan semua hidangan kerana perut terasa semakin berangin dan senak. Sepanjang perjalanan pulang, saya hanya tidur didalam kereta. Setiap kali suami terlanggar lubang atau sedang melalui bumper, memang terasa kesakitan terutama sekali di abdomen kanan.

    Sampai dirumah, keadaan menjadi semakin teruk. Senaknya tak mampu saya tahan. Saya minta suami sapukan minyak panas, bergilir-gilir dengan anak anak bila saya rasa kesan panas hilang. Setiap kali disapu minyak, saya akan sendawa dan muntah. Rasa lega lah juga.

    Saya ambil masa yang lama mandi air panas bagi melegakan perut dan dada yang terasa berangin.
    Ingatkan dah ok, rupanya sakitnya masih menjadi-jadi. Saya ajak suami ke klinik selepas dia habis menonton perlawanan bola Gomo lawan Lions.

    DEMC, Shah Alam.

    Kami keluar rumah pada jam 11pm. Lebihkurang pukul 11.45pm sampai giliran saya berjumpa Doktor. Doktor macam biasalah, soal siasat macam mana bermula sakit. Ditanya ada rasa demam atau tidak dan sebagainya. Dan akhirnya Doktor minta saya berbaring sebab beliau nak cek perut saya.

    Dia tekan-tekan perut dan bertanya beberapa soalan.

    Selesai memeriksa perut, Doktor minta saya proceed ke makmal untuk buat ujian darah dan urin. Beliau suspect saya mungkin mengalami UTI atau pun apendiks berdasarkan symptom yang saya alami.

    Lebih 30minit menunggu, baru lah dipanggil lagi sekali untuk berjumpa Doktor dan beliau explain tentang keputusan ujian darah dan urin.

    Katanya bacaan sel darah putih agak tinggi menandakan ada jangkitan. Dan berdasarkan pemeriksaan perut tadi, beliau sangat yakin saya diserang apendiks. Jadi beliau terus syorkan saya agar admit ke ward untuk pemeriksaan lanjut oleh Doktor Pakar pada keesokan harinya.

    Memandangkan insurans yang saya guna memang cover servis medical di DEMC, maka saya diminta menunggu di Observation 1 sementara segala urusan dan prosedur masuk ward diuruskan.



    Kesian anak-anak yang dah tertidur dan mengantuk. Suami bawa mereka tidur di kereta sebentar sementara saya pula berehat di Observation1. Hampir jam 3pagi, baru lah nurse dating meminta suami uruskan admission saya ke ward.

    Selesai urusan, terus saya di drip dengan sebotol air dan ditolak ke ward 303. Anak-anak pun dah selamat tidur dalam ward masa saya sampai.



    Saya turut diberikan antibiotic dan ubat tahan sakit untuk mengurangkan kesakitan dan membolehkan saya tidur. Alhamdulillah, walaupun kurang selesa sebab tangan rasa terikat oleh wire drip, saya mampu tidur dengan lena.

    AHAD (24 MEI 2015)

    Jam 9pagi, Doktor Jamal datang membuat pemeriksaan. Sama juga caranya. Perut saya ditekan dan dilepaskan. 'Sakit tak?' Tanya Doktor.

    Ya, walaupun saya rasa lebih sihat pagi itu, tapi dibahagian yang ditekan oleh Doktor memang masih sakit. Dan Doktor sahkan, saya memang kena apendiks. Namun beliau masih mahu memantau keadaan saya, jadi untuk seharian ini saya terus diberikan antibiotic dan ubat tahan sakit dahulu.

    Appendicitis berlaku apabila appendix, "worm-shaped pouch" attached kepada usus besar membengkak akibat jangkitan.

    Biasanya kesakitan dirasakan pada bahagian abdomen bawah sebelah kanan. Sesiapa saja boleh terkena termasuklah ibu hamil macam saya.

    Simptom seperti kembung dan cirit birit, sakit pada perut ketika nak angkat kaki, sakit apabila abdomen ditekan dan dilepaskan, juga tidak selesa ketika berada dalam kereta yang melalui bumper atau lubang dijalankan

    Yang ini semua saya rasakan pada petang Sabtu.



    ISNIN (25 MEI 2015)

    Saya diminta berpuasa bermula jam 6pagi hari ini. Tapi sebenarnya dah mula berpuasa sejak jam 11malam lagi sebab tak terjaga untuk makan atau minum sebelum jam 6pagi tu.

    Lebih kurang jam 10 pagi, Doktor Jamal dan nurse dating lagi memeriksa keadaan saya di ward.

    Apa khabar liza? Nampak sihat je ni.. Sapa Doktor

    Iya memang Nampak sihat. Sebab walaupun sakit kenalah senyum selalu untuk lebih cepat sembuh kan?

    Setelah pemeriksaan yang sama dilakukan, Doktor decide untuk lakukan prosedur Open Appendectomy kepada saya. Katanya mungkin tengahari atau petang nanti saya akan di bawa turun ke bilik pembedahan.

    Saya tenang je bila Doktor bagitahu macam tu, dan saya redha jika itu yag terbaik. Saya pun tak mahu kesakitan ini berulang seiring kandungan saya yang semakin membesar. Mungkin pada masa itu, kesakitannya akan berganda. Siapa tahu kan?

    Jadi saya setuju dan menandatangani satu surat consent menandakan saya setuju dengan perancangan Doktor untuk melakukan pembedahan membuang apendiks saya. Saya terus diminta berpuasa sehingga prosedur pembedahan selesai nanti.

    Jam 1petang, nurse datang dan hulurkan baju khas untuk masuk ke bilik pembedahan. Saya agak nervous juga.



    'Puan ready lah sekarang, mungkin dalam pukul 1.30 nanti saya datang.'

    Beberapa minit kemudian, kedengaran suara azan berkumandang dari TV yang saya pasang. Tak tunggu lama, saya terus ke toilet untuk berwudu dan solat Zohor.

    Pada siapa lagi saya nak mengadu menyerahkan rasa berdebar dalam hati kan? Selepas solat, Alhamdulillah perasaan saya terkawal dan tenang. Dan sabar menunggu kehadiran nurse.

    3 Petang, 25 hb 5, 2015

    Lama juga saya tunggu, dari pukul 1.30pm sehinggalah jam 3pm baru nurse datang sambil membawa wheelchair. Rupanya bilik OT baru saja kosong. Ada banyak operation pada hari ini rupanya.

    Suami dan anak sulung diminta menunggu di ruang menunggu, saya pulak di alihkan dari wheelchair keatas katil dan terus ditolak masuk bilik pembedahan.

    Asing sekali rasanya. Ini pertama kali saya masuk bilik pembedahan. Dengan lampu bulat-bulat di siling, dengan bunyi beberapa mesin monitor. Saya hanya mampu berzikir banyak-banyak

    Kemudian, seorang pakar bius datang memberikan ubat, dan saya diminta menarik nafas yang dalam beberapa kali sambil disarungkan mask pelali. Kali ke3 sedutan, terus saya tak sedar apa-apa.

    Mungkin dalam masa 1jam, selesai pembedahan saya dibawa ke ruang recovery. Diselimutkan dengan selimut panas dan salah seorang nurse memanggil saya 'Puan, kita dah siap.. sekejap lagi saya bawa puan naik ward semula ye..'

    Wahhhhh.. dah siap rupanya :)



    Dan saya masih tidak dibenarkan makan dan minum sehingga 6jam selepas pembedahan. Maksudnya saya perlu menunggu jam 9malam nanti baru lah boleh makan. Tapi saya curi-curi juga minum air mineral sebab terlalu haus.

    Episod Recovery

    Memang tersangat lega selepas prosedur membuang apendiks dijalankan. Kesakitan yang saya rasa sekarang hanya kesakitan dikawasan luka pembedahan sahaja. Yang di dalam saya rasa dah selesai.

    Alhamdulillah. Saya diminta tinggal 1hari lagi di ward, hari Rabu baru discaj keluar.
    Mak pesan suruh berpantang makan. Kawan-kawan juga bagi tips-tips berguna untuk saya amalkan apabila balik rumah nanti.

    Memang saya rasakan pergerakan saya agak terbatas dan sukar. Berjalan pun kena perlahan-lahan bagi mengelakkan tekanan berlebihan pada kawasan luka. Nak berbaring juga perlu cari posisi yang benar-benar selesa. Nak mengiring ke kanan, terasa tekanan pada bahagian luka. Nak mengiring ke kiri terasa regangan pula. Nak menelentang, terasa baby menekan-nekan perut saya.

    Macam itu lah bila dah sakit, kan? Banyak nikmat terasa ditarik. Dan atas sebab inilah saya semakin merasakan bahawa mahalkan sebuah harga kesihatan diri. Bersyukurlah bagi mereka yang tidak diuji, dan berbanggalah jika anda meman seorang yang menjaga kesihatan sejak awal.

    Berpantang dengan Set Berpantang Terbaik Sepanjang Masa

    Saya terus amalkan Set Berpantang Shaklee sejak saya dibenarkan mengambil makanan. Saya anggarkan jarak selama 2jam dari ubat-ubat yang Doktor minta saya makan.

    Saya memang tidak menolak untuk ambil painkiller dan antibiotic ketika sedang sakit kerana saya tahu Doktor tentulah prescribe ubat-ubatan yang selamat untuk ibu hamil seperti saya ambil.
    Dan rawatan alternative agar segera segar dan sembuh saya teruskan dengan Zinc Complex, Vivix, Vitamin C, BComplex, Vitalea dan juga ESP.



    Terima kasih pada semua yang mendoakan saya, yang private message dan yang datang melawat, terutama sekali yang menjaga saya ketika saya sakit iaitu suami dan anak-anak.
    Terima kasih kerana memberikan saya semangat.

    Semoga selepas ini kembali sihat seperti biasa.

    Lydzar Rusman
    Shaklee ID : 859948
    Call / SMS / Whatsapp : 013 3583424 


    Kenyataan Rasmi Syarikat Tentang Kaitan Afalfa Dengan Kes Kematian Pelajar Kejururawatan

    Lebih kurang 2 minggu yang lalu, group diskusi Whatsapp saya agak kecoh dengan sebaran printscreen tentang seorang nursing student yang baru meninggal. Dan yang menggemparkan, status update di Facebook tersebut terang terang menganggap punca kematian adalah Afalfa.
     
    Selang beberapa jam kemudian, keadaan menjadi lebih hangat apabila ramai customer dan anak bisnes saya turut bertanyakan hal yang sama.
     
    "Betul ke budak tu mati sebab makan Afalfa?"
     
    Bagaimanapun, ketika kami cuba cari semula post yang ditulis oleh rakan arwah, nama Facebook terseut sudah pun tiada. Mungkin ditukar nama atau diubah setting kepada "Deactivate"
    Sebaran tersebut memberi impak yang agak besar kepada ramai SID baru bila beberapa orang customer yang dah buat oder membatalkan pembelian.

    Kesian kan?
     
    Beberapa blog yang merasakan isu ini boleh "boom" dan boleh menaikkan rating blog mereka turut mengambil kesempatan dengan menulis entry dengan tajuk yang agak kejam serta seolah olah menyalahkan Alfalfa dengan veto.
     
    Shaklee memang kerap menjadi bahan viral di kalangan netizen sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Keadaan dijadikan panic dan keyboard warrior mula menghentam dengan kata kata kasar walaupun mereka tidak tahu cerita hujung pangkal.
     
    Apa Pandangan Saya?
     
    Saya dengan yakin akan menjawab soalan ini:
    "Betul ke budak tu mati sebab makan Afalfa?"
     
    TAK BETUL
     
    Setelah hampir 4tahun bersama bisnes Shaklee..setelah 4tahun consume hampir semua produk Shaklee.. setelah berpeluang bertemu pakar nutrisi Shaklee ditanah air dan juga bertemu dengan saintis Shaklee di Shaklee Hq, Pleasanton, keyakinan saya memang tidak berbelah bahagi lagi.
     
    Sedikit fakta untuk pengetahuan semua.
    Pihak Shaklee memperuntukkan 25juta USD setiap bulan untuk tujuan Research&Development bagi barisan produknya
     
    Alfalfa telah dijual sejak 50tahun yang lalu dan telah menjalani 80000 ujian sebelum ia sampai ke perut saya dan perut para pengguna yang lain.
     
    Kalau ia memudaratkan, pastinya ia telah lama berkubur dan tak boleh masuk pasaran Malaysia. Bukan kah kita ada KKM untuk menapis dan menyaring produk produk berbahaya yang bakal masuk ke negara kita.
     
    Dalam havocnya kami meraikan kejayaan dan majlis graduasi Train The Trainer, pihak pengurusan Shaklee telah pun tampil membuat kenyataan bahawa Alfalfa bukan punca kematian arwah.
     
     
    Keputusan laporan perubatan juga tidak menyebut tentang Alfalfa sebagai punca kematian arwah. Cerita selanjutnya, saya rasa tak perlu saya ulas disini.
     
    Entry ini adalah untuk membersihkan nama Shaklee dan Alfalfa dari tuduhan semberono dari mereka yang dengan sangat mudah membuat kesimpulan tanpa siasatan.
     
    Oh ya! Jika anda ada sebarang keraguan terhadap produk dan penggunaan produk Shaklee, anda boleh terus salurkan pertanyaan kepada kami di customerenquiry@shaklee.com.my
     
    Kami mempunyai barisan customer service dan barisan pengurusan yang akan membantu anda menyelesaikan kekusutan berkaitan. Malah pihak Pakar Nutrisi di Shaklee Hq Pleasanton juga pernah membantu kami handle satu isu yang dianggap besar di pasaran Malaysia.
     
    Sesungguhnya pihak Shaklee memang sangat komited dengan setiap usaha mereka memastikan produk Shaklee yang dihasilkan adalah berkualiti tinggi dan selamat untuk diambil oleh manusia.
     
    Jadi jangan ragu ya!
     
    Jika ada yang masih bertanya anda tentang isu ini, tunjukkan saja entry saya dan kenyataan rasmi pihak Shaklee diatas.
     
    Gunakan tanpa ragu dan waswas. :)

    Semoga bermanfaat!
     
    Lydzar Rusman
    Shaklee ID : 859948
    Call / SMS / Whatsapp : 013 3583424
     
     
     

    Senarai Semak Persediaan Bayi Baru Wajib Ada Supaya Mama Papa Tak Membazir Semasa Bershopping

    Senarai Semak Persediaan Bayi Baru Wajib Ada Supaya Mama Papa Tak Membazir Semasa Bershopping

    Kalau nak sambut anak sulung, saya 100% yakin semua bakal mama papa akan tersangat excited dengan persediaan menyambut permata pertama mereka. Dari sekecil-kecil barang hinggalah ke buaian dan stroller, semuanya hendak dibeli. Saya tak cakap orang lain, sebab saya pun begitu semasa membuat persediaan anak sulung saya.

    Namun bila masuk anak kedua dan seterusnya,  mungkin kadar keterujaan akan berkurang sedikit bila kita cakap bab bershopping. Maklumlah, ramai yang berpendapat si adik boleh gunakan barangan abang atau kakak mereka. Dengan kadar ekonomi yang semakin tak menentu ni, saya yakin ramai mama dan papa akan berhati hati dengan perbelanjaan mereka.

    Dan bagaimana pula jika jarak bayi baru sangat jauh dengan abang atau kakak mereka?
    Saya ambil contoh kandungan saya, bayi dan kakaknya berbeza 4 tahun. Memang kadangkala saya rasa macam hamilkan anak sulung.

    Kebetulan hampir semua barangan dan gadget bayi telah pun saya jual ketika proses nak berpindah rumah pada tahun 2013 dahulu. Dan kini, hampir semua kelengkapan untuk bayi, tiada.

    Jadi mungkin kami terpaksa back to square one. Bermula dari awal.


    APAKAH BARANG YANG PALING PENTING?

    Kalau bercakap pasal anak sulung, saya yakin setiap pasangan akan kata semuanya penting.
    Katil baby nak beli, buaian nak beli, stroller canggih nak beli, beg jalan jalan nak beli. Baju, stoking dan mitten tentu sekali dah rambang mata bila lalu lalang dekat keday jual barangan baby dek kecomelannya.

    Jom kita kenalpasti kategori barang bayi ketika sedang membuat persediaan.


    Checklist diatas adalah antara yang terpenting untuk anda ambil perhatian ketika sedang bershopping barang bayi. Nak mudah, boleh print kan checklist ni dan bawa kemana mana ok.

    Bila dah beli, boleh tick, jadi ini akan memudahkan urusan mencari barang-barang.

    Sebenarnya ada banyak lagi senarai kalau hendak dimasukkan dan dibeli. Saya sekadar mencadangkan seperti diatas (minima) berdasarkan keperluan terpenting bayi itu sendiri.

    Jenis dan jenama barangan ini anda suami isteri boleh bincang-bincangkan bersama agar ianya berbaloi. Ada orang kata barangan mahal lebih berkualiti, namun sebenarnya ada juga barangan murah tak kurang kualitinya.

    Mungkin dari segi aspek stroller dan car seat, lebihkan ciri keselamatan sebelum membeli. Biasanya yang ada full security aspects ini akan lebih mahal harganya. Alah membeli, menang memakai..kan?

    Persediaan Penyusuan

    Begitu juga dengan persediaan penyusuan bayi. Saya sangat menggalakkan para ibu untuk menyusukan bayi masing masing sekurang-kurangnya sehingga 6bulan. Jadi tak perlu survey jenis jenis susu formula dahulu ya.

    Jangan sesekali risau susu tak ada, Set Penyusuan kan ada :)

    Saya galakkan mama dan papa survey jenis breastpump yang baik. Kalau mama bekerja, eloklah ambil pakej lengkap bersama cooler bag, icepack dan aksesori lain yang perlu.
    Ambil tahu jika di pejabat mama ada sediakan peti sejuk sebagai tempat simpanan sementara susu perahan nanti

    Persediaan Untuk Ibu

    Haaaaa.. punyalah seronok nak sambut baby, barang-barang untuk mama jangan lupa sediakan juga.
    Biasanya ibu akan perlukan Set Berpantang, bengkung, stoking, baju panas dan juga makanan berkhasiat untuk proses pemulihan dan proses menghasilkan susu badan.

    Ada ibu memilih untuk memakai korset (pengganti bengkung), untuk mempercepat dan memudahkan urusan penjagaan badan kerana di dapati ianya lebih kejap dan menyokong perut. Terpulang kepada individu nak amalkan yang mana.

    Selamat bershopping dan selamat menimang cahaya mata kepada ibu hamil yang membaca entry saya ini. Saya doakan semua urusan berjalan lancer dan dipermudahkan urusan bersalin nanti. :)

    Semoga bermanfaat!
     
    Lydzar Rusman
    Shaklee ID : 859948
    Call / SMS / Whatsapp : 013 3583424
     

    Majlis Konvokesyen Train The Trainer Training Yang Pertama Seumpamamya Di Malaysia

     
    Alhamdulillah, pada tarikh 19 Mei 2015 bertempat di Shaklee HQ, jam 8malam majlis dimulakan dengan kata kata aluan dan ucapan tahniah dari Presiden Shaklee Malaysia, En Victor Lim.
     
    Program Train The Trainer Training adalah salah satu usaha dan inisiatif dari pihak pengurusan Shaklee untuk melahirkan barisan pelapis pakar nutrisi mereka. Misi program ini adalah untuk melahirkan Certified Product Trainer.
     
    Selain daripada beberapa orang Pakar Nutrisi di Shaklee, mereka memikirkan adalah sangat baik jika mereka mempunyai "Junior Nutritionist" juga bagi menampung keperluan pendidikan kesihatan dan produk Shaklee sendiri.
     
    Ramai rakyat Malaysia dahagakan informasi yang tepat terutama sekali ketika berdepan dengan "kesimpulan ringkas" dan salah anggap dari pihak tertentu yang mengambil jalan mudah menyalahkan produk Shaklee ketika mereka berdepan masalah kesihatan tertentu.
     
    Alhamdulillah, program ini telah dijalankan pada bulan November yang lalu (Sesi 1) dan seterusnya pada bulan Februari (Sesi 2)
     
    Dalam sesi TTT yang berlangsung selama 2hari ini, kami diajar tentang beberapa topik utama seperti sistem tubuh manusia, penyakit common berkaitan sistem tubuh tersebut, cadangan produk dan mengapa ia penting, cara membaca jurnal dan ujian klinikal.
     
    2 sesi pembentangan secara berkumpulan turut diadakan.
     
    Dan tidak ketinggalan, pengetahuan kami diuji dengan 1 ujian bertulis juga 1oral presentation.
    Mereka yang lulus exam inilah yang diraikan pada malam graduasi.
     
    Terima kasih diucapkan kepada semua barisan Nutritionist dan barisan pengurusan  Shaklee yang terlibat dalam misi menjadikan kami pengedar berilmu.
     
    Menjadi Pengedar berilmu sangat penting di masa kini supaya apa yang kami cadangkan.benar benar menepati keperluan pengguna.
     
    Kami tidak.sekadar mengambil untung tetapi kami sangat menitikberatkan informasi berkaitan kesihatan agar.semua pengguna kami terus berusaha untuk mendapatkan "sihat" dengan produk yang betul dan selamat untuk digunakan.

    Jom enjoy beberapa keping gambar ketika majlis berjalan semalam. Enjoy!

    Bersama Canselor University Shaklee, En Victor Lim

     
    Pertama kali diberi peluang berucap ketika Majlis Konvo
    Teman seperjuangan dari iReach yang graduate bersama sama

    Penyokong dan tulang belakang saya dalam hidup dan bisnes Shaklee

    
    
     
    Mencari mentor bisnes yang serious mahukan anda Berjaya, yang berpengetahuan dan berpengalaman, jom sertai kami!

    Lydzar Rusman
    Shaklee ID : 859948
    Call / SMS / Whatsapp : 013 3583424
     

    Punca dan Cara Atasi Sakit Pinggang Bagi Ibu Hamil, Yang Tak Hamil Pun Boleh Cuba

    Bulan lepas, selepas sesi berjalan-jalan bersama keluarga di salah sebuah shopping complex, terasa sakit sungguh di pinggang. Nak tidur malam pun rasa sangatlah tak selesa. Kerap terjaga dan akibatnya sentiasa mengantuk ketika siang.

    Maklumlah bergelar ibu hamil yang memasuki usia kandungan 5bulan, beban yang dibawa semakin berat, walaupun sebenarnya tidak lah besar mana.

    Mungkin ibu hamil yang lain akan faham bagaimana perasaannya sakit pinggang ni, kan? Saya tahu saya tidak sendirian dengan kesakitan pinggang ini.



    APAKAH PUNCA MENYEBABKAN SAKIT PINGGANG PADA IBU HAMIL?
    • Pembesaran rahim mempengaruhi pusat gravity. Ia menyebabkan otot-otot perut menjadi lemah, mengubah postur tubuh dan memberi tekanan kepada punggung dan bahagian belakang ibu hamil.
    • Kenaikan berat badan mendadak menyebabkan beban berlebihan terpaksa ditanggung oleh pinggang
    • Perubahan hormon mengakibatkan pelonggaran sendi dan ligamen pada tulang pinggul ke tulang belakang. Keadaan ini menyebabkan ibu hamil rasa tidak stabil ketika berdiri serta menyebabkan rasa sakit apabila sedang berjalan, duduk lama atau berbaring di tempat tidur apatah lagi ketika cuba mengangkat barang berat.
    Berapa lamakah si ibu perlu menahan rasa sakit pinggang ini?

    Mungkin kadar masanya berbeza apatah lagi jika ibu tidak tahu apa hendak dibuat untuk mengurangkan kesakitan pada pinggang mereka. Nak tunggu sehingga 9bulan dan melahirkan anak, aduh lamanya!

    Di sini saya nak kongsikan antara cara untuk mengurangkan sakit pinggang bagi ibu hamil.
    Tips ini juga boleh digunakan oleh golongan lain yang mempunyai masalah yang sama walaupun penyebabnya bukan kerana kehamilan.

    Punca dan Cara Atasi Sakit Pinggang Bagi Ibu Hamil

    Saya percaya setiap masalah pasti ada jalan penyelesaiannya dan langkah itu perlulah kita cari serta cuba agar kesakitan boleh dikurangkan.

    Melalui banyak pembacaan saya, salah satu cara yang penting untuk rasa lega adalah dengan melakukan senaman atau regangan.

    Di sini saya kongsikan satu video senaman mudah untuk para ibu buat bagi mengurangkan kesakitan yang ditanggung. Jangan sampai tak boleh berjalan langsung nanti ye.



     
    Cara kedua adalah dengan pengambilan sumber kalsium tambahan.
     
    Selepas kes diserang sakit pinggang yang saya ceritakan diatas tadi, pada malam hari nya sebelum masuk tidur, saya ambil extra dose kalsium.
     
    Sumber kalsium yang saya ambil adalah lengkap dengan magnesium dan beberapa jenis mineral lain yang membolehkan serapan lebih baik. Biasanya saya hanya ambil 4biji sehari, tetapi di kala kena serang sakit pinggang macam ni, saya ambil 6 biji tablet kalsium mudah ditelan itu.
     
    Alhamdulillah, amazing sungguh rasa bila bangun keesokan paginya, memang rasa tersangat lega.
     
    Begitu juga ketika saya bermusafir ke Korea bersama rakan-rakan. Muka bumi Korea yang berbukit-bukit memaksa saya terus mengambil 6biji tablet kalsium. Kalau tidak, rasanya saya hanya perlu tinggal di uest house kerana tak larat nak berjalan lama (dan jarak yang jauh).
     
    Untung saya kenal pil kalsium bernama Ostematrix ini.
     
    Baiklah, semoga 2 cara ini membantu anda sebagai ibu hamil untuk enjoy pregnancy moment tanpa sengsara sakit pinggang lagi.  Kena rajinkan diri amalkan senaman tu kerana ia adalah cara termudah untuk mengurangkan sakit pinggang.
     
    Semoga bermanfaat!
     
     
    Lydzar Rusman
    Shaklee ID : 859948
    Call / SMS / Whatsapp : 013 3583424
     
     
    


    Suka Barang PERCUMA? Mari YES Bersama Kami

    Berita baik ni. Sebenarnya dah agak lambat saya announce, MAAF ya!

    Tapi tidak mengapa sebab promosi barang percuma ni LAMA. Bermula Mei sampailah Oktober.
    Jadi anda semua memang sangat berpeluang untuk mendapatkan barang percuma ini.

    APAKAH DIA?


    Bagi yang belum kenal, ini adalah multivitamin pertama didunia. Dan kini formulanya menyambut anniversary ke 100 tahun.

    Bayangkan, 100 tahun dipasaran dunia! Bagi saya, sangat impressive sebab kebanyakan produk tidak mampu bertahan selama ini.

    Saya ambil contoh ringkas. Anda mesti pernah tahu filem yang digunakan didalam kamera dahulu. Orang zaman saya kenal dia sebagai Kodak. Satu gulung ada yang 24 keping gambar, atau paling banyak pun 36 gambar. Orang dahulu sangaat berhati hati ketika hendak ambil gambar sebab takut gambar rosak.

    Seiring era teknologi, adakah anda masih jumpa Kodak dijual lagi? Anak anak kita mungkin langsung dah tak kenal kerana mereka lahir dalam zaman smartphone dan kamera digital, nak ambil gambar 100keping pun tak apa. Kalau gambar gegar, boleh delete saja

    Saya berusia 33tahun kini, dan Kodak yang saya kenal tu sudah pun luput dari pasaran.

    Tetapi tidak Vitalea. Sepanjang 100 tahun ia diformulakan untuk melengkapkan pengambilan nutrisi harian manusia. Sehingga kini ia masih dikeluarkan dan sangat rramai yang mengamalkannya setiap hari.

    Antara manfaat Vitalea ; Vitalea Iron Formula

    BAGAIMANA NAK DAPATKAN VITALEA SECARA PERCUMA?


    PROMOSI VITALEA PERCUMA


    Ini adalah syarat-syaratnya untuk mendapatkan Vitalea secara PERCUMA;

    • Mestilah mendaftar keahlian bermula 1 May - 31 Oktober 2015 dan
    • WAJIB membeli mana mana produk Shaklee
    Saya sarankan anda membeli set produk yang juga mula diperkenalkan sejak bulan May.
    Dapatkan penerangan satu persatu tentang YES PACK di setiap poster bergambar di dalam album


    YOUNG ENTREPENEURSHIP SYSTEM
    Promosi berlangsung selama 6 bulan bermula 1 Mei 2015 sehingga 31 Oktober 2015.Nikmati...
     Posted by Kedai Triple-S on Monday, May 11, 2015

    Promosi berlangsung selama 6 bulan bermula 1 Mei 2015 sehingga 31 Oktober 2015.

    Nikmati pelbagai tawaran sukar dilepaskan seperti;

    - PERCUMA SEBOTOL VITALEA
    - 5% OFF DARIPADA HARGA AHLI
    - CASH BACK ATAU REBATE TUNAI BERMULA DARI RM23++

    BAGAIMANA IA DIJALANKAN?

    - Terbuka kepada semua rakyat Malaysia berumur 18tahun keatas.
    - Setiap pendaftaran keahlian Shaklee bernilai RM80 (termasuk postage) dan pembelian mana mana satu daripada YES PACK akan layak menikmati kelebihan di atas.
    - Hanya pilih salah satu set, atau mungkin boleh hadiahkan satu lagi set untuk pasangan atau orang orang tersayang.

    BAGAIMANA MAHU MENDAPATKAN YES PACK?

    Hubungi saya di nombor 013 3583424 atau email lydzar@gmail.com untuk urusan konsultasi dan pendaftaran.

    Saya juga membuka peluang kepada semua untuk menyertai program ProjekRM500 saya dalam tempoh 6 bulan ini. Kan tak lama lagi dah nak cuti sekolah, mesti ada yang mahu membawa keluarga berjalan jalan holiday.

    Lepas tu pula, nak raya.. masa ni memang best kalau ada extra pendapatan kan? Nak beli kuih raya ke, baju raya ke, sediakan duit raya untuk anak anak kecil atau warga tua, tak perlu lagi pening kepala kalau ada tambahan sebanyak rm500 sejak awal.

    Jadi inilah peluang keemasan anda semua. Insya allah saya akan kongsikan tentang ProjekRM500 saya di entry seterusnya nanti. Stay tuneeee..

    Lydzar Rusman
    Shaklee ID : 859948
    Call / SMS / Whatsapp : 013 3583424